Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 03. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 03. jula! Šta se sve nekada dešavalo trećeg jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
321. - Rimski car Konstantin II, proglasio je nedelju za dan odmora i verskog obreda.

419. - Rođen je Valentinijan III, zapadno - rimski car.

1423. - Rođen je francuski kralj Luj XI koji je tokom vladavine (1461-1483) podstakao razvoj zanatstva i trgovine dajući gradovima privilegije. Modernizovao je stare i podigao nove visoke škole.

1583. - Ruski car Ivan Grozni ubio je, u nastupu gneva, sina. Ovaj autokrata sproveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmskim rediteljima...

1608. - Francuski istraživač Samuel de Champlain osnovao je kanadski grad Kvebek.

1642. - Umrla je Francuska kraljica Marija de Mediči, kćerka toskanskog vojvode Frančeska de Medičija. Posle ubistva kralja Anrija IV, vladala je kao regentkinja (1610-17) uz sina Luja XIII. Za nju je građena Palata Luksemburg u Parizu, čije su dvorane bile ukrašene 21 Rubensovom slikom koje se sada nalaze u Luvru.

1728. - Rođen je škotski arhitekta i dekorater Robert Adam, jedan od tvoraca neoklasicističkog stila u arhitekturi. Projektovao je mnoge javne zgrade izuzetne elegancije, posebno u Londonu, koje se odlikuju karakterističnim vazdušastim i prozračnim stilom, nazvanim njegovim imenom.

1775. - General Džordž Vašington, kasnije izabran za prvog predsednika SAD (1789), zvanično je preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1806. - Majkl Kins izložio je prvu kultivisanu jagodu.

1819. - Otvorena je prva štedionica u SAD-u.

1848. - Pokrenut austrijski dnevni list Štampa - Die Presse.

1849. - Francuske trupe su ušle u Rim savladavši otpor snaga Đuzepea Garibaldija i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija IX.

1854. - Rođen je češki kompozitor Leoš Janaček, koji se inspirisao moravskom narodnom muzikom i melodikom govornog jezika, stvarajući primenom modalne harmonije i neuobičajene ritmike dela intenzivne dramatike i snažnih, realističkih likova. Osnovao je Orguljašku školu u Brnu i radio je na Konzervatorijumu. Dela su mu: opere 'Jenufa', 'Kaća Kabanova', 'Lukava lija', 'Iz mrtvog doma', simfonijska poema 'Taras Buljba'...

1863. - Vojska Unije u američkom građanskom ratu u odlučnoj bitci kod Gettysburga porazila vojsku Konfederacije pod generalom Leejem. Isti dan se generalu Grantu predala južnjačka tvrđava Vicksburg na Mississipiju, čime je Konfederacija presečena napola.

1866. - Pruska vojska porazila austrijske trupe u bici kod Sadove.

1881. - Pod pritiskom Velike Britanije, Turska je potpisala konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i delove Epira.

1883. - U Pragu je rođen Franc Kafka, pisac beznađa, očaja ili apsurda, pisac uprkos samom sebi, kako ga neretko nazivaju, jedan od najznamenitijih ali i najtajanstvenijih i najkontroverznijih predstavnika moderne proze. Živeći neprekidno u egzistencijalnoj zebnji, stvorio je značajno delo o opštoj nesigurnosti i ugroženosti čoveka, služeći se prevashodno postupkom groteske, paradoksa i fantastike. U svim njegovim pripovetkama i romanima usamljeni čovek bačen je u svet u kojem vlada obrnuta logika, tj. paradoks. Dela su: romani 'Proces', 'Zamak', 'Amerika', pripovetke 'Preobražaj', 'Jazbina', 'U kažnjeničkoj koloniji', 'Presuda', 'Prolaznici koji trče'...

1898. - Rođen je Mihailo Andrejević, jugoslovenski fudbalski zvaničnik i lekar.

1898. - Joshua Slocum završio je prvu solo plovidbu oko sveta.

1898. - Američka mornarica porazila špansku flotu u kubanskoj luci Santjago u američko-španskom ratu.

1904. - Umro je Teodor Hercl, osnivač i lider cionističkog pokreta. Organizovao je prvi cionistički kongres u Bazelu (1897) i bio je prvi predsednik Svetske cionističke organizacije. U delu 'Jevrejska država' (1896) izneo je plan za osnivanje jevrejske države u Palestini.

1914. - Rođena je Olga Popović - Dedijer lekarka i učesnica Narodnooslobodilačke borbe.

1918. - Umro je Mehmed V, turski sultan.

1927. - Rođen je engleski filmski režiser Ken Rasel, stvaralac izrazitog senzibiliteta, čiji je autorski stil prepoznatljiv po preziranju građanskog dobrog ukusa i po izuzetnom dejstvu čulnih atrakcija, vizuelnih, zvučnih i montažnih šokova. Filmovi: 'Demoni', 'Divlji mesija', 'Gustav Maler', 'Tomi', 'Listomanija', 'Valentino'.

1935. - Umro je Andre Citroen, francuski inženjer holandskog porekla.

1939. - Rođen je Ljubivoje Ršumović, srpski pesnik.
1940. - Britanci su onesposobili veliki deo francuske flote stacionirane u Oranu u severnoj Africi da ne bi došle u posed Nemačke. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći deo uništen, a poginulo je preko 1.000 francuskih mornara.

1942. - Umro je Luj Franše d' Epere maršal Francuske i počasni vojvoda srpske vojske.

1944. - Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile glavni grad Belorusije Minsk i zarobile 100.000 nemačkih vojnika, što Belorusija slavi kao Dan neovisnosti.

1947. - U Njujorku je 252.288 ljudi prošlo kroz Grand Central Station, čime su oboreni svi dotadašnji rekordi

1950. - Odigrao se prvi krvavi sukob snaga SAD-a i Severne Koreje u Korejskom ratu.

1952. - Umro je Vlada Ilić, gradonačelnik Beograda, jedan od najbogatijih industrijalaca Jugoslavije, začetnik industrije gajtana u Leskovcu.

1954. - U Velikoj Britaniji je ukinuto racionisano snabdevanje hranom uvedeno tokom i po završetku Drugog svetskog rata.

1962. - Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1962. - Rođen je Tomas Mejpoter IV, poznatiji kao Tom Kruz, slavni američki glumac.

1969. - Jedan od osnivača engleske rok grupe 'Rolingstons' Brajan Džons utopio se u svom bazenu pod dejstvom prekomerne količine droge.

1971. - Rođen je Džulijan Pol Asanž, australijski novinar i urednik web-stranice WikiLeaks.

1971. - Umro je Džim Morison, pevač i vođa legendarne grupe 'Doors'.

1972. - Indija i Pakistan su potpisali mirovni sporazum, čime je okončan sukob izazvan 1971. građanskim ratom u Istočnom Pakistanu - Bangladeš.

1972. - U saobraćaj je predata deonica Valjevo-Užice na pruzi Beograd-Bar. Cela pruga puštena je u redovan saobraćaj u maju 1976.

1975. - Rođen je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije 2007-2012.

1982. - Martina Navratilova porazila je Kris Evert Lojd u finalu Vimbldona.

1983. - U Beogradu je završeno šesto zasedanje Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

1987. - Ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Klaus Barbi, lokalni šef Gestapoa, nazvan 'kasapin iz Liona', osuđen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

1988. - Iran Air let 655 - američka krstarica USS Vincenes oborila iranski putnički avion, nakon što je pogrešno identifikovan kao lovac, poginulo 290 ljudi.

1989. - Film 'Betmen' postavio je rekord u ostvarenoj zaradi. Za samo deset dana prikazivanja, zarađeno je 100 miliona dolara.

1992. - Bosanski Hrvati proglasili državu Herceg-Bosnu sa Mostarom kao glavnim gradom.

1995.- Jugoslovenski košarkaši postali su evropski šampioni na prvenstvu u Atini. Pobeda je burno proslavljena u zemlji, a oduševljenje je bilo pojačano i zbog trogodišnje međunarodne izolacije SR Jugoslavije.

1996. - Predsednik Rusije Boris Jeljcin pobedio je u drugom izbornom krugu komunističkog kandidata Genadija Zjuganova, i time započeo drugi predsednički mandat.

2001. - Ruski avion 'tupoljev 154' srušio se kod Irkutska. Poginulo je svih 145 putnika i članova posade.

2001. - Na prvom pojavljivanju pre Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izjavio je da ne priznaje taj sud i odbio da se izjasni o optužnici koja ga tereti za progon, deportaciju i ubijanje kosovskih Albanaca 1999.

2013. - Egipatska vojska u državnom udaru svrgnula predsednika Mohameda Mursija.

2004. - Manastir Visoki Dečani je uvršćen na listu svetske baštine UNESKO-a kao peti spomenik iz Srbije i Crne Gore. Na listi UNESKO-a su 754 spomenika iz celog sveta.

2008. - Haški tribunal pravosnažno je oslobodio ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine. Prvostepenom presudom izrečenom u leto 2006, Orić je bio proglašen krivim i osuđen na dve godine zatvora.

2008.- Kolumbijska vojska oslobodila Ingrid Betankur, tri Amerikanca i 11 kolumbijskih vojnika koje su kolumbijski pobunjenici više godina držali kao taoce.

2010. - Roza Otunbajeva inaugurisana je za predsednicu Kirgizije, nekadašnje sovjetske republike koja je bila zahvaćena političkim i etničkim nasiljem od krvavog zbacivanja bivšeg predsednika Kurmanbek Bakijeva aprila te godine. Zo je bila prva žena na čelu jedne države u Centralnoj Aziji.

2011. - Na izborima u Tajlandu je pobedila partija Jingluk Šinavatre, sestre bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre koji je bio u egzilu od svrgavanja s vlasti 2006. Jingluk je prva žena na premijerskoj funkciji u tom južnoazijskom kraljevstvu.

2011. - Srpski teniser Novak Đoković osvojio je glen slem turnir u Vimbldonu i time obezbedio prvo mesto na svetskoj rang listi (ATP). Dan ranije imenovan je za ambasadora UNICEFA u Srbiji.

2013. - Egipatska vojska je smenila predsednika države Mohameda Mursija, suspendovala Ustav i najavila prevremene predsedničke izbore.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana