Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 02. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 02. juna! Šta se sve nekada dešavalo drugog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
455. - Vandali su upali u grad Rim i tako započeli dvonedeljnu pljačku koja će kasnije poslužiti kao osnova termina - vandalizam.

657. - Umro je Eugen I, rimski papa.

891. - Umro je Al-Muwaffaq, arapski vladar pod halifom al-Mutamidom.

1418. - Umrla je Katarina Lankasterska, kastiljska kraljica.

1491. - Rođen je engleski kralj Henri VIII (1509 - 1547). Bio je surovi apsolutista koji je nastavio proganjanje seljaka sa zemlje, raskinuo sa papom zbog ženidbe sa Anom Bolen (ženio se šest puta), proširio vlast na Vels, Škotsku i Irsku i izgradio flotu.

1535. - Rođen je Leo XI, rimski papa.

1624. - Rođen je poljski vojskovođa i kralj Jan III Sobjeski. Oslobodio je Beč od turske opsade 1683. i time sprečio dalji prodor Turaka u srednju Evropu. Slavljen je kao spasilac Evrope i njene kulture.

1740. - Rođen je Markiz de Sad, francuski književnik, po kojem je sadizam (bolesna strast koja nalazi uživanje u mučenju drugih) dobio ime, jer je on tu bolesnu pohotljivost prvi opisivao u svojim romanima. Napoleon ga je kao duševno bolesnog zatvorio u šarantonsku bolnicu. Dela su: 'Justina', 'Žilijeta', '120 dana Sodome'). Od njegovog prezimena potiče izraz sadizam.

1743. - Rođen je Alessandro Cagliostro, italijanski pustolov.

1771. - Rusija je u ratu sa Turskom preuzela poluostrvo Krim.

1771. - Prvo izvođenje opere Armida od Antonio Salieria na pozorištu u Beču.

1787. - Rođen je Nils Gabriel Sefstrom, švedski hemičar i ponovni otkrivač vanadija.

1790. - U Novom Sadu je otvorena prva knjižara, čiji je vlasnik, Emanuel Janković, nabavljao u Pragu knjige najznačajnijih svetskih pisaca - na nemačkom i francuskom jeziku. U svojoj štampariji u Novom Sadu štampao je katalog knjiga, prvi te vrste kod nas.

1800. - Prvo izvođenje opere Cesare in Farmacusa od Antonio Salieri na pozorištu u Beču.

1835. - Rođen je Pio X, rimski papa od 1903.

1840. - Rođen je engleski pisac Tomas Hardi. Važio je za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, ali je zbog slobodoumnog stava o ljubavi i braku dolazio u sukob sa društvenim konvencijama ('Pod zelenim drvetom', 'Daleko od razuzdane gomile', 'Povratak domoroca', 'Tesa od D'Abervilovih', 'Neznani Džud').

1842. - Na svetlost dana je izašao prvi deo poeme 'Mrtve duše' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

1857. - Džejms Gibbs je patentirao šivaću mašinu.

1857. - Rođen je engleski kompozitor i violinista Edvard Vilijam Elgar. Njegova dela, od kojih su najpoznatiji oratorijum 'Gerontijusov san' i koncertna uvertira 'Enigma varijacije', znatno su doprinela obnovi engleske muzike na prelazu u 20. vek.

1878. - Nemački car Wilhelm I. biva pri atentatu teško ranjen.

1882. - Umro je italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi, vođa pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima ('hiljadu crvenih košulja') oslobodio je 1860. Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj. Izabran je za poslanika Rima 1874, ali je odbio počasti kralja Viktora Emanuela, titule vojvode i maršala.

1892. - Srpski naučnik Nikola Tesla doputovao je iz SAD u jedinu posetu Beogradu, gde mu je na železničkoj stanici priređen veličanstven doček. S ministrom prosvete Androm Mitrovićem primljen je u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića. Posetio je i Narodni muzej i Veliku školu, gde je o svom radu govorio studentima i profesorima, a sa srpskim fizičarem Đorđem Stanojevićem razgovarao je o započetoj gradnji prve električne centrale u Beogradu.

1897. - 'The New York Times' je, opovrgavajući glasine o smrti Marka Tvena, citirao njegov telegram iz Londona: 'Vesti o mojoj smrti su izuzetno preuveličane.'

1904. - Rođen je američki olimpijski šampion i filmski glumac Džoni Vajsmiler. Prvi je uspeo preplivati 100 metara za manje od jednog minuta. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928. Poznatiji je, medutim, kao tumač glavne uloge u filmovima o Tarzanu.

1910. - Na Novoj Gvineji je otkriveno da žive Pigmeji. Odrasli pigmeji visoki su prosečno do 145 sm.

1912. - Utemeljen Universal, prva velika holivudska filmska kuća.

1924. - Američki Kongres priznao je državljanstvo Indijancima, starosedeocima na teritoriji na kojoj su stvorene SAD.

1934. - Otvoren pariški zoološki vrt.

1940. - Rođen je Konstantin II, poslednji grčki kralj

1941. - Rođen je Charlie Watts, britanski muzičar, bubnjar legendarne grupe Roling - Stones.

1946. - Italijani su se na referendumu izjasnili za republiku i time odbacili monarhiju Savojske dinastije.

1949. - Država Transjordanija je promenila naziv u Hašemitska kraljevina Jordan.

1950. - Rođen je Momčilo Vukotić, legendarni fudbaler FK Partizana.

1953. - Elizabeta II krunisana za kraljicu Velike Britanije i Severne Irske. To je bilo prvo krunisanje u istoriji koje je prenosila televizija.

1955. - Jugoslovenski i sovjetski lider Josip Broz Tito i Nikita Hruščov potpisali su Beogradsku deklaraciju kojom su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR. Dve zemlje su izrazile privrženost principima miroljubive koegzistencije i razvijanju svestrane saradnje na ravnopravnim osnovama.
1965. - U eksploziji mine u japanskom rudniku uglja blizu Fukuoke poginulo je najmanje 200 rudara.

1966. - Američki vasionski brod 'Servejer' izveo je prvo uspešno meko spuštanje na mesec i počeo da šalje prve slike mesečeve površine.

1967. - Protesti studenata u Zapadnom Berlinu protiv posete persijskog šaha tokom kojih je policija ubila studenta Benoa Onezorga. Njegova smrt imala je za posledicu stvaranje terorističkog pokreta Pokret 2. jun.

1969. - U saobraćajnoj nesreći kod Bogošće nadomak Sarajeva poginuo je Radivoj Korać, lider reprezentacije Jugoslavije u košarci i najbolji strelac države i Evrope. I dan-danas je rekorder po broju koševa na utakmici Kupa evropskih šampiona, ali kako je pored tog takmičenja postojao i Kup pobednika kupova, njegovim imenom nazvano je takmičenje koje je uvedeno kao treće po snazi. Uspomena na Radivoja Koraća brižljivo se čuva. Svake godine se u Beogradu, u periodu kad je godišnjica njegove smrti, održavaju 'Koraćevi dani', koje organizuje Koraćev matični klub - OKK Beograd.

1969. - U sudaru australijskog nosača aviona 'Melburn' i američkog razarača 'USS Frenk E. Evans' u Južnokineskom moru poginula su 74 američka mornara.

1969. - Zvanično otvoren internacionalni aerodrom Sarajevo.

1979. - Papa Jovan Pavle II stigao je u Poljsku, u prvu posetu pape jednoj komunističkoj zemlji.

1983. - SSSR je sa satelita u zemljinoj orbiti lansirao novu vasionsku sondu za istraživanje planete Venere.

1987. - Umro je španski gitarista Andres Segovija, koji se proslavio interpretacijama klasične muzike na gitari. Transkribovao je za gitaru kompozicije Johana Sebastijana Baha i Hendla.

1992. - Danci su se na referendumu izjasnili protiv Mastrihtskog ugovora o stvaranju Evropske unije.

1992. - Kirgizija primljena u članstvo UNESCO-a.

1993. - Bosna i Hercegovina primljena u članstvo UNESCO-a.

1993. - Na prvim slobodnim izborima u Burundiju Melhior Ndadaje pobedio je vojnog predsednika Pjera Bujoju, čime je u toj afričkoj zemlji prvi put šef države postao pripadnik većinskog plemena Hutu.

1997. - Timothy Mekvej proglašen je krivim za podmetanje bombe u federalnu zgradu u Oklahoma Sitiju 1995, kada je poginulo 168 ljudi. Mekvej je osuđen na smrt i pogubljen na električnoj stolici 10. juna 2001.

1997. - Umrla je američka teniserka Jelen Jakobs (88). U karijeri osvojila je četiri američke titule u singlu (1932-1935), a Vimbldon 1936. godine kada je proglašena prvom igračicom sveta.

1998. - Srpska policija u Beogradu presrela je i pretukla studente koji su krenuli prema zgradi vlade Srbije da izraze protest zbog novog Zakona o univerzitetu.

1999. - Žene Japana izborile su se za upotrebu pilula za kontracepciju, tri decenije nakon što se pilula pojavila na Zapadu.

2000. - Glavni tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Karla del Ponte izjavila je u Savetu bezbednosti UN da nema osnova za pokretanje istrage o eventualnim ratnim zločinima NATO-a tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999.

2001. - Kolumbijska vlada i pobunjenici, pripadnici levičarskog FARC pokreta, potpisali sporazum kojim je dozvoljena prva razmena zatvorenika u 37 godina dugom ratu.

2002. - Na referendumu u Švajcarskoj usvojen je predlog da se ublaži izuzetno strog zakon o abortusu, čime bi se zakonodavstvo u toj oblasti približilo pravnoj regulativi drugih evropskih država.

2004. - Umro je bugarski operski pevač Nikolaj Gjaurov, čuven po ulogama Don Bazilija u 'Seviljskom berberinu' i Mefistofelesa u 'Faustu'.

2005. - Umro je Džordž Majkan legendarni američki i svetski košarkaš i prva superzvezda NBA lige.

2008. - Umro je legendarni američki ritam i bluz muzičar Bo Didli. Među njegovim hitovima su 'I`m a Man', 'Who Du Yu Lav', 'Before Yu Accuse Me' i 'Mona'.

2014. - Španski kralj Huan Karlos Prvi odrekao se prestola u korist svog sina, princa Felipea. Huan Karlos je na tronu bio 39 godina. Na presto je došao posle smrti diktatora Franciska Franka u novembru 1975. godine.

2018. - Pedro Sančes, vođa španskih socijalista postao je novi premijer Španije, pošto je izglasano nepoverenje njegovom prethodniku Marijanu Rahoju zbog osuđujućih presuda za korupciju bivšim zvaničnicima Rahojeve Narodne stranke Katalonija je dobila novu vladu čime je prekinuta uprava španskih vlasti nad tom oblasti uvedena sedam meseci ranije nakon neuspelog pokušaja katalonske secesije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana