Home Dugme
Meni

Desilo Se Na Današnji Dan - 13. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 13. juna! Šta se sve nekada dešavalo trinaestog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
323. pre naše ere - U Vavilonu je umro Aleksandar III Makedonski - Aleksandar Veliki, jedan od najvećih vojskovođa u svetskoj istoriji.

313. - Carevi Konstantin i Licinije, suvladari Rimskog carstva, izdaju ukaz o verskoj toleranciji - Milanski edikt, hršćanstvo dobija slobodu.

823. - Rođen je francuski kralj Karlo II Ćelavi, kojem je Verdunskim ugovorom 843. pripao zapadni i srednji deo franačke države, današnje Francuske.

1381. - Pod vođstvom Vota Tajlera, u engleskim pokrajinama Kent, Norfok, Safok i Kembridžšir počeo seljački ustanak protiv feudalaca, izazvan visokim porezima.

1611. - Džon Fabricius objavljuje delo u kojem se prvi put pominju sunčeve pege - manji ili veći vrtložni 'otvori' na Sunčevoj površini, nepravilnog i promenljivog oblika, znatno slabijeg sjaja od okolne površine, tako da, kad se posmatraju teleskopom, izgledaju kao crne pege, odakle im i potiče naziv.

1615. - Rođen je Inocencije XII, rimski papa 1691 - 1700.

1773. - Rođen je Thomas Young, engleski fizičar, lekar i astronom.

1811. - Rođen je književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač realističke estetike u ruskoj književnoj kritici. Formulisao je teorijsku osnovu novog pravca u ruskoj književnosti nazvanog 'naturalna škola', a kao uzor isticao je Gogoljevo delo ('Pismo Gogolju', 'Književne maštarije').

1831. - Rođen je Džejms Clark Maxwell, škotski fizičar.

1839. - Srpski knez Miloš Obrenović u korist sina Milana abdicirao i napustio Srbiju. Knez Milan umro nekoliko nedelja po izboru za vladara, a namesnici pozvali njegovog mlađeg brata Mihaila da preuzme presto.

1865. - Rođen je Vilijem Batler Jejts, veliki engleski pesnik, aktivan učesnik u irskom nacionalno-oslobodilačkom pokretu u svojim mlađim danima, inspirator irske kulturne ideologije. Njegovo pesništvo je kosmopolitsko, sa uporištem u helenskoj i vizantijskoj simbolici, istovremeno duboko vezano za irsko tlo i keltsku tradiciju, kao i za neposredne aktuelnosti vremena u kojem je živeo. Dobio je Nobelovu nagradu 1923. godine. Osim poezije, veoma su značajni i njegovi pozorišni komadi, u stihu i prozi, sa temama iz keltske mitologije.

1866. - Rođen je Aby Warburg, nemački istoričar umetnosti.

1870. - Rođen je Jules Bordet, belgijski naučnik.

1873. - Rođen je Antun Gustav Matoš, hrvatski književnik.

1876. - Srpsko učeno društvo je za prvu ženu akademika izabralo slikarku Katarinu Ivanović. Ona je rođena u Stonom Beogradu (Sekešfehervar), učila je slikarstvo u Pešti i Beču, a živela je u Parizu i Beogradu. Radila je portrete, žanr-kompozicije i, s posebnim uspehom, mrtve prirode. Gotovo sva njena dela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, a najpoznatija su 'Autoportret', 'Portret Perside Karađorđević' i 'Grožđe'

1881. - Rođena je Luis Veber, prva žena režiser.

1876. - Srpsko učeno društvo za prvog ženskog člana izabralo slikarku Katarinu Ivanović.

1886. - Pod misterioznim okolnostima utopio se bavarski kralj Ludvig II, tri dana pošto je proglašen umobolnim i svrgnut sa prestola. Pod njegovim pokroviteljstvom Rihard Vagner u Minhenu radio na reformi muzike i drame i izveo svoje čuvene muzičke drame 'Tristan i Izolda' i 'Nirnbeški majstori pevači'.

1888. - Rođen je Fernando Pessoa, portugalski pesnik i književnik.

1897. - Rođen je finski trkač na duge staze Pavo Nurmi koji je osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Oborio je 29 svetskih rekorda.

1899 - Rođen je meksički kompozitor i dirigent Karlos Čaves, osnivač Simfonijskog orkestra Meksika. U svoje kompozicije uneo je obeležja meksičkog muzičkog folklora i instrumente meksičkih Indijanaca ('India', 'Četiri sunca').

1900. - U Kini počeo tzv. Bokserski ustanak, pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.

1905. - Rođen je František Bartoš, češki kompozitor.

1917. - Četrnaest nemačkih bombardera tipa 'Gota' u Prvom svetskom ratu bombardovali London. Poginule 162 osobe. Pre toga napadi na britansku prestonicu vršeni iz cepelina.

1920. - Ubijen je Esad-paša Toptani, jedan od vodećih albanskih političara na početku 20. veka, u atentatu kada je izlazio iz Hotela Kontinental u ulici Kastiljone u Parizu, sa namerom da krene na put u Albaniju na svoju kraljevsku inaguraciju. Sahranjen je na srpskom vojničkom groblju u Francuskoj, jer je tokom perioda u kojem je imao vlast u Albaniji bio veliki prijatelj i saveznik Kraljevine Srbije i srpskog naroda, pošto je bio pristalica principa 'Balkan balkanskim narodima'.

1927. - Održana parada za avijatičara Charlesa Lindbergha na njujorškoj 5. aveniji.

1928. - Rođen je Džon Forbes Nash Jr., američki ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

1930. - U gradu Siatista u Grčkoj, poginulo je 30 osoba od krupnog grada koji je padao.

1933. - Instalirana je prva cev sa natrijumskom parom u Njujorku.

1933. - Rođen je Dragomir Bojanić Gidra, slavni srpski glumac, legendarni Žika iz ciklusa filmova 'Žikina dinastija'.

1934. - Adolf Hitler i Benito Mussolini sastaju se u Veneciji, Italija; Mussolini kasnije opisuje nemačkog diktatora kao 'smiješnog malog majmuna'.

1938. - Umro je Charles Edouard Guillaume, francusko-švajcarski fizičar.

1942. - Rođena je Jelisaveta Seka Sablić, poznata srpska glumica.

1943. - Komandant Treće divizije NOVJ Sava Kovačević poginuo predvodeći juriš na utvrđene nemačke položaje pri pokušaju probijanja obruča kod mesta Krekovi 5 kilometara zapadno od Sutjeske.

1943. - Umro je Kosta Racin, makedonski književnik.

1943. - Poginuo Savo Kovačević, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.
1944. - Nemačke snage su pokrenule kontranapad na američke snage kod Karantana.

1944. - Nemačke snage su zaustavili napredovanje Britanaca u bici kod Vijer-Bokaža.

1944. - Prve nemačke rakete F-1 ispaljene su u Drugom svetskom ratu na južnu Englesku. Do kraja rata 1945. na teritoriju Velike Britanije palo je više od 1.000 raketnih bombi, od kojih 660 na London.

1950. - Rođen je Radomir Mihajlović Točak, srpski gitarista, član poznate grupe Smak.

1953. - Državnim udarom u Kolumbiji na vlast došao Gustav Rojas Pinilja, koji je diktatorski vladao do 1957, kada je u Kolumbiji vraćen demokratski režim.

1956. - Poslednji britanski vojnici napustili bazu kod Sueckog kanala, kojim je Velika Britanija upravljala 74 godine. Upravu nad Kanalom preuzeo Egipat.

1965. - Umro jevrejski filozof i teolog Martin Buber, rođen u Austriji. Pred nacistima je 1938. pobegao u Palestinu i postao jedan od prvih profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Zalagao se za zajedničku jevrejsko-arapsku državu ('Priče rabi Nahmana', 'Ja i ti', 'Hasidske priče', 'Gog i Magog', 'Slike o dobru i zlu').

1970. - Album Bitlsa - 'Let It Be' - dolazi na prvo mesto top-lista i tu se zadržava naredne četiri nedelje.

1982. - Umro je Halid ibn Abdulaziz, kralj Saudijske Arabije.

1983. - Američki vasionski brod 'Pionir 10' prošao kroz orbitu Neptuna. To je bila prva letelica sa Zemlje koja je izašla van Sunčevog sistema.

1986. - Umro je američki klarinetista Beni Gudmen, najpopularniji muzičar džeza 1930-ih godina. Jedan je od prvih muzičara među belcima koji se usprotivio rasnoj segregaciji i crne muzičare uključio u svoj džez orkestar, osnovan 1934.

1990. - Zbog neuspelog početka razgovora vlasti i opozicije u Srbiji, 8. juna, u Beogradu na Trgu Republike održan prvi protestni miting opozicije protiv vlasti Slobodana Miloševića.

1990. - U Bukureštu poginule četiri, povređeno oko 200 osoba, kada je policija pokušala da suzbije proteste studenata koji su se smestili u šatore u centru grada.

1992. - U organizaciji Udruženja kompozitora u Pionirskom parku u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva Srbije, održan 'Miting klečanja', u znak protesta protiv ratne politike predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

1994. - Severna Koreja saopštila da se povlači iz Agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju i da više neće dozvoliti dolazak njenih inspektora u zemlju.

1999. - Britanski vojnici su dvaput pokušali da prođu kroz blokadu prema prištinskom aerodromu, nesuđenom sedištu glavnog štaba Kfora, ali su ih ruske trupe oterale, postupivši kao i prethodnog dana, kada su osujetile istovetnu nameru francuskih vojnika.

2000. - U Pjongjangu počeo istorijski samit dve Koreje na kojem su predsednici južne i severne Koreje Kim Dae Džung i Kim Džong Il vodili razgovore o pomirenju dve države. Lideri dve Koreje sastali se prvi put posle raspada jedinstvene zemlje 1948.

2002. - Na prvim slobodnim izborima u istoriji Avganistana za predsednika države izabran Hamid Karzai.

2003. - U Beogradu uhapšen oficir JNA, pukovnik Veselin Šljivančanin, i izručen Haškom tribunalu, pred kojim je krajem 1995. optužen za zločine na poljoprivrednom dobru 'Ovčara' kod Vukovara, u Hrvatskoj, 1991.

2003. - U Briselu usvojen nacrt Ustava Evropske unije, 46 godina posle potpisivanja Rimskog sporazuma, odnosno osnivanja Unije.

2004. - Na izborima za Evropski parlament partija nemačkog kancelara Gerharda Šredera pretrpela je najveći poraz od II svetskog rata, a francuska opozicija - socijalisti, velikom većinom glasova porazili su konzervativnu partiju predsednika Žaka Širaka.

2005. - Umro je bivši komunistički lider Portugala Alvaro Kunjal, koji je 31 godinu predvodio komuniste. Bio je simbol otpora nekadašnjem fašističkom režimu Antonia Oliveire Salazara.

2006. - Umro je bivši irski premijer Čarls Hjui koji je dominirao političkom scenom u Irskoj od 1970. do početka 1990-ih godina.

2008. - Irski birači odbacili su na referendumu sporazum o reformi institucija EU - Lisabonski ugovor. Irsko 'Ne' bacilo je EU u novu krizu poverenja, jer su donošenje prvobitnog, 'evropskog ustava' 2005. odbili i francuski i danski birači, te je taj dokument ublažen i pretvoren u Lisabonski sporazum.

2009. - Nakon objavljivanja pobede Mahmuda Ahmadinedžada na predsedničkim izborima u Iranu, koju je osporio protivkandidat Mir Hosein Musavi, u Teheranu su izbili protesti.

2010. - Pobedu na parlamentarnim izborima u Belgiji ostvarila je Nova flamanska alijansa (NVA) koja se zalaže za nezavisnost Flandrije. Izbori u Belgiji su usledili posle oštrih sporova oko veće samostalnosti Flandrije i Valonije.

2011. - Na dvodnevnom referendumu ogromna većina Italijana izjasnila se za ukidanje zakona Berluskonijeve vlade o povratku nuklearnoj energiji, privatizaciji vodosnabdevanja i imunitetu premijera.

2012. - Vojnim sud Tunisa osudio je u odsustvu bivšeg predsednika te zemlje Zina El Abidina Ben Alija na 20 godina zatvora zbog podsticanja na nerede, ubistva i pljačku.

2015. – Izborom sudije u penziji Manulene Karmen za gradonačelnicu Madrida, i Ade Colau, liderke koalicije Barselona en komu (Zajedno za Barselonu) za gradonačelnicu tog grada, vlast je u ta dva grada prešla u ruke krajnjih levičara, protivnika vladajuće konzervativne Narodne stranke premijera Marijana Rahoja.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana