Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 15. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 15. juna! Šta se sve nekada dešavalo petnaestog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1215. - Engleski kralj Džon bez Zemlje je svojim pečatom potvrdio Veliku povelju slobode - Magna Carta Libertatum, kojom je dao povlastice plemstvu i sveštenstvu. Ovo j bio temelj engleskog državnog uređenja, kao i simbol borbe protiv apsolutizma. To je jedan od najznačajnijih dokumenata britanske i evropske ustavne istorije.

1219. - Danci 'dobili' Danebrog, najstariju državnu zastavu.

1341. - Umro je Andronik III Paleolog, vizantijski car.

1383. - Umro je Jovan VI Kantakuzin, car Vizantije.

1409. - Dvostrukim raskolom Katolička Crkva dobila je u Pisi trećeg papu, osim onih u Rimu i Avignonu.

1467. - Umro je vojvoda od Burgundije Filip Dobri, osnivač Burgundije, države koja je u XV veku bila rival Francuske, a Francuskoj pripala 1678. (Bourgogne).

1520. - Papa Lav X ekskomunicirao je Martina Lutera bulom u kojoj je osudio kao jeres Luterove teze o indulgencijama, o dogmama i uređenju katoličke crkve. Ideje o reformi crkve sistematizovane u 95 teza Luter je 1517. prikovao na vrata Dvorske crkve u Vitembergu, označivši početak raskola katoličke Evrope.

1648. - Margaret Džouns je obešena u Bostonu zbog optužbe za veštičarstvo u prvom takvom pogubljenju u Koloniji Masačusetskog zaliva.

1752. - Bendžamin Frenklin izveo čuveni eksperiment, podigavši u vazduh papirnatog zmaja tokom nevremena u Filadelfiji, da bi dokazao da su munje zapravo elektricitet.

1775. - Džordž Vašington je imenovan za vrhovnog zapovednika Kontinentalne vojske u Američkom ratu za nezavisnost.

1776. - Delaver je glasao da suspenduje vlast britanske krune i da se zvanično odvoji od Pensilvanije.

1836. - Arkanzas je primljen u Uniju kao 25. savezna država SAD.

1843. - Rođen je norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je, inspirišući se nacionalnim folklorom, afirmisao norvešku muziku u svetu ('Per Gint', 'Lirski komadi').

1844. - Kompanija 'Goodyear' patentirala je proces vulkanizacije gume.

1846. - Oregonski sporazum je utvrdio 49. paralelu kao granicu između SAD i Kanade, od Stenovitih planina do moreuza Huan de Fuka.

1849. - Umro je Džejms Knox Polk, američki političar, jedanaesti predsednik SAD-a.

1850. - Rođen je Đorđe Vajfert, srpski privrednik.

1862. - Na Čukur-česmi u Beogradu turski vojnik ubio je srpskog dečaka što je izazvalo sukobe u gradu. Turci su potom sa beogradske tvrđave, gde je bio smešten njihov garnizon, bombardovali Beograd.

1869. - Džon Wesley Hyatt patentirao je celuloid, plastičnu masu koja danas ima široku primenu; fotografski filmovi su npr. najvećim delom sačinjeni od celuloida.

1882. - Rođen je general i državnik Jon Antonesku, diktator pronemačke vlade Rumunije u Drugom svetskom ratu. Uveo je Rumuniju u Trojni pakt i priključio se napadu na SSSR 1941. Kao ratni zločinac osuđen je 1946. na smrt i streljan.

1884. - Rođen je američki filmski glumac Hari Lengdon, jedan od najboljih komičara nemog filma. Filmovi: "Siledžija", "Dugačke pantalone", "Troje su već gomila".

1896. - Cunami (okeanski talasi ogromnih razmera i visine 15-30 metara) koji su zahvatili plažu Sanriku u Japanu prilikom proslave šintoističkog praznika, usmrtili su 27.000 ljudi, 9.000 povredili i uništili oko 13.000 kuća.

1900. - Rođen je Vladislav S. Ribnikar, novinar, učesnik NOR-a i direktor 'Politike' i TANJUG-a.

1903. - Nakon ubistva Aleksandra Obrenovića u Majskom prevratu, Skupština Srbije izabrala je Petra Karađorđevića za kralja Srbije. Tokom njegove vladavine učvršćen je parlamentarizam i ubrzan privredni i kulturni razvoj zemlje. Povukao se s vlasti 22. juna 1914, a kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar.

1904. - Više od hiljadu ljudi, većinom žena i dece, poginulo blizu Njujorka u požaru koji je zahvatio brod 'General Slokam'.

1907. - Počela je Druga haška mirovna konferencija, na kojoj su 44 države, uključujući Srbiju i Crnu Goru, donele 13 konvencija o zakonima i običajima ratovanja ('Haške konvencije'). Četvrtom konvencijom osnovan je Stalni arbitražni sud u Hagu.

1910. - Srpski student prava, Bogdan Žerajić, ubio se posle neuspelog atentata u Sarajevu na poglavara okupirane Bosne i Hercegovine, austrougarskog generala Marijana Varešanina. Njegova žrtva bila je primer za revolucionarnu nacionalističku omladinu iz pokreta 'Mlada Bosna', koji je 28. juna 1914. organizovao atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

1914. - Rođen je Jurij Vladimirovič Andropov, sovjetski političar i državnik.

1919. - Britanski piloti Artur Braun i Džon Olkok okončali su prvi direktni let hidroavionom preko Atlantika. Za taj podvig dobili su plemićke titule.

1920. - Italijanski inženjer, jedan od osnivača bežične telegrafije Đulielmo Markoni emitovao je u Engleskoj prvi muzički radio prenos u živo. Bila je to numera australijske operske pevačice Neli Melba.

1924. - Američki Indijanci bivaju proglašeni građanima Sjedinjenih Američkih Država.

1924. - Auto-kompanija 'Ford' proizvela je svoj jubilarni 10-milioniti auto.

1927. - Rođen je Hugo Pratt, italijanski crtač stripova, autor legendarnog stripa 'Korto Malteze'.

1940. - Nemačke trupe su kod Sedana probile Liniju Mažino. Taj sistem utvrđenja, dugačak 360 kilometara, koji su Francuzi između dva svetska rata izgradili duž granice prema Nemačkoj, smatran je remek-delom građevinarstva i fortifikacije.

1942. - U Drugom svetskom ratu, tenkovske borbe u severnoj Africi izmedju britanskih i nemačkih tenkovskih jedinica su dosegle svoj maksimum.

1946. - Rođen je Demis Roussos, legendatni grčki pevač.

1954. - U Bazelu formirana UEFA.
1958. - Grčka je prekinula vojnu saradnju sa Turskom zbog neslaganja oko ostrva Kipar.

1969. - Nakon povlačenja Šarla de Gola s političke scene, za predsednika Francuske izabran je Žorž Pompidu.

1975. - Košarkaši Jugoslavije postali su šampioni Evrope pobedom nad reprezentacijom SSSR u Beogradu.

1977. - Adolfo Suares i njegova koalicija Demokratskog centra pobedili su na prvim slobodnim izborima u Španiji nakon smrti Franciska Franka.

1982. - Argentinske snage na Foklandskim ostrvima predale su se Britancima čime je okončan falklandski rat.

1988. - Pakistanski predsednik Zija ul Hak objavio je da će islamsko šerijatsko pravo postati vrhovni zakon u Pakistanu.

1989. - Kraljica Elizabeta proglasila je vitezom Ronalda Regana.

1990. - Održana je premijera filma 'Dik Trejsi' sa Madonom i Vorenom Bitijem u glavnim ulogama.

1991. - Japanski grad Nagano je dobio organizaciju Zimskih olimpijskih igara za 1998. godinu.

1992. - Srpski književnik Dobrica Ćosić izabran za prvog predsednika SR Jugoslavije. Za prvog premijera novoformirane države prethodnog dana izabran je američki biznismen srpskog porekla Milan Panić. Na položaju šefa države nije ostao tokom celog mandata - Savezna skupština mu je 1. juna 1993, na inicijativu Srpske radikalne stranke, izglasala nepoverenje, pod optužbom da je kršio Ustav, što u debati nije potkrepljeno dokazima.

1992. - Parlament Japana, prvi put od Drugog svetskog rata, odobrio angažovanje japanskih vojnika u inostranstvu.

1993. - Na sarajevskom aerodromu potpisan Sporazum o prekidu neprijateljstava između komandanata Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general-potpukovnika Ratka Mladića, komandanta muslimanske vojske pukovnika Rasima Delića i komandanta Hrvatskog veća odbrane general - brigadira Milivoja Petkovića.

■  1993. - Pomorske snage NATO-a i Zapadnoevropske unije u Jadranskom moru otpočele primenu pomorskog embarga Ujedinjenih Nacija protiv SR Jugoslavije.

1994. - Izrael i Vatikan uspostavili su pune diplomatske odnose, potvrđujući dogovor o međusobnom priznanju i pomirenju nakon vekovnih sukobljavanja Jevreja i rimokatolika.

1995. - Savet bezbednosti UN usvojioe rezoluciju o proširenju snaga UN u BiH trupama za brza dejstva, sastavljenih od 12.000 francuskih, britanskih i holandskih vojnika.

1995. - Umro je Džon Vinsent Atanasov, pionir računarstva.

1996. - Umrla je američka pevačica Ela Ficdžerald, 'kraljica džeza', čuvena po muzičkim 'skat' dijalozima s velikim džez muzičarima Armstrongom, Elingtonom i Bejzijem.

1999. - Izrael i Vatikan uspostavili pune dipolmatske odnose.

1999. - Severna Koreja saopštila je da je južnokorejska ratna mornarica potopila jedan njen brod u severnokorejskim teritorijalnim vodama Žutog mora, tako optuživši Seul da izazivanjem prvog pomorskog sukoba od okončanja Korejskog rata 1953. hoće da isprovocira novi rat na podeljenom korejskom poluostrvu.

2000. - U pokušaju atentata u Budvi lakše ranjen Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u to vreme jedne od najvećih opozicionih političkih stranaka u Srbiji.

2000. - Rimokatolički biskup Augustin Misago, optužen za saučesništvo u masakru više od pola miliona stanovnika Ruande 1994. i genocid, oslobođen je optužbi i pušten na slobodu.

2001. - Kraj Petrovog Sela kod mesta Kladovo otkrivena je masovna grobnica u kojoj je zakopano oko 30 tela za koja se pretpostavlja da su žrtve rata na Kosovu.

2001. - Šangajska petorka - Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan su nakon prema Uzbekistana u članstvo preimenovali svoju organizaciju u Šangajska Organizacija za saradnju (SCO), regionalnu organizaciju za borbu protiv islamskog militarizma.

2003. - Koalicione snage uhapsile bivšeg komandanta iračkih vazduhoplovnih snaga Hamida Radžu Šalaha al Tikrita, koji je bio 17. na listi američke vojske najtraženijih Iračana.

2003. - Vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

2003. - Umro je američki glumac Hjum Kronin čija je karijera na Brodveju i u Holivudu trajala više od šest decenija. Na filmu je debitovao ulogom u Hičkokovom filmu 'Senka sumnje' 1943, a igrao je i u filmovima 'Poštar uvek zvoni dvaput', 'Dvanaest ljutih muškaraca' i 'Čaura'.

2005. - U promet puštena zapadna cijev tunela Mala Kapela na hrvatskoj autocesti - A1 (Zagreb-Split).

2006. - Vlada Srbije priznala je Republiku Crnu Goru, 12 dana po proglašenju njene nezavisnosti.

2008. - Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zvanično je proglasio novi Ustav potpisivanjem Ukaza o proglašenju 41 zakona. Republika Srbija nije prihvatila Ustav Kosova kao pravnu činjenicu.

2013. - Na Tjentištu je obeležena 70. godišnjica Bitke na Sutjesci u prisustvu boračkih i antifašističkih organizacija iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije.

2014. - Zvanično je stupio na dužnost novi predsednik Slovačke Andrej Kiska, 51-godišnji milioner i filantrop bez političkog iskustva. Kiska je četvrti predsednik Slovačke od raspada Čehoslovačke početkom 1990-ih godina.

2016. - Umro je Milorad Mandić - Manda, srpski glumac i TV voditelj.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana