Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 09. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 09. juna! Šta se sve nekada dešavalo devetog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
62. - Ubijena je Klaudija Oktavija. Bila je žena cara Nerona.

68. - Rimski car Neron izvršio je samoubistvo. U istoriji je ostao poznat kao strašno svirepi despot koji je vodio oštru borbu protiv rimske aristokratije. Pogubio je mnoge ugledne Rimljane, pa čak i svoju majku Argipinu i učitelja Seneku. Jedna pobuna pretorijanaca oborila ga je s vlasti, nakon čega je i izvršio samoubistvo.

439. - Umro je Atlatl Kauak, vladar Teotihuakana.

518. - Istočnorimski - vizantijski car Justin I stupio na presto. Njegova vlada bila je uvod u sjajno doba njegovog sestrića i naslednika Justinijana I.

721. - Odo Veliki je porazio Mavre u bici kod Tuluza.

1357. - U Pragu na Vltavi počela gradnja kamenog mosta koji je dobio naziv Karlov most po imenu tadašnjeg imperatora Nemačko-rimskog carstva i češkog kralja Karla IV.

1462. - Poslednji srpski kralj Bosne Stepan Tomašević je - uzdajući se u pomoć hrišćanske koalicije, koju je organizovao papa Pije II (Pius) - otkazao danak turskom sultanu Mehmedu II i priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja Matije I Korvina. Pošto je izostala pomoć zapadnih hrišćanskih zemalja, Bosna je bila nepripremljena za odbranu kad su je 1463. napali Turci, koji su zarobili i pogubili kralja Stepana i mnoge feudalce i pokorili tu srpsku srednjovekovnu državu.

1508. - Rođen je Primož Trubar, slovenski protestanski duhovnik, spisatelj i prevodilac.

1588. - Rođen je Johan Andreas Herbst, nemački kompozitor.

1595. - Rođen je Vladislav IV, kralj Poljske.

1640. - Rođen je Leopold I, nemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj.

1661. - Rođen je Fjodor III, ruski car.

1672. - Rođen je Petar I Aleksejevič Romanov (Petar Veliki), car Rusije od 1682. do 1725, reformator države i društva. Osnovao je Akademiju nauka, pokrenuo prve novine ('Vedomosti'), pomagao razvoj privrede otvarajuchi rudnike i manufakture, organizovao državnu upravu i Rusiju podelio na gubernije. Na ušću Neve 1703. podigao je novu prestonicu - Sankt Peterburg.

1781. - Rođen je engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson, konstruktor lokomotiva. U Njukaslu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva, a njegova lokomotiva ('Locomotion') vukla je 1825. na pruzi Stokton-Darlington prvi putnički voz na svetu.

1812. - Rođen je Johan Gottfried Galle, nemački astronom.

1815. - Završen je Bečki kongres koji je zasedao od septembra 1814, kada su ga sazvale velike sile da bi otklonile posledice Francuske revolucije i Napoleonovih ratova u evropskim zemljama. Predstavnik Srba u Beču, prota Matija Nenadović, pokušao je preko ruskog cara Aleksandra I da zainteresuje Bečki kongres za srpsko pitanje, ali nije uspeo zbog protivljenja Austrije i Engleske.

1822. - Čarls Grejem (Charles Graham) je dobio patent za veštačku zubnu protezu.

1870. - U Engleskoj je umro Čarls Dikens. Književni rad je otpočeo crtama 'Bozove skice' 1836, a sledeće godine je objavio humoristički roman 'Pikokov klub', koji je odmah stekao veliku popularnost. On je realist u poznavanju života malih i neznatih ljudi, koji su uvek tema njegovih dela. Njegova popularnost plod je pre svega širokog i vedrog humora i izvanredne sposobnosti crtanja likova. Mana mu je patetičnost, ali i ona ima svoje opravdanje - duboko su ga dirale nepravičnosti društvenog poretka, pa ih je iznosio na videlo i time često talasao javno mnjenje. Glavna dela: 'Dejvid Koperfild', 'Oliver Tvist', 'Velika očekivanja', 'Prodavnica starih retkosti'...

1874. - Umro je Kočiz, indijanski vojskovođa i poglavica apačkog plemena Čirikahua.

1875. - Na brdu Gradac kod Nevesinja izbio jedan od prvih većih sukoba Hercegovaca s Turcima - 'Nevesinjska puška', odnosno početak Bosansko-hercegovački ustanka.

1883. - Pušteni su u rad prvi vozovi na električnoj železnici.

1892. - Rođen je američki kompozitor Kol Porter, autor popularnih šlagera, muzičkih komedija i brodvejskih mjuzikla koji su preneti i na film.

1898. - Potpisan sporazum kojim je Kina Velikoj Britaniji Hong Kong ustupila na 99 godina.

1914. - U Beogradu je svečano otkriven spomenik srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, rad vajara Rudolfa Valdeca. Spomenik je postavljen na ulaz u Kalemegdan, a posle Prvog svetskog rata je prenet u park na Studentskom trgu.

1918. - Umro je Jozsef Angster, poznati graditelj orgulja.

1923. - U Bugarskoj je državnim udarom oborena vlada premijera Aleksandra Stamboliskog, lidera Zemljoradničkog narodnog saveza Bugarske. Nekoliko dana posle prevrata, Stamboliski i njegovi saradnici su ubijeni.

1923. - U Beogradu je svečano otkriven spomenik srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, rad vajara Rudolfa Valdeca. Priloge za spomenik prikupljala je Srpska književna zadruga, a znatno su pomogle i Vlada Srbije i Beogradska opština. Spomenik je postavljen na ulaz u Kalemegdan, a posle Prvog svetskog rata prenet je u park na Studentskom trgu, gde se nalazi i sada.

1928. - Engleski mikrobiolog Aleksander Fleming pronašao penicilin. Njegovo otkriće iskorišćeno tek 10 godina kasnije kada su ga Hauard Flori i Ernst Čejn primenili kao prvi antibiotik. Njih trojica 1954. podelila Nobelovu nagradu za medicinu.
1934. - Prva pojava Disneyeva junaka Paja Patka (Donald Duck) u crtanom filmu Mudra mala kokoš.

1940. - Norveška se predala Nemačkoj u Drugom svetskom ratu.

1941. - Ubijen je Otokar Keršovani, novinar, kritičar i komunistički aktivist.

1943. - Prilikom nemačkog bombardovanja partizanskih položaja na Milinkaldama, bitke na Sutjesci, renjen Vrhovni komandat NOVJ Josip Broz Tito. Tom prilkom su poginuli: Đuro Vujović, pratilac Vrhovnog komandata i narodni heroj, član britanske vojne misije kapetan Bil Stjuart i još nekoliko partizana.

1945. - Predsedništvo Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije donelo Zakon o konfiskaciji imovine i izvršenju konfiskacije, na osnovu kojeg je država preuzela imovinu Trećeg rajha i jugoslovenskih državljana koji su sarađivali sa okupatorom.

1945. - Jugoslavija s Velikom Britanijom i SAD postigla sporazum kojim je Julijska krajina podeljena na dve okupacione zone, A i B. Prva je potpala pod savezničku, druga pod jugoslovensku vojnu upravu.

1950. - Osnovan fudbalski klub Dinamo.

1961. - Rođen je Majkl J. Fox, američki glumac.

1963. - Rođen je Džoni Dep, američki filmski glumac.

1963. - U Njujorku je održana premijera filma 'Kleopatra' sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama.

1967. - Okončan izraelsko-arapski rat 1967. zauzećem Golanske visoravni.

1972. - Američki bombarderi napali Hanoj i Hajfong u najžešćem bombardovanju Severnog Vijetnama od početka vijetnamskog rata.

1978. - Prvi od 24 primerka Gutenbergove Biblije, prodat je na aukciji u Londonu za 2.4 miliona dolara.

1991. - Od posledica erupcije vulkana na planini Pinatubo na Filipinima poginulo stotinak ljudi, 250.000 ostalo bez domova.

1995. - Kolumbijska policija uhapsila Hilberta Rodrigesa Orehuelu, vođu kartela Kalija -najvećeg svetskog sindikata droge.

1999. - Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova. Time je okončan vazduhoplovni napad NATO na SRJ, a na Kosovu su, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, raspoređene međunarodne snage, među kojima je najveći broj vojnika iz zemalja članica NATO-a. Sa povlačenjem vojske i policije, sa Kosova su počeli masovno da odlaze Srbi i Crnogorci.

1999. - Prema izveštajima državnih medija, više od 2.000 ljudi ubijeno, a oko 5.000 ranjeno u napadima NATO-a na Jugoslaviju, koji su počeli 24. marta. Teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

2000. - SB UN produžio mandat mirovnim snagama UN na Kosovu, ne obazirući se na zahtev Jugoslavije da se te snage povuku.

2000. - Umro je američki vajar Džordž Sigal jedan od najpoznatijih predstavnika pop-arta.

2001. - Pakistanski sud osudio je bivšu premijerku Benazir Buto na tri godine zatvora zbog odbijanja da se pojavi u sudu pred kojim je optužena za korupciju.

2003. - Papa Jovan Pavle II je petodnevnim boravkom u Hrvatskoj okončao stotu posetu nekoj stranoj zemlji.

2004. - Bivša kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir Lejla Zana iz Turske oslobođena je posle deset godina provedenih u zatvoru zbog povezanosti sa kurdskim pobunjenicima.

2008. - Američki predsednik Džordž Buš doputovao je u Sloveniju, predvodeći delegaciju svoje zemlje na samitu EU-SAD koji je održan na Brdu kod Kranja. To je bilo poslednje Bušovo putovanje u Evropu u svojstvu predsednika SAD.

2010. - Umrla je ruska balerina Marina Semenova, legendarna klasična plesačica iz sovjetskog doba.

2015. - Sud u egipatskom gradu u Port Saidu osudio je 11 osoba na smrtnu kaznu zbog izazivanja nereda nakon prvenstvene utakmice odigrane 2012. godine između lokalnog El Masrija i El Ahlija, u kojima je poginulo 74 ljudi. Sud je osudio i 40 osoba na 15 godina zatvora zbog izazivanja nereda.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana