Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 18. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 18. juna! Šta se sve nekada dešavalo osamnaestog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
618. - Kineski general Li Yuan naterao je cara Gonga iz dinastije Sui da mu prepusti presto. Uzeo je ime 'Gaozu', a time započinje vladavina dinastije Tang.

1155. - Papa Adrijan IV krunisao nemačkog kralja Fridriha I Barbarosu za rimsko-nemačkog cara.

1429. - Francuska vojska, pod vođstvom Jovanke Orleanke i vojvode od Alensona, napala je i potukla kod Patea engleske trupe koje su se povlačile posle neuspele opsade Orleana.

1583. - U Londonu izdata prva polisa životnog osiguranja u svetu. Ričard Martin iz Londona postao je prva osoba koja je dobila novac na osnovu ugovora o životnom osiguranju.

1769. - Rođen je britanski političar Robert Stjuart, vikont Kaslrej. Kao ministar spoljnih poslova (1812-1822) bio je, uz austrijskog kancelara Meterniha, ključna ličnost u koaliciji protiv francuskog imperatora Napoleona Bonaparte. Nakon Napoleonovog pada podržao je politiku Svete Alijanse.

1799. - Rođen je Vilijem Lasel, engleski amater astronomije koji se usavršio u izradi teleskopa i uspeo da otkrije najpre Neptunov satelit, a potom Saturnov osmi satelit i, još kasnije, dva Uranova satelita. S privremene opservatorije na Malti, teleskopom od četiri stope u prečniku, otkrio je preko 600 novih maglina.

1812. - Rođen je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana 'Oblomov' u kome je stvorio jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam 'oblomovština', sinonim za parazitizam i apatiju.

1812. - Kongres SAD usvojio deklaraciju o objavi rata Velikoj Britaniji.

1815. - Bitka kod Waterlooa u kojoj su udružene britanske i pruske trupe pod komandom britanskog i pruskog vojskovođe Velingtona i Blihera konačno potukle Napoleona Bonapartu i označile kraj napoleonskih ratova.

1817. - U Londonu otvoren most Vaterlo preko reke Temze.

1853. - Umro je srpski pisac Branko Radičević. Kao oduševljeni pristalica jezičke reforme Vuka Karadžića, prvi je počeo da peva na narodnom jeziku i u duhu srpske narodne poezije, označujući pesničkim slobodama prodor u novu epohu. U najpoznatijoj pesmi, 'Đački rastanak', opevao je Karlovce i mladalačke radosti, dubinu i misaonost iskazao je u pesmi 'Tuga i opomena', a protivnike Vukovih reformi ismejao u satiričnoj pesmi 'Put'. Njegovi posmrtni ostaci su 1883. preneti iz Beča i sahranjeni na Stražilovu.

1868. - Rođen je mađarski admiral Mikloš Horti de Nađbanja. Bio je na čelu konzervativnih snaga koje su ugušile revoluciju u Mađarskoj posle Prvog svetskog rata, a od 1920. do 1944. vladao je Mađarskom kao regent na čelu fašističkog režima sprovodeći teror.

1881. - Rusija, Austro-Ugarska i Nemačka potpisale tajni savez 'Liga tri cara' na tri godine.

1882. - Rođen je bugarski revolucionar i državnik Georgi Dimitrov, jedan od osnivača i lider Komunističke partije Bugarske, prvi premijer zemlje posle Drugog svetskog rata. Bio je generalni sekretar Kominterne od 1935. do njenog ukidanja 1943.

1884. - Rođen je francuski političar Eduar Dalađe. Između dva svetska rata tri puta je bio premijer. Sa britanskim premijerom Nevilom Čemberlenom potpisao je sa Adolfom Hitlerom Minhenski sporazum kojim je otvoren put nacističkoj agresiji u Drugom svetskom ratu.

1901. - Rođena je Anastazija, najmlađa kćer ruskog cara Nikolaja II.

1908. - Rođena je Maria Vieira da Silva, portugalska likovna umetnica.

1918. - Rođen je Franco Modigliani, italijanski ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade.

1928. - Umro je Roald Amundsen, norveški istraživač.

1936. - Umro je Aleksej Maksimovič Peškov, poznatiji kao Maksim Gorki, bio je sovjetski pisac, osnivač književnog metoda socijalističkog realizma i politički aktivista.

1940. - Francuski general Šarl de Gol iz Londona londona uputio čuvenu radio poruku Francuzima u kojoj je sebe proglasio liderom Slobodne Francuske, a Francuze pozvao na otpor nemačkoj okupaciji.

1940. - Nemci u Drugom svetskom ratu zauzeli francusku luku Šerbur.

1942. - Rođen je engleski muzičar Pol Makartni član 'Bitlsa', jedne od najpopularnijih rok grupa u XX veku.

1942. - Eric Nessler iz Francuske održavao se u vazduhu u jedrilici 38 sati i 21 minut.

1943. - Rođena je Raffaella Carra, slavna italijanska pevačica i TV-zvezda.

1948. - Komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojila je međunarodnu Deklaraciju o ljudskim pravima.

1953. - Proglašena Republika Egipat, za predsednika izabran general Mohamed Nagib, vođa pobune kojom je 1952. zbačen kralj Faruk.

1968. - Britanski Dom lordova odbacio odluku laburističke vlade o sankcijama protiv režima bele manjine u Rodeziji.

1975. - Princ Fejsal Musaid javno pogubljen u Rijadu zbog ubistva kralja Saudijske Arabije Fejsala, u martu 1975.

1979. - Lider SSSR Leonid Brežnjev i predsednik SAD Džimi Karter u Beču potpisali sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja, SALT 2.

1980. - Održana je premijera filma 'Blues Brothers' sa Denom Akrojdom i Džonom Belušijem u glavnim ulogama.

1983. - Seli Rajd prva Amerikanka koja je poletela u svemir, kao član posade šatla Čelendžer.

1993. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio slanje 7.600 pripadnika mirovnih snaga u šest gradova u Bosni i Hercegovini.

1995. - Snage bosanskih Srba oslobodile poslednje od 372 pripadnika mirovnih snaga u BiH koje su držale kao taoce od kraja maja, posle napada aviona NATO na srpske položaje u okolini Pala.

1996. - Benjamin Netanjahu postao najmlađi premijer u istoriji Izraela, posle izborne pobede desne koalicije.

1996. - Savet bezbednosti UN ukinuo zabranu izvoza teškog naoružanja bivšim jugoslovenskim republikama, uvedenu u septembru 1991.

1997. - Lidera Crvenih Kmera Pola Pota zarobila grupa njegovih bivših sledbenika i osudila na doživotnu robiju. Smatra se da je Pol Pot odgovoran za smrt više od dva miliona kambodžanskih civila.

2000. - Eritreja i Etiopija u Alžiru potpisale sporazum o prekidu vatre kojim je okončan dvogodišnji rat te dve zemlje.

2000. - Savet bezbednosti UN potvrdio da je Izrael okončao dvadesetdvogodišnju okupaciju južnog Libana.

2001. - Oko 30.000 pripadnika sirijske vojske napustilo Bejrut, posle 25 godina prisustva u Libanu. Sirija je pozvana u Liban 1976. u sklopu arapskih mirovnih snaga koje su imale zadatak da uguše građanski rat u toj zemlji.

2002. - Premijer Slovenije Janez Drnovšek posetio Jugoslaviju, kao prvi funkcioner te države u poseti Beogradu posle raspada SFRJ.

2002. - U eksploziji bombe koju je aktivirao palestinski bombaš-samoubica, u prepunom autobusu u Jerusalimu, poginulo 19, povređeno više od 50 osoba.

2004. - Evropski savet odlučio da Hrvatskoj dodeli status zvaničnog kandidata za članstvo u EU.

2010. - Umro je portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago, autor romana 'Jevanđelje po isusu Hristu', 'Slepilo', 'Sedam Sunaca i Sedam Mesečina' i 'Godina smrti Rikarda Reissa'.

2010. - Umro je Bogdan Bogdanović, arhitekta, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svetskog rata. Od 1982. do 1986. godine Bogdanović je bio gradonačelnik Beograda. Početkom devedeseth godina zbog antimiloševićevskog angažmana isteran je iz svog ateljea i alternativne škole u Malom Popoviću. Beograd je napustio 1993. i od tada je živeo u Beču

2012. - Kandidat islamističkog Muslimanskog bratstva Mohamed Morsij pobedio na predsedničkim izborima u Egiptu. Međutim, nekoliko sati pre proglašenja Mursijeve pobede vojna vlast je raspustila parlament i nametnula privremeni ustav koji im obezbeđuje gotovo apsolutnu vlast u zemlji.

2017. - U šumskim požarima u centralnom delu Portugala poginula je 61 osoba, delom u automobilima koje je vatra zarobila na putu, a više desetina ljudi je povređeno.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana