Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Aromaterapija

   Kako da sami sebi pomognete prirodnim mirisima ili udišući i utrljavajući eterična ulja? Uticaj različitih mirisnih komponenti na čoveka poznat je još od starih vremena. Prirodni mirisi su kroz istoriju bili upotrebljavani u najrazličitije svrhe - za stimulisanje ili smirivanje tela i misli, da se privuče željena osoba ...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Drevni Egipćani su mirise koristili obilno kao dodatak kupkama ili za masažu koja je uzvanredno i duboko opuštala mišiće i nervni sistem.
U XX veku ova drevna praksa je oživljena, a nazvana je aromaterapija - terapija aromama ili mirisima.
    Aromaterapija koristi eterične supstance - eterična ili aromatična ulja koja su dobijena ekstrakcijom iz raznih biljaka. Naročito u današnjim stresnim uslovima života, aromaterapija nudi neophodno opuštanje, potrebno da bi čovek povratio duševnu i telesnu ravnotežu i unutrašnji mir. Najjednostavniji vid primene aromaterapije je kada nekoliko kapi bilo kog eteričnog ulja nakapamo na vlažnu krpu koju zatim možemo da stavimo na radijator da se lagano isparava i da prostoriju u kojoj se nalazimo puni laganim opuštajućim mirisom. Blagotvorno dejstvo aromatičnih supstanci koje se nalaze u kori limuna ili pomorandže, poznato je i u našem narodu, pa se kore obeju voćki nalaze na prozorskim oknima ili kraj radijatora ili peći.
    Ono što aromaterapija zna, jeste da mirisne supstance ili eterična ulja deluju na čoveka, ali niko ne može pouzdano da objasni kako. Ono što je evidentno, jeste da se proces odvija preko čula mirisa, a proučavanjem toga kako mirisne supstance deluju na čoveka, u poslednje vreme su se posvetili mnogi univerziteti i hemijsko istraživački centri. Svi oni pokušavaju da ustanove kako to tačno razni mirisi utiču na moždane talase čoveka, na krvni pritisak i slične stvari, kao i na podnošenje bola, jer mnoge aromatične supstance olakšavaju bolove.
    Postoji hipoteza da mirisi mogu blagotvorno delovati i posredno - budeći u nama neke davna, zaboravljena sećanja, naročito ona iz ranog detinjstva. Neki miris može da bude okidač koji će nas vratiti u prošlost. Ali ni ova hipoteza ne može da objasni kako nam mirisi pomažu i da ozdravimo, što se katkad događa. Razne arome deluju tako što nas neposredno ili posredno, mentalno smiruju, čime se automatski otklanja mišićna napetost i snižava krvni pritisak. Poučena pozitivnim dejstvima aromaterapije, arhitektonska firma Šimicu iz Japana, dizajnirala je način na koji mirisi mogu cirkulisati prostorijama njihove zgrade preko posebnog sistema za ventilaciju. Tako se u toj firmi sa velikim uspehom u radnim prostorijama koristi stimulišući miris limuna, dok u kupatilima preovlađuje opuštajući miris lavande.

UDISATI ILI UTRLJAVATI

    Aromaterapija ima sve više pristalica u svetu. Se više je koriste velike robne kuće, a specijalizovane prodavnice sada prodaju i blago mirisne proizvode, kao na primer, bademovo ulje za masažu, mirisni gel koji podstiče spavanje, šampone sa dodatkom aromatičnih ulja od mente i ruzmarina koji podstiču rast kose ili pene za brijanje koje sadrže osvežavajući miris limuna ili aloju.
    U svakodnevnom životu izabrani miris se može inhalirati ili može isparavati iz lampe za aromaterapiju gde sveća zagreva miris koji se lagano isparava po prostoriji, ali se može dodavati i raznim kremama, šamponima ili uljima za masažu, da bi se tako apsorbovao kroz kožu. Mnogi stručnjaci iz oblasti aromaterapije tvrde da sva aromatična ulja imaju izvanredne sposobnosti prodiranja u dublje slojeve kože - posebno jasmin koji spada u najskuplja aroamtična ulja i da se to može brzo dokazati tako da će se, recimo, eterično ulje od metvice - nane, utrljati neposredno ispod nosa. Ubrzo, već nakon nekoliko minuta trebalo bi da osetimo ukus nane u ustima, što dokazuje da eterična ulja zbog svoje transparentnosti lako i brzo prodiru duboko u organizam.
    Stručnjaci za aromaterapiju kažu da su nam eterična ulja najkorisnija ako ih upotrebljavamo kao dodatak nečemu što nas već opušta, kao što je slučaj sa đakuzi kadama, saunom, masažo ili određenom muzikom i zvucima. Masaža eteričnim ili aromatičnim uljima može biti ne samo jedno izuzetno prijatno i opuštajuće iskustvo, već i veoma lekovit postupak koji će izuzetno da prija našem telu, i fizičkom i duhovnom.  Lako ga je izvesti i svako ga može primenjivati na nekoj bliskoj osobi: nekoliko kapi izabranog eteričnog ulja doda se osnovnom ulju za masažu ili kremi koja se redovno koristi i polako se utrljava u predeo leđa i vrata ili celog tela, blagim i kružnim pokretima. Vrat, uši, solarni pleksus, ruke, stopala, sve su to delovi tela koji su pogodni za masažu.

BLAGOTVORNE KOMBINACIJE

    Mnoga aromatična i eterična ulja mogu se međusobno kombinovati radi davanja još boljeg učinka. To su već individualne stvari i svako treba da nađe kombinaciju koja mu najviše odgovara. Ovde vam predstavljamo neke kombinacije.
■ KOMBINACIJA PROTIV STRESA - Neroli ulje pomaže u eliminaciji napetosti. Ono se naprosto može mirisati što će doneti i momentalno olakšanje ili se pak može urljati u slepoočnice, što će imati skoro hipnotički umirujući efekat.
■ PROTIV PREHLADE I GROZNICE - Ovde treba da kombinujete eukaliptusovo ulje i ulje od ruzmarina i da ga utrljate u predeo grudi. Takođe, posebno kada vam je zapušen nos, možete staviti nekoliko kapi eukaliptusovog ulja u vruću vodu i zatim inhalirajte paru.
■ ENERGETSKA KOMBINACIJA - Kombinujte nekoliko kapi kleke i peperminta sa osnovnim uljem ili losionom za telo i utrljajte polako u predo slepoočnice. Ova kombinacija će vas osvežiti i doneti vam dodatnu energiju. Ako želite da se oslobodite glavobolje ili da smanjite podočnjake, dovoljno je da se na zatvorene oči stave dve kesice čaja od kamilice i drže nekoliko minuta - kesice treba da budu mlake i pre toga treba da su prokuvane nekoliko minuta u vodi.

■ KOMBINACIJA ZA SMIRENJE - Pomešajte eterično ulje bosiljka i lavande sa uljem mandarine. Lagano, pazeći da izbegnete oči, utrljajte mešavinu u predo slepoočnica i osetićete izuzetan smirujući efekat. Da biste sebi dodali energiju, kad ste umorni ili iscrpljeni, pojedite svež paradajz ili sok od svežeg paradajza, ali u svakoj kombinaciji dodajte lišće svežeg bosiljka.

    Za one koji žele da saznaju nešto više o aromaterapiji, dovoljno je reći da se u njoj koristi više od stotinu mirisnih supstanci, a neke od njih su ulja običnog i zelenog limuna, ulja mandarine, obične i divlje pomorandže, ulje cimeta i karanfilića, nane, kamilice, tamjana, bora, jele , geranijuma, ruže, jasmina, sandala, ruzmarina, bosiljka, kleke, ulje mirte i još mnoga druga ulja.
    Za sve one koji žele da probaju i da se sami uvere u dejstvo eteričnih ulja, evo i nekoliko dodatnih informacija:
Ylang-ylang ulje je snažno stimulišuće i dobro za cirkulaciju a koristi se za negu suve kose i kože i podloga je mnogim parfemima.
Ulje od limina podstiče na aktivnost, pročišćava vazduh i stvara prijatnu radnu atmosferu.
Ulje bosiljka deluje protiv stresa, a usto još i tera muve, komarce i razne negativne uticaje iz prostora.
Ulje od lavande prija koži, dobro je za opuštanje i koristi se pred spavanje, a kao što je poznato, odlično razgoni moljce, pa se često stavlja u ormane sa odećom
Ulje od eukaliptusa se koristi za otvaranje zatvorenih disajnih puteva, u slučaju prehlade i gripa, za masažu korena kose radi podsticanja rasta, a glavni sastojak je i raznih krema za bolju cirkulaciju.
Ulje od nane (menta, pepermint, metvica) koristi se za osvežavanje, da olakša glavobolju, kod velikih vrućina - hladi, sprečava muku, jača koncentraciju i deluju umirujuće.
    Ako ne uspete da pronađete ove mirisne supstance, možete koristiti i sveže listove nane, bosiljka i lavade koje ćete protrljati između dlanova, a zatim dlanovima izmasirati slepoočnice. Isto tako, možete skuvati jak čaj od listića ruzmarina koji ćete zatim dodati toploj kupki, što će podstaći cirkulaciju i osvežiti vas ili ćete njime ispirati kosu ako želite da ojačate koren kose i da vam kosa povrati elsastičnost i sjaj. Ako vam je potrebno smirenje, jak čaj od kamilice idealan je dodatak kupki. Za smirenje možete paliti i tamjan, koji je u našoj kulturi davno isprobano mirisno sredstvo koje smiruje, čisti atmosferu i deluje protiv negativnih uticaja. Slično dejstvo tamjanu ima i sandal.
    Da je tamjan zaista moćan, potvrđuje se i u jednoj objavi iz Duhovnog sveta koja kaže: 'Miris tamjana budi u čoveku duhovne snage. Tamjan daruje i čovekovom okruženju životnu snagu. Nevidljiva bića koja ne pridaju važnost buđenju unutrašnjih snaga u sebi, odvaraćaju se od mirisa tamjana.'



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Alternativna i Prirodna MedicinaAlternativna Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana