Home
Najnovije vesti -Vesti -NAJNOVIJE VESTI IZ SRBIJENAJNOVIJE VESTI IZ CRNE GORENAJNOVIJE VESTI IZ BOSNE I
HERCEGOVINENAJNOVIJE VESTI IZ HRVATSKENAJNOVIJE VESTI IZ
MAKEDONIJENOVICE IZ SLOVENIJE IN TUJINEVESTI IZ SVETAVESTI IZ SPORTATV PROGRAMI BALKANSKIH TELEVIZIJA
Meni

Desilo Se Danas - 09. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 09. februara! Šta se sve nekada dešavalo devetog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

474. - Istočnorimski - Vizantijski car Lav I krunisao je svog zeta Zenona za Suvladara svog naslednika, maloletnog Lava II.

1540. - U Rudaj Filds kod Čestera u Engleskoj održana prva utrka konja.

1573. - Presudna bitka između plemića i seljačke vojske pod vodstvom Matije Gupca kod Stubičkih Toplica, kojom je seljačka buna propala.

1773. – Rođen je Vilijam Henri Harrison, američki političar i predsednik.

1788. - Austrijski car Josip II objavio rat Turskoj. U ratu, koji je završen 1791. po Austriju nepovoljnim Svištovskim mirom, na austrijskoj strani sudjelovali i srpske dobrovoljci pod vodstvom Koče Anđelkovića.

1801. - Mirovnim ugovorom Austrije i Napoleonove Francuske, potpisanim u LINEVILLE na severoistoku Francuske, prestalo postojati Sveto Rimsko Carstvo, iako se car Franc II odrekao titule rimskog cara nemačkog naroda pet godina kasnije.

1825. - Pošto niti jedan predsednički kandidat nije osvojio većinu elektorskih glasova na izborima 1824. Zastupnički dom je izabrao Džona Quincyja Adamsa za predsednika SAD.

1849. - Rođen je Pavle Jovanović, novinar, pokretač 'Srbobrana', prvog srpskog političkog lista u Hrvatskoj.

1849 - Italijanski revolucionar Đuzepe Macini proglasio je Rim republikom.

1861. - Džeferson Davis je izabran za privremenog predsednika Konfederativnih Američkih Država od Konfederativne konvencije u Montgomeryju.

1863. - Alenson Krejn patentirao je aparat za gašenje požara.

1874. - Umro je francuski istoričar i pisac Žil Mišle, izuzetan stilista, autor niza istorijskih, filozofskih i lirskih spisa. Bio je protivnik monarhije, crkvene hijerarhije i komunizma, a s naklonošću je pisao o buržoaskim revolucijama. Dela su mu: "Istorija Francuske", "Istorija Francuske revolucije", "Planina", "Ptica".

1881. - U 59. godini života umro je Fjodor Mihailovič Dostojevski, velikan ruske i svetske realističke književnost. Dela su mu: 'Bedni ljudi', 'Dvojnik', 'Gazdarica', 'Njetočka Nezvanova', 'Slabo srce', 'Pošten lopov', 'Bele noći', 'Poniženi i uvređeni', 'Zabeleške iz podzemlja', 'Zapisi iz mrtvog doma', 'Zločin i kazna', 'Kockar', 'Idiot', 'Zli dusi', 'Mladić', 'Krotka', 'Braća Karamazovi'...

1891. - Rođen je italijanski političar Pjetro Sandro Neni, vođa socijalista. Kao ubijeđeni antifašista učestvovao je u Španskom građanskom ratu i bio je član Komiteta za odbranu Madrida i politički komesar divizije. U Drugom svetskom ratu u Francuskoj uhapsio ga je Gestapo. Odmah po oslobođenju zemlje postao je generalni sekretar Socijalističke partije Italije, a 1945. predsednik. Bio je potpredsednik u prvoj poslijeratnoj vladi, nekoliko mjeseci i šef diplomatije, a 1963. potpredsednik u vladi lijevog centra. Djela: "Istorija četiri godine 1919-1922", "Šest godina građanskog rata u Italiji", "Istorija klasne borbe u Italiji", "Zločin fašizma u Africi 1936.".

1895. - William G. Morgan iz Masačusetsa izumeo je odbojku. U Jugoslaviji se pojavila 1921. godine pri 'Sokolu', a kao samostalan sport postoji tek posle II svetskog rata.

1900. - Dwight Davis utemeljio tenisko natecanje Davisov kup.

1909. - Francuska i Nemačka postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj zemlji, u zamjenu za ekonomske koncesije.

1917. - Zbog pokušaja bugarske vojske da mobiloše srpske vojnike u okupiranim područjima u južnoj Srbiji, u Prvom svetskom ratu, izbio Toplički ustanak. Pored početnih uspeha i stvaranja slobodne teritorije sa središtem u Toplici, ustanak krajem marta ugušen. Bugari za odmazdu pobili oko 20.000 ljudi, uključujući žene i djecu i uništili nekoliko desetaka sela između Prokuplja i Leskovca.

1922. - Pao je sneg na Havajima.

1923. - Počela je sa radom sovjetska aviokompanija 'Aeroflot'.

1934. - Formiran Balkanski pakt, obrambeni savez od bugarskih i italijanskih aspiracija. Izbijanjem Drugog svetskog rata savez oslabio zbog različitih stavova zemalja-članica prema Nemačkoj i Italiji, a pristupanjem Rumunjske i Jugoslavije Trojnom paktu sasvim se raspao.

1941. - Nemački "Afrički korpus" generala Ervina Romela prešao iz Italije u severnu Afriku, što je bio uvod u teške borbe na Afričkom frontu u Drugom svetskom ratu, okončane 1943. pobedom savezničkih snaga, u kojima su glavninu činile britanske trupe.

1942. - U njujorškoj luci izbio požar na francuskom putničkom brodu 'Normandija', tada najvećem i najelegantnijem na svetu, posle čega je brod potonuo.

1943. - U Drugom svetskom ratu završila je bitka kod Guadalkanala na Solomonskim ostrvima.

1943. - Počeo protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, Bitka za ranjenike. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo glavninu nemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika prebačeno na levu obalu Neretve.

1943. - U okupatorskom zatvoru u Novom Sadu u Drugom svetskom ratu obješen organizacioni sekretar Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Vojvodinu Svetozar - Toza Marković. U novembru 1942. u borbi je teško ranjen, poslije čega su ga zarobili mađarski fašisti i podvrgli mučenju.

1953. - Svetska premijera TV serije 'Supermen'.
1957 - U Portugaliji je umro Mikloš Horti, mađarski diktator (1920-44). Kao zapovednik krstarice 'Navara' učestvovao je u gušenju pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918, uveo je Mađarsku u rat na strani Hitlera i učestvovao u agresiji na Jugoslaviju. Odgovoran za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima, nakon zbacivanja s vlasti pobegao je u Portugaliju. U Jugoslaviji je bio proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija civila u Vojvodini.

1958. - Počeo je da radi Drugi program Radio Beograda.

1962. - Jamajka postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta.

1964. - Bitlsi su se prvi put pojavili u Šouu Eda Salivena, nastupajući pred rekordnih 73 miliona gledalaca.

1964. - Zatvorene su IX Zimske olimpijske igre u Inzbruku, Austrija.

1965. - Prve američke borbene trupe su poslate u Južni Vijetnam.

1968. - Holandska princeza Beatrix otvorila podzemnu željeznicu Rotterdamu.

1969. - Prvi komercijalni let Boinga 747.

1971. - Apolo 14 vratio se na Zemlju.

1977. - SSSR i Španija uspostavili diplomatske odnose.

1977 - Umro je ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu 'Il-2' za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svetskom ratu.

1981. - General Vojćeh Jaruzelski postao premijer Poljske.

1984 - Umro je šef sovjetske države i vladajuće Komunističke partije Jurij Vladimirovič Andropov. Bivši šef Komiteta državne bezbednosti (KGB), koji je nasledio Leonida Brežnjeva krajem 1982, bio je na vlasti manje od 16 meseci.

1985. - Madonin album 'Like a virgin' ostao je na prvom mestu američke top-liste ukupno tri nedelje.

1991. - Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 % birača glasalo za otcepljenje od SSSR.

1994. - Lider Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat i šef izraelske diplomatije Šimon Peres postigli sporazum o bezbjednosnim pitanjima koja su kočila mirovni sporazum PLO i Izraela.

1995. - Irina Privalova obara svetski rekord za žene u trci na 50 metara (5,96 sekundi).

1996. - U snažnoj eksploziji u Londonu, koju su podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginule dve osobe, a oko 100 ih povređeno. Tim napadom prekinuto 17-mesečno primirje.

1997. - 167. epizoda 'Simpsonovih' obara rekord kao najduže emitovan dugometražni crtać u istoriji crtanih filmova.

1999. - Kina prekinula diplomatske odnose s Makedonijom zbog odluke Vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom.

2002. - Otvorene su XIX zimske olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju.

2002. - Umrla je britanska princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete, poznata po glamuroznom i burnom životu.

2004. - Objavljena Mozilla Firefox u verziji 1.0 - od tada postaje ozbiljna konkurencija Internet Explorer pregledaču.

2005. - Umro je poznati televizijski i radijski novinar Milovan Ilić Minimaks.

2008. - Turski parlament usvojio je uprkos oštrom protivljenju opozicije, dva ustavna amandmana kojima se ukida obavezno pokrivanje glave i nošenje marama na univerzitetima u toj zemlji.

2014. - U snežnoj oluji u Japanu 11 osoba je stradalo, a 1.250 povređeno.

2015. - Oko milion ljudi okupilo se na ulicama Abidžana, kako bi dočekali reprezentativce Obale Slonovače, šampione Afrike u fudbalu.

2017. - Međunarodni filmski festival Berlinale počeo je u glavnom gradu Nemačke političkom konotacijom - glumci su na otvaranju u negativnom kontekstu pominjali američkog predsednika Donalda Trampa i političke mere za koje se zalaže.

2018. - U 49. godini umro je Nebojša Glogovac, filmski, televizijski i pozorišni glumac. Igrao je glavne uloge u filmovima Ubistvo s predumišljajem, Bure baruta, Kad porastem biću knegur, Klopka, Krugovi, Ustav Republike Hrvatske... Dobitnik je Sterijine nagrade, nagrade Car Konstantin i Zlatne arene u Puli.Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Najnovije Vesti Balkana i SvetaNajnovije Vesti - Balkan i Svet
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu