Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Aspekti i Kuće u Horoskopu

   U svačijem horoskopu postoji bar nekoliko planeta u međusobnim aspektima. Ukoliko vam je astrolog ili komjuter izradio lični horoskop, verovatno ćete aspekte nači n posebnoj listi iskod horoskopske karte.

OSMEH GORE Osmeh na lice:  
    Svaka planeta može biti u aspektu sa nekom drugom planetom. Za nas je dovoljno da pomenemo pet glavnih vrsta aspekata od kojih svaki ima sasvim posebno i određeno značenje. Aspekti govore mnogo o vašem karakteru. Da bismo vam pokazali kako funkcioniše ovaj sistem odabraćemo jedan horoskopski znak, pa neka to bude Devica.

 KOJI JE SUPROTAN ZNAK OD DEVICE? Kratak pogled na priloženu šemu pokazaće nam da su to Ribe. Dakle, ako imamo jednu planetu u Devici, a drugu u Ribama, one će biti (približno) u Opoziciji.
 DOBRO. POGLEDAJMO SADA KOJI SE ZNAK NALAZI NA DRUGOM POLJU OD DEVICE? Odgovor će glasiti Rak ili Škorpija, u zavisnosti od toga kojim pravcem kruga krenemo. Znak koji se nalazi na drugom polju od određenog znaka, naziva se Sekstil. Sekstil je latinska reč koja označava podelu kruga na šest delova. Dakle, ukoliko imate jednu planetu u Devici a drugu planetu u Škorpiji ili Raku, one će se nalaziti (približno) u Sekstilu.
 KOJI SE ZNAK NALAZI NA TREĆEM POLJU OD DEVICE? Odgovor je Strelac ili Blizanci, ponovo u zavisnosti od pravca kojim smo krenuli. Znaci koji se nalaze tri polja jedan od drugog dele krug na četiri dela. Nazivamo ih Kvadratima. Ako imate jednu planetu u Devici a drugu u Strelcu ili Blizancima one će biti (približno) u Kvadratu.
 KOJI SE ZNAK NALAZI NA ČETVRTOM POLJU OD DEVICE? Odgovor je Bik ili Jarac. Za znake koji se nalaze na četiri polja jedan od drugog kažemo da su u Trigonu. Ovakva podela zodijački krug deli na tri dela. Dakle, ukoliko imamo jednu planetu u Devici, a drugu u Biku ili Jarcu, oni će biti (približno) u Trigonu.
 DVE PLANETE U ISTOM ZNAKU. Kada se dve planete nađu u istom znaku jedna preko druge ili jedan pored druge, udaljene maksimum 7 stepeni, tada kažemo da su one u Konjukciji.
   
    Značenje aspekata izložićemo u daljem tekstu. Očigledno je da se ovde rai o označavanju odnosa između različitih znakova. Isti se princip da primeniti na bilo koji drugi zodijački znak. Drugim rečima, da smo za primer odabrali Ovna, onda bi u Opoziciji bila Vaga, u Sekstilu Vodolija i Blizanci, u Kvadratu Rak i Jarac, a u Trigonu Lav i Strelac.
    To je skoro sve što treba reći o aspektima izuzev što ste možda primetili da se jedna reč (približno) stalno pojavljuje u zagradama. To je stoga što je prava astrologija mnogo preciznija. Astrolog mora da zna, ne samo u kome se znaku određena planeta nalazi, već i u kom delu tog znaka. Nećemo se zadržavati na ovome, ali ćemo samo objasniti da se, kao i svaki drugi krug, zodijak može podeliti na 360 stepeni. Ukoliko vam ovo vraća bolno sećanje na školske lekcije iz geometrije, možda će vam se učiniti zanimljivim da čujete  da je geometrija u stvari nastala da bi se moglo meriti nebo. Čak je i stari dobri Pitagora bio astrolog. Kada se 360 stepeni podeli na dvanaest znakova horoskopa dobija se broj 30, a to je broj stepeni koje obuhvata svaki znak u zodijaku.
    Bez obzira na to da li ste vi rođeni kada je Mesec bio tri stepena u Vagi ili 28 stepeni u Vagi, jasno je da je vaš Mesec u Vagi. To što ćete znati tačan stepen neće promeniti ništa u vezi sa vašim recimo emotivnim odlukama. Ali... podatak o tačnom stepenu pomoći će vam da saznate koliko bi blizu ili daleko mogla biti od vašeg Meseca neka druga planeta koja se takođe nalazi u Vagi. Ili, drugim rečima, da li je ili ne ta druga planeta u Konjukciji sa vašim Mesecom. Konjukcija je aspekt pri kome se dve planete nalaze u istom delu jednog istog znaka. Planete mogu biti udaljene najviše sedam stepeni jedna od druge da bi se za njih reklo da se nalaze u Konjukciji. Iz istog razloga, ne mogu se dve planete koje se nalaze u dva suprotna znaka nazvati Opozicijama, jer se obe moraju nalaziti u istim delovima suprotnih znakova. Ovo važi i za Sekstile, Trigone i Kvadrate.
    Ukoliko smo savladali sve što je do sada rečeno, vreme je da objasnimo ponešto i o značenjima aspekata.

ZNAČENJE SVAKOG ASPEKTA

    Da biste u potpunosti razumeli aspekat, morate imati na umu planete koje ga čine i to da li se one međusobno slažu. Sledeća objašnjenja pružiće vam najosnovniju sliku o tome.

KONJUKCIJA: Znači da se dve planete bukvalno bore za isti položaj unutar horoskopa. Ukoliko se one među sobom slažu (kao na primer Mesec i Venera) one će udružiti svoje uticaje i obdariti vas dodatnom snagom. Ukoliko se one ne slažu (na primer Saturn i Mars), one će vam dati dodatnu snagu ali i karakter pun krajnosti.
SEKSTIL: Znači da su dve planete harmonično vezane jedna za drugu. One će međusobno nadopunjavati svoje uticaje i raditi za vas, čineći vam život lakšim i srećnijim.
KVADRAT: Nagoveštava tenziju između date dve planete. To je najčešće tenzija koja vas nagoni na delovanje, ali vam daje i osećaj nemira i večito nezadovoljstvo.
TRIGON: Predstavlja gladak i opušten odnos među dvema planetama. Toliko opušten, doduše, da vam se može desiti da prihvatite talenat koji vam Trigon pruža zdravo za gotovo, i da čak zaboravite da ga imate, sve dok vas neko ne podseti.
OPOZICIJA: Znak stanja nategnutog rata među dvema planetama. Svaka vuče u potpuno suprotnom smeru, usled čega u vama večito postoji unutrašnja borba ali i snažan osećaj svrhovitosti.


        Obično svaka planeta u vašem horoskopu stoji u makar jednom aspektu sa nekom drugom planetom. Veoma retko se dešava da se čovek rodi a planetama koje nisu ni u jednom međusobnom aspektu. Planeta bez aspekata stoji sama u horoskopu. Stvari kojima ona vlada teško se privode kraju. Planeta bez aspekata ukazuje na osobu koja nije u potpunosti integrisana. Ako i vi imate takvu planetu, moraćete da se trudite mnogo više od drugih da biste razumeli samoga sebe.
    Planete u vašem horoskopu mogu obrazovati aspekte i sa planetama u horoskopskoj karti neke druge osobe. Pravilna interpretacija ovakvih aspekata zahteva veliku veštinu, ali može biti od velike koristi, donoseći vam važne detalje o tome kako ćete se vi i ta osoba slagati. Planete na nebu danas (i bilo kog drugog dana) čine aspekte sa planetama u vašem horoskopu. Astrolozi tumače ove aspekte da bi otkrili šta se događa u vašem životu. Znaci istog Polariteta, Kvaliteta ili Elementa povezani su različitim aspektima.
    Sada vam je verovatno jasno zbog čega nije lako biti dobar astrolog. Postoji toliko mnogo komlikovanih detalja kojima se treba detaljno pozabaviti. A tu je i još jedno ogromno područje koje se mora istražiti. Možda ste primetili da do sada nismo pominjali ništa što bi se ticalo vremena i mesta rođenja.

KUĆE U HOROSKOPU

    Mesec je jednina planeta koja se u toku 24 sata kreće dovoljno brzo da to svako može primetiti, i u njegovom slučaju dva sata su sasvim dovoljna da predstavljaju malu ali značajnu razliku u vezi sa njegovim položajem unutar znaka. Inače, izuzev retkih prilika kada planeta menja znak usred određenog dana, ništa se na nebu ne dešava dovoljno brzo da bi se neko rođen u 5 ujutro razlikovao od onog rođenog u 9 uveče. Ništa ne nebu... već samo nebo!
   Ako ste ikada posmatrali izlazak Sunca, biće vam jasno o čemu govorimo. Nebo je crno kao ugalj i samo poneka udaljena zvezdica zatreperi u toj tami, da bi se već sledećeg trenutka pojavio sjaj na istočnom horizontu. Sledećih trenutaka taj sjaj se pojačava. Sunce se polako pomalja, najavljujući zoru i pretvarajući boju neba iz crne u plavu.
    Ovaj spektakularni početak svakog novog dana prouzrokovan je kratanjem same Zemlje. Sa svakim novim satom, Sunce se nalazi sve više i više na nebu, i teško je poverovati da ono stoji u mestu. Pa ipak, to je činjenica. Podne je u različita vremena na različitim tačkama naše planete. Sunce izlazi u Sinsinatiju, u trenutku kada zalazi u Sajgonu.
    Horoskop nije samo mapa zaustavljene situacije na nebu u tačnom trenutku nečijeg rođenja. On je i šema pogleda sa određenog mesta. Drugim rečima, svako ko je rođen, na primer, 10. septembra 1953. imao bi Merkur u 17. stepenu Device. Ali samo oni koji su rođeni noću tog datuma imaće Merkur iznad horizonta. Oni koji su rođeni preko dana imaće Merkur ispod horizonta. Koliko iznad, odnosno, koliko ispod horizonta, zavisiće od vremena, pa stoga i mesta rođenja. Horizont je stoga veoma važan. On funkcioniše kao razdelna linija u vašem horizontu.
    Novi znak horizonta podiže se iznad istočnog horizonta (približno) na svaka dva sata. Novi stepen tog znaka rađa se svaka četiri minuta. Nekoliko minuta ili nekoliko kilometara čine malu ali značajnu razliku u vašem izlazećem znaku, ili ASCEDENTU. Izraz 'izlazeći znak', odnosno 'ascedent' obično koriste ljudi koji su svesni da horoskop nije samo skup zodijačkih znakova. Oni znaju da izlazeći znak opisuje vas kao osobu kakvom želite da vas svet smatra. A on to i jeste. Ascendet je veoma važan deo horoskopa.
    Još je međutim važniji stepen izlazećeg znaka. Koristeći se time doći ćemo do podele horoskopa na dvanaest kuća od kojih svaka ima sasvim posebno značenje. Svaka od dvanaest kuća govori o sasvim posebnom i različitom delu vašeg života:

PRVA KUĆA OPISUJE: Vašu spoljašnju ličnost. Lice koje pokazujete svetu.
DRUGA KUĆA OPISUJE: Vašu potrebu za materijalnom sigurnošću. Novac, imovinu i komfor.
TREĆA KUĆA OPISUJE: Kako radi vaš um. Vašu sposobnost komunikacije. Ruke.
ČETVRTA KUĆA OPISUJE: Vašu potrrebu za emocionalnom sigurnošću. Porodicu, kućni život. Levu stranu mozga.
PETA KUĆA OPISUJE: Vašu potrebu za zabavom (i rizikom). Decu, takmičarske sportove.
ŠESTA KUĆA OPISUJE: Vašu potrebu za odgovornošću. Obaveze, zadatke, posao i zdravlje.
SEDMA KUĆA OPISUJE: Vašu potrebu za partnerom. Brak, odnose i neprijatelje.
OSMA KUĆA OPISUJE: Vaš odnos prema seksu, a pošto je seks povezan sa rođenjem, a rođenje sa smrću, vašu sposobnost za poimanjem prolaznosti postojanja.
DEVETA KUĆA OPISUJE: Vaše duhovne i filozofske poglede. religiju, obrazovanje i putovanja.
DESETA KUĆA OPISUJE: Vaš status. Koliko važni želite da budete i na koji način.
JEDANAESTA KUĆA OPISUJE: Vaš društveni život. Prijatelje, klasnu pripadnost i društvenu svest.
DVANAESTA KUĆA OPISUJE: Vaše tajne snove, strahove, nade i želje.

    Izlišno je pomenuti da je ovo tek kratak pregled. Postoje čitavi popisi stvari kojima vlada određena kuća. Na primer, treća kuća vlada i knjigama, telefonima, školama, kratkim putovanjima, braćom i sestrama, pa čak i ... tajnim neprijateljima vašeg oca! Sve je to, u stvari, sasvim logično kada ovladate osnovnim poznavanjem horoskopskih kuća, a ako se ikada upustite u ozbiljnu astrologiju sigurno je da ćete se silno zabaviti istražujući svaku kuću i otkrivajući kuću koja vlada ribarnicama i jeftinim radnjam ili teniserima koji reket drže u levoj ruci.
    Kako se astrolozi koriste horoskopskim kućama? Jednostavno rečeno, svaka planeta opisuje DEO vaše ličnosti. ZNAK u kome je planeta govori vam šta se dešava sa tim delom vas, dok KUĆA u kojoj je planeta govori vam u kom području vašeg života će se ispoljiti osobine koje nosi planeta. Drugim rečima, to što se planeta nalazi u određenoj kući u dobroj meri menja značenje činjenice da se ta planeta nalazi u određenom znaku.

OSTALE VRSTE ASTROLOGIJE

    Skrenimo sada pažnju i na to da postoje različite grane astrologije, da na primer i neka stvar može imati svoj horoskop, baš kao da se radi o ljudskom biću. Pored toga, ne bave se svi astrolozi karakternom analizom niti predviđanjem budućnosti.

    Svetovni astrolozi bave se horoskopima naroda i koriste ih da bi predvideli buduće događaje iz oblasti politike, sociologije ili ekonomije. Pored njih postoje i astrolozi koji se bave izračunavanjem i odabiranjem pravog trenutka za potpisivanje nekog ugovora, za venčanje, ili održavanje važnog javnog skupa i tome slično. To je veoma mukotrpan posao, u koji se niko ne upušta radi trivijalnih stvari, pa ne možete od nekoga tražiti da vam uz pomoć astroloških izračunavanja savetuje kojim autobusom da se vozite ili u koje doba dana da idete u kupovinu.
    Postoje i astrolozi koji će od vas tražiti da ih nešto pitate. zatim će nacrtati kartu trenutka u kome ste postavili pitanje i iz nje vam pročitati potpuno određen i precizan odgovor na to pitanje. neki od ovakvih astrologa postižu zaista zapanjujuće uspehe.
    Pravila koja se primenjuju na ove grane astrologije prilično se razlikuju od onih koja se tiču natalne astrologije, iako osnovni princip ostaje isti. ukoliko odlučite da se dublje pozabavite uzbudljivim i fascinantnim poljem astrologije, sigurni smo da ćete pre ili kasnije posvetiti vremena i ovim njenim ograncima.
    Mnogim ljudima je poznato da Rimski Imperator Avgust na poleđini svog kovanog novca imao utisnutog Jarca. Malo je međutim onih koji znaju da je Jarac bio njegov mesečev znak, a ne sunčev. Avgust je rođen u znaku Vage. Iako je Zvezda odvela trojicu mudraca do deteta Hrista, Crkva nije nikada službeno priznavala astrologiju. Međutim, ipak je u istoriji bilo čuvenih hrišćanskih astrologa, kao što je Viljem Lili, pa čak je i jedan papa bio astrolog, Papa Silvester 11 - oko 100. godine nove ere, koji je napisao prvu originalnu evropsku knjigu o astrologiji.
    Viljem Lili, veliki astrolog iz XVII veka, prorekao je veliki požar u Londonu, i pošto je do požara došlo, bio je pred parlamentom optužen da ga je sam podmetnuo. Na kraju je oslobođen, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj reputaciji nepogrešivog proroka. Nostradamusova proročanstva poznata su širom sveta. On se u mnogim svojim proročanstvima pozivao na astrologiju i bio je vešt u čitanju horoskopa. Ipak, izgleda da je inspiraciju crpio podjednako iz svog vizionarskog dara i astrologije.
    Oko 150. godine nove ere Klaudius Ptolomej provodio je godine i godine u Aleksandrijskoj biblioteci, istražujući poznate astrološke izvore i pišući knjigu pod imenom TETRABIBLOS. Ova se knjiga i dan danas koristi kao osnova modernog tumačenja horoskopa.
    Kineska astrologija se u principu ne razlikuje mnogo od Zapadne. I u njoj postoji dvanaest glavnih znakova, i iako mi znamo za kineske godine, oni isto tako imaju i posebne mesece, dane i sate.
    Nadam se da smo ovim tekstom barem malo jasnije vam predočili tajne horoskopa, a nadamo se i zainteresovali da se malo ozbiljnije udubite u ovu izuzetnu nauku.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Horoskopi i AstrologijaHoroskopi i Astrologija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana