Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 03. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 03. juna! Šta se sve nekada dešavalo trećeg juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je hrišćanski praznik Sveti car Konstantin i carica Jelena. Crkva je taj rimski carski par proglasila svecima, jer je car Konstantin Veliki Milanskim ediktom 313. dao hrišćanima slobodu vere i okončao njihov progon. Hrišćanskoj crkvi, u kojoj je počeo da traži oslonac, dao je mnoge privilegije i na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. pomogao je u borbi protiv arijevske jeresi.

350. - Nepotijan, Konstantinov sestrić, podigao je u Rimu neuspešnu uzurpaciju protiv vladara zapadnog dela Rimskog carstva Magnencija.

1098. - Posle petomesečne opsade, krstaši su u Prvom krstaškom ratu zauzeli grad Antiohiju.

1395. - Ivan Šišman, bugarski car Trnovskog carstva, pogubljen po naređenju osmanskog sultana Bajazita I.

1423. - Rođen je Louis XI, francuski kralj.

1657. - Umro je engleski lekar Vilijam Harvi, koji je otkrio cirkulaciju krvi i funkciju srca kao pumpe.

1778. - U Kanadi je izašao prvi broj dnevnog lista 'Monreal gazet'.

1808. - Rođen je američki državnik Džeferson Dejvis, predsednik Konfederacije Država Amerike za vreme američkog građanskog rata. Posle poraza Konfederacije uhapšen je i proveo jedve godine u zatvoru.

1818. - Završen je poslednji britanski rat protiv Marata, čime je Britanija stekla prevlast u Indiji.

1822. - Umro je Rene Žist Aij, francuski mineralog.

1837. - Uspostavljeni diplomatski odnosi između Velike Britanije i Kneževine Srbije: Knez Miloš Obrenović u Kragujevcu primio akreditivno pismo prvog britanskog konzula pukovnika Hodžiza.

1843. - Rođen je Fridrih VIII, danski kralj.

1851. - Prvi put su nošene dresovi na bejzbol utakmici - bela košulja, duge plave pantalone i slamani šeširi.

1865. - Rođen je Džordž V, engleski kralj.

1875. - Umro je Žorž Bize, francuski kompozitor. Njegovo stvaralaštvo predstavlja najviši domet francuskog operskog realizma druge polovine XIX veka. Dela su: opere 'Karmen', 'Lovci bisera' ...

1881. - U holandskom zoološkom vrtu umro je veliki japanski daždevnjak u 55-oj godini života. Bio je to najstariji vodozemac.

1886. - Rođen je srpski socijalista i publicista Kosta Novaković, jedan od prvaka Srpske socijaldemokratske partije. Zbog revolucionarne delatnosti, osuđen je 1924. na šest meseci, a 1926. na pet godina robije. Iz zatvora je pobegao 1927. i emigrirao u ŠSR, gde je 1937. uhapšen u staljinističkim čistkama i likvidiran - pretpostavlja se 1938.

1889. - Kraljevina Srbija preuzela je od francuskog koncesionara upravljanje svojom železnicom.

1896. - U Moskvi je potpisan ugovor Rusije i Kine o nenapadanju u narednih 15 godina, a Kina je odobrila Rusiji da koristi železnicu u severnoj Mandžuriji.

1899. - Umro je Johan Štraus Mlađi, austrijski dirigent i kompozitor opereta i valcera. Sa svojim orkestrom nastupaoje širom sveta, a gostovao je i u Beogradu. Dela su mu: 'Slepi miš', 'Ciganin baron', 'Na lepom plavom Dunavu', 'Priče iz bečke šume' ...

1902. - Nemački novinar L. Golgberger je prvi upotrebio izraz 'zemlja neograničenih mogućnosti', misleći na SAD.

1906. - Rođena je je francuska pevačica i igračica američkog porekla Žozefina Beker zvezda pariskih kabarea 'Foli Beržer' i 'Kazino de Pari', i borac protiv rasizma. U Drugom svetskom ratu priključila se francuskom pokretu otpora.

1917. - Proglašena nezavisnost Albanije pod italijanskom zaštitom.

1918. - Umro je Mehmed V, osmanlijski sultan.

1924. - Umro je austrijski pisac Franc Kafka. Njegova dela, među kojima su najpoznatiji roman 'Proces' i pripovetka 'Metamorfoza', imala su presudan uticaj na književnost XX veka.

1926. - Rođen je američki pisac Alen Ginzberg. Njegova zbirka poezije 'Urlik i druge pesme' (1956) smatra se najzančajnijim delom bitničkog pokreta pedesetih godina XX veka.

1937. - Vojvoda od Vindzora, Evdard VIII, oženio se amerikankom Valis Simpson, zbog čega je morao da se odrekne engleskog prestola u korist brata, Džordža VI.

1940. - Okončana je evakuacija savezničkih snaga iz Francuske u Drugom svetskom ratu. Iz luke Denkerk brodovima je evakuisano više od 337.000 britanskih, francuskih i belgijskih vojnika.

1941. - Počeo Nevesinjski junski ustanak.

1944. - Saveznici bombardirali Split.

1951. - Osnovano Udruženje srpskih pisaca u inostranstvu (Association of Serbian Writers Abroad, ASWA)

1959. - Singapur je proglašen autonomnom državom u sastavu Komonvelta, u kojoj su Britanci zadržali resore odbrane i inostranih poslova.
1963. - Umro je papa Jovan XXIII, poglavar rimokatoličke crkve od 1958, protagonist reforme katoličke crkve i njenog prilagođavanja savremenom svetu ('aggiornamente'). Sazvao je 1962. Drugi vatikanski koncil koji je nakon njegove smrti nastavio rad na crkvenim reformama.

1964. - Grupa Rolling Stones otpočela je svoju prvu turneju po SAD-u.

1965. - Američki astronaut Edvard Vajt izašao je iz svemirskog broda 'Džemini 4' i tako postao prvi Amerikanac koji je 'šetao' kosmosom, tri i po meseca posle ruskog kosmonauta Alekseja Leonova.

1968. - U Beogradu, a potom i u drugim univerzitetskim centrima u Jugoslaviji, počele su studentske demonstracije, prve u komunističkoj Jugoslaviji. Protest protiv privilegija komunističkih funkcionera, nezaposlenosti i ugrožavanja osnovnih demokratskih prava prekinut je posle sedam dana nakon što se studentima preko TV Beograd obratio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, koji je podržao studente i obećao im brže rešavanje društvenih problema. Potom su sa najvišeg mesta u državi 'glavni krivci' pronađeni u 'grupi profesora' Filozofskog fakulteta i njih osmoro je na kraju, zbog 'kvarenja omladine', isključeno iz nastavnog procesa na Beogradskom univerzitetu.

1970. - Umro je Adrian Conan Doyle, engleski književnik.

1973. - Sovjetski supersonični avion 'Tupoljev 144' srušio se u blizini Pariza tokom vazduhoplovne izložbe. Poginulo je svih šest članova posade i sedam francuskih seljaka.

1976. - Bivši predsednik Bolivije Huan Hose Tores pronađen ubijen u Argentini.

1986. - Rođen je Rafael Rafa Nadal Parera, španski teniser.

1989. - U eksploziji gasovoda na Transibirskoj železnici dignuta su u vazduh dva putnička voza. Poginulo je 575 ljudi, a oko 600 je ranjeno.

1989. - Umro je Ajatollah Homeini, iranski revolucionar i verski vođa.

1989. - Umro je Radivoj Kašanin, srpski matematičar.

1989. - Kineske trupe su ubile više od stotinu studenata koji su demonstrirali na trgu Tjenamen u Pekingu.

1991. - Dogodila se najgora erupcija u istoriji Japana kada je eruptirala planina Unzen.

1993. - U kasarni u Vranju vojnik Jožef Meneder je iz automatske puške ubio sedmoricu vojnika Vojske Jugoslavije i ranio četvoricu, a zatim izvršio samoubistvo.

1995. - Ministri odbrane NATO-a i EU doneli su odluku o stvaranju Snaga za brzo reagovanje u Bosni, koje će štiti mirovne trupe UN od napada bosanskih Srba.

1997. - Vođa Socijalističke partije Lionel Žospen, posle ubedljive pobede ljevice na parlamentarnim izborima, postao premijer Francuske.

1998. - Brzi voz Intersiti ekspresa je izleteo sa šina između Hanovera i Hamburga, usmrtviši 101 osobu.

1999. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je mirovni plan SAD, EU i Rusije, koji su u Beograd doneli finski i ruski posrednici Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin, čime je odobren dolazak međunarodnih snaga na Kosovo i prekinuti vazdušni napada NATO-a na Jugoslaviju.

1999. - Sazvano je zasedanje novog parlamenta Nigerije, čime je posle više od 15 godina okončana vladavina vojnim dekretima u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji.

2001. - Umro je čuveni holivudski glumac Entoni Kvin koji se proslavio ulogom Grka Zorbe u istoimenom filmu.

2004. - U Specijalnom sudu u Sijera Leoneu počelo je suđenje odgovornima za zločine tokom građanskog rata u toj zemlji u kome je stradalo oko 200 ljudi. U junu 2007. sud je proglasio trojicu vojnih zapovednika krivim za zločine počinjene od 1991-2002. i to je prva presuda tog suda koja se odnosi na period građanskog rata u toj zemlji.

2006. - Skupština Crne Gore je proglasila nezavisnost i od tada Srbija i Crna Gora više ne postoji.

2009 - Umrla je američka pevačica Koko Tejlor zvana 'kraljica bluza', dobitnica brojnih nagrada za bluz muziku kao i nagrade Gremi 1984. godine.

2010. - Umro je Vladimir Arnold, ruski matematičar.

2016. - Preminuo je Muhamed Ali, rođen kao Kasijus Marselus Klej koji je dve decenije dominirao boksom, osvajao i branio šampionsku titulu u istorijskim mečevima na egzotičnim lokacijama. Poznat je i po borbi za zaštitu prava afroamerikanaca i odbijanju da se regrutuje u američku vojsku tokom rata u Vijetnamu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana