Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 22. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 22. juna! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset drugog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
217. pre naše ere - Ptolemej IV Filopator porazio je seleukidskog kralja Antioha Velikog u bitki kod Rafije.

168. pre naše ere - Bitka kod Pidne u kojoj su Rimljani pobijedili Makedonce, okončavši treći makedonski rat i drevnu makedonsku državu.

1533. - Turski sultan Sulejman I Veličanstveni sa Austrijom potpisao ugovor o miru, posle drugog neuspešnog pohoda na Beč.

1535. - Mesec dana nakon što ga je papa proizveo u kardinala, u Londonu je pogubljen Džon Fišer, pošto je odbio da kralja Henrija VIII prizna za poglavara novoformirane Engleske (Anglikanske) crkve.

1593. - Odigrala se bitka kod Siska u kojoj su austrijske i hrvatske snage pod vodstvom bana Tome Erdedija kod Siska nanijele težak poraz otomanskim snagama.

1675. - Čarls II osnovao je Kraljevsku opservatoriju u Griniču.

1691. - Umro je Sulejman II, sultan Osmanlijskog carstva.

1757. - Rođen je Džordž Vankuver, britanski istraživač.

1767. - Rođen je Wilhelm von Humboldt, nemački mislilac i državnik.

1805. - Rođen je italijanski revolucionar Đuzepe Macini, glavni ideolog nacionalnog pokreta Italijana u 19. veku i jedan od tvoraca moderne italijanske države. U Marselju je 1831. osnovao revolucionarno udruženje italijanskih nacionalista 'Mlada Italija' i aktivno je učestvovao u borbama za oslobođenje i ujedinjenje Italije, naročito 1848. i 1849. najviše protiv Austrije.

1815. - Francuski car Napoleon I je, četiri dana posle poraza njegove armije kod Vaterloa, drugi put abdicirao i potom je odveden na ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu gde je umro 1821. Postoje ozbiljne indicije da je otrovan.

1826. - Rođen je srpski pisac Timotej Atanacković, poznat kao Bogoboj Atanacković, jedan od obnovitelja srpske proze posle okončanja ropstva pod Turcima. Tokom studija u Beču, upoznao je Vuka Karadžića, Branka Radičevića, Đuru Daničića i postao oduševljeni pobornik Karadžićevih reformi. Aktivno je učestvovao u radu Majske skupštine u Sremskim Karlovcima 1848. Bio je jedno vreme sekretar episkopa bačkog Platona Atanackovića. Dela su: roman 'Dva idola', pripovetke 'Bunjevka', 'Darak', 'Srpkinja'.

1826. - Na inicijativu južnoameričkog revolucionara i državnika Simona Bolivara, u Panami (koja je tada bila u sastavu Kolumbije) je održan Panamerički kongres radi ujedinjenja latinoameričkih država. Pokušaj nije uspeo, zato što su te zemlje, tek oslobođene od španskih i portugalskih kolonijalnih vlasti, imale suprotne političke i ekonomske interese.

1858. - Rođen je Đakomo Pučini, italijanski kompozitor.

1874. - Umro je rođen srpski državnik Ilija Garašanin, jedan od vođa ustavobranitelja i višegodišnji ministar unutrašnjih poslova u ustavobraniteljskim vladama. Autor spoljnopolitičkog programa 'Načertanije'.

1874. - Uspostavljena prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894. - Afrička država Dahomej, Benin, postala francuska kolonija.

1898. - Rođen je Erih Marija Remark, nemački književnik, veliki protivnik nacizma i rata. Proslavio se svojim prvim romanom, 'Na Zapadu ništa novo' (1929), u kojem je realistički i sa potresnim humanizmom prikazao jedno razdoblje Prvog svetskog rata (ova knjiga je, kao i Remarkove druge knjige, bila zabranjena u Nemačkoj). Ostala dela: 'Povratak', 'Tri ratna druga', 'Trijumfalna kapija', 'Iskra života'...

1898. - Rođen je Zenon Kosidovski, poljski pisac, esejista i pesnik.

1905. - Na inicijativu redakcija Srpskog književnog glasnika 'Dela' i 'Nove iskre', održana je konferencija na kojoj je osnovano 'Srpsko Književničko društvo', sa sedištem u Beogradu koje je trebalo da ima redovne i počasne članove. Na ovoj konferenciji, za predsednika je izabran Simo Matavulj, a za sekretara Jovan Skerlić.

1906. - Rođen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder, koji je najčešće režirao lake komedije sa satiričnom crtom, ali je pravo stvaralačko umeće iskazao u društvenim dramama prepunim cinizma. Nagrađivan je na festivalima u Kanu i Veneciji i osvojio je nekoliko Oskara. Filmovi: 'Propali izlet', 'Bulevar sumraka', 'Stalag 17', 'Sabrina', 'Duh Sent Luisa', 'Ljubav popodne', 'Svedok optužbe', 'Neki to vole vruće', 'Apartman', 'Jedan, dva, tri', 'Slatka Irma', 'Privatni život Šerloka Holmsa', 'Fedora', 'Sedam godina vernosti'.

1910. - Prvi let u Hrvatskoj, avionom konstruktora Slavoljuba Penkale izveo je 22./23. juna pilot Dragutin Novak u Zagrebu.

1910. - Rođen je Konrad Zuse, nemački inžinjer zaslužan za kreiranje prvog programski kontroliranog računara, Z1.

1911. - Kralj Džordž V, sin Edvarda VII iz dinastije Saks-Koburg-Gota krunisan je za kralja Engleske. Vladaće do 1936. godine, ali bez aktivne političke uloge.

1914. - Srpski kralj Petar Karađorđević povukao se sa vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio njegov drugi sin Aleksandar.

1932. - Rođena je Soraja Isfandijari Bahtijari, iranska ljepotica, pripadnica visokog društva i druga supruga iranskog šaha Muhamed-Reze Pahlavija.

1940. - Vrhovna komanda francuske vojske potpisala je u Drugom svetskom ratu bezuslovnu kapitulaciju pred nacističkom Nemačkom. Kapitulacija je potpisana u Kompijenju, u istom železničkom vagonu u kom je Nemačka potpisala kapitulaciju u Prvom svetskom ratu. Posle poraza, formirana je vlada maršala Anrija Petena, koja je sarađivala sa okupatorom i borila se protiv Pokreta otpora.

1940. - General Šarl de Gol u Londonu obrazovao vladu Slobodne Francuske.

1941. - Nemačka je u Drugom svetskom ratu, duž cele granične linije između Baltičkog i Crnog mora, sa više od 150 divizija napala Sovjetski Savez. Planom nacističkog vođe Adolfa Hitlera nazvanim 'Barbarosa' bilo je predviđeno uništenje sovjetskih armija u graničnim oblastima i brzo zauzimanje evropskog dela Sovjetskog Saveza. Nemačka armija sa četiri miliona vojnika, 3.300 tenkova i 2.000 aviona, u početku je veoma brzo napredovala, ali je već na samom kraju 1941. bilo jasno da je plan za brzo uništenje sovjetske Rusije doživeo neuspeh.
1941. - Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio proglas u kojem je pozvao narode Jugoslavije na ustanak protiv nemačke okupacije. Rukovodstvo KPJ nije pozvalo na ustanak kada je okupirana i rasparčana Jugoslavija, nego tek pošto je napadnut Sovjetski Savez.

1941. - Osnovan je Prvi sisački partizanski odred u Brezovici kod Siska, prvi odred narodno oslobodilačke vojske Hrvatske. Njegovo osnivanje označilo je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj i početak oružanog otpora u Jugoslaviji. Od stjecanja hrvatske neovisnosti ovaj se dan obilježava kao Dan antifašističke borbe.

1941 - Italija i Rumunija objavile su u Drugom svetskom ratu rat Sovjetskom Savezu.

1944. - SSSR je pokrenuo operaciju Bagration protiv nemačke armijske grupe Centar.

1945. - Okončana je bitka za Okinavu pobedom Amerikanaca.

1949. - Rođena je je američka filmska glumica Meri Luiz, poznata kao Meril Strip, dobitnica Oskara za filmove 'Julija', 'Kramer protiv Kramera' i 'Sofijin izbor'. Ostali filmovi: 'Lovac na jelene', 'Menhetn', 'Zavođenje Džoa Tinana', 'Senator', 'Ženska francuskog poručnika', 'U tišini noći', 'Obilje', 'Zaljubljivanje', 'Moja Afrika', 'Muzika mog srca'.

1961. - Umro je Marija Rumunska, rumunska princeza i kraljica Kraljevine Jugoslavije.

1964. - Rođen je Dan Brown, američki pisac detektivskih trilera.

1965. - Japan i Južna Koreja u Tokiju potpisali sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1969. - Umrla je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland, koja se proslavila već kao devojčica ulogom u filmu 'Čarobnjak iz Oza' za koju je dobila Oskara. Izvrsno je tumačila uloge i u filmovima Vinsenta Minelija, jednog od pet njenih muževa - njihova kćerka Lajza Mineli takođe je ostvarila sjajnu pevačku i glumačku karijeru. Ostali filmovi: 'Bebe u vojsci', 'Osnujmo orkestar', 'Bebe na Brodveju', 'Mala Neli Keli', 'Sretni me u Sent Luisu', 'Časovnik', 'Zigfildove ludosti', 'Pirat', 'Zvezda je rođena'.

1970. - Američki predsednik Nikson potpisao je 26. amandman, kojim je starosna granica za pravo glasa smanjena na 18 godina.

1978. - Otkriven je Haron, najveći Plutonov mesec.

1981. - Mark Dejvid Čepman proglašen je krivim za ubistvo Džona Lenona.

1981. - Teniser Džon Mekinro napravio je skandal svojim sramnim ponašanjem na turniru u Vimbldonu.

1984. - Rođen je Janko Tipsarević, srpski teniser.

1986. - Dijego Armando Maradona je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1986. protiv Engleske postigao gol rukom i gol koji je kasnije proglašen golom stoleća.

1987. - Umro je američki filmski glumac i igrač Fred Aster, jedan od najvećih holivudskih zabavljača. Filmovi: 'Roberta', 'Vesela raspuštenica', 'Vreme svinga', 'Cilinder', 'Brodvejska melodija', 'Nikad nećeš postati bogat', 'Uskršnja parada', 'Smešno lice', 'Na plaži', 'Diži zavesu'.

1992. - Posmrtni ostaci pronađeni blizu ruskog grada Jekaterinburga (u sovjetsko vreme Sverdlovsk) identifikovani su kao zemni ostaci ruskog cara Nikolaja II i njegovog maloletnog sina Alekseja. Boljševici su u leto 1918. u Jekaterinburgu streljali celu carsku porodicu - cara, caricu, njihovo petoro dece, ličnog lekara i pratnju - potom ih iskasapili i pokopali na tajnom mestu.

1994. - Predstavnici Rusije u sedištu NATO u Briselu potpisali pristupnicu Partnerstvu za mir.

1995. - Britanski premijer DŽon Mejdžor, suočen sa izazovima u sopstvenoj stranci, iznenada dao ostavku na mesto šefa Konzervantivne partije, čime je isforsirao unutarpartijske izbore na kojima je ponovo izabran za vođu konzervativaca.

2000. - Svemirska letelica SAD Marsov osmatrač otkrila naznake o postojanju vode na Marsu.

2000. - Najmanje 130 ljudi se udavilo kada je potonuo feribot u reci Jangcekjang blizu grada Ludžou u provinciji Sečuan.

2001. - Nemačka počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom drugog svetskog rata držala na prinudnom radu.

2001. - Ustavni sud Turske zabranio rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u Parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene antisekularne aktivnosti.

2003. - Papa Jovan Pavle Drugi u Banjaluci kod samostana na Petrićevcu služio svetu misu i obavio beatifikaciju rimokatoličkog laika Ivana Merca. Papa Jovan Pavle Drugi pozvao je na praštanje i istinsko pomirenje među narodima BiH, poručujući građanima da ne traže negde drugo udobniji život, jer budućnost ovih krajeva zavisi od njih.

2003. - Premijer Indije Atal Behari Vadžpaji doputovao u zvaničnu posetu Pekingu, prva takvu posetu za poslednjih 10 godina.

2003. - Tokom državne posete Londonu predsednik Rusije Vladimir Putin bio i zvaničan gost Bakingemske palate, što je prvi put posle 1874, kada je na dvoru bio ruski car Aleksandar II. Britanski dvor držao zamrznute odnose s Moskvom u znak protesta što su boljševici 1918. ubili ruskog cara Nikolaja II.

2006. - Stalni savet OSCE-a formalno je potvrdio da je Republika Crna Gora postala 56. članica te međunarodne organizacije. Ministri spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, Drašković i Vlahović, potpisali su Beogradu protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Srbije i Crne Gore na nivou ambasadora.

2006. - Izdata 3.0.1 verzija Damn Small Linux distribucije.

2006. - U poplavama i klizištima, izazvanim jakim kišama na jugu indonezijskog ostrva Sulavesi, poginulo najmanje 190 ljudi.

2008. - Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je trofej Svetske lige pošto je u finalnoj utakmici u Đenovi pobedila selekciju SAD sa 7:3 (1:1, 1:0, 2:2, 3:0).

2008. - Najmanje 229 ljudi poginulo, a šest nestalo nakon što je tajfun Fengšen pogodio centralnu i južnu oblast Filipina.

2009. - Međunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi osudio bivšeg visokog funkconera Ruande Kaliksta Kalimanzira na 30 godina zatvora zbog genocida.

2018. - Umro je Bogoljub Mitić - Đoša, srpski glumac i humorista.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana