Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 18. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 18. februara! Šta se sve nekada dešavalo osamnaestog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1229. - Fridrih II je u Šestom krstaškom ratu sklopio desetogodišnje primirje sa el Kamilom, kojim je povratio Jerusalim, Nazaret i Vitlejem bez borbe i papine podrške.

1358. - U Zadru sklopljen glasoviti Zadarski mir između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije.

1405 - Tokom pohoda na Kinu umro je tatarski emir Timur Lenk - Tamerlan , osvajač Persije, Indije, Mesopotamije i većeg dela Male Azije.

1455 - Umro je italijanski slikar fra Anđeliko, dominikanski kaluđer, jedan od najznačajnijih predstavnika rane renesanse. Njegovi najvažniji radovi su freske u manastiru Svetog Marka u Firenci i u Vatikanu.

1478. - Brat engleskog kralja Eduarda IV, Džordž, vojvoda od Klarensa, osuđen zbog izdaje, ubijen je u Taueru u Londonu tako što je udavljen u buretu vina.

1516. - Rođena je engleska kraljica Meri Prva Tjudor, kćerka Henrija Osmog, nazvana 'krvava Meri', koja je tokom vladavine od 1553. do smrti 1558. pokušala progonima i lomačama da uništi protestantizam i Englesku vrati rimokatolicizmu. Kao supruga španskog kralja Felipea Drugog, pod uticajem rimokatoličke reakcije, potčinjavala je englesku politiku interesima Španije. Mlada engleska buržoazija, udružena s 'novim plemstvom', uspostavila je ponovo protestantizam, kad je 1558. na presto došla njena sestra Elizabeta Prva.

1546. - Umro je nemački verski reformator Martin Luter, avgustinski monah, osnivač protestantizma u Nemačkoj, najznačajniji vođa evropske crkvene reformacije. Luter je 1517. prikovao na vrata katedrale u Vitenbergu 95 teza o reformi crkve i pozvao na javnu raspravu, zbog čega je ekskomuniciran iz katoličke crkve.

1564. - Umro je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pesnik Mikelanđelo Buonaroti, uz Leonarda i Rafaela najveći umetnik visoke renesanse. Tvorac čuvenih fresaka u Sikstinskoj kapeli i monumentalnih skulptura 'Pjeta', 'David', 'Mojsije', sahranjen je uz najveće počasti u crkvi Santa Kroće u Firenci.

1745. - Rođen je fizičar i hemičar Alesandro Volta poznat kao proizvođač preteče baterije, a prvi je uspeo i da izoluje gas metana.

1809. - Rođen je Božidar Petranović, srpski istoričar.

1861. - Kralj Sardinije Viktor Emanuel II postao prvi italijanski kralj.

1865. - Flota Unije, u Američkom građanskom ratu, zauzela grad Čarlston u Južnoj Karolini, jedno od najvažnijih uporišta južnjačkih snaga.

1866. - Rođen je srpski vojskovođa Janko Vukotić, divizijar crnogorske i general jugoslovenske vojske, jedan od najvećih vojskovođa u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Kao načelnik štaba crnogorske Vrhovne komande, komandovao je 1915. sandžačkom vojskom, čijih je 6.500 boraca u odsudnoj bici kod Mojkovca sprečilo 53. i 62. diviziju austrougarske armije sa 20.000 vojnika i neuporedivo nadmoćnijom artiljerijom da udare u bok Srbima koji su se povlačili ka Albaniji. U Prvom balkanskom ratu 1912. i 1913. komandovao je Istočnim odredom crnogorske vojske, a u Drugom balkanskom ratu 1913. Crnogorskom divizijom u sastavu srpske vojske.

1877. - Rođen je srpski kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić, koji je pretežno komponovao na osnovama srpske narodne muzike. Završio je Konzervatorijum u Beču, bio direktor muzičkih škola 'Stanković' i 'Mokranjac' u Beogradu, kapelnik Narodnog pozorišta, šef muzičkog odeljenja Radio Beograda, urednik 'Muzičkog glasnika'. Dela su: muzika za komade ('Ajša', 'Koštana', 'Dorćolska posla', 'Kosovska tragedija'), opera 'Zulumćar', 'Ženidba Janković Stojana' (nedovršena), orkestarski 'Skerco d-mol'.

1885. - Objavljene su 'Avanture Haklberi Fina', slavnog pisca Marka Tvena.

1896. - Rođen je francuski pisac Andre Breton, glavni teoretičar nadrealizma.  Dela su mu: 'Nadrealistička revolucija', 'Nađa', 'Sjaj zemlje', 'Izgubljeni koraci', 'Praskozorje', 'Fatamorgana' ...

1900. - U Burskom ratu počela bitka kod Pardeberga, u kojoj su Buri pretrpeli prvi veliki poraz u ratu s Britancima. Krajem februara 4.000 burskih vojnika predalo se britanskim trupama koje su krajem maja ušli u Johanesburg, a u junu u Pretoriju.

1915. - Umro je srpski političar, diplomata, filolog i istoričar Stojan Novaković, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača Napredne stranke 1880. Bio je bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, profesor gimnazije i Velike škole u Beogradu, član Državnog saveta, ambasador Srbije u Carigradu, Parizu i Petrogradu, ministar prosvete, unutrašnjih i spoljnih poslova i dvaput premijer. Kao šef srpske delegacije, zaključio je 1912. mir s Turskom posle Prvog balkanskog rata.

1916. – Rođen je bosansko-hercegovački književnik Zija Dizdarević.

1930. - Američki astronom Klajd V. Tombaug otkrio je planetu Pluton. Pluton je deveta velika planeta po udaljenosti od Sunca. Oko Sunca obilazi na prosečnoj udaljenosti od 395 astronomskih jedinica, po prilično izduženoj i relativno strmoj putanji, za 248 godina i 5 meseci. Vidljiv je samo većim teleskopima. Prečnik mu iznosi 5.700 km. Pluton je druga planeta po veličini, polazeći od najmanje.

1932. - Rođen je češki filmski režiser Miloš Forman, naznačajniji predstavnik 'novog talasa' u češkoj kinematografiji. Proslavio se filmovima 'Let iznad kukavičjeg gnezda', snimljen po odlasku u SAD 1967, dobitnik pet Oskara, 'Amadeus', za koji je takođe dobio Oskar, 'Kosa', 'Svlačenje', 'Narod protiv Larija Flinta'.

1952. - Grčka i Turska su postale članice NATO.

1956. - Umro je francuski kompozitor Gistav Šarpantje, koji je 1902. osnovao 'Konzervatorijum Mimi Pinson', namenjen muzičkom obrazovanju radnika. Proslavio se operom 'Lujza' (1900), kojom je pokušao stvoriti naturalistički izraz u operi. Poznate su i njegove solo pesme na stihove Bodlera i Verlena.
1959. - Održano drugo svetsko prvenstvo u biatlonu u muškoj konkurenciji, u italijanskom gradu Courmayeuru.

1960. - Argentina, Brazil, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Čile postigli dogovor o osnivanju Latinoameričkog udruženja za integraciju.

1965. - Proglašena nezavisnost afričke države Gambije u okviru Britanskog komonvelta.

1967. - 'Otac atomske bombe', Robert Openhajmer, preminuo je u 63. godini. Ovaj američki fizičar, profesor Univerziteta u Kaliforniji, godinama se bavio eksperimentima i imao je više pronalazaka na polju atomske fizike. Njegov je pronalazak 'Openhajmer-Filipsova reakcija'. Na poziv Ministarstva rata SAD, napušta Univerzitet da bi odigrao vodeću ulogu u rešavanju problema na izgradnji prve atomske bombe. Do 1945. godine bio je direktor laboratorije za izradu atomske bombe u Los Alamosu, kada mu je Ministasrtvo rata poverilo da radi na 'primeni atomske energije u vojne svrhe'. Zbog sumnje da održava veze sa komunistima, od 1953. mu je onemogućen dalji rad na atomskim pronalascima jer je bio protivnik proizvođenja vodoničnih bombi i zalagao se za korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Rehabilitovan je 1963. godine.

1968. - Dejvid Gilmor postao je član grupe 'Pink Floyd'.

1973. - Uhvaćena je hobotnica teška čak 54 kg u Hud kanalu, Vašington.

1979. - Pao je sneg u Sahari.

1991. - U terorističkom napadu Irske republikanske armije (IRA) na železničkoj stanici Viktorija u Londonu, u eksploziji podmetnute bombe poginula je jedna, a ranjeno najmanje 40 osoba.

1996. - U eksploziji dva automobila-bombe blizu glavnog grada Alžira, koje su podmetnuli islamski teroristi, poginulo je 12 i ranjeno 35 ljudi.

2000. - Na paralmentarnim izborima u Iranu ubedljivo su pobedili reformisti, bliski predsedniku Mohamedu Katamiju.

2001. - Agent američkog Federalnog istražnog biroa Robert Hansen je uhapšen pošto je 22 godine špijunirao za sovjetske i ruske obaveštajne službe.

2002. - Evropska unija odobrila upućivanje policijskih snaga zemalja članica Unije u Bosnu i Hercegovinu kako bi zamenile međunarodnu policiju Ujedinjenih nacija koja je delovala u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995.

2002. - Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, počeo je dokazni postupak protiv Slobodana Miloševića po optužnici za zločine počinjene na Kosovu.

2003. - U Sloveniji uhapšen funkcioner Demokratske partije Kosova, za kojim je Haški tribunal izdao optužnicu za zločine protiv čovečnosti nad Albancima i Srbima u logoru Lapušnik na Kosovu u leto 1998.

2003. - U podmetnutom požaru u podzemnoj železnici u južnokorejskom gradu Tageu, poginulo je najmanje 133 osobe, a više od 150 je povređeno.

2004. - U Iranu je u eksploziji voza koji je prevozio mešavinu nafte i hemijskih supstanci poginulo najmanje 200, a povređeno više od 400 ljudi.

2006. - 1.800 ljudi je poginulo nakon što se, zbog vodenih bujica, odronio dio planine na jugu Filipina.

2006. - Na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu Berlinali film Grbavica od režiserke Jasmila Žbanić osvojio je Zlatnog medveda.

2006. - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije podnelo je krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu protiv Bogoljuba Karića.

2006. - Zvanični Beč je negirao tvrdnje Karle del Ponte o odbijanju saradnje sa Međunarodnim sudom u Hagu.

2006. - Skupština DS-a izabrala je za predsednika partije dosadašnjeg lidera stranke i predsednika Srbije Borisa Tadića.

2008. - Afganistan postao prva država koja je priznala nezavisnost Kosova.

2008. - Sjedinjene Američke Države prve su zvanično priznale Kosovo kao suverenu nezavisnu državu. Istoga dana nezavisnost Kosova priznale su i Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija.

2012. - Građani Letonije na referendumu velikom većinom glasova odbacili predlog da ruski bude drugi zvanični jezik u toj bivšoj sovjetskoj republici.

2013. - Socijalista Rafael Korea ponovo je izabran za Predsednika Ekvadora.

2014. - U sukobu nastalom nakon što je ukrajinska policija rasterala vodenim topovima demonstrante sa centralnog trga Kijeva 13 ljudi je izgubilo život.

2018. - U udesu putničkog aviona koji se srušio u južnom Iranu pogunulo je svih 65 putnika i članova posade.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana