Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 07. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 07. februara! Šta se sve nekada dešavalo sedmog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
457. - Lav I stupa na istočnorimski - vizantijski presto.

1478. - Rođen je engleski humanista i državnik Tomas Mor, diplomata i lord-kancelar Henrija VIII (1529-1532). Pao je u nemilost kada je uskratio podršku kralju u njegovom sporu s papom, a 1535. odbio je da prizna Henrija poglavarom engleske crkve. Nakon toga je osuđen na smrt i pogubljen. Kao pisac poznat je po delu 'Utopija' (1516) u kojem je dao viziju idealnog društva.

1497. - 'Lomača taštine' - tal. Falo delle Vanita, engl. Bonfire of the Vanities - javno spaljivanje mnoštva predmeta kao simbola luksuza i taštine (perika, parfema, slika, drevnih rukopisa), koje su provele pristaše dominikanskog svećenika Girolama Savonarole, kratkotrajnog vladara Republike Firenze, koncem 15. stoljeća.

1550. - Julije III biva imenovan za papu.

1560. – Umro je Bartolomeo Bandinelli, italijanski kipar.

1783. - Francuske i španske snage su prekinule opsadu Gibraltara.

1792. - Austrija i Pruska sklopile savez protiv revolucionarne Francuske u strahu od širenja ideja građanske revolucije.

1812. - Rođen je Čarls Dikens, jedan od najznačajnijih predstavnika engleskog realizma. Književni rad počeo je crtama 'Bozove skice' 1836. godine, a ubrzo potom objavio je i roman 'Pikvikov klub', kojim je odmah stekao veliku popularnost. On je realist u poznavanju života malih i neznatih ljudi, koji su uvek tema njegovih dela. Njegova popularnost plod je pre svega širokog i vedrog humora i izvanredne sposobnosti crtanja likova. Mana mu je patetičnost, ali i ona ima svoje opravdanje - duboko su ga dirale nepravičnosti društvenog poretka, pa ih je iznosio na videlo i time često talasao javno mnjenje. Glavna dela: 'Dejvid Koperfild', 'Oliver Tvist', 'Velika očekivanja', 'Sumorna kuća', 'Mala Dolorit', 'Prodavnica starih retkosti'...

1837. - Umro je švedski kralj Gustav IV tokom čije je vladavine (1792-1809) Švedska bila u gotovo potpunoj izolaciji. Nakon neuspeha u ratovima s Rusijom i Danskom (1808), zbačen je s prestola u oficirskoj zaveri (1809), posle čega je živeo u izgnanstvu.

1863. - Na britanskom vojnom brodu 'Orfej', koji je potonuo pored obala Novog Zelanda, poginulo 190 ljudi.

1863. - Ratifikovan je Jedanaesti amandman na ustav SAD, kojim su ograničene mogućnosti državljana SAD da tuže državu pred federalnim sudovima kako bi se preinačila odluka Vrhovnog suda u slučaju Čisom protiv Džordžije.

1870. - Rođen je austrijski psihijatar Alfred Adler, jedan od pionira psihoanalize, osnivač pravca takozvane individualne psihologije, kojom se odvojio od tvorca psihoanalize Zigmunda Frojda. Smatrao je da je težnja ka moći pokretačka snaga psihičkog života svakog pojedinca, što može da izazove preteranu težnju ka afirmaciji ili unutrašnji otpor osećanju manje vrednosti i time neurotična oboljenja. Dela su mu: 'Praksa i teorija individualne psihologije', 'Poznavanje čoveka', 'O nervoznom karakteru' ...

1878. - Umro je papa Pije IX, čiji je pontifikat trajao 31 godinu i 236 dana, najduže u istoriji katoličke crkve. Za vreme njegovog pontifikata crkvena (papska) država izgubila je najveći deo svojih teritorija, a papa se povukao u Vatikan (1870). Proglasio je 1854. dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice, a 1870. godine o infabilitetu (nepogrešivosti) pape.

1885. - Rođen je američki pisac Sinkler Luis, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1930, koji je ismijavao zablude i samoobmane američkog društva i pisao protiv rasne diskriminacije. U realističko-satiričnim romanima podvrgao je podsmehu doktore, sveštenike, sudije, malograđane, 'poslovne ljude', industrijalce. Dela su mu: romani 'Dr Erousmit', 'En Vikers', 'Elmer Gantri', 'Glavna ulica', 'Bebit', 'Dodsvort', 'Mentrep', 'Kraljevska krv' ...

1894. - Umro je belgijski proizvođač duvačkih instrumenata Adolf Saks, koji je 1840. izumeo muzički instrument nazvan po njemu saksofon.

1899. - Rođen je Radomir - Raša Plaović, jedan od najznačajnijih karakternih glumaca srpskog pozorišta XX veka, koji je između dva svetska rata uticao na razvitak pozorišta u pravcu modernijeg izraza. Bio je reditelj i prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Radio je s dubokim emocionalnim, psihološkim i intelektualnim poniranjem u likove. Prvi je adaptirao i režirao na profesionalnoj sceni 'Gorski venac' Petra II Petrovića Njegoša.

1900. - U Engleskoj je osnovana laburistička stranka.

1913. - Crnogorska vojska i srpski Primorski odred u Prvom balkanskom ratu počeli napad na Skadar, koji su držali Turci. Posle bezmalo tromesečnih borbi, velike sile odlučile su da grad pripadne Albaniji, pa je srpski Primorski odred obustavio operacije, ali su Crnogorci, uprkos blokadi obale koju je sprovela međunarodna flota, produžili opsadu i 23. aprila 1913. prinudili Turke na kapitulaciju. Crnogorci su potom, pod pritiskom velikih sila, ipak morali da napuste Skadar, u koji su sredinom maja 1913. ušle britanske, francuske, italijanske, austrijske i nemačke snage.

1935. - Čarls Darou izmislio je igru 'Monopol'.

1942. - U Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji desio se ustaški pokolj u Banjalučkim naseljima: Drakulić, Šargovac i Motike, u kojem je na svirep način ubijeno 2.300 stanovnika srpske nacionalnosti.

1947. - Britanski plan o podeli Palestine na arapski i jevrejski deo odbacili i Jevreji i Arapi.

1949. - Džo Di Mađio postao je prvi bejzbol igrač u istoriji sa zaradom od 100.000 dolara godišnje. Igrao je za tim 'New York Yankees'.

1962. - U eksploziji u rudniku uglja kod Sarbrikena u Zapadnoj Nemačkoj poginulo 298 rudara.

1964. - Britanski bend The Beatles počeo je svoju prvu turneju po SAD-u. Na njujorškom aerodromu Džon F. Kenedy ih dočekuje 5.000 obožavalaca i preko 200 novinara.
1964. - Bokser Kasijus Klej postao je musliman i uzeo ime Muhamed Ali.

1965. - Američka avijacija napala je civilne i vojne objekte Demokratske Republike Vijetnama, to jest, Severnog Vijetnama. Na taj način oružana intervencija u građanskom ratu Južnog Vijetnama (SAD su vladi u Sajgonu pružale obilatu vojnu i tehničku pomoć, suprotno ženevskim sporazumima o prekidu vatre iz jula 1954.) prerasla je u međunarodni oružani sukob, to jest, u rat između SAD i Narodne Republike Vijetnama.

1968. - Premijeri svih 10 kanadskih provincija odobrili nacrt Ustava prema kojem je status francuskog jezika u celoj Kanadi izjednačen s engleskim.

1969. - Nigerijski avioni bombardovali prepunu tržnicu u jednom selu u pobunjenoj Bijafri. Poginulo više od 200 ljudi.

1971. - Žene su u Švajcarskoj referendumom dobile pravo glasa.

1974. - Grenada, otočna država na jugoistoku Karipskog mora, severno od Venezuele i Trinidada i Tobaga te južno od Svetog Vincenta i Grenadina, osamostalila se od Ujedinjenog Kraljevstva.

1984. - Američki kosmonaut Brus Mekendls je napustio svemirski brod 'Čelendzer' i postao prvi čovek koji je 'prošetao' svemirom.

1986. - Predsednik Haitija Žan Klod Divalije pobegao iz zemlje i okončao 29-godišnju diktaturu porodice Divalije u toj karipskoj zemlji.

1990. - Plenum Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR prihvatio predlog lidera Mihaila Gorbačova za ukidanje 70-godišnjeg monopola na vlast te partije, čime je otvoren put za višepartijski politički sistem.

1991. - Sveštenik Žan Bertran Aristid proglašen za predsednika Haitija, kao prvi demokratski izabran šef države.

1992. - Na sastanku šefova država i vlada održanom u holandskom gradu Mastrihtu potpisan Sporazum o osnivanju Evropske unije, koji je stupio na snagu 1. januara 1993.

1995. - U Islamabadu, u Pakistanu, uhapšen Ramzi Jusuf, glavni osumnjičeni za napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993. kada je poginulo šest osoba, a više od 1.000 povređeno.

1996. - U 'Boingu 757', koji se srušio nekoliko minuta posle poletanja iz Dominikanske Republike ka Nemačkoj, poginulo svih 189 putnika i članova posade. Većina putnika bili nemački turisti.

1999. - Umro je kralj Husein, koji je vladao Jordanom od 1952. Na prestolu te bliskoistočne zemlje nasledio ga je sin Abdulah.

2000. - U Beogradu ubijen ministar odbrane Jugoslavije Pavle Bulatović. Novi ministar postao Dragoljub Ojdanić, dotadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, a na to mesto postavljen Nebojša Pavković.

2001. - Bivši predsednik Žan Bertran Aristid vratio se na vlast na Haitiju.

2003. - U eksploziji automobila-bombe u klubu 'El Nogal' u elitnom delu grada Bogota u Kolumbiji poginule najmanje 32 osobe, a više od 60 ih povređeno. Za napad osumnjičena gerilska Revolucionarna oružana snaga Kolumbije.

2003. - Umro je Augusto Monteroso pisac iz Gvatemale i poznati majstor kratke priče, koji je 2000. osvojio špansku nagradu za literaturu 'Princ od Asturije'.

2006. - Naučna ekspedicija otkrila više novih vrsta životinja i biljaka na Zapadnoj Novoj Gvineji. Otkriveno je 20 novih vrsta žaba, 4 vrste leptira, nekoliko vrsta palmi, jedna ptičija podvrsta, kao i vrsta kengura za koju se mislilo da je istrebljena zbog lova.

2008. - Grčki mitropolit tebski i livadijski Jeronimos izabran za novog arhiepiskopa Atine i cele Grčke.

2010. - Umro je akademik Mihajlo Marković, visoki funkcioner i jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije (SPS) i autor programskih načela te stranke.

2013. - Umro je režiser i scenarista jugoslovenske i hrvatske kinematografije Krsto Papić, dobitnik tri Zlatne arene u Puli ('Lisice', 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', 'Mala seoska priredba', 'Izbavitelj', 'Život sa stricem').

2014. - Svečano otvaranje XXII zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

2017. - Nemačka, Francuska, zemlje Beneluksa i Italija pokrenule su temeljni preokret u budućoj integraciji Evropske unije predlažući dve kategorije članica i 'čvrsto jezgro' oko evra koja će se temeljiti na tesnom usaglašavanju ekonomija, odbrane, zaštite spoljnih granica i suzbijanja terorizma i ilegalne imigracije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana