Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 05. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 05. juna! Šta se sve nekada dešavalo petog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
588. pre naše ere - Rođen je Anaksimen, poznati starogrčki filozof.

754. - Ubijen je Bonifacije, nazvan Apostol Nemačke, misionar pape Grgura II. Tokom misije među germanskim plemenima od 719. osnovao je biskupije u više mesta na germanskom području. Ubio ga je jedan paganin Frizijac.

1463. - Poginuo Stefan Tomašević, srpski vladar iz dinastije Kotromanića, poslednji despot Srbije (21. mart 1459 — 30. jun 1459) i kralj Srba, Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Usore, Soli, Podrinja i Zapadnih strana.

1478. - Pad utvrđenja Kroja, sedište Skenderbega, pod vlast Osmanskog carstva.

1604. - Hrvatski sabor donio zakon kojim je katolička vera postala jedina priznata vera u Hrvatskoj.

1662. - Luj XIV je uzeo Sunce za svoj simbol.

1723. - Rođen je Adam Smit, najpoznatiji predstavnik engleske klasične ekonomije. Napisao je samo dva rada: 'Teoriju moralnih osećanja' i 'Bogatstvo naroda'. Po njemu, altruizam vlada u etici, a egoizam u ekonomici.

1757. - Rođen je Žorž Kabanis, francuski filozof.

1760. - Rođen je Johan Gadolin, finski hemičar, fizičar i mineralog.

1805. - Zabeležen je prvi tornado u južnom Ilionoisu, poznatom kao Dolina tornada.

1806. - Napoleon proglasio Holandiju kraljevinom i za kralja postavio svog brata Luja Bonapartu.

1819. - Rođen je engleski astronom i matematičar Džon Kauč Adams. Na osnovu nepravilnosti u kretanju Urana, odredio je, skoro istovremeno sa Irbenom Leverjeom, putanju Neptuna.

1826. - Umro je nemački kompozitor i pijanist Karl Marija fon Veber, jedan od kreatora romantičnog izraza u nemačkoj muzici, a njegovo remek delo 'Čobni strelac' smatra se prototipom nemačke romantične opere.

1827. - Turske trupe zauzele Akropolj i ušle u Atinu, nakon što su slomile ustanak za oslobođenje Grčke.

1837. - Srpski knez Miloš Obrenović postavio prve ekonome (agronomi), čiji je zadatak bio da savetuju seljake i nastoje da svaki od njih zaseje određenu količinu pšenice, ovsa, ječma, kukuruza, krompira...

1848. - Josip Jelačić svečano ustoličen u Zagrebu za hrvatskog bana.

1862. - Rođen je Allvar Gullstrand, švedski okulist i optičar.

1873. - Pod pritiskom Britanije, sultan Zanzibara Said bin Bargaš zatvorio zanzibarsko tržište robova.

1878. - Rođen je meksički revolucionar Fransisko Pančo Vilja, lider seljačke revolucije u Meksiku (1910-17), uz Emilijana Zapatu najpopularniji meksički narodni tribun. Proglašen je 1966. za meksičkog nacionalnog junaka.

1883 - Rođen je engleski ekonomista Džon Majnard Kejnz, poznat po delu 'Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca', koje je donelo radikalan zaokret u ekonomskoj teoriji.

1887. - Rođen je srpski lekar Kosta Todorović, stručnjak za zarazne bolesti, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti i Nacionalne akademije za medicinu u Parizu. Napisao je više od 150 radova na srpskom i na stranim jezicima. Značajan je i njegov rad na bibliografiji jugoslovenskih publikacija iz mikrobiologije, imunologije, epidemiologije i higijene. Dela su mu: 'Udžbenik akutnih i infektivnih bolesti', 'Priručnik za lečenje tuberkuloznog meningitisa'.

1898. - Rođen je Salvatore Feragamo, italijanski stilista, proizvođač cipela i osnivač modne kuće ”Feragamo”.

1898. - Rođen je Federiko Garsija Lorka, španski pesnik iz Granade. Njegov arijelski lirizam pun najsmelijih obrta, neočekivanih metafora, zrelo osećajan i detinje bezazlen, lirizam koji crpe snagu iz andaluzijskog tla - ostaje neponovljiva umetnost. U želji da približi klasike narodu, stvorio je putujuće pozorište i s njim obilazio najzabačenije krajeve Španije. Glavna dela: 'Ciganski Romansero', 'Pesnik u Njujorku', 'Tameritski divan', 'Krvave svadbe', 'Dom Bernarde Albe'...

1900. - Britanske trupe u Burskom ratu zauzele Pretoriju.

1915. - Žene u Danskoj dobile pravo glasa.

1916. - Britanski feldmaršal irskog porekla, lord Herbert Kičener, osvajač Sudana i ministar rata u Prvom svetskom ratu, potonuo sa oklopnom krstaricom 'Hempšir', koja je, ploveći u Rusiju, naišla na minu.

1917. - Počela je mobilizacija deset miliona Amerikanaca u Prvom svetskom ratu.

1920. - Izbio Valonski rat, sukob talijanskih okupacijskih vlastiju i Albanije.

1933. - Rođen je Velimir Bata Živojinović, legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta.

1940. - Izložena je prva automobilska guma načinjena od sintetičke gume.

1941. - U detonaciji oko 450 vagona municije i drugog eksploziva koje su u srednjovekovnoj trvrđavi u Smederevu lagerovali nemački nacistički okupatori u Drugom sveskom ratu, poginulo je približno 4.000 ljudi. Od siline eksplozije koja je u 14:20 časova potresla ceo grad i okolinu, srušeno je 445 kuća i oštećeno više od 2.000. Uzrok eksplozije ostao je nepoznat.
1945. - Predstavnici Sovjetskog Saveza, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske potpisali su u Berlinu Deklaraciju o preuzimanju vrhovne komande nad poraženom Nemačkom u Drugom svetskom ratu i njenoj podeli na četiri okupacione zone.

1947. - Državni sekretar SAD Džordž Maršal izneo plan o finansijskoj pomoći Evropi razorenoj u Drugom svetskom ratu. 'Maršalov plan', kojim su SAD u periodu od 1948. do 1952. dodelile pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama, usvojen je iste godine na Ekonomskoj konferenciji u Parizu.

1952. - Rođen je Niko Makbrejn, bubnjar hevi metal grupe Iron Maiden.

1953. - Danska je usvojila novi ustav.

1954. - Umro je srpski inženjer ruskog porekla, Vladimir Farmakovski, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka, prvi mašinski inženjer akademik kod nas. Objavio je više od 50 naučnih i stručnih radova, uglavnom iz oblasti lokomotiva. Dela su mu: 'Prilog teoriji isticanja vode iz reakcionih turbina', 'Promena stanja u cilindru parne mašine za vreme punjenja cilindra', 'Raspored grejne površine lokomotivskog kotla na peć i cevi', 'Prstenasti pregrejači pare lokomotivskih kotlova'.

1955. - Rođen je Aki Rahimovski, pevač zagrebačkog rok sastava Parni valjak.

1965. - Stejt department prvi put javno priznao da kopnene snage SAD učestvuju u borbama u Južnom Vijetnamu.

1967. - Počeo je rat između Izraela i arapskih zemalja. Egipta, Sirije i Jordana. Izraelske snage su u narednih šest dana izbile na Suecki kanal, zauzele Sinajsko poluostrvo, pojas Gaze, deo Jordana i Golansku visoravan u Siriji.

1968. - Palestinac Sirhan Sirhan u atentatu u Los Anđelesu smrtno ranio američkog senatora Roberta Kenedija, mlađeg brata predsednika Džona Kenedija, koji je takođe ubijen u atentatu, 1963. u Dalasu. Robert Kenedi je narednog dana podlegao ranama.

1969. - Uspostavljena prva internet veza.

1972. - U Štoholmu počela prva konferencija UN posvećena problemima zaštite i unapređenja čovekove okoline.

1975. - Suecki kanal, koji je bio zatvoren od izraelsko-arapskog rata 1967, ponovo otvoren za međunarodni saobraćaj.

1977. - Prvi personalni računar - 'Apple II' - pušten je u prodaju.

1980. - Umro je italijanski političar Đorđo Amendola, jedan od osnivača moderne Italije, član najužeg rukovodstva Komunističke partije Italije. Jedan je od ideologa evrokomunizma i pobornik 'istorijskog kompromisa' komunista i ostalih demokratskih snaga. Dela su mu: 'Demokratija u Mesođornu', 'Radnička klasa i demokratski program'.

1984. - Indira Gandi je izdala naređenje o napadu na najsvetije mesto Sika - Zlatni hram.

1992. - Jugoslovenska narodna armija napustila kasarnu 'Maršal Tito' u Sarajevu, čime je završeno povlačenje JNA iz Bosne i Hercegovine.

1993. - Dražen Petrović odigrao svoju poslednju utakmicu.

1995. - Sin nemačkog ratnog zločinca Adolfa Ajhmana izjavio, prekinuvši ćutanje porodice, da je vešanje njegovog oca u Izraelu 1962. bilo opravdano, u svetlu patnji koje je izazvao kao neimar nacističkog genocida u Drugom svetskom ratu, kada je ubijeno šest miliona Jevreja.

2000. - Poslednjeg dana posete Rusiji predsednik SAD Bil Klinton govorio u Državnoj dumi, kao prvi američki predsednik koji se obratio ruskom parlamentu.

2000. - Apelacioni sud u Santjagu ukinuo poslanički imunitet bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinočeu, otvarajući time put za sudski proces zbog zločina počinjenih u Čileu tokom njegovog režima. Sud je naredne godine suspendovao proces proglasivši Pinočea mentalno nesposobnim.

2001. - Laburistička stranka ubedljivo pobedila na izborima u Velikoj Britaniji, a Toni Bler postao prvi premijer laburista sa dva uzastopna mandata.

2001. - Ujedinjene nacije obeležile 20-togodišnjicu pojave AIDS-a. Procenjuje se da je 58 miliona ljudi zaraženo HIV virusom i da je više od 22 miliona umrlo u poslednje dve decenije.

2002. - Dražen Petrović je izabran u košarkašku 'Kuću slavnih'.

2003. - SAD i Južna Koreja postigle dogovor o izmeštanju američkih trupa iz demilitarizovane zone koja je razdvajala Južnu i Severnu Koreju. Američke trupe su izmeštene u baze južno od te zone.

2004. - Umro je bivši američki predsednik Ronald Regan. Za vreme njegova mandata (1981-1989) došlo je do otopljavanja odnosa sa Rusijom, čiji je predsednik bio Mihail Gorbačov, a dvojica državnika postigla su veliki broj sporazuma u cilju zaustavljanja trke u naoružanju.

2004. - Ceremoniji povodom 60 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji tokom Drugog svetskog rata u Francuskoj prisustovovao nemački kancelar Gerhard Šreder, što je prvi put da obilježavanju ovog datuma prisustvuje nemački zvaničnik.

2005 - Na referendumu u Švajcarskoj odlučeno je da se ta država pridruži 'šengenskoj zoni.'

2006. - Crna Gora je proglasila nezavisnost na osnovu rezultata referenduma, a Republika Srbija deluje kao nezavisna i suverena država.

2012. - Umro je legendarni pisac naučne fantastike Rej Bredberi autor kultnog romana 'Farenhajt 451' po kome je snimljen istoimeni filmski hit. Autor je 27 romana, desetina zbirki priča i više od 600 kratkih priča. Najpoznatiji su mu romani 'Marsovski letopisi', 'Ilustrovani čovek', 'Zlatne jabuke sunca' i 'Okrobarska zemlja', kao i priče za popularne serije 'Zona sumraka' i 'Pozorište Reja Bredberija'.

2017. - Crna Gora je postala punopravna članica Severnoatlantskog vojnog saveza NATO - North Atlantic Treaty Organization.

2018. - U erupciji vulkana Fuego u Gvatemali poginulo je 109 osoba, a više od 200 vodi se kao nestalo.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana