Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 10. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 10. juna! Šta se sve nekada dešavalo desetog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1190. - Fridrik I Barbarosa utopio se vodeći Treći krstaški pohod na Jerusalim.

1509. - Rođen je Johanes Calvin, švajcarski reformator crkve i osnivač Kalvinizma.

1610. - Prvi holandski doseljenici iskrcali su se na ostrvo Menhetn, sada centralni deo Njujorka. Holanđani su 1626. za nekoliko bala tkanine i jeftinu bižuteriju otkupili od Indijanaca ostrvo i na njegovom južnom delu podigli naselje Novi Amsterdam.

1672. - Rođen je Petar I Romanov, prvi car Rusije.

1688. - Rođen je Džejms Francis Edward Stuart.

1710. - Rođen je Džejms Short, škotski matematičar.

1719. - Rimsko-nemački car Karlo VI proterao Špance sa Sicilije.

1793. - U Parizu otvoren prvi javni zoološki vrt.

1819. - Rođen je francuski slikar Gistav Kurbe. Kao osnivač realističke škole u vreme krutog akademizma, smatra se najrevolucionarnijim slikarom 19. veka ('Atelje', 'Tucači kamena', 'Talas', 'Pogreb u Ornanu').

1829. - Prva trka veslača Oxforda i Cambridgea.

1832. - Rođen je nemački inženjer Nikolaus August Oto, pronalazač četvorotaktnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

1836. - Umro je Andre-Marie Amper, francuski fizičar i matematičar, osnivač elektrodinamike.

1849. - 'Junačkom igrom' Ivana Kukuljevića Sakcinskog Juran i Sofija ili Turci kod Siska u izvedbi novosadskog Domorodnog teatralnog društva svoju delatnost započinje Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

1868. - U Košutnjaku, u Beogradu u atentatu ubijen je knez Mihailo Obrenović. Atentatori su uhapšeni, odmah osuđeni i streljani na Karaburmi. Za učešće u zaveri optužen je bivši knez Aleksandar Karađorđević.

1875. - Umro je srpski pisac Jovan Grčić-Milenko, poetski sledbenik Branka Radičevića, poznat kao 'fruškogorski slavuj'. Sebi je dodao ime Milenko, po devojci Mileni u koju je bio zaljubljen. Gimnaziju je učio u Novom Sadu, Segedinu i Požunu (Bratislava), počeo studije medicine u Beču, ali se razboleo od tuberkuloze i u 29. godini umro u rodnom Čereviću, u Sremu. U lirskim pesmama lakih melodičnih stihova, izrazio je neposredan doživljaj prirode.

1898. - Američke trupe u špansko-američkom ratu izvršile invaziju na Kubu.

1902. - H.F. Callahan je postao nosilac patentne zaštite za novi tip koverta - koverat sa otvorom za adresu.

1908. - U Njujorku je formirano prvo vazduhoplovno udruženje.

1909. - Prvi put upotrebljen signal SOS kada je linijski brod Slavonija kompanije Kjunard, doživeo brdolom na Azorskim ostrvima.

1915 - Rođen je američki pisac Sol Belou, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1976. ('Henderson, kralj kiše', 'Čovek na klackalici', 'Žrtva', 'Ne propusti dan', 'Pustolovine Ogija Mača').

1916. - Otpočela je velika arapska revolucija.

1918. - U Prvom svetskom ratu italijanski torpedni čamac potopio austro-ugarski bojni brod Sent Ištvan u jadranskom moru: više od 60 poginulih.

1921. - Rođen je Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, muž britanske kraljice.

1922. - Rođena je je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland, koja se proslavila već kao devojčica ulogom u filmu 'Čarobnjak iz Oza'.

1923. - Rođen je Jan Robert Maskvel, britanski medijski magnat češkog porekla. Udavio se 1991. kod Kanarskih ostrva, pošto je sa svoje jahte pao u more.

1924. - Fašisti kidnapovali i potom ubili Đakoma Mateotija, lidera italijanskih socijalista.

1926. - Umro je Antoni Gaudí, slavni španski arhitekt.

1927.- Rođen je Ladislav Kubala, mađarski fudbaler i trener slovačkog porekla.

1934. - Umro je engleski kompozitor Frederik Delijus, poznat po simfonijama 'Pariz - pesma velikog grada' i 'Brigg Fair' i kompozicijama 'Misa života' i 'Rekvijem' inspirisane delom Fridriha Ničea.

1934. - 'Rođen je' je Paja Patak, jedan od najpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija.

1940. - Italija objavila rat Francuskoj i Velikoj Britaniji.

1942. - Nemci su u Drugom svetskom ratu potpuno uništili češko selo Lidice za odmazdu zbog atentata na nacističkog protektora Češke i Moravske i jednog od najznačajnijih Hitlerovih saradnika, Rajnharda Hajdriha. Atentat su 27. maja izvršili Jozef Gabčik i Jozef Kubiš, češki komandosi-padobranci, poslati iz Velike Britanije.

1942. - Poginuo Boško Palkovljević Pinki, narodni heroj.

1945. - Počelo je suđenje u Beogradu četnika Draži Mihailoviću, drugim pripadnicima četničkog pokreta i zvaničnicima Nedićeve administracije.

1946. - Formirana je Republika Italija.

1946. - Umro je Džek Džonson. američki bokser i prvi crnac osvajač titule svetskog prvaka u »teškoj« kategoriji.

1967. - Umro je američki filmski glumac Spenser Trejsi, prvi glumac koji je dve godine uzastopno dobio Oskara za filmove 'Hrabri kapetan' 1937. i 'Grad dečaka' 1938.

1967. - Završen šestodnevni izraelsko-arapski rat u kojem je Izrael zauzeo teritorije Sirije, Jordana i Egipta, koje uključuju istočni Jerusalem, Zapadnu obalu, Gazu i Sinajsko poluostrvo.
1970. - U Jordanu najmanje 100 ljudi ubijeno u sukobu vladinih snaga i palestinskih gerilaca.

1971. - SAD ukinule dvadesetogodišnji embargo na trgovinu s Kinom.

1976. - Umro je Adolph Zukor, režiser i producent, jedan od osnivača filmskog studija Paramount Pictures.

1977. - Džejms Earl Ray, ubica Martina Lutera Kinga, pobegao je iz zatvora.

1984. - Boston je pobedom nad L.A. Lejkersima osvojio NBA šampionat.

1985. - Kompanija Koka-Kola objavila je da se vraća svojoj 99 godina staroj formuli za napitak.

1990. - Peruanski političar japanskog porekla Alberto Fuđimori na predsedničkim izborima pobedio književnika Marija Vargasa Ljosu.

1990. - Na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima u Čehoslovačkoj od 1946. pobedio Građanski forum Vaclava Havela.

1990. - Na višestranačkim izborima u Bugarskoj izbornu pobedu odnela Bugarska socijalistička partija.

1996. - Predstavnici čečenskih separatista i Rusije potpisali sporazum kojim su utvrđene osnove za okončanje osamnaestomesečnog rata u Čečeniji.

1997. - Po nalogu lidera Crvenih Kmera Pola Pota ubijen jedan od njegovih najbližih saradnika Son Sen i 11 članova njegove porodice.

1998. - Protestom u Prištini, na kojem je tražen dolazak snaga NATO na Kosovo, kosovski Albanci prekinuli svakodnevne polučasovne protestne šetnje koje su pod motom 'Kosovo, najveći zatvor na svetu', organizovali tokom dva meseca.

1998. - Venčali se jordanski kraljevski par, Njihova Veličanstva kralj Abdullah Bin Al-Hussein i kraljica Rania Al-Abdullah.

1999. - Poslednji projektili NATO - 79. dana agresije na Jugoslaviju - pali su nešto posle 13 časova na područje sela Kololeč kraj Kosovske Kamenice, a ubrzo potom, generalni sekretar NATO, Havijer Solana, zvanično je saopštio da je bombardovanje obustavljeno. Prve jedinice Vojske Jugoslavije su, na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog dan ranije u Kumanovu, počele povlačenje s Kosova i Metohije, a kasnije istog dana, Savet bezbednosti UN je, uz uzdržan glas Kine, usvojio Rezoluciju 1244, kojom je legalizovan dolazak međunarodnih vojnih snaga u južnu srpsku pokrajinu.

2000. - U Damasku je umro Hafez el Asad, predsednik Sirije od 1971. Za novog predsednika izabran je njegov sin Bašar el Asad.

2001. - Medijski magnat Silvio Berluskoni, po drugi put je postao premijer Italije, pošto je njegova partija na poslaničkim izborima osvojila 30 procenata glasova više od bilo koje druge partije. To je bila 59. vlada Italije od Drugog svetskog rata.

2000. - Umro je Hafez el Asad, sirijski državnik i dugogodišnji predsednik.

2002. - Umro je Džon Goti, američki mafijaški bos. Uhapšen je 1990. godine, posle decenija brutalnih zločina i luksuznog života.

2004. - Umro je Rej Čarls, američki muzičar.

2004. - Umro je bluz i džez kantautor Rej Čarls. Dobitnik je 12 muzičkih nagrada 'Gremi', među kojima i za najbolju pesmu - tri puta uzastopno, za 'Hit the Road Jack', 'I Can't stop loving you' i 'Busted'.

2007. - Džordž Buš doputovao je u jednodnevnu posetu Albaniji kao prvi američki predsednik koji je posetio tu zemlju.

2010. - Haški tribunal proglasio je oficire Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, krivim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995. i osudio ih na kaznu doživotnog zatvora. Sudsko veće proglasilo je još petoricu pripadnika te Vojske odgovornim za isti zločin i potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

2011. - Evropski komesar za proširenje Štefan File objavio je da je Hrvatska, nakon šest godina pregovora ispunila uslove da postane 28. članica Evropske unije i da je preostalo da zemlje članice ratifikuju sporazum o njenom pristupanju.

2013. - Roberto Kavali poznati svetski kreator, prikazao je modnu reviju ispred zidina Starog grada u Budvi.

2014. - Za novog predsednika Izraela izabran je Ruven Rivlin, dugogodišnji političar iz partije Likud, poznat kao protivnik formiranja palestinske države.

2015. - Ostaci vizantijske crkve stare 1.500 godina otkriveni su nedaleko od Jerusalima. Crkva potiče iz perioda kada je Vizantijska imperija vladala današnjim teritorijama Izraela i Palestine, između 324. i 638. godine nove ere.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana