Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 21. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 21. juna! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset prvog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
217. pre naše ere - Rimljani predvođeni Gajem Flaminijem, poraženi su u bici kod Trazimenskog jezera kada su upali u Hanibalovu zamku.

1208. - Ubijen Filip Švapski, rimsko-nemački kralj, vojvoda Švapske, markgrof Tuscije, 'izabrani' biskup Wurzburga.

1377. - Umro je engleski kralj Edvard III. Kralj je postao 1327. nasledivši oca Eduarda II. Zbog njegovih pretenzija na francuski presto, počeo je Stogodišnji rat.

1527. - Umro je italijanski političar i pisac Nikolo Makijaveli, autor dela 'Vladalac' u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam 'makijavelizam'.

1529. - Umro je Džon Skelton, engleski književnik.

1582. - Umro je Oda Nobunaga, japanski vladar.

1633. - Inkvizicija je primorala italijanskog fizičara i astronoma, Galilea Galileja, da se odrekne svojih učenja i proglasi ih za zablude. Neposredni povod za to bilo je godinu dana ranije objavljeno Galileovo delo u kojem je pokušao da svojim pronalascima potkrepi i dokaže preimućstva Kopernikovog nad Ptolomejevim sistemom.

1705. - Rođen je David Hartley, engleski filozof.

1791. - Francuski kralj Luj XVI i kraljica Marija Antoaneta otkriveni su u pokušaju bekstva i uhapšeni kod Varena.

1813. - U bici kod Vitorije, britanska vojska pod vođstvom vojvode od Velingtona porazila je snage Napoleonovog brata Žozefa, kralja Španije te tako završila francusku vladavinu u Španiji.

1842. - Beograđane koji su došli da vide predstavu 'Apoteoza besmrtnog Karađorđa' Đorđa Maletića, kojom je trebalo da bude obeležena 25-godišnjica smrti vođe Prvog srpskog ustanka, na vratima zgrade u kojoj je zakazana premijera zateklo je obaveštenje: 'Po naredbi čestitog paše, zakazana predstava neće se održati zato što se u njoj mešaju Turci i Srbi'. Predstava je prikazana 1847. u Teatru kod jelena i doživela je veliki uspeh.

1852. - Umro je Fridrih Frebel, nemački pedagog i osnivač prvog dečijeg vrtića.

1855. - Rođen je srpski filolog Pera Đorđević, predsednik Srpske književne zadruge, član Srpske kraljevske akademije. Sarađivao je u izdavanju 'Rječnika' Vuka Karadžića i izdao Karadžićeve gramatičke i polemičke spise. Dela su: 'Teorija književnosti', studije o sintaksi srpskog jezika 'O padežima bez predloga', 'O redu reči u srpskom jeziku'.

1863. - Rođen je Maks Volf, nemački astronom.

1874. - Umro je Anders Jonas Angstrom, švedski fizičar.

1876. - Umro je meksički general i državnik Antonio Lopes de Santa Ana, predsednik Meksika od 1833. do 1836. Potom je ponovo vladao Meksikom kao diktator 1839. i od 1841. do 1845, kad je primoran da ode u izbjeglištvo. Posebno je upamćen po osvajanju tvrđave Alamo u Teksasu 1836, kad je oko 4.000 vojnika pod njegovom komandom masakriralo nešto manje od 200 branilaca, uključujući i Dejvida Kroketa.

1878. - Rođen je Filip Filipović srpski profesor matematike i jugoslovenski političar komunističke orijentacije, jedan od osnivača KP Jugoslavije i njen prvi sekretar.

1881. - Knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak gradnje pruge Beograd-Niš, prve železničke pruge u Srbiji, a prvi putnički voz ka Nišu krenuo je s beogradske železničke stanice 3. septembra 1884.

1905. - Rođen je Žan Pol Sartr, francuski filozof i književnik, najizrazitiji predstvanik i vođa francuskog egzistencijalizma. Najvažnija dela filozofskog karaktera: 'Imaginarno', 'Biće i ništavilo', 'Egzistencijalizam je humanizam' i dr, romani: 'Mučnina', 'Putevi slobode', drame: 'Prljave ruke', 'Nesahranjeni mrtvaci'... Nobelovu nagradu za književnost 1964. godine odbio je da primi.

1908. - Umro je ruski kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, član kompozitorske grupe 'Velika petorica' ('Šeherezada', 'Španski kapričo'). Napisao je popularni priručnik 'Principi orkestracije'.

1913. - Tiny Broadwick je prva žena koja je skočila padobranom iz aviona.

1919. - Po naređenju admirala Rojtera, posada nemačke ratne flote potopila je većinu svojih brodova (preko 70) koji su, nakon kapitulacije Nemačke u prvom svetskom ratu, bili stacionirani u britanskoj pomorskoj bazi Skepe Flou u Škotskoj.

1933. - Rođena je je francuska književnica Fransoaz Kuare, poznata kao Fransoaz Sagan. Proslavila se prvim romanom 'Dobar dan tugo', štampanim u milionskim tiražima.

1942. - Nemački Severnoafrički korpus feldmaršala Ervina Romela, uz podršku italijanskih trupa, zauzeo u Drugom svetskom ratu strateški važan grad Tobruk u Libiji. U borbama je zarobljeno 25.000 vojnika britanske Osme armije. Potom su Nemci krenuli na Egipat i upleli se u borbe u severnoj Africi, završene njihovim porazom u decembru 1942. kod El Alamejna i potpunim slomom u aprilu 1943.

1945. - Japanske snage na Okinavi (malom ostrvu između Istočnog kineskog mora i Tihog okeana) predale su se SAD-u. Ovo ostrvo je od aprila do juna 1945. bilo poprište borbi između Japana i SAD-a. Kasnije je postalo glavna američka vojno-pomorska i vazduhoplovna baza na Dalekom istoku koju je američka vojska koristila u korejskom ratu (1950-1953).

1948. - Producentska kuća Kolumbija Rekords proizvela je prvu uspešnu longplej ploču od vinil plastike.

1953. - Rođena je Benazir Bhutto, pakistanska političarka i državnica.

1963. - Kardinal Đovani Batista Montini postao je papa Pavle VI, nakon smrti pape Jovana XXIII.

1963. - Predsednik Francuske Šarl de Gol povukao je pomorske snage iz NATO-a.

1965. - Rođen je Yang Liwei, prvi kineski astronaut.

1969. - Umrla je Morin Konoli, američka teniserka poznata po nadimku Mala Mo. Ona je 1953. prva u istoriji osvojila sva četiri Gren slem turnira.
1970. - Umro je indonezijski državnik Ahmed Sukarno, bivši predsednik Indonezije, prvi šef te azijske ostrvske države posle sticanja njene nezavisnosti od Holandije, jedan od lidera pokreta nesvrstanosti. Osnovao je 1927. Nacionalnu partiju Indonezije. Kolonijalne holandske vlasti su ga zbog nacionalističke politike uhapsile 1929. i zabranile partiju, koju je nastavio da vodi 1931. po izlasku sa robije. Ponovo je uhapšen 1933. i bio interniran do japanske okupacije Indonezije u Drugom svetskom ratu 1942, posle čega je, u interesu nacionalnooslobodilačkog pokreta, prividno održavao lojalne odnose sa japanskim vlastima. Postao je šef države posle proglašenja Republike 1945. Holandija nije priznala tu vladu i uhapsila ga je krajem 1948, a na vlast se vratio posle potpisivanja indonezijsko-holandskog sporazuma u junu 1949. Doživotnim predsednikom proglašen je 1963, ali je lišen svih funkcija 1967, dve godine posle vojnog udara generala Suharta.

1970. - U finalu svetskog fudbalskog prvenstva Brazil je u Sjudad Meksiku pobedio Italiju sa 4:1 i postao prvi trostruki osvajač trofeja Žila Rimea.

1971. - Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da je nezakonita vlast Južne Afrike na teritoriji Jugozapadne Afrike (Namibija).

1981. - Na opštim izborima u Francuskoj ubedljivo su pobedili socijalisti i postali najjača partija sa 38 procenata ukupnih glasova. Lider socijalista Fransoa Miteran u maju te godine je postao predsednik Francuske.

1982. - Rođen je Princ Vilijam, vojvoda od Kembridža, punim imenom Vilijam Artur Filip Luis, britanski plemić i prestolonaslednik kraljevske kuće Windsor.

1990. - U Mađarskoj je zvanično ponovo otvorena berza, koju su komunističke vlasti zatvorile 42 godine ranije.

1990. - U zemljotresu na severu Irana poginulo je oko 100.000 ljudi.

1990. - Američki pevač Little Richard dobio je svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih.

1991. - Umro je srpski ekonomista Zoran Pjanić, rektor i profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Ekonomskog saveta jugoslovenske vlade, glavni redaktor 'Ekonomskog leksikona' i 'Ekonomske enciklopedije'. Dela su: 'Problem stanovništva u ekonomskoj teoriji', 'Savremene buržoaske teorije vrednosti i cena', 'Teorija cena', 'Robna privreda u samoupravnom sistemu', 'Samoupravni privredni sistem'.

1994. - Umro je William Wilson Morgan, američki astronom.

1994. - SAD ponudile Severnoj Koreji razgovore na visokom nivou, pod uslovom da Pjongjang potvrdi odustajanje od razvoja nuklearnog programa.

2000. - U Beogradu je umro publicista i politikolog Slobodan Inić, jedan od osnivača Demokratske stranke.

2001. - Umro je veteran američkog bluza, Džon Li Huker koji je svojim retkim, hipnotičkim stilom sviranja gitare uticao na generacije rok i folk zvezda.

2002. - Bivši direktor Radio-televizije Srbije Dragoljub Milanović osuđen je na deset godina zatvora zbog pogibije 16 radnika te televizije u NATO-bombardovanju 23.4.1999.

2003. - Umro je Leon Uris, američki pisac bestselera, poznat po romanu 'Egzodus', objavljenom 1958. godine.

2004. - Tokom napada na nekoliko zgrada ruske policije i vojske u noći između 21. i 22. juna u Ingušetiji je poginulo 90 ljudi, među kojima i 62 saradnika organa bezbjednosti.

2007. - Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) u Sarajevu je objavio da je u ratu u Bosni i Hercegovini (1991-1995) poginulo 97.207 ljudi.

2008. - Feribot, sa više od 700 putnika i članova posade, potonuo je u vodama Filipina. Feribot 'Princeza zvijezda', na kojem se nalazilo 626 putnika i 121 član posade, plovio je od Manile ka provinciji Cebu kad je došlo do potonuća. Uzrok tragedije najverovatnije je tajfun 'Fengšen'.

2012. - Francuska je prvi put u modernoj istoriji dobila vladu čiju polovinu čine žene, a u skladu s izbornim obećanjem francuskog predsednika Fransoa Olanda o jednakosti muškaraca i žena u vlasti.

2016. - Međunarodni krivični sud u Hagu (MKS) osudio je bivšeg potpredsednika Konga Žan-Pjera Bembu na 18 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i pljački koje su njegove trupe vršile u Centralnoafričkoj Republici.

2017. - Više od 100 ljudi poginulo je u sukobima koji su izbili u gradu Bria u Centralnoafričkoj Republici, samo dan nakon mirovnog sporazuma potpisanog u Rimu kojim je predviđen trenutni prekid vatre u Centralnoafričkoj Republici.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana