Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 16. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 16. februara! Šta se sve nekada dešavalo šesnaestog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sveti Simeon Bogoprimac. U vreme cara Ptolomeja Filadelfa, svetitelj Simeon je, kao jedan od znamenite sedamdesetorice, izabran da prevede Bibliju sa hebrejskog na grčki jezik. Radio je savesno svoj posao, ali kada je prevodio Knjigu proroka Isaije zbunio se kod reči 'djeva će zatrudnjeti i rodiće sina' i odlučio da napiše 'mlada žena'.
U tom trenutku, javio se Simeonu anđeo Božji i objasnio mu da je proročanstvo istinito i da će se u njega uveriti jer, po Božjoj volji, neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenog od devojke. Obradovan ovim glasom s neba, pravedni Simeon ostavio je proročanstvo neizmenjeno i zahvalio Bogu što će videti Obećanoga. Kada je Deva sa Mladencem došla u hram jerusalimski, Duh Božji javio je Simeonu srećan događaj. Radosan starac uzeo je Hrista u ruke, a potom zamolio Boga da ga, sada srećnog, otpusti iz ovog života. Ubrzo zatim izdahnuo je sveti Simeon; ovaj pravedni starac smatra se i danas zaštitnikom male dece.

1270. - Veliko vojvodstvo Litvanija je odnela presudnu pobedu nad Livonijskim redom u bici kod Karusea vođenoj na zaleđenoj površini Baltičkog mora.

1804. - U Sibnici je vođena prva borba Karađorđa sa ustanicima protiv dahija.

1808. - Napoleon je počeo napad na Španiju, koju je posle mesec dana okupirao i na španski presto doveo brata Žozefa.

1831. - Rođen je ruski pisac Nikolaj Semjonovič Ljeskov, izuzetan znalac jezika i suptilan stilista. Pisao je romane i pripovetke o životu sveštenika i činovnika u gluvoj ruskoj provinciji i opisivao beskrupulozne tipove u periodu prvobitne akumulacije kapitala. Stvorio je i nenadmašne književne likove seljaka, zahvaljujući izvanrednom poznavanju psihologije ruskih seljaka. Dela su mu: 'Lijevak Soborjane', 'Začarani putnik', 'Nesmrtni glavonja', 'Ledi Makbet mscenskog okruga', 'Sitnice iz arhijerejskog života'.

1834. – Rođen Ernst Hekel, nemački zoolog i filozof.

1846. - U Zagrebu je otvorena nova bolnica koja zamenjuje dotadašnje ubožnice i postaje osnova današnje bolnice 'Sestre milosrdnice'.

1852. - U Zagrebu je održana prva sednica Trgovačko–obrtničke komore, koja će postati Hrvatska gospodarska komora.

1854. - Održana premijera 'Orfeja' Franca Lista.

1862. - Osnovano je prvo sokolsko društvo.

1862. - General Julisiz Simpson Grant je zauzeo Fort Donelson u Tenesiju.

1871. - Francuska potpisala kapitulaciju i akt o pomirenju s Pruskom posle izgubljenog rata Mirovni ugovor, kojim je Francuska ustupila Pruskoj Alzas i veliki deo Lorene, uz ratnu štetu od pet milijardi zlatnih franaka, potpisan u maju.

1871. - Rođen je srpski pisac Radoje Domanović, najveći srpski satiričar, koji je sarkastično i duhovito slikao vlast ogrezlu u korupciju i nasilje, lažno rodoljublje i do servilnosti poslušno građanstvo. Posle završetka Velike škole u Beogradu, bio je nastavnik u Vranju, Pirotu i Leskovcu, a iz službe je otpušten kao protivnik režima Obrenovića. Od 1905. do smrti 1908. bio je šef korektora Državne štamparije u Beogradu. Uređivao je satirični list 'Stradija'. Počeo je realističkim pripovetkama iz seoskog života, ali je ubrzo počeo da piše satiru, stvorivši dela univerzalne vrednosti.

1873. - Španski kralj Amadeo II Savojski abdicirao je zbog unutrašnjih previranja i jačanja republikanskog pokreta. Proglašena je prva španska republika koja je oborena naredne godine kada je vojska vratila na vlast burbonsku dinastiju s kraljem Alfonsom XII.

1877. - Rođena je je srpska književnica Isidora Sekulić, izuzetan stilista širokog obrazovanja i visoke kulture, tanani posmatrač ljudskih života i sudbina, pisac visoke duhovnosti i prefinjenog duha, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kritičari je smatraju klasikom srpske književnosti, a povodom njene smrti 1958. jedan od njih ocenio je da je umro 'literarno najkulturniji čovek našeg tla od Ćirila i Metodija do juče, do danas, možda do prekosutra'. Završila je Viši pedagogijum u Budimpešti i doktorirala u Nemačkoj. Bila je nastavnica i upravnica devojačke škole u Pančevu, zatim profesor gimnazije u Beogradu. Sarađivala je u svim boljim srpskim i hrvatskim književnim časopisima. Bila je znalac mnogih jezika i izvrstan prevodilac, a naročito je mnogo prevodila sa engleskog.

1904. - U Maksimiru u Zagrebu izmereno 95 cm snega koji je neprekidno padao tri dana.

1907. - Umro je Đozue Karduči, najveći italijanski pesnik u prvim decenijama posle ujedinjenja Italije, dugogodišnji profesor italijanske književnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. ('Jambi i epode', 'Nove rime', 'Varvarske ode').

1918. - Englesku luku Dover u Prvom svetskom ratu bombardovala nemačka podmornica.

1926. - Rođen je engleski filmski režiser Džon Ričard Šlezindžer. Filmovi su mu: 'Lažov Bili', 'Darling', 'Daleko od razuzdane gomile', 'Ponoćni kauboj' , 'Nedelja, prokleta nedelja', 'Sjaj i bijeda Holivuda', 'Maratonac'.

1932. - Na opštim izborima u Irskoj pobedila partija Fijana fejl, odvojeno krilo Šin fejna, a njen lider Eamon de Valera postao predsednik izvršnog komiteta Slobodne Države Irske.

1933. - U strahu od nemačkih pretnji, Čehoslovačka, Rumunija i Jugoslavija, zaključivanjem pakta o Maloj Antanti i stvaranjem Veća ministara, učvrstile savez stvoren 1920. protiv pokušaja restauracije Habzburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske. Antanta prestala da postoji posle nemačke okupacije Čehoslovačke, u martu 1939.

1934. - Okončan je Austrijski građanski rat porazom socijaldemokrata i republikanskog Šucbunda.

1936. - Na parlamentarnim izborima u Španiji pobedio Narodni front, koalicija socijalista, komunista, republikanaca i drugih manjih partija. Vladu formirao Manuel Asanja, vraćen demokratski ustav iz 1931. Pokušaj vojske, u julu, da obori republikansku vladu prerastao u građanski rat završen 1939. uspostavljanjem diktature generala Franciska Franka.

1937. - Američki hemičar Wallace Hume Carothers patentirao najlon.

1940. - U Drugom svetskom ratu, britanski razarači napali nemački ratni brod 'Altmark' i oslobodili 299 zarobljenih engleskih mornara.

1943. - Vojnici Crvene armije su ponovo ušli u Harkov.

1945. - Američki avioni u Drugom svetskom ratu počeli bombardovanje Tokija.

1945. - Prvi put je fotografisan Uranov mesec Miranda.

1946. - Testiran je prvi helikopter u komercijalne svrhe.

1959. - Fidel Kastro proglasio je sebe premijerom Kube. Kastro je rođen 1927. godine, a već sa dvadeset godina učestvovao je u pokušaju obaranja diktature Truhilja u Dominikanskoj Republici.

1961. - Kina je upotrebila svoj prvi nuklearni reaktor.

1972. - Grupa oficira Ekvadora, predvođena generalom Giljermom Rodrigesom Larom, državnim udarom bez prolivanja krvi je svrgnula predsednika Hosea Mariju Velaska Ibaru. Svrgnuti predsedenik, kojem je to bio peti mandat, dobio je azil u Venecueli.

1978. - Ward Christensen stvorio je CBBS, prvi računarski elektronski oglasni sistem, tokom mećave u Čikagu.

1978. - Kina i Japan u Pekingu potpisali trgovinski ugovor vredan 20 milijardi dolara, što je bio početak ekonomskog otvaranja Kine prema svetu.

1983. - U požaru koji je zahvatio veliko područje niskog rastinja na jugu Australije žiovot izgubilo najmanje 69 ljudi.

1992. - Zairske snage bezbednosti ubile 32 osobe kada su otvorile vatru na hiljade demonstranata koji su počeli mirne ulične proteste protiv režima predsednika Mobutua Sese Sekoa.

1994. - U planinskom području indonežanskog ostrva Sumatra u zemljotresu poginulo najmanje 200 ljudi.

1994. - Grčka podvrgla potpunom privrednom embargu Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju zbog namere Skoplja da bude priznato kao Republika Makedonija. Atina je podsetila da je severna grčka provincija Makedonija postojala znatno pre dolaska Slovena na Balkan i upozorila da je neprihvatljivo da novostvorena država stavi na zastavu helenistički antički simbol - sunce Vergine.
1998. - Prilikom pada 'Erbasa A-300' tajvanske avio-kompanije 'Čajna erlajns' blizu aerodroma u Tajpehu poginule 203 osobe, odnosno svi putnici i članovi posade, među njima i guverner centralne banke Tajvana, i sedam ljudi na tlu.

2000. - Rusija obnovila odnose s NATO-om, prekinute zbog napada te vojne alijanse na Jugoslaviju u martu 1999.

2001. - U napadu naoružanih Albanaca na autobus u blizini Podujeva na Kosovu poginulo 10 Srba, a 43 osobe povređene.

2002. - Umro je prvi menadžer engleske fudbalske reprezentacije Volter Vinterbotom, koji je najduže bio na tom mestu (1947-1962).

2003. - Započeta je Wikipedija na bošnjačkom, hrvatskom i srpskom jeziku, koje su nastale iz srpskohrvatske Wikipedije.

2003. - U najvećim snežnim mećavama koje su zahvatile istočnu obalu SAD umrlo najmanje 59 ljudi.

2006. - Evropski parlament usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se relevantni bosanski političari pozivaju da nastave sprovođenje reformi i izmenu Dejtonskog sporazuma u korist izgradnje funkcionalne države.

2006. - Početak suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, na čelu sa prvooptuženim Jadrankom Prlićem, zakazan je za utorak 25. aprila, objavljeno je u četvrtak na Haškom sudu.

2006. - Ujedinjene nacije u izveštaju na 54 stranice osudile američko postupanje u logoru u zalivu Guantanamo, i zatražile da zatvorenicima bude suđeno ili da budu oslobođeni.

2008. - Evropska unija je odobrila slanje oko 2.000 pripadnika EULEKS-a na Kosovo u cilju postepenog preuzimanja nadležnosti od UNMIK-a. Razmeštanje misije EU počelo je 9. decembra 2008. na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN.

2016. – Preminuo je Butros Butros-Gali, egipatski diplomata koji je od 1992. do 1996., u vreme raspada bivše Jugoslavije, obavljao funkciju šestog generalnog sekretara UN.

2017. - U samoubilačkom bombaškom napadu na jedan hram na jugu Pakistana 70 ljudi je poginulo i 150 ljudi je povređeno U Bagdadu (Irak) poginulo je 55 ljudi i više od 60 povređeno kada je automobil-bomba eksplodirao u većinski šiitskom naselju Baja.

2018. - Sud u Istanbulu osudio je na doživotni zatvor šest novinara optuženih za umešanost u pokušaj puča 2016. Među osuđenim su Ahmet Altan, bivši glavni urednik lista Taraf, njegov brat, novinar i profesor Mehmet Altan i novinarka Nazli Ilidžak. Presudu ; je potvrđena početkom oktobra iste godine.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana