Home Dugme
Meni

Desilo Se Danas - 24. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 24. februara! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset četvrtog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
303. - Galerije je izdao svoj edikt kojim je počeo progon hrišćana u njegovom delu Rimskog carstva.

1304. – Rođen arapski istraživač Ibn-Batuta.

1389. - Danci, u bici kod Folkepinga, porazili Šveđane i zarobili njihovog kralja Alberta, posle čega je danska kraljica Margareta I postala vladar Danske i Švedske.

1443. - Rođen je mađarski kralj Matija Hunjadi poznat kao Matija I Korvin. Sin Janjoša Hunjadija vojvode iz Erdelja, izabran za kralja 1458. bio je poslednji ugarski vladar koji je uspeo da sredi unutrašnje prilike u zemlji i da uspostavi jaku kraljevsku vlast. Uspešno je ratovao protiv Turaka i Habsburgovaca, 1486. zauzeo je Beč. Reformisao je državu, a u Požunu (Bratislava) osnovao je 1465. univerzitet i 1472. prvu štampariju. Posle njegove smrti 1490, Mađari su izgubili sve teritorije koje je osvojio.

1525. - Španci pod komandom Markiza od Peskare pobijedili francusko-švajcarsku vojsku u bici kod Pavije u Italiji, upotrebivši prvi put u istoriji ratovanja puške arkebuze. Poginulo je oko 14.000 vojnika, a francuski kralj Fransoa I je zarobljen.

1530. - U Bologni je Papa okrunio za cara Karla V kao poslednjega rimsko-nemačkog kralja.

1538. - Potpisan mir u Velikom Varadinu, čime je okončan građanski rat u Hrvatskoj i Ugarskoj.

1582. - Papa Grgur XIII ozvaničio gregorijanski kalendar.

1786. - Rođen je Vilhelm Grim, nemački književnik, germanist. S bratom Jakobom izdao je zbirku 'Dečje i domaće bajke braće Grim'. Izdao je i objasnio mnoge srednjovisokonemačke tekstove. Izdao je 'Nemačke junačke bajke' i dr. Grimove bajke prevođene su više puta i kod nas i na mnoge druge jezike, pa su postale duhovna svojina čovečanstva. Umro je 1859. godine.

1803. - Rođen je srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević, kojeg je za 'kapetana dunavskog' 1833. postavio knez Miloš Obrenović, s kojim je bio u poslovnom ortakluku. Otad je poznat kao Kapetan Miša. Imao je 74 broda, solane u Rumuniji i Mađarskoj i velika imanja u rumunskoj žitnici Vlaškoj. Veliku zgradu na Studentskom trgu u Beogradu, u kojem je sada Rektorat Beogradskog univerziteta, nazvanu Kapetan-Mišino zdanje, poklonio je 1863. 'svom otečestvu'.

1804. - U selu Drlupa na Kosmaju došao Aganlija na pregovore sa Karađorđem, i tu dolazi do prvog oružanog sukoba ustaničke vojske sa Turcima - Boj u Drlupi. Aganlija je pretrpeo poraz.

1810. - Engleski naučnik, hemičar i fizičar, Henri Kevendiš, preminuo je u 79. godini. Kevendiš je otkrio hemijski element vodonik i dao niz radova iz hemije, fizike, astronomije i meteorologije (odredio je gustinu Zemlje, eksperimentalno dokazao privlačenje tela po zakonu gravitacije, odredio gravitacionu konstantu i dr).

1847. - Rođen je srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Bio je profesor hemije na Filozofskom fakultetu Velike škole i potom Univerziteta u Beogradu, ministar privrede i spoljnih poslova u vladama Srbije 1894. i 1905. Izučavao je organsku hemiju, agrikulturnu hemiju i mineralne sirovine.

1848. - U Londonu, na nemačkom jeziku, objavljen 'Komunistički manifest', koji su, prema odluci Kongresa tajnog radničkog udruženja 'Saveza komunista' održanog u Londonu u novembru 1847, napisali Karl Marks i Fridrih Engels.

1868. - Kongres SAD pokrenuo, prvi put u američkoj istoriji, postupak opoziva protiv predsednika države Endrua Džonsona. Optužen za kršenje Ustava, Džonson je bio primoran da se naredne godine povuče sa predsedničkog položaja.

1882. - Robert Koh iznio svoju teoriju o uzročniku tuberkuloze.

1889. - Završeno drugo službeno Svetsko prvenstvo u šahu između Steinitza i Čigorina, pobedom Stenitza.

1917. - Američkom ambasadoru u Ujedinjenom Kraljevstvu je uručen Cimermanov telegram u kom se Nemačka obavezuje da osigura povratak Novog Meksika, Teksasa i Arizone ako Meksiko objavi rat Sjedinjenim Državama.

1938. - U Arlingtonu u Nju Džersiju napravljen prvi proizvod od najlona - čekinje za četkicu za zube.

1945. - Egipatski premijer Ahmed Maher-paša ubijen je u parlamentu, neposredno nakon što je objavio deklaraciju o stupanju Egipta u rat protiv Nemačke i Japana.

1945. - Američke trupe, u Drugom svetskom ratu, oslobodile Manilu, glavni grad Filipina koji je bio pod japanskom okupacijom.

1946. - Huan Peron je izabran za predsednika Argentine, započevši prvi od tri mandata na čelu te države. Peronova vlada izradila je nov ustav, po kojem je imala velika ovlašćenja u sprovođenju ekonomske politike zemlje. U radu mu je mnogo pomagala supruga Evita.
1949. - Na grčkom ostrvu Rodosu potpisan prekid vatre između Izraela i Egipta, čime je okončan Prvi izraelsko-arapski rat.

1955. - Održana 12. dodela Zlatnog globusa.

1966. - Vojnim udarom u Gani, zbačen je s vlasti predsednik Kvame Nkruma, pod čijim je vođstvom Gana 1957. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije. Puč pod vođstvom poručnika Džerija Rolingsa izvršen je tokom Nkrumahove posete Kini.

1974. - Osnovan Mostarski teatar mladih.

1974. - Pakistan saopštio da je zvanično priznao Bangladeš (bivši Istočni Pakistan) kao nezavisnu državu.

1974 - Umro je srpski biolog Siniša Stanković, član Srpske akademije nauka i umetnosti i osnivač Instituta za ekologiju i biogeografiju SANU, direktor Biološkog instituta Srbije. Njegovi najznačajniji radovi nastali su na osnovu ispitivanja života u Ohridskom jezeru. Od 1944. do 1952. bio je predsednik Prezidijuma Narodne skupštine Srbije.

1981. - Britanski princ Čarls objavio je zaruke sa Ledi Dajanom Spenser.

1988. - U Beogradu je počeo sastanak ministara inostranih poslova balkanskih zemalja posvećen unapređenju multilateralne saradnje.

1989. - Sahranjen car Japana Hirohito, regent od 1921, kada je zamijenio bolesnog oca i car od 1926. Posle poraza Japana u Drugom svetskom ratu odrekao se 1946. 'božanskog porijekla', a ustavom 1947. ukinuta mu je carska apsolutistička vladavina. Međunarodni sud oslobodio ga je 1948. optužbi za ratne zločine koje su Japanci počinili tokom Drugog svetskog rata.

1989. - Ajatolah Homeini ponudio tri milijuna američkih dolara za glavu Salmana Rushdiea zbog njegovih Sotonskih stihova.

1990. - Umro je Malkolm Forbs, poznati američki izdavač.

1990 - Umro je italijanski državnik Alesandro Pertini, predsednik Italije 1978-85. Učesnik u pokretu otpora tokom Drugog svetskog rata, bio je jedan od najpopularnijih političara posleratne Italije.

1991. - Američke i savezničke snage počele su u Zalivskom ratu kopnenu ofanzivu na iračke snage u Iraku i Kuvajtu.

1996. - Palestinski islamski teroristi ubili su u dva samoubilačka napada u Izraelu 27 i ranili 77 ljudi.

1996. - Kuba srušila dva američka aviona.

1998. - Francuski parlament jednoglasno ratifikovao sporazum o sveobuhvatnoj zabrani atomskih proba.

2000. - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje 5.500 pripadnika mirovnih trupa za nadgledanje krhkog primirja u Demokratskoj Republici Kongo.

2001. - Džordž Buš preuzeo je dužnost predsednika SAD, nakon što je na izborima pobedio Ala Gora.

2002. - Zatvorene XIX Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju.

2003. - U zemljotresu u oblasti Ksindžijang, na severoistoku Kine poginulo je 268, a povređeno više od 4.000 osoba.

2003. - Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, dobrovoljno se predao Haškom tribunalu gde je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i Vojvodini u periodu 1991-1993.

2004. - U snažnom zemljotresu u severnom Maroku, poginule su 572 osobe, a 30.000 ljudi je ostalo bez svojih domova.

2008. - Za predsednika Kube izabran je Raul Kastro, brat Fidela Kastra koji se posle 49 godina vladavine 19. februara povukao sa vlasti.

2009. - U antarktičkom ledu pronađeni su planinski venci veličine Alpa, objavili su istraživači.

2014. - Harold Ramis, američki reditelj, scenarista i glumac preminuo je u 69. godini. Najpoznatiji film u kome je glumio je 'Isterivači duhova' (prvi i drugi deo), a proslavio se po režiji fimova 'Dan mrmota' ('Beskrajni dan') i 'Golf klub'.

2015. - U seriji jakih lavina u planinskim delovima Avganista život su izgubile 124 osobe.

2017. - Vladajuća britanska Konzervativna partija osvojila je upražnjeno mesto u britanskom parlamentu pobedivši na izborima opozicione laburiste i njihovog lidera Džeremija Korbina.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana