Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 30. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 30. juna! Šta se sve nekada dešavalo tridesetog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1470. - Rođen je Šarl VIII, kralj Francuske. Ženidbom sa Anom od Bretanje dobio je u miraz Bretanju, poslednju neujedinjenu francusku oblast. Vladao od 1483. do smrti 1498. godine, a pod pritiskom plemstva 1494. započeo ratove za osvajanje Italije.

1520. - Tokom španskog osvajanja Meksika, u Tenočtitlanu, gde je kasnije izgrađen Sijudad Meksiko, ubijen poslednji car Asteškog carstva Montezuma II Ksokojocin.

1559. - Povodom potpisivanja mira u Kato-Kambreziju organizovane su viteške igre u kojima je nesrećno nastradao francuski kralj Anri II.

1859. - Čarls Blondin pred 25.000 gledalaca preko razapetog konopca prešao iznad Nijagarinih vodopada, iz SAD u Kanadu.

1876. - Srbija i Crna Gora objavile su rat Otomanskom carstvu, jer nisu mogle da ostanu ravnodušne kad je neodrživo stanje pod Turcima izazvalo ustanak u Hercegovini, Bosni, Starom Vlahu, tj. Raškoj oblasti (Novopazarski sandžak, prema turskoj adminstrativnoj podeli), i Polimlju. Smatralo se da će ulazak Srbije u rat biti uvod u opšti ustanak na Balkanu, ali se to nije dogodilo, jer je na intervenciju velikih sila rat završen, a na Berlinskom kongresu 1878. i Srbija i Crna Gora međunarodno su priznate kao nezavisne države.

1882. - Charles Guietau obešen je u Washingtonu zbog atentata na predsednika Garfielda.

1883. - Objavljeno je prvo izdanje Crne strijele Roberta Louisa Stevensona.

1893. - Otkriven je plavobeli dijamant, nazvan Excelsior, od 995 karata.

1893. - Rođen je lider nemačkih komunista Valter Ulbriht. Emigrirao je 1933. u Moskvu, gde je ostao do završetaka Drugog svetskog rata. Godine 1950. je postao prvi sekretar Jedinstvene radničke partije Nemačke Demokratske Republike, a od 1960. je bio predsednik Državnog veća.

1893. - Rođen je britanski političar i društveni teoretičar Harold Leski. Kao uticajni član Laburističke stranke zalagao se za ekonomske i socijalne reforme, čime je doprineo pobedi laburista na izborima 1945.

1894. - Koreja je proglasila nezavisnost od Kine.

1905. - Albert Einstein objavio svoj članak o elektrodinamici gibajućih tijela u kojem predstavlja posebnu relativnost.

1908. - U istočni Sibir u području Tunguska se desila ogromna eksplozija, uzrokovana, najvjerovatnije kometom ili asteroidom od čega se osetilo podrhtavanje tla i u centralnoj Evropi.

1909. - Rođen je dominikanski državnik i pisac Huan Bos Gavinjo, predsednik Dominikanske Republike od februara do septembra 1963, kada je svrgnut vojnim udarom. Poslije udara generala Rafaela Leonidasa Truhijila Moline, koji je 1930. zbacio demokratski izabranog šefa države Horasija Vaskesa i zaveo diktaturu, živio je u izgnanstvu, gde je 1939. osnovao Revolucionalnu dominikansku partiju, a u otadžbinu se vratio 1961. godine, ali ga je vojska zbacila sedam mjeseci nakon što je preuzeo vlast. Na čelo države pokušao je da se vrati 1966, ali je izgubio predsedničke izbore. NJegova pripovetka 'Žena' stekla je slavu klasičnog štiva i svrstana je u sve antologije hispanoamerička proze. Ostala dela su mu: roman 'Lukava', zbirke pripovijedaka 'Kraljevski put', 'Devojka iz Gvajire', 'Dva pesosa vode', 'Božićna priča'.

1913. - Naredbom bugarskog cara Ferdinanda izvršen prepad na srpsku i grčku vojsku u Makedoniji. Usledila bitka na Bregalnici kojom je počeo Drugi balkanski rat, u koji je 10. jula ušla i Rumunija, zaposevši severnu Bugarsku. Rat završen mirom u Bukureštu 10. avgusta iste godine.

1929. - Rođen je Vlastimir Đuza Stojiljković, srpski glumac.

1930. - Velika Britanija priznala nezavisnost Iraka, koji je na međunarodnoj konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje.

1934. - Uz podršku vojnih krugova Hitler, pod optužbom da su pripremali zaveru, likvidirao na stotine bliskih saradnika, 'Noć dugih noževa', među njima Ernsta Rema i Gregora Štrasera.

1936. - Etiopski car Haile Selasije I uputio, u sedištu Lige naroda, apel za pomoć povodom invazije Italije na Etiopiju. Liga naroda odredila sankcije protiv Italije, ali one nisu poštovane.

1936. - Objavljen je roman Margaret Mičel 'Prohujalo s vihorom', koji se bavi američkim građanskim ratom sa stanovišta stare buržoazije nazadnog američkog Juga. Delo je steklo ogromnu popularnost širom sveta, prevedeno je na mnoge jezike i filmovano 1937. godine.

1938. - Umro je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata Milan Rakić, reformator stiha i veliki znalac jezika, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog Pen kluba. Posle završenih studija prava u Parizu, radio je u Beogradu kao činovnik, a od 1904. bio je u diplomatskoj službi. Pojavio se 1903. zbirkom 'Pesme' kao potpuno izgrađen pisac, misaon i osećajan, pesnik unutarnjih nemira i sukoba čiji pesimizam predstavlja plod dubokog razmišljanja o prolaznosti sveta. Objavio je 1912. zbirku 'Nove pesme' i 1936. 'Pesme'. Pedesetak pesama, koliko je ukupno napisao, odlikuje se elegancijom i savršenstvom forme i spada u vrh srpske lirike 20. veka; među najčuvenijima su: 'Na Gazimestanu', 'Jefimija', 'Dolap', 'Simonida', 'Napuštena crkva', 'Orhideja', 'Ljubavna pesma'; Rakićeve pozorišne kritike izraz su velike kulture i pouzdanog suda.

1940. - Prvi put je izašao popularni crtani strip Dejla Mesika - 'Brenda Star'.

1941. - Na Belom Bregu u okolini Zaječara održano savetovanje OK KPJ za Timočku Krajinu na kom je doneta odluka o formiranju Boljevačkog, Timočko-Zaglavskog i Krajinskog partizanskog NOP odreda.

1943. - Američke trupe iskrcale se u Drugom svetskom ratu na ostrvo Nju Džordžija. Tokom operacije oboren 121 japanski avion.

1944. - Počinje drugo zasedanje ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu.

1948. - Jugoslovenska štampa objavila Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ kojim se odbacuju optužbe iznete u Rezoluciji. Crvena Armija je duž Jugoslovenske granice sa Bugarskom Rumunijom i Mađarskom počela gomilati svoje trupe , čekajući Staljinovu komandu za napad i okupaciju Jugoslavije.

1950. - Predsednik SAD Hari Truman izdao naređenje američkim trupama stacioniranim u Japanu da pomognu Republici Koreji da odbije napad Severne Koreje.

1960. - Republika Kongo proglasila nezavisnost od Belgije. Za prvog predsednika izabran Džozef Kasavubu, a za premijera Patris Lumumba.

1962. - Države Ruanda i Burundi stekle su nezavisnost.

1963. - Kardinal Đovani Batista Montini ustoličen kao papa Pavle VI, čiji je pontifikat obeležen sprovođenjem ideje o pomirenju sa ostalim hrišćanskim crkvama.

1966. - Rođen je bokser Majk Tajson. Pored mnogobrojnih skandala u privatnom, ali i profesionalnom životu - odgrizao deo uveta u ringu Ivanderu Holifildu, ostaje upamćen kao najmlađi osvajač titule svetskog prvaka u najprestižnijoj, teškoj kategoriji. Tada je imao samo 20 godina i 144 dana.
1971. - Tri sovjetska astronauta poginula prilikom prizemljenja sovjetskog vasionskog broda Sojuz II, koji je u orbiti oko Zemlje proveo rekordnih 570 časova i 22 minuta.

1974. - Tokom molitve u crkvi ubijena je Alberta King, šest godina nakon ubistva njenog sina Martina Lutera Kinga, lidera američkih Crnaca u borbi za ravnopravnost i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1964.

1974. - Čuveni ruski baletski igrač Mihail Barišnjikov napustio, tokom turneje u Kanadi, ansambl baleta Boljšoj teatra i ostao da živi na Zapadu.

1975. - Popularna pevačica Šer udala se za Grega Almana, samo četiri dana posle razvoda od Sonija Bona.

1984. - Umrla je američka spisateljica Lilijan Helman, u čijim su dramama prikazani radnički štrajkovi, stradanje nepravedno optuženih, gramzivost bogataša i borba protiv nacista. U memoarskim delima opisala je iskustva iz Španije i SSSR-a, veze s vodećim američkim intelektualcima i vreme makartizma, histeričnu antikomunističku hajku koju je u prvoj polovini pedesetih godina XX veka predvodio američki republikanski političar DŽozef Makarti. Dela su: Drame 'Dečiji čas ', 'Male lisice', 'Dani koji će doći', 'Straža na Rajni', 'Drugi deo šume', 'Igračke na tavanu', Memoarske knjige', 'Nedovršena žena', 'Pentimenti', 'Nitkovsko vreme'.

1989. - Sudanski general Omar Hasan al Bašir u državnom udaru oborio vladu Sadeka al Mahdija.

1990. - Sovjetska vlada je obnovila snabdijevanje naftom Litvaniju, dan nakon što je parlament ove pobunjene baltičke republike objavio stodnevni moratorijum na deklaraciju o nazavisnosti.

1992. - Fidel Ramos stupio na dužnost predsednika Filipina kao prvi šef države - protestant u toj pretežno rimokatoličkoj pacifičkoj zemlji.

1995. - Vlada u Sarajevu prekinula sve kontakte sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Jasušijem Akašijem optužujući ga za popustljiv stav prema bosanskim Srbima.

1996. - Pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice i predsednika Srbije Slobodana Miloševića predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić preneo predsednička ovlašćenja na potpredsednicu RS Biljanu Plavšić.

1997. - Kina zvanično preuzela kontrolu nad Hong Kongom posle 156 godina britanske kolonijalne uprave.

1999. - Škotska posle skoro 300 godina ponovo dobila svoj parlament.

1999. - Bošnjački član Predsedništva BiH Alija Izetbegović i hrvatski predsednik Franjo Tuđman potpisali u Sarajevu Sporazum o granici između dve zemlje.

1999. - Visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp doneo je odluke o ličnim kartama, ponovnom povezivanju preratnih pretplatnika u telefonsku mrežu BiH i Zakon o administrativnim taksama BiH.

2001. - Jugoslovenska glumica Tijana Kondić na filmskom festivalu u Puli, u Hrvatskoj, dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu, za film 'Nataša'. To je bilo prvo učešće filma iz Jugoslavije na tom festivalu od raspada SFRJ.

2001. - Premijer Belgije Gaj Verhofštad posetio Kongo. To je prva poseta nekog belgijskog zvaničnika toj afričkoj zemlji posle 'hladnog rata' i prekida odnosa koji su trajali 20 godina.

2001. - Umro je Čet Atkins, legendarni kantri-gitarista i predvodnik 'Nešvilskog zvuka', akustične muzike s prizvukom popa.

2004. - Predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun smenio predsednika parlamenta Republike Srpske Dragana Kalinića i zabranio mu svaki javni i politički rad. Sa dužnosti u RS smenjeno još 60 osoba, zbog nesaradnje s Haškim tribunalom.

2005. - Američki predsednik Džordž Buš potpisao je ukaz o dodeljivanju trgovinskih preferencijala Srbiji i Crnoj Gori, čime je ukinut i poslednji deo paketa sankcija uvedenih SR Jugoslaviji 1992. godine.

2008. - Irak je otvorio ogromna naftna polja stranim firmama, čime je utrt put velikim investicijama multinacionalnih kompanija koje gotovo 40 godina nisu imale pristup iračkim nalazištima nafte.

2009. – Preminula je Pina Bauš poznata nemačka koreografkinja i plesačica, učenica nemačkog koreografa i osnivača ekspresionističkog stila Kurta Josa, koga je 1969. godine nasledila na mestu umetničkog direktora 'Plesnog teatra'. Šira publika Pinu Bauš je upoznala u filmu Pedra Almodovara 'Pričaj sa njom'.

2010. - Kristijan Vulf (51) je u trećem i poslednjem krugu glasanja izabran za novog predsednika Nemačke, desetog u posleratnoj istoriji zemlje.

2012. - Umro je Jicak Šamir, izraelski političar i državnik, premijer Izraela u dva mandata - 1983-84 i 1986-92.

2015. – Indonežanski vojni teretni avion srušio se i eksplodirao u naseljenom području grada Medan, poginule su 142 osobe, od kojih je 113 bilo u avionu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana