Najnovije vesti -Vesti -NAJNOVIJE VESTI IZ SRBIJENAJNOVIJE VESTI IZ 
CRNE GORENAJNOVIJE VESTI IZ BOSNE I
 HERCEGOVINENAJNOVIJE VESTI IZ HRVATSKENAJNOVIJE VESTI IZ
 

MAKEDONIJENOVICE IZ SLOVENIJE IN TUJINEVESTI IZ SVETAVESTI IZ SPORTATV PROGRAMI 

BALKANSKIH TELEVIZIJA
Meni

Desilo Se Na Današnji Dan - 07. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 07. juna! Šta se sve nekada dešavalo sedmog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

1494. - Portugalija i Španija potpisale su sporazum u Tordesiljasu o podeli Novog sveta. Granicu je odredio papa Aleksandar VI da bi sprečio sukobe kolonijalnih sila. U XVII i XVIII veku u ovu borbu za kolonije umešali su se i Englezi i Holanđani koji nisu poštovali ovu papinu podelu Novog sveta.

1502. - Rođen je Ugo Buonkompanjo, poznatiji kao papa Grgur XIII i začetnik gregorijanskog kalendara.

1523. - Nakon pobede nad Dancima, Gustav Vasa proglašen, kao Gustav I, kraljem Švedske čime je ukinuta Kalmarska unija.

1654. - Luj XIV krunisan je za kralja Francuske. Ostao je upamćen kao kralj Sunce. Digao je apsolutizam na najveću moguću meru; vodio je mnogobrojne ratove da bi obezbedio francusku hegemoniju u Evropi; sagradio je Versaj i bio mecena mnogih književnika i umetnika.

1826. - Umro je Joseph von Fraunhofer, nemački fizičar i izumitelj.

1837. - Rođen je Alois Hitler, otac Adolfa Hitlera.

1840. - Rođen je Charlotte, meksička carica.

1848. - Rođen je francuski postimpresionistički slikar Pol Gogen, čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj ekspresionizma i na formiranje fovizma ('Materinstvo', 'Beli konj', 'Plemkinja', 'Dve devojke s Tahitija').

1848. - Umro je ruski književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač ruske realističke estetike. Formulisao je teorijsku osnovu novog pravca u ruskoj književnosti nazvanog 'naturalna škola', a kao uzor isticao je Gogoljeva dela ('Pismo Gogolju', 'Književne maštarije').

1861. - U američkom gradu Nju Orleansu izvedena prva predstava striptiza.

1862. - SAD i Velika Britanija potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

1862. - Rođen je Philipp Lenard, nemački fizičar.

1877. - Rođen je Charles Glover Barkla, britanski fizičar.

1882. - Rođen je srpski ljekar Konstantin Pejičić, direktor Tekelijanuma - srpske škole u Budimpešti. Medicinu je završio i doktorirao u Pešti. Bio je aktivan u političkom i javnom životu Srba u Vojvodini i jedan je od prvih saradnika Letopisa Matice srpske, a sarađivao je i u 'Serbskim novinama'. Bio je poštovalac Dositeja Obradovića i propagator njegovih ideja.

1896. - Rođen je mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kada je u Mađarskoj izbila antikomunisticcka pobuna. Pobuna je ugušena sovjetskom intervencijom, a Nađ je uhapšen i osuđen na smrtnu kaznu koja je izvršena u junu 1958.

1905. - Norveški parlament (Storting) doneo odluku o raskidu unije sa Švedskom i srgnuo s prestola kralja Oskara I koji se protivio toj odluci. Za novog kralja izabran je danski princ Karl (Carl) pod nazivom Hakon VII.

1917. - Rođen je Din Martin, američki pevač i glumac komičar, partner Džerija Luisa u mnogobrojnim filmovima.

1920. - Rođen je francuski političar i publicista Žorž Marše, generalni sekretar Francuske Komunističke partije od 1972. do 1994. i, uz Enrika Berlinguera (KP Italije) i Santijaga Karilja (KP Španije), jedan od protagonista reformi u komunističkom pokretu u Zapadnoj Evropi početkom osamdesetih godina prošlog veka (evrokomunizam).

1921. - Otvoren prvi parlament Severne Irske.

1929. - Ponovo uspostavljen Vatikan kao Papska država u Rimu. Crkvena država prestala je da postoji 1870. kada je sa gradom Rimom inkorporirana u ujedinjenu Italiju.

1935. - Umro je srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Bio je profesor hemije na Filozofskom fakultetu Velike škole, potom Univerziteta u Beogradu, ministar privrede i spoljnih poslova u vladama Srbije 1894. i 1905. Izučavao je organsku hemiju, agrikulturnu hemiju i mineralne sirovine.

1935. - Umro je ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin, koji je metodom aklimatizacije uzgajio nove otporne vrste južnih biljaka (trešnja, kajsija, vinova loza) i na taj način proširio njihov areal prema severu.

1938. - Studenti Beogradskog univerziteta organizovali su akademiju pod parolom 'Vernost za vernost', posvećenu odbrani Čehoslovačke od nacističke Nemačke. Prijavilo se oko 60.000 dobrovoljaca, ali oni nisu angažovani, jer su Čehoslovačku njeni zapadni saveznici prepustili na milost i nemilost Trećem rajhu.

1939. - Britanski kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta došli su u posetu SAD. To je bila prva poseta britanskog monarha ovoj zemlji.

1942. - U Jajincima je streljan srpski slikar jevrejskog porekla, Bora Baruh, koji je zarobljen kao učesnik narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu. Izlagao je u Parizu, Londonu i Beogradu. Slikao je pretežno pejzaže Pariza i Beograda, mora, zatim mrtvu prirodu, portrete, kompozicije. U poslednjim godinama života slikao je pak motive iz rata i logora. Realističku koncepciju ostvarivao je toplom impresionističkom obradom.

1942. - Okončana je četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu; Počeo je nemački napad na Sevastopolj.

1942. - Počeo je nemački napad na Sevastopolj.
1944. - Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije u Drugom svetskom ratu stigao na ostrvo Vis. Posle nemačkog vazdušnog desanta na Drvar 25. maja 1944. dio Vrhovnog štaba je prebačen sovjetskim avionom u Bari, a zatim britanskim brodom na Vis.

1948. - Predsednik Čehoslovačke Eduard Beneš podneo ostavku, ne želeći da potpiše novi ustav prema kojem su komunisti preuzeli vlast u zemlji.

1953. - Izveden je prvi televizijski prenos programa u koloru.

1954. - Otvorena je prva mikrobiološka laboratorija.

1954. - Umro je Alan Matison Tjuring, britanski matematičar, logičar i kriptograf.

1961. - Rođen je Davor Sučić, poznat kao Sejo Sekson, bosanskohercegovački gitarista i osnivač rock grupe 'Zabranjeno Pušenje'.

1967. - Trećeg dana izraelsko-arapskog rata izraelske snage izbile na Suecki kanal.

1971. - Sovjetski vasionski brod 'Sojuz II' spojio se u zemljinoj orbiti sa svemirskom stanicom 'Saljut'.

1973. - Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant doputovao je u Izrael, u prvu posetu jednog zapadnonemačkog lidera ovoj zemlji.

1974. - U Ivanjici puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe. Stanica je potpuno razorena bombardovanjima iz vazduha u proleće 1999, tokom napada NATO na Jugoslaviju.

1980. - Umro je Henri Miler, jedan od najpoznatijih američkih pisaca. Najpoznatija dela 'Rakova obratnica' (1934) i 'Jarčeva obratnica' (1939), dugo zabranjivane u SAD, objavio je u Parizu, gde je radio kao novinar.

1981. - Izraelski avioni razorili irački nuklearni reaktor 'Osirak' blizu Bagdada.

1988. - U Bangladešu islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti da bi sprečile proteste protivnika ove odluke.

1990. - Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1992. - Sedam dana nakon poslednjeg dogovora o prekidu vatre, borbe na bosansko-hercegovačkom ratištu su nastavljene. U Sarajevu su artiljerijski dueli trajali po dvadeset sati.

1993. - U saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj poginuo je jedan od vrhunskih svetskih košarkaša Dražen Petrović (28), koji je bio i jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena i državni reprezentativac bivše Jugoslavije.

1995. - Predsednik Tajvana Li Teng Hui stigao u Kaliforniju kao prvi šef te međunarodno nepriznate države koji je stupio na tlo SAD, doduše u 'formalno-privatnoj poseti,' što je izazvalo ogorčeno reagovanje Kine.

1996. - Vojna hunta Mjanmara (bivša Burma) donela je zakon kojim je onemogućila rad Nacionalne lige za demokratiju, glavne opozicione partije pod vođstvom Aung San Su Chi, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

1998. - Srpske policijske snage rasturile su u Prištini proteste kosovskih Albanaca koji su 57. dan uzastopno protestovali protiv srpskih vlasti pod motom 'Kosovo-najveći zatvor na svetu'.

1999. - U Indoneziji održani demokratski parlamentarni izbori, prvi put nakon 40 godina.

2000. - U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke poginule 22 osobe, među kojima i jedan ministar, a oko 600 je ranjeno kada je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

2001. - Bivši argentinski predsednik Karlos Menem stavljen je u kućni pritvor, zbog navodne trgovine oružjem.

2005 - Umrla je En Benkroft dobitnica Oskara i Tonija, čiju su karijeru obeležile uloge učiteljice Helen Keler u filmu 'Čudotvorka' i zavodljive gospođe Robinson u 'Diplomcu' filmskoj ikoni iz 1967. godine.

2006. - Američki bombarderi ubili su Abu Musaba al-Zarkavija lidera iračkog ogranka al-Kaide.

2008. - Umro je Dino Rizi jedan od najvećih italijanskih reditelja, u čijim su filmovima igrali poznati italijanski glumci, među kojima Sofija Loren, Vitorio Gasman, Alberto Sordi.

2014. - Umro je istaknuti slovenački i jugoslovenski novinar Jurij Gustinčić, koji je dugo pisao za beogradski dnevnik 'Politika' i bio njen višegodišnji dopisnik iz Londona i Njujorka. Pisao je i za Borbu, Vreme, Slobodnu Dalmaciju, Mladinu, a kao vrstan spoljnopolitički komentator radio je i za Televizije Beograd i Ljubljana.

2015. - Umro je Sir Kristofer Frenk Karandini Li (93), britanski glumac sa dugom i plodnom karijerom, slavu stekao ulogom grofa Drakule u seriji horor filmova.
Najnovije Vesti Balkana i SvetaNajnovije Vesti - Balkan i Svet
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu