Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 17. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 17. februara! Šta se sve nekada dešavalo sedamnaestog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1598. - Boris Godunov postao je car Rusije. Godunov je najpre vladao (1584-1598) kao namesnik Fjodora I, maloumnog sina Ivana IV Groznog. Kao car, do 1605. godine, nastavio je politiku centralizacije zemlje, ograničio privilegije sveštenstva, uspešno vodio rusko-švedski rat (1590-1593) i dobio izlaz na Baltičko more. Godine 1589. osnovao je Rusku patrijaršiju. Njegov život poslužio je Puškinu kao motiv za dramu i Musorgorskom za operu 'Boris Godunov'.

1600. - Italijanski filozof i pesnik Đordano Bruno osuđen na smrt i kao heretik spaljen na trgu Campo de' Fiori u Rimu.

1653. - Rođen je kompozitor i violinista Arkanđelo Koreli, osnivač bolonjske violinske škole i najznačajniji italijanski kompozitor u XVII veku baroknih dela za gudačke instrumente.

1673. - U Parizu je, prilikom izvođenja komada 'Uobraženi bolesnik', preminuo Žan Batist Molijer, slavni francuski komediograf i glumac. Posle neuspeha svoje trupe u Parizu, krstario je 14 godina po unutrašnjosti Francuske, a zatim se vratio u prestonicu, gde je upravljao do smrti svojim pozorištem, neumorno pišući lakrdije i komedije u kojima je najčešće sam igrao glavne uloge. Svojom neodoljivom komikom i scenskom veštinom, privoleo je publiku u svim zemljama i svim vremenima. Prvi veći uspeh postigao je 'Smešnim preciozama' (1659), a iza njega je ostalo još 20-tak raznovrsnih komada, između ostalih: 'Škola za muževe', 'Škola za žene', 'Mizantrop', 'Tartif', 'Žorž Danden', 'Tvrdica'...

1766. - Rođen je engleski ekonomista i demograf Tomas Robert Maltus, poznat po 'zakonu stanovništva', prema kojem se ono uvećava geometrijskom, a proizvodnja hrane aritmetičkom progresijom.

1795. - Paradajz težak čak 8,3 kg ubrao je Tomas Sidal u svojoj bašti u Česteru, Engleska.

1800. - Predstavnički dom SAD je izabran Tomasa Džefersona za predsednika i Arona Bera za potpredsednika SAD, čime je rešen nerešen broj glasova na izborima 1800.

1817. - Grad Baltimor je postao prvi američki grad osvetljen uz pomoć gasa.

1836. - Ukazom kneza Miloš Obrenovića u Bukureštu je osnovano prvo srpsko diplomatsko-konzularno predstavništvo pod nazivom Srpska agencija. Šef agencije bio je Mihajilo German, a sekretar Jovan Gavrilović.

1854. - Britanija je priznala nezavisnost Slobodne Države Oranje u današnjoj Provinciji Slobodna Država, Južna Afrika.

1856. - U Parizu je umro nemački pesnik Hajnrih Hajne, jedan od najvećih liričara XIX veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma i izvršila je ogroman uticaj na evropsko pesništvo ('Knjiga pesama', 'Romansero', 'Ata Trol', 'Nemačka, zimska bajka').

1863. - Grupa građana Ženeve je osnovala Međunarodni komitet za pomoć ranjenima, što će kasnije postati poznato kao Međunarodnih komitet crvenog krsta.

1863. - Srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević poklonio je državi zgradu u Beogradu, poznatu kao Kapetan-Mišino zdanje. U pismu Ministarstvu prosvete poručio je da kuću ustupa 'svom otečestvu' za smeštaj 'učenih i prosvetnih zavoda'. U njoj je sada Rektorat Beogradskog univerziteta.

1864. - Rođen je australijski pisac Endrju Barton Banjo Peterson, autor izvrsnih balada poput 'Čoveka sa snježne reke'. U romanu 'Brak' je na slikovit način opisao život na ovčarskim farmama Australije.

1864. - Južnjačka podmornica 'Hanli' je u Američkom građanskom ratu u Čarlstonu u Južnoj Karolini potopila torpedom severnjački brod 'Hustanik', što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji pomorskog ratovanja.

1867. - Kroz Suecki kanal je prošao prvi brod.

1871. - Rođen je srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, član Srpske kraljevske akademije, čije je stvaralaštvo izuzetne versifikacije udarilo pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini XX veka. Završio je učiteljsku školu u Somboru i bio učitelj u srpskim školama u Bosni i Hercegovini, posle čega je studirao prava u Ženevi i Parizu, gde je diplomirao. Od 1912. do 1941. bio je diplomata kraljevina Srbije i Jugoslavije i ambasador u velikim evropskim gradovima.

1877. - Rođen je francuski političar Andre Mažino, ministar rata od 1922. do 1924. i od 1929. do smrti 1932, po kojem je nazvana utvrđena linija na istoku Francuske, građena od 1927. do 1936. Veliki sistem utvrđenja nije sprečio u Drugom svetskom ratu armiju nacističke Nemačke da 1940. izvede invaziju na Francusku iz pravca Belgije, zaobišavši 'Mažino liniju'.

1895. - Balet Labuđe jezero prvi je put izveden u celosti s glazbom Čajkovskog u Sankt Peterburgu, Rusija.

1904. - U Milanu je premijerno izvedena Pučinijeva opera 'Madam Baterflaj'.

1909 - U tvrđavi Fort sil u Oklahomi je umro poslednji poglavica Apača Gojatlaj (Goyathlay - 'Onaj koji zeva'), poznatiji kao Džeronimo. Kao vođa plemena Čirikahua, predvodio je nekoliko ustanaka, a 1886. se predao američkoj vojsci.

1916. - Britanske i francuske trupe zauzele su u Prvom svetskom ratu Kamerun, nemačku koloniju u Africi.

1932. - Umro je srpski general Mihailo Rašić, komandant Dunavske divizije u Kumanovskoj bici 1912. i Kombinovane divizije u Cerskoj bici 1914. U Kolubarskoj bici njegova divizija prodrla je u Beograd i plotunima s Banovog brda razorila most na Savi preko kojeg su se povlačile austrougarske trupe.

1933. - Prohibicija, zabrana točenja alkohola, zvanično je ukinuta u SAD-u.

1939. - Prototip najlonskih čarapa prikazan na Svetskoj izložbi 1939. zajedno s još nekim 'revolucionarnim' proizvodima kao što su fotografija u boji, televizor i klima-uređaj.

1942. - Na brdu Bubanj kod Niša Nemci su kao odmazdu zbog pobune u logoru Crveni krst, streljali preko 1000 Jevreja iz Niša istočne i južne Srbije.

1942. - Okupatorska bugarska vojska u Drugom svetskom ratu ubila sve žitelje Bojnika kod Leskovca koje je uhapsila: 473 civila, uključujući 89 dece, a mesto je spaljeno do temelja.

1959. - Lansiran je prvi satelit u meteorološke svrhe - Vangard 2.

1960. - The Everly Brothers potpisuju milijun dolara vredan ugovor s izdavačkom kućom Warner Brothers Recordsom (izvorno samo filmskom kompanijom, dok nije postala veliki multimedijalni konglomerat).

1966. - Francuska je lansirala svoj prvi satelit s poligona u Sahari.

1968. - U Springfieldu u državi Masačusets - SAD, otvorena Košarkaška Kuća slavnih.

1969. - Golda Meir položila je zakletvu kao prva žena premijer Izraela.

1972. - Donji dom britanskog parlamenta usvojio je zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici.

1979. - Reagujući na upad vijetnamskih snaga u Kambodžu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog režima Crvenih Kmera, Kina je napala Vijetnam. Tri sedmice kasnije bila je prisiljena da povuče svoje trupe.

1982. - Premijer Zimbabvea Robert Mugabe optužio je nekadašnjeg saborca Džošua Nkoma, za učešće u zaveri i isključio ga iz vlade. Mugabe i Nkomo vodili su sedamdesetih godina zajedničku borbu protiv rasističke vladavine belaca u Južnoj Africi.

1989. - Umro je francuski modni kreator Gi Laroš. Njegove elegantne kreacije su prodavane po relativno umerenim cenama.

1990. - Čehoslovačka komunistička partija isključila je iz članstva bivšeg predsednika države Gustava Husaka, bivšeg premijera Ljubomira Štrougala i još 20 visokih funkcionera koji su došli na vlast nakon sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

1992. - Generalni sekretar UN Butros Butros Gali preporučio je razmeštanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije na teritoriji bivše Jugoslavije.

1994. - Potvrđena smrt prvog izabranog predsednika Gruzije Zvijada Gamsahurdije, čije je već raspadnuto telo pronađeno i identifikovano.

1995. - Albanci u Tetovu u Makedoniji počeli su masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna 'albanski univerzitet' u tom gradu. U sukobima s policijom poginuo je jedan demonstrant, a veći broj je povređen.

1997. - Predsednik Pakistana Faruk Leghari, koji je u novembru 1996. raspustio vladu Benazir Buto, imenovao je Navaza Šarifa za novog premijera.
1999. - Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza, NATO je usvojio operativni plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo pod nazivom 'Zajednički čuvar'. Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Dragoljub Ojdanić naredio je jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbrane integriteta zemlje.

2000. - Microsoft izdaje operativni sistem Windows 2000.

2002. - Pobunjenici u severozapadnom Nepalu napali su vladine snage i tom prilikom je ubijeno oko 130 policajaca, vojnika i civila.

2002. - Prelaskom na evro, Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.

2003. - Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu su uhapšeni pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i izručeni tom sudu: Haradin Balja, Isak Musliu i Agim Murtezi. To je prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio Kfor. Protiv Agima Murtezija sud je povukao optužnicu zbog zamene identiteta.

2003. - U paničnom izlasku iz jednog noćnog kluba u Čikagu, 21 osoba je poginula, a oko 50 je povređeno.

2004. - Umro je bivši predsednik Meksika Hoze Lopez Portiljo.

2006. - Jedan od vatrogasaca, koji su početkom sedmice učestvovali u uklanjanju uginulih labudova u Sloveniji, u četvrtak je oko 20 sati primljen u bolnicu zbog visoke temperature i znakova gripa.

2006. - Grčka izletnica pronašla 6500 godina star zlatni privezak. Privezak potiče iz perioda Neolita, i još uvek se zna jako malo o korištenju metala, posebno zlata, u tom periodu. Svega tri priveska iz tog perioda su nađena dosada.

2008. - Skupština Kosova i Metohije je usvojila deklaraciju o nezavisnosti i time jednostrano proglasila otcepljenje od Srbije. Usled ovoga došlo je do različitih međunarodnih reakcija tako da su neke države podržale a neke osudile nezavisnost Kosova i Metohije.

2009. - U Tribunalu UN u Pnom Penu (Kambodža) počelo je suđenje Kaing Guek Eavi, prvom od pet lidera 'Crvenih Kmera', odgovornih za smrt više od 1,7 miliona ljudi. Suđenje je počelo tri decenije posle vladavine šefa tog režima, Pola Pota.

2011. - U Bengaziju izbijaju ustanak protiv vlasti Moamera Gadafija, koji će prerasti u veliki građanski rat završen devet meseci kasnije, uz pomoć NATO-a, Gadafijevim svrgavanjem i pogubljenjem.

2012. - Nemački predsednik Kristijan Vulf (51) je podneo ostavku pošto je državno tužilaštvo Hanovera podnelo zahtev da mu se oduzme imunitet, da bi se protiv njega pokrenula krivična istraga. Kancelarka Angela Merkel je time po drugi put ostala bez šefa države.

2014. - Argentinska agencija za radiodifuziju odobrila je plan da se vodeća latinoamerička medijska grupa 'Klarin' podeli na šest delova, što se smatra početkom procesa protiv medijskih monopola u toj zemlji.

2015. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o Ukrajini na predlog Rusije, u kojoj se ističe nezavisnost te zemlje i poziva na poštovanje sporazuma o primirju iz Minska.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana