Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 23. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 23. juna! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset trećeg juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1501. - Portugalski pomorac Pedro Kabral vratio se sa putovanja na kojem je zaposeo područje današnjeg Brazila. Nazvao ga je Ilha da Vera Kruz, a prva naselja na tom području Portugalci su osnovali 1521. godine.

1532. - Henrik VIII Engleski i Franjo I Francuski potpisali tajni sporazum o međusobnoj zaštiti od Karla V, cara Svetog Rimskog Carstva.

1534. - Rođen je Oda Nobunaga, japanski vladar.

1537. - Na povratku u Španiju umro je španski istraživač Pedro Mendoza. Bio je vođa ekspedicije za istraživanje Južne Amerike koja je stigla do područja Rio de la Plata, a 1536. osnovao je naselje Buenos Ajres.

1611. - Engleski istraživač Henri Hadson, poznat po pokušajima da otkrije morski put iz Evrope u Aziju preko Arktika, nestao je u Hadsonovom zalivu gde ga je ostavila pobunjena posada broda 'Diskaveri'. Tokom istraživanja Severnog ledenog okeana otkrio je more i moreuz koji su po njemu dobili nazive.

1668. - Rođen je italijanski filozof, istoričar i teoretičar prava Đovani Batista Viko, osnivač filozofije istorije i preteča moderne estetike. Na univerzitetu u rodnom Napulju 1697. je postao profesor retorike. Prije toga je desetak godina izučavao Platona i Kornelija Tacita, svoje omiljene pisce, jer je, prema njegovim riječima, prvi 'opisivao idealnog čoveka, a drugi čoveka kakav jeste'. Napuljski kralj Karlo Treći ga je 1735. imenovao za kraljevskog istoriografa. Smatrao je da se pravo rađa iz svesti čovečanstva i učestvuje u promjenama čovekovog duha /mišljenja/, pa razlog promjena treba tražiti u opštoj istoriji čovekovog razvitka. Tvrdio je da je površni osećaj pravde nagonski i da se izražava u religijskim oblicima, da u kasnijem razvoju čovek postaje sposoban za apstraktno mišljenje i tek potom za filozofska načela prava. U skladu s tim dijelio je rimsko pravo na božansku, herojsku i ljudsku fazu, a istoriju je - prema 'Zakonu istorijskih ciklusa' - posmatrao kao kružni tok i smjenu tih triju faza.

1753. - Rođen je Antoine de Rivarol, francuski pisac.

1757. - U bitci kod Plasseya Britanci pobedom nad saveznikom Francuske, indijskim guvernerom Bengala, učvrstili vlast u istočnoj Indiji.

1763. - Na Martiniku je rođena Mari Žozef Roz de la Pageri, poznata kao Žozefina, kćerka mornaričkog poručnika i žena Napoleona Bonaparte (1796). Krunisana je za caricu 1804.

1775. - Održana je prva regata - takmičenje u veslanju i jedrenju - na Temzi u Engleskoj.

1785. - Turska vojska skadarskog vezira Mahmud paše Bušatlije ušla u Cetinje i po treći put srušila manastir koji je krajem XV veka sagradio Ivan Crnojević. Manastir u kojem je bila prva štamparija Južnih Slovena, obnovio je 1786. vladika Petar Petrović Njegoš. U njoj su od 1493. štampane ćirilične knjige, uključujući 'Oktoih prvoglasnik'.

1791. - Francuski kralj Luj XVI i kraljica Marija Antoaneta otkriveni su u pokušaju bekstva i uhapšeni kod Varena.

1848. - Počeo Junski ustanak pariskih radnika zbog izbacivanja socijalista iz privremene vlade i zatvaranja narodnih radionica. Ustanak je za tri dana ugušio general Luj Kavenjak.

1860. - Osnovana je Tajna služba SAD-a.

1862. - Turska artiljerija je s Kalemegdana bombardovala beogradsku varoš, posle čega su dobrovoljci iz Srbije i drugih srpskih krajeva pohrlili u odbranu Beograda. Legijom u kojoj je pola dobrovoljaca bilo iz Vojvodine, komandovao je pesnik Vladislav Kaćanski. Kad je s političkim rešenjem krize Legija raspuštena, deo vojvođanskih dobrovoljaca ostao je u Beogradu i stupio u srpsku vojsku.

1868. - Christopher Latham Sholes patentirao je kucaću mašinu.

1875. - Posle napada hajduka pod vođstvom Pere Tunguza na turski karavan u Binšini, izbio je Nevesinjski ustanak, najveći protiv Otomanskog carstva u BiH. Ustanak se brzo širio i posle mesec dana je buknuo i u Bosanskoj krajini, a Crna Gora je svim sredstvima pomagala ustanike. U nekoliko bojeva ustanici su odneli pobede, najveću na Muratovici, gde su Turci 10. i 11. novembra 1875. izgubili 1.325 ljudi. Ustanak je zainteresovao Evropu za stanje u zemljama pod turskom vlašću. Srbija i Crna Gora su u ljeto 1876. objavile rat Otomanskom carstvu u koji se 1877. uključila Rusija. Rat je završen za Srbe nepravednim Sanstefanskim mirom, donekle revidiranim 1878. na Berlinskom kongresu.

1894. - Osnovan Međunarodni olimpijski odbor.

1894. - Rođen je engleski kralj Edvard VIII. Na presto je stupio 1936. i iste godine abdicirao u korist brata Džordža VI, da bi mogao da se oženi sa Amerikankom Volis Simpson.

1911. - Rođen je Ernesto Sabato, argentinski književnik i fizičar.

1912. - Rođen je Alan Turing, britanski matematičar, logičar i kriptografer.

1913. - Rođen je Danilo Lekić Španac, španski borac, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije

1936. - Rođen je Konstantinos Simitis, grčki političar i državnik.

1937. - Rođen je Martti Oiva Ahtisaari, finski političar i državnik.

1938. - Na Floridi je otvoren 'Marineland', prvi akvarijum u SAD-u.

1943. - U Londonu je u Drugom svetskom ratu, pod predsedništvom premijera Vinstona Čerčila, na sastanku štabova britanske armije radi utvrđivanja planova za ratne operacije u Italiji i na Sredozemlju, odlučeno je da se Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pozove da sadejstvuje, vezujući na svom bojištu što više fašističkih snaga.

1944. - Nemački književnik Tomas Man dobio je državljanstvo SAD-a.

1945. - Japanski komandant, general Micuru Ušiđima, izvršio samoubistvo posle poraza japanske vojske na ostrvu Okinava, u jednoj od najkrvavijih bitaka u Drugom svetskom ratu. Prema zvaničnim podacima, tokom borbi za Okinavu poginulo 234.183 vojnika i civila.

1947. - Kongres SAD usvojio je Taft-Hartlijev zakon, kojim je ograničeno pravo radnika na štrajk. Šef države dobio je pravo da na 80 dana suspenduje svaku štrajkačku akciju koju oceni opasnom za nacionalnu bezbednost.

1956. - Pukovnik Gamal Abdel Naser izabran za predsednika Egipta.

1960. - Patris Lumumba postao prvi predsednik vlade nove nezavisne države Demokartske Republike Kongo.

1960. - Eddie Cochran dva mjeseca nakon smrti ima svoj prvi jedini broj jedan na britanskim top ljestvicama 'Three Steps to Heaven'.
1970. - Japanski studenti se u Tokiju sukobili s policijom tokom velikih demonstracija protiv produženja američko-japanskog pakta o bezbednosti.

1972. - Rođen je Zinedine Zidane, legendarni francuski fudbaler.

1980. - Upravljajući avionom poginuo Sanđaj Gandi, sin šefa indijske vlade Indire Gandi, za kojeg se verovalo da će je naslediti u vrhu indijske političke scene.

1985. - Iznad Atlantskog okeana eksplodirao boing 747 kompanije Er Indija. Pogonulo svih 329 putnika i članova posade. Za podmetanje bombe u avion optuženi separatisti Siki.

1989. - Održana je premijera film 'Betmen'.

1991. - Izdana zapovijed o ustrojavanju 105. brigade HV, Bjelovar.

1993. - Nigerijski diktator, general Ibrahim Babangida, poništio predsedničke izbore održane 12. juna i onemogućio povratak demokratije.

1994. - Južna Afrika posle decenija međunarodne izolacije zbog politike aparthejda, ponovo zauzela mesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

1995. - Umro je Džonas Edvard Salk, američki mikrobiolog i pronalazač vakcine protiv dečje paralize.

1995. - Čečenski islamski separatisti i ruski pregovarači sporazumeli se o produženju prekida vatre, koji su prethodno Čečeni nekoliko puta kršili.

1996. - Umro je Andreas Papandreu, grčki državnik i ekonomista prvi socijalistički premijer Grčke, osnivač i lider Svegrčkog socijalističkog pokreta, PASOK. Bio je šef vlade od 1981. do 1989. i od 1993. do januara 1996, kada se povukao zbog bolesti. Predavao je na američkim univerzitetima Harvard i Berkli, a u politički život Grčke ušao je 1961. kao član Unije centra, stranke svog oca Georgiosa. U očevoj vladi bio je ministar, ali je dao ostavku zbog nesuglasica sa desnim strujama u partiji, a 1965. je napustio zemlju. Po povratku, posle vojnog puča 1967. je zatvaran kao protivnih diktature, a 1968. je dobio dozvolu da ode u SAD.

1998. - Umrla je Morin O'Saliven, američka glumica irskog porekla, poznata po ulozi Džejn u filmovima o Tarzanu.

1999. - Lansiran Chandra, NASA-in satelit za promatranje svemira u rendgenskom dijelu spektra.

1999. - Jugoslovenski ekonomisti iz nevladine Grupe 17 procenili da je ukupna ekonomska šteta posle NATO-bombardovanja Jugoslavije 29 milijardi i 608 miliona dinara. A Pentagon je procenio da je na teritoriji Jugoslavije ostalo oko 11.000 neeksplodiranih delova kasetnih bombi koje je tokom 79 dana napada izbacila avijacija NATO.

2001. - Vlada Jugoslavije usvojila Uredbu o saradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

2003 - Americčki Vrhovni sud podržao je akciju Univerziteta u Mičigenu da se favorizuju manjine koje se prijavljuju na Pravni fakultet tog Univerziteta. To je prva zvanična odluka koja se tiče građanskih prava u poslednjih 25 godina.

2004. - Međunarodni krivični sud pokrenuo je prvu zvaničnu istragu o ratnim zločinima u Demokratskoj Republici Kongo od jula 2002. u provinciji Ituri, gde je u sukobima poginulo najmanje 5.000 ljudi. Procenjuje se da je tokom desetogodišnjeg građanskog rata u Kongu stradalo više miliona ljudi.

2005. - U Srbiji je uhapšen Marokanac Abdelmadžid Bušar i izručen Španiji, u kojoj je osumnjičen za terorističke napade u Madridu 11. marta 2004. kada je poginulo preko 190 osoba.

2006. - Umro je televizijski producent Aron Spelling čije su najpoznatije serije 'Beverli Hils', 'Dinastija', 'Čarlijevi anđeli' i 'Melrouz plejs'.

2007. - Umro je Pavle Ugrinov, književnik, pozorišni i TV reditelj, urednik i dramaturg. Objavio je više od 20 knjiga poezije i proze, od kojih je najpoznatiji roman 'Zadat život'.

2007. - Za Crnu Goru je uveden predbroj +382 koji je zamijenio dotadašnji predbroj +381 jer je on bio predbroj za državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru, a nakon raspada te državne zajednice on je pripao Srbiji.

2012. - Predsednik Paragvaja Fernando Lugo je odlukom parlamenta smenjen, a njegov impičment je izveo na ulice veliki broj pristalica koje je policija rasterala vodenim topovima. Lugoa je zamenio potpredsednik države Frederiko Franko iz Autentične radikalne liberalne partije.

2013. - Umro je američki bluz pevač Bobi Blu Blend (83)(I'll take care of you, Turn on your love light, Call on me, that's the way love is).

2014. - Japanski proizvođači automobila Nisan, Honda i Mazda saopštili su da povlače nekoliko miliona svojih vozila zbog opasnosti od eksplozije vazdušnih bezbednosnih jastuka. Iz istog razloga desetak dana ranije Tojota je povukla preko dva miliona vozila.

2016. - Velika Britanija sa 52 odsto naprema 48 odsto glasova podržala 'Bregzit' ili za izlazak iz EU. Izlaznost na referendum bila je 71,8 odsto.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana