Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 20. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 20. februara! Šta se sve nekada dešavalo dvadesetog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1507. - Umro je italijanski slikar Đentile Belini, poznat po motivima venecijanskih svečanosti i procesija. Insistirao je na preciznosti i njegova djela obiluju detaljima, ali su kompozicije istovremeno veoma pregledne.

1631. - Nemački protestantski knezovi sklopili su savez sa švedskim kraljem Gustavom II, čime je i Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat

1700. - Ruski car Petar Veliki dao je amsterdamskom građaninu Johanu Tesingu privilegiju, to jest, dozvolu, da u Amsterdamu osnuje rusku tipografiju i da u njoj štampa dela na slovenskom i holandskom jeziku, kao i geografske karte, crteže, portrete i knjige iz oblasti matematike, arhitekture, umetnosti, vojnih veština, i to dvojezično, na slovenskom i latinskom jeziku, ali uz istovremenu zabranu štampanja crkvenih knjiga, kako na slovenskom, tako i na grčkom jeziku.

1707. - Umro je poslednji veliki mogul Indije Aurangzeb koji je 1658. zbacio oca s vlasti, pogubio braću i uzurpirao presto. Osvojio je Dekan, Kandahar i Kabul i nazvao se 'Alamgir' (osvajač sveta). Podsticao je umetnost i nauku, osnivao škole i fanatično širio islam, progoneći hinduizam. Njegovom smrću počelo je slabljenje mogulske države.

1790. - Umro je car Austrije Josif II, najstariji sin Marije Terezije i njen suvladar od 1765. do 1780. Kao pobornik prosvećenog apsolutizma, sproveo je značajne reforme, 1781. uveo državnu kontrolu nad papskim bulama i doneo Edikt o toleranciji kojim je priznao slobodu veroispovesti u austrijskom carstvu.

1798. - Luj Aleksandr Bertje je zbacio sa trona papu Pija VI.

1808. - Rođen je francuski slikar, grafičar i vajar Onore Domije, najveći karikaturista XIX veka. Njegove duhovite, smele i zajedljive karikature, koje je uglavnom objavljivao u listu 'Šarivari', donele su mu i dosta nevolja - 1832. je odležao šest meseci u zatvoru zbog karikature kralja Luja Filipa. Izradio je veći broj slika socijalnog i literarnog sižea, koje karakteriše neposrednost i sažetost likovnog izraza.

1809. - Francuzi su posle duže opsade zauzeli Saragosu, koja je odbila Napoleonovog brata Žozefa za kralja Španije.

1813. - Manuel Belgrano je porazio rojalističku vojsku Pija de Tristana tokom bitke kod Salte.

1816. - Premijera Rosinijeve opere 'Seviljski berberin' u Rimu.

1835. - Čileanski grad Konsepsion je uništen u zemljotresu.

1846. - Poljski ustanici su podigli ustanak u Slobodnom gradu Krakovu koji je Austrijsko carstvo ugušilo devet dana kasnije.

1852. - Nakon što se odbor 'Ljubitelja prosvete' obratio srpskoj vladi sa predlogom da se na današnjem Zelenom vencu podigne prva pozorišna zgrada u Beogradu, srpska vlada je donela odluku kojom je odredila 2.000 dukata za tu namenu. Kako ova suma nije bila dovoljna, obrazovan je odbor za prikupljanje priloga koji je sakupio značajnu sumu novca. No, pošto je zemljište bilo muljevito i bez čvrste podloge, cela svota je potrošena za zidanje temelja. Kasnije se i to moralo obustaviti zbog nepodesnosti zemljišta i nesigurnosti temelja. Novac je propao, pa tako i namera da se tu ozida prvo pozorište. Prva stalna pozorišna zgrada u Beogradu je Narodno pozorište, u kojem je prva predstava izvedena 1869. godine.

1860. - U Novom Sadu je izašao prvi broj 'Danice', najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao Đorđe Popović. 'Danica' je okupila stotinak srpskih pisaca, među kojima Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića i druge.

1866. - Rođen je srpski pisac Milorad Mitrović, autor lirskih pesama, balada i romansi, koji je u političko-satiričnim pesmama izvrgao podsmehu političke prilike u Srbiji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i kao činovnik je radio u Užicu, Čačku, Mionici, Smederevu i Knjaževcu. Posle prevrata 1903, postao je sekretar Apelacionog suda u Beogradu. Počeo je da piše pod uticajem Vojislava Ilića i prvu zbirku je objavio 1899. pod naslovom 'Knjiga ljubavi'. Naročito su bile popularne njegove pesme 'Don Ramiro', 'Papučica', 'Sigurna pesma'. Neke su i komponovane, poput pesme 'Bila jednom ruža jedna'. Napisao je i fragmente tragedije 'Despot Lazar Branković'.

1872. - Sajrus Boldvin patentirao je hidraulični električni lift.

1886 - Rođen je madarski revolucionar Bela Kun, jedan od osnivača Komunističke partije Mađarske - vođa mađarske sovjetske revolucije 1919. Streljan je u staljinističkim čistkama u SSSR-u 1939, a rehabilitovan posle Staljinove smrti.

1901. - Ruski časopis 'Cerkovnije vedomosti' ('Crkvena pitanja') objavio je odluku o izopštenju Lava Nikolajeviča Tolstoja iz Pravoslavne crkve.

1903. - Održana osnivačka skupština 'Gajreta'. Osnivači su bili Safvet-beg Bašagić i Edhem Mulabdić.

1904. - Rođen je ruski državnik Aleksej Nikolajevič Kosigin, sovjetski premijer posle obaranja Nikite Hruščova 1964. do pred smrt 1980. U Crvenu armiju je stupio 1918. kao dobrovoljac, u 15. godini, a u vreme najžešćih staljinističkih čistki između 1935. i 1938. od predradnika je napredovao do direktora tekstilne fabrike i gradonačelnika Lenjingrada, posle čega je nastavio da se penje ka vrhu vlasti. Od 1940. do 1953. bio je potpredsednik Saveta narodnih komesara, odnosno Ministarskog saveta, a 1960. je postao prvi potpredsednik Ministarskog saveta SSSR.

■  1907. – Umro je francuski hemičar Henri Moisan.

1908. - Umro je srpski pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Prevodio je francuske pisce Gi de Mopasana, Emila Zolu, Žana Molijera. Dela su: romani 'Bakonja fra Brne', 'Uskok', zbirke pripovedaka 'Iz primorskog života', 'S mora i planine', 'Beogradske priče'.

1920. - Umro je američki istraživač, admiral Robert Edvin Piri koji je aprila 1909 prvi stigao na Severni pol. Ispitao je i najseverniji deo Grenlanda, oplovio ga i 1901. ustanovio da je ostrvo.
■  1924. - Rođen je američki filmski glumac afričkog porekla Sidni Poatje, prvi crnac dobitnik nagrade 'Oskar'. Filmovi su mu: 'Prkosni', 'Poljski ljiljani', 'Ivica grada', 'Bekstvo u lancima', 'U vrelini noći' ...

■  1925. - Rođen je američki filmski režiser Robert Altman, koji je stvorio osobenu sintezu mitova i dramaturških klišea tradicionalnih američkih filmskih žanrova i principa modernog, prevashodno evropskog filmskog izraza. Filmovi su mu: 'Odbrojavanje', 'Kockar i bludnica', 'Privatni detektiv', 'Svi smo mi lopovi', 'Kalifornijski poker', 'Nešvil', 'Kratki rezovi' ...

1935. - Karolina Mikelson postala je prva žena koja je dospela na Antarktik.

1938. - Šef britanske diplomatije Entoni Idn podneo je ostavku u znak protesta zbog popustljive politike premijera Nevila Čemberlena prema nemačkom diktatoru Adolfu Hitleru.

1942. - U Drugom svetskom ratu, u Vukosavcima, u prvom otvorenom okršaju četnika i partizana poginuo Fadil Jahić Španac, osnivač Majevičkog partizanskog odreda.

1942. - Japanci su u Drugom svetskom ratu napali portugalski Timor i ostrvo Bali u Holandskoj istočnoj Indiji.

1951. - Meteorit težak 1,9 kg pao je u Molunatu, 40 km od Dubrovnika. Dobio je službeni naziv 'Dubrovnik'.

1960. - The Rocking Kings sviraju s tada 17-godišnjim gitaristom Džejmsom Marshallom Hendrixom (kasnije poznat kao Jimi), u njegovom rodnom gradu Seattleu u Washington Hallu. Jimi svira na svojoj prvoj gitari Supro Ozark.

1962. - Posle uspešnih podorbitalnih letova s ljudskom posadom, SAD su u orbitu oko Zemlje lansirale svemirski brod 'Merkjuri-Atlas 6', kojim je prvi američki astronaut Džon Glen tri puta obleteo oko zemlje. Let je trajao četiri sata, 55 minuta i 23 sekunde.

1965. - Održano 6. svetsko prvenstvo u biatlonu u muškoj konkurenciji u norveškom gradu Elverum.

1967. - Predsednik Indonezije Ahmet Sukarno predao je svu izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši samo 'titulu' predsednika.

1975. - Margaret Tačer izabrana je za predsednika britanske Konzervativne partije.

1975. - Vlada kiparskih Grka pozvala UN da odrede krajnji rok za povlačenje s ostrva 40.000 turskih vojnika, ali zbog strateškog značaja Turske za SAD i NATO pakt to nije učinjeno, niti je Ankara kažnjena zbog agresije i okupacije severnog dela Kipra.

1979. - U erupciji indonežanskog vulkana Sinira život je izgubilo 175 ljudi.

1985. - U Irskoj je, i pored žestokog protivljenja rimokatoličke crkve, legalizovana prodaja kontraceptivnih sredstava.

1986. - U okviru sovjetskog svemirskog programa lansirana je svemirska stanica Mir, prva dugoročna istraživačka stanica u svemiru.

1986. - Silvio Berlusconi kupio italijanski fudbalski klub AC Milan.

1988. - Autonomna oblast Nagorno-Karabah je izglasala da se otcepi od Azerbejdžana i pripoji Jermeniji, što je izazvalo rat za Nagorno-Karabah.

1989. - Otpočeo je generalni štrajk albanskih rudara u rudniku Trepča kod Prištine, u znak protesta zbog najavljenih ustavnih i političkih promena.

1991. - Usvajanjem amandmana 99 na Ustav, kojim je Republika Slovenija definirana kao samostalna država, Skupština Slovenije pokrenula inicijativu za izdvajanje Slovenije iz SFRJ.

1996. - Zetovi iračkog predsednika Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel, vratili su se s porodicama u Irak iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu. Irački predsednik ih je pomilovao, ali su tri dana kasnije obojica ubijeni.

1999. - Na Kosovu, na područjima Podujeva, Orahovca i Suve Reke, pojačani su oružani sukobi između srpskih snaga bezbednosti i pripadnika organizacije kosovskih Albanaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

2000. - Srpska policija je za sedam dana privela 24 aktiviste studentske organizacije 'Otpor' zbog antirežimskih plakata i grafita. Hapšenje aktivista 'Otpora' i onemogućavanje rada nezavisnih medija, su trajali do izbora u septembru na kojima je, pobedom Demokratske opozicije Srbije, srušen režim Slobodana Miloševića.

2002. - U najvećoj željezničkoj nesreći u Egiptu poginulo je 373 putnika, a 66 je povređeno, kada je izbio požar u vozu na liniji Kairo - Luksor.

2003. - U požaru koji je izbio na rok koncertu grupe Grejt Vajt u jednom noćnom klubu u Vest Voriku, na ostrvu Roud (SAD), poginulo je 100, a povređeno oko 200 osoba.

2003. - Komandant Ratnog vazduhoplovstva Pakistana Mušaf Ali Mir (Murshal), njegova žena i još 15 ljudi poginulo je kada se vojni avion Foker-27 srušio u blizini Kohata na severozapadu zemlje.

2005. - Izraelska vlada je donela odluku o povlačenju iz pojasa Gaze i o etapnom iseljavanju jevrejskih naselja.

2006. - U Beču počeli pregovori srpskih i kosovskih vlasti o budućem statusu Kosova.

2006. - BiH dobija Predsedništvo koje čine predsednik i dva potpredsednika, s rotacijom na čelu ove institucije svakih 18 meseci.

2009. - Rusija je ukinula vize za putovanja državljana Srbije.

2010. - Snažno nevreme pogodilo je grad Funchal i okolinu na portugalskom ostrvu Madeira. Najmanje 25 ljudi je poginulo u velikim bujicama i poplavama.

2013. - Bugarska vlada dala je ostavku nakon masovnih protesta protiv visokih cena struje i pada životnog standarda, i tako se pridružila drugim evropskim vladama koje su pale zbog 'stezanja kaiša' tokom četvorogodišnje ekonomske krize.

2017. - Glad je po prvi put pogodila više oblasti Južnog Sudana razorenog trogodišnjim ratom i gotovo polovina stanovništva treba pomoć u hrani, saopštila je vlada te zemlje.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana