Home Dugme
Meni

Desilo Se Na Današnji Dan - 11. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 11. juna! Šta se sve nekada dešavalo jedanaestog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1184. pre naše ere - Troja je opljačkana i spaljena, po Eratostenovim proračunima. Detalji Trojanskog rata sačuvani su u Homerovom spevu 'Ilijada', ali se ne mogu pouzdano istorijski utvrditi, kao ni proveriti.

1042. - Vizantijska carica Zoja, predstavnica legitimne Makedonske dinastije udala se po treći put za Konstantina IX Monomaha.

1456. - Rođena je Ane Neville, supruga Rikarda III.

1488. - Umro je Jakov III, kralj Škotske.

1509. - Engleski kralj Henri VIII venčao se s prvom od šest žena, Katarinom Aragonskom. Kasnije, zbog odbijanja pape da poništi taj brak, kralj je raskinuo sa Vatikanom i 1534. osnovao Anglikansku crkvu.

1525. - Knez Krsto Frankopan sa 6 000 vojnika oslobodio grad Jajce od turske opsade i opskrbio ga hranom i oružjem. Taj njegov junački podvig odjeknuo je u Europi.

1572. - Rođen je engleski pesnik i dramski pisac Bendžamin Ben Džonson, koji je slavu stekao alegorijskim igrokazima. Taj specifični vid teatra, nazvan 'dvorska maska', potiče iz srednjeg veka, a u prvoj polovini 17. veka doživeo je procvat na dvoru Stjuarta. U svetsku književnost ušao je satiričnom komedijom 'Valpone ili Lisac' koja se i danas izvodi.

1580. - Juan de Garay osniva Buenos Aires.

1723. - Rođen je Johan Georg Palitzsch, nemački astronom.

1727. - Umro je britanski kralj Dzordž I, prvi monarh Velike Britanije iz hanoverske dinastije (1714-27). Tokom njegove vladavine učvršćena je vlast ministarskog kabineta.

1770. - Kapetan Džejms Cook se nasukao na Velikom koraljnom grebenu.

1770. - Drugi Kontinentalni kongres je imenovao Tomasa Džefersona, Džona Adamsa, Bendžamina Frenklina, Rodžera Šermana i Roberta R. Livinstona u Komitet petorice da napišu nacrt deklaracije nezavisnosti trinaest kolonija Velike Britanije.

1776 - Rođen je engleski slikar Džon Konstebl, jedan od tvoraca modernog pejzaža u evropskom slikarstvu. Među prvima je izašao iz ateljea i slikao neposredno u prirodi unoseći u slikarstvo do tada još nepoznatu poeziju atmosfere. Smatra se pretečom Vilijema Ternera i francuskih impresionista.

1788. - Ruski istraživač Gerasim Izmailov otkriva Aljasku.

1837. - Pobuna u Bostonu, etnički sukobi engleskih i irskih doseljenika u Americi.

1842. - Rođen je Carl von Linde, nemački inžinjer i industrijalac.

1853. - Rođen je Pera Dobrinović, srpski glumac.

1859. - Umro je austrijski državnik princ Klemens Meternih, najuticajnija ličnost u Evropi tokom gotovo 40 godina, koliko je bio šef diplomatije (1809-21) i kancelar Austrije (1821-48). Smatra se oličenjem apsolutizma. Sa ruskim carem Aleksandrom I osnovao je Svetu alijansu, čiji je osnovni cilj bio gušenje nacionalnih pokreta u Evropi.

1864. - Rođen je Rihard Štraus, nemački kompozitor i dirigent, nastavljač programske muzike, značajan stvaralac moderne muzičke drame, majstor orkestracije. Komponovao je opere, operete, simfonijske poeme, balete, kamernu muziku i sl. Glavna dela: 'Saloma', 'Elektra', 'Egipatska Helena', 'Arabela', 'Don Huan'...

1876. - Rođen je Alfred Kroeber, američki arheolog i antropolog.

1880. - Rođena je je američka pacifistkinja Dženet Renkin, prva žena koja je postala član Kongresa SAD. Kao ubeđeni antimilitarista, u američkom parlamentu jedina je glasala protiv objave rata Japanu posle bombardovanja Perl Harbura 1941.

1891. - Velika Britanija i Portugalija su potpisale konvenciju o podeli interesnih sfera severno i južno od reke Zambezi u Africi, kojom je Njasalend (sadašnji Malavi) postao britanski protektorat.

1892. - Limelight Department, jedan od prvih filmskih studija na svijetu, je službeno otvoren u Melbourneu u Australiji.

1895. - Rođen je ruski državnik Mihail Aleksandrovič Bulganjin, učesnik Oktobarske revolucije, ministar oružanih snaga SSSR (1947-49), predsednik Ministarskog veća od februara 1955. do marta 1958. kada ga je na tom položaju zamenio Nikita Sergejevič Hruščov. Kao protivnik destaljinizacije smenjen je sa svih položaja.

1895. - Održane su prve auto-trke.

1896. - Rođen je Juan Laurentino Ortiz, argentinski pesnik.

1901. - Novi Zeland anektirao Cookovo Otočje.

1903. - U konaku Starog dvora u Beogradu, ubijeni su kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin.

1903. - Aleksandar I je nasledio presto Grčke, pošto je njegov otac Konstantin I abdicirao pod pritiskom savezničkih armija koje su okupirale Atinu.

1903. - Rođena je Kneginja Olga Karađorđević, grčka princeza i supruga kneza Pavla.

1903. - Umro je Nikolaj Bugajev, ruski matematičar.

1904. - Rođen je Emil František Burian, češki kompozitor.

1910. - Rođen je francuski okeanograf Žak Iv Kusto, pronalazač ronilačkog aparata 'vodena pluća' (aqualung) i kamere za podvodno snimanje. Dobitnik je tri Oskara i Zlatne palme u Kanu 1956. za film 'Svet tišine', koji je snimio sa Lujom Malom.

1918. - Italijanski borbeni čamci su u Prvom svetskom ratu u Jadranskom moru, oko 70 kilometara severozapadno od Zadra, potopili veliki austrougarski bojni brod 'Sent Ištvan'.
1923. - Rođena je Olga Spiridonović, srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica.

1928. - Rođena je Fabiola de Mora Aragon, belgijska kraljica.

1935. - Pronalazač Edwin Armstrong prvi put javno demonstrira FM radio-difuziju u SAD, u Alpineu u New Jerseyu.

1937. - U Moskvi je uhapšeno, osuđeno na tajnom suđenju i potom pogubljeno osam visokih sovjetskih vojnih rukovodilaca, uključujući maršala Mihaila Tuhačevskog. To je bio početak masovne čistke u vojnom vrhu tadašnjeg SSSR-a.

1940. - Britanske snage bombardirale Genovu i Torino u Italiji.

1940. - Prvi napad italijanskog zrakoplovstva na Maltu.

1941. - Poginuo Mustafa Golubić, general NKVD-a i atentator.

1942. - Poginula Anđa Ranković, tekstilna radnica, učesnica NOB-a i narodni heroj.

1942 - U Vašingtonu je potpisan sporazum SSSR i SAD o uzajamnoj pomoći u Drugom svetskom ratu.

1944. - U Njujorku je otvorena prva srpska pravoslavna crkva na teritoriji SAD-a. Reč je o crkvi svetog Save.

1949. - U zatvoru Udbe u Beogradu ubijen Andrija Hebrang.

1949. - Pogubljen je Koči Džodže, albanski revolucionar, jedan od osnivača Komunističke partije Albanije i ministar unutrašnjih poslova od 1946. Džodže je na montiranom, staljinističkom procesu optužen da je jugoslovenski špijun.

1955. - 83 osobe ranjene i najmanje 100 povređeno kada se Austin-Healey i Mercedes-Benz sudarili na utrci Grand Prix Le Mansa.

1959. - Rođen je Hugh Laurie, britanski glumac. Najpoznatiji po ulozi dr Hausa, kao i u seriji Crna Guja.

1962. - Frank Morris, Džon Anglin i Clarence Anglin postali jedini zatvorenici koji su uspešno pobegli iz zatvora na Ostrvu Alcatraz.

1963. - Pokret za građanska prava u SAD: Guverner Alabame Džordž Wallace stoji na vradima Auditorija Foster na Univerztitetu Alabame u pokušaju da spreči dvojicu crnih studenta da pohađaju nastavu.

1963. - Budistički redovnik Thich Quang Duc se spaljuje benzinom na saobraćajnoj raskrnici u Saigonu u znak protesta protiv nedostatka verskih sloboda u Južnom Vijetnamu.

1964. - Veteran drugog svetskog rata Walter Seifert masakrirao osmoro dece i dvoje nastavnika s ručno izrađenim kopljem i plameno-bacačem u osnovnoj školi u nemačkom Kelnu.

1964. - Rođen je Jean Alesi, bivši vozač Formule 1.

1967. - Završeno Svetsko prvenstvo u košarci 1967. za muškarce, pobedom reprezentacije Sovjetskog Saveza.

1970. - Nakon što su imenovani, Ana Mae Hays i Elizabeth P. Hoisington službeno postaju prve žene - generali Vojske SAD.

1970. - Umro je ruski državnik Aleksandar Fjodorovič Kerenski, član, a potom predsednik Privremene vlade posle Februarske revolucije 1917. u Rusiji. Zbačen je s vlasti u Oktobarskoj revoluciji 1917. Emigrirao je 1918. u Francusku, a od 1940. živeo je u SAD.

1970- - Poslednji američki vojnik napustio je vazduhoplovnu bazu 'Vilus' u Libiji, na zahtev pukovnika Moamera el Gadafija, koji je 1. septembra 1969. oborio kralja Idriza I.

1970- - Posle jednonedeljnih okršaja u Jordanu, kralj Husein i palestinski gerilci potpisali su sporazum o primirju.

1979. - Umro je Džon Vejn, američki glumac, junak mnogih vestern filmova, a snimio ih je preko stotinu. Glavni filmovi: 'Poštanska kola', 'Miran čovek', 'Rio Bravo', 'Čovek koji je ubio Liberti Valansa', 'Alamo'...

1981 - U zemljotresu u jugoistočnoj iranskoj provinciji Kerman poginulo je najmanje 1.500 ljudi.

1982. - Film 'E.T. vanzemaljac' počeo je da se prikazuje u bioskopima.

1984. - Umro je italijanski političar Enriko Berlinguer, generalni sekretar Komunističke partije Italije (1972-84). Protagonist 'evrokomunizma' i strategije 'istorijskog kompromisa', bio je 12 godina na čelu najveće komunističke partije u zapadnoj Evropi. Oslobodio je KP Italije od sovjetskog uticaja, ali i pored velike popularnosti nije uspeo da dovede komuniste na vlast u Italiji.

1988. - Počast 70. rođendanu Nelsona Mandele na Stadionu Wembley u Londonu.

1988. - Naziv opšta javna licenca (GPL) se prvi put spominje.

1989. - Sedamnaestogodišnji Majkl Čeng postao je najmlađi pobednik French Open-a i prvi Amerikanac koji je od 1955. godine pobedio na ovom turniru, nakon što je u finalnom meču porazio Šveđanina Stefana Edberga.

1990. - Umro je srpski istoričar Vasa Čubrilović, učesnik atentata na austrugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 1914. u Sarajevu, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kao učenik je pristupio nacionalno-revolucionarnoj organizaciji 'Mlada Bosna', a kao najmlađi učesnik Sarajevskog atentata osuđen je na 16 godina robije i bio je u zatvoru sve do sloma Austrougarske u Prvom svetskom ratu. U Drugom svetskom ratu bio je zatvoren u logor na Banjici. Studirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu, gde je doktorirao 1927. Između dva svetska rata, pripadao je progresivnom krilu Zemljoradničke stranke, a posle Drugog svetskog rata, bio je direktor Balkanološkog instituta i ministar u vladi Jugoslavije. Autor je oko 70 istorijskih knjiga i studija. Dela su: 'Bosanski ustanak 1875-1878', 'Poreklo muslimanskog plemstva u Bosni i Hercegovini', 'Prvi srpski ustanak i bosanski Srbi', 'Politička prošlost Hrvata', 'Istorija političke misli u Srbiji XIX veka', 'Odabrani istorijski radovi'.

1991. - Microsoft je izbacio novu verziju MS DOS 5.0.

1991. - Ekipa Čikago Bulsa porazila je L.A. Lejkerse sa 4:1 i osvojila NBA šampionat.

1996. - Odigrana prva utakmica Hrvatske fudbalske reprezentacije na nekom velikom natjecanju. Pobjeda protiv Turske 1:0 golom Gorana Vlaovića.

1998. - Compaq Computer plaća 9 milijardi $ za Digital Equipment Corporation u rekordnom preuzimanju tehnološke tvtrke.

1999. - Ruski bataljon s 23 kamiona, 16 oklopnih transportera, pet džipova i jednim vozilom veze prešao je iz BiH na teritoriju Savezne Republike Jugoslavije tokom prepodneva i prispeo na Kosovo i Metohiju kao prva jedinica iz sastava KFOR-a, zaposevši aerodrom Slatina kod Prištine.

2000. - Policija UN na Kosovu saopštila je da je tokom godinu dana, koliko su međunarodne snage stacionirane na Kosovu, ubijeno više od 500 ljudi, među kojima najviše Srba.

2001. - SR Jugoslavija je postala članica Banke za međunarodna poravnanja u Bazelu. Na skupštini banke izvršena je i podela akcija, zlata i deviznih sredstava bivše SFRJ koje su u toj banci bile pohranjene.

2001. - U američkom federalnom zatvoru u Indijani pogubljen je Timoti Makvej. Na smrtnu kaznu je osuđen zbog bombaškog napada na federalnu zgradu u Oklahoma sitiju u aprilu 1995, kada je poginulo 168 ljudi.

2001. - Novinar Milan Pantić ubijen je u ulazu svoje zgrade u Jagodini, sa više udaraca tupim predmetom u glavu. Pantić je kao dopisnik Večernjih novosti objavio više tekstova o privrednom kriminalu u pomoravskom okrugu. Počinioci ovog ubistva nisu poznati.

2002. - Antonio Meucci priznat kao pronalazač telefona od strane Kongresa SAD.

2003. - U eksploziji bombe koju je aktivirao bombaš-samoubica, na otvorenoj pijaci u centralnoj jerusalimskoj ulici Džafa, poginulo je 17, a povređeno 100 osoba. Odgovornost za taj napad preuzeo je teroristički pokret Hamas.

2004. - Specijalna komisija vlade Republike Srpske priznala je da je u Srebrenici učinjen zločin nad hiljadama Muslimana 1995. godine.

2005. - Umro je bivši portugalski premijer general Vasko Gonsalves koji je bio na čelu četiri privremene vlade posle revolucije 1974. koju je izvela levica.

2008. - Umro je bivši vijetnamski premijer Vo Van Kiet, veliki reformator zemlje tokom devedesetih godina.

2010. - Počelo devetnaesto po redu Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje se po prvi put održalo na afričkom kontinentu, u Južnoafričkoj Republici.

2013. - Grčka vlada odlučila da u okviru mera štednje privremeno ugasi državnu televiziju i radio.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana