Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 19. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 19. juna! Šta se sve nekada dešavalo devetnaestog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1269. - Francuski kralj Luj IX, naredio je da se svi Jevreji koji se nađu u javnosti bez žute značke, kazne u iznosu od deset livri srebra.

1306. - Vojska erla od Pembruka je porazila škotsku vojsku Roberta Brusa u bici kod Metvena.

1566. - Rođen je kralj Džejms I Stjuart koji je kao Džejms VI nasledio škotsku krunu 1567. posle abdikacije svoje majke, Marije Stjuart. Posle smrti engleske kraljice Elizabete 1603. postao je kralj Engleske i tako pod svojom vlašću sjedinio krune Engleske, Irske i Škotske.

1586. - Engleski kolonisti su napustili ostrvo Roanok, nakon što nisu uspeli da osnuju prvo englesko stalno naselje u Severnoj Americi.

1623. - Rođen je Blez Paskal, francuski filozof, književnik i naučnik. Sa šesnaest godina objavio je rspravu o koničnim presecima, a zakone u fizici i matematici objavljivao je do svoje 24. godine, posle čega se odao filozofiji i religiji ('Misli'). Osnovao je račun verovatnoće, pronašao hidrauličnu presu i mašinu za računanje, utvrdio je da pritisak vazduha opada sa visinom i da se pomoću barometra može utvrditi visina bregova.

1792. - Rođen je Gustav Švab, nemački književnik i izdavač.

1793. - U Francuskoj usvojen prvi republikanski ustav.

1834. - Rođen je Edgar Degas, francuski slikar, grafičar i kipar.

1846. - Prva bejzbol-utakmica sa uspostavljenim pravilima odigrana u Nju Džersiju.

1854. - Rođen je Alfredo Catalani, italijanski kompozitor.

1856. - Rođen je Elbert Hubbard, američki filozof i pisac.

1862. - Kongres SAD zabranio ropstvo na teritoriji SAD.

1865. - Rođen je Alfred Hugenberg, nemački biznismen i političar.

1867. - Republikanci, sledbenici Pabla Huaresa, pogubili Maksimilijana I Habsburga, kog je Luj Napoleon III 1864. proglasio za cara Meksika.

1875. - Počeo Hercegovački ustanak protiv osmanske vladavine.

1885. - Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, dirigent Narodnog pozorišta, direktor Opere i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije. Dela su mu: orkestarska 'Simfonijska fantazija', 'Rapsodija', 'Vranjanska svita', 'Poema zore', 'Marš slobode', 'Skice za klavir', muzička drama 'Suton', balet 'Ohridska legenda', oratorijum 'Vaskresenje', scenska muzika za drame 'Čučuk Stana', 'Sunce', 'Lazarevo vaskrsenje', 'Uobraženi bolesnik', 'Hamlet', 'Večiti mladoženja', 'Bura', horovi, solo pesme.

1885. - U Njujork stigla Statua slobode, poklon Francuske.

1886. - Rođen je srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svetska rata. Studirao je u Sarajevu, Krakovu, Parizu i Pragu. Dela su mu: 'Portret devojke', 'Kupačica', 'Jajce', 'Kći umetnikova', 'Dvorište', 'Ženski akt', 'Sarajevo', 'Portret starice'.

1897. - Umro je engleski kapetan Čarls Kaningem Bojkot, kojem su 1880. zakupci imanja kojim je upravljao odbili saradnju. Takav vid otpora kasnije je nazvan prema njegovom prezimenu - bojkot.

1906. - Rođen je Ernst Boris Čejn, britanski fiziolog i biohemičar ruskog porekla, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu. Sa Aleksandrom Flemingom i Hauardom Volterom Florijem 1945. je podelio Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće penicilina.

1908. - Dolaskom broda 'Kasato Maru' u luku Santos sa 168 japanskih porodica počela imigracija Japanaca u Brazil.

1917. - Engleski kralj Džordž V je, po završetku Prvog svetskog rata, naložio članovima britanske kraljevske porodice da izostave svoje nemačke titule i prezimena i uzmu kao jedino ime - Vindzor.

1923. - Rođena je Živka Matić, srpska glumica.

1924. - Rođen je Rejmond Nurda, američki biznismen.

1931. - Instalirana je prva fotoelektrična ćelija - naprava za pretvaranje svetlosne energije u električnu.

1937. - Umro je Džejms Metju Beri, škotski pisac i autor priča o Petru Panu.

1940. - U Čikagu se pojavio prvi strip 'Brenda Starr', čiji je autor bila žena.

1944. - Američke snage u zauzele ostrvo Sajpan u Pacifiku, jednu od najvećih vojno-pomorskih baza Japana.

1945. - Rođen je Radovan Karadžić, srpski političar i književnik, prvi predsednik Republike Srpske.

1945. - Rođen je Aung San Suu Kyi, mijanmarska političarka.

1947. - Rođen je indijski pisac Salman Ruždi koga je iranski verski vođa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog uvrede islama u knjizi 'Satanski stihovi'. Ruždi je od tada do 2000. kada se seli u Njujork, živeo u Velikoj Britaniji pod zaštitom Skotland Jarda.

1949. - Umro je Vladimir Nazor, hrvatski književnik.
1953. - Džulijus i Etel Rozenberg, osuđeni za špijunažu u korist SSSR, pogubljeni na električnoj stolici u američkom zatvoru Sing Sing.

1961. - Kuvajt, pod protektoratom Velike Britanije od 1899, stekao punu nezavisnost.

1961. - Otkrivanjem natpisa sa imenom Pontija Pilata na iskopini rimskog hrama u Cezariji prvi put nađen dokaz da je on postojao.

1963. - Dve ruske svemirske ekspedicije vratile su se na Zemlju.

1965. - General Huari Bumedijen vojnim udarom sa vlasti zbacio predsednika Alžira Ahmeda Ben Belu.

1965. - Zakon o građanskim pravima je usvojen u Kongresu SAD nakon filibastera od 83 dana.

1970. - Sovjetski vasionski brod Sojuz 9 postigao novi rekord u dužini boravka u kosmosu, 17 dana, 16 časova i 59 minuta.

1975. - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kurt Valdhajm u Meksiko Sitiju otvorio prvu svetsku konferenciju o položaju žena.

1978. - Objavljen prvi broj 'Garfielda'.

1981. - U Južnoj Africi je izložena najteža pomorandža na svetu. Težila je 2,5 kilograma.

1987. - U eksploziji u garaži robne kuće u Barseloni poginulo 12 i ranjeno više od 30 ljudi. Odgovornost preuzela baskijska separatistička organizacija ETA.

1988. - U indijskom gradu Kurukšetra poginulo 15, ranjeno 25 ljudi u eksploziji bombe koju su postavili ekstremisti Siiki.

1991. - Poslednji sovjetski vojnici su napustili Mađarsku posle 45 godina dugog prisustva.

1993. - Umro je Vilijam Golding, engleski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983. Dela su mu: 'Obredi plovidbe' 'Gospodar muva', 'Slobodan pad'...

1995. - Čečenski pobunjenici oslobodili 1.500 talaca koje su držali šest dana i napustili bolnicu u gradu Budjenovsk na jugu Rusije.

1999. - U Prištini, na bivšoj zgradi komande Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, podignuta zastava UN pošto se VJ povukla, a mirovne snage UN preuzele kontrolu nad Kosovom.

2000. - Britanski carinici u luci Dover u kamionu-hladnjači otkrili 58 leševa Kineza, ilegalnih emigranata.

2003. - Parlament Turske usvojio paket reformi na planu ljudskih prava, poslednji u nizu zakona koji bi trebalo da povećaju šanse Turske za ulazak u Evropsku uniju.

2004. - Saudijska Arabija je saopštila da je u sukobu bezbednosnih snaga i terorista ubijen Abdulaziz al-Mokrin koga su smatrali vođom al-Kaide u toj zemlji, i trojica njegovih pomagača. Do sukoba je došlo nekoliko sati pošto su teroristi na svoj Internet sajt postavili fotografiju odsečene glave kidnapovanog američkog inženjera Pola M. Džonsona Juniora.

2006. - Episkopalna crkva u SAD izabrala je na čelo crkve, po prvi put u istoriji Anglikanske crkve, ženu-biskupa, Ketrin Džeferts Skori.

2007. - Kanadska čarter avio-kompanija 'Skajservis erlajnz' obavila je let iz Toronta do Beograda nakon 15 godina prekida direktnog avionskog saobraćaja između Srbije i Kanade.

2013. - Umro je đula Horn, bivši mađarski socijalistički premijer, poznat kao jedan od komunističkih vođa koju su srušili 'govzdenu zavesu' u leto 1989. godine.

2014. - Španski kralj Huan Karlos Prvi se odrekao prestola u korist svog sina princa Felipea. Huan Karlos je na tronu bio 39 godina, a na presto je došao nakon smrti diktatora Franciska Franka, novembra 1975.

2014. - Umro je Miša Blam, srpski džez muzičar, kompozitor i publicista.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana