Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Snaga Ljudskog Uma

   Mada naučnici tvrde da čovek snagom svoga uma ne može da pomera planine, ipak se slažu da je ljudski mozak zaista sposoban da čini čuda. On može da ugasi ili začne život, da uspava telo ili da učini da ono ne oseća bol, da smanji visok krvni pritisak, da aktivira odbrambene mehanizme organizma ili da stimuliše razvoj mišića. I još mnogo toga ...

Osmeh gore Osmeh na lice:  

    Slavni pisac kriminalističkih romana, Artur Konan Dojl, tvorac slavnog Šerloka Holmsa, u svojoj čuvenoj detektiskoj priči 'Baskervisli pas', otkriva da je Čarlsa Baskervila ubio njegov sopstveni uplašeni um, jer je dugo bio pod uticajem snažen sugestivne moći opasnog ubice.
Ukoliko sumnjate u ispravnost ovog objašnjenja, znajte da niste u pravu - pošto je bio lekar po zanimanju, Artur Konan Dojl je očigledno znao o čemu piše, a drugo, i rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da je on bio u pravu - ljudski mozak je u stanju da učini mnogo toga. Ne može da pomera ili savija predmete (da li?), ali može da ubije, da pokrene život, da smiri bol, da ublaži simptome neke bolesti, ali isto tako da izazove napad druge bolesti ili nevolj (magija). Sve to je ustanju da uradi, jer mozak kontroliše naše instinkte, misli i akcije - ceo naš život.
    Da je Artur Konan Dojl bio u pravu, slažu se i sociolozi sa Univerziteta u San Dijegu, koji su radili  studiju o kineskim i japanskim emigrantima u Kaliforniji. Za pripadnike oba ova naroda, broj 4 je baksuzan broj. Na mandarinskom, kantonskom i japanskom jeziku, ovaj broj se isto izgovara i ima isto značenje - smrt! Zato u tim zemljama u bolnicama nema soba sa tim brojem. Sociolozi su hteli da provere da li su osobe koje veruju u loš uticaj ovog broja podložnije autosugestiji i da li češće umiru 4. dana u mesecu. Oni su proučili 209.000 umrlica Kineza i Japanaca iz Kalifornije i uporedili ih sa 47 miliona drugih umrlica. Otkrili su da je na taj dan stopa infarkta kod Kineza i Japanaca 7% viša. Ovaj fenomen nazvali su 'Baskervilski efekat', po uzoru na poznati placebo i nocebo efekat kod lekova.

BITNO JE UVERENJE

    U medicini je poznato da ukoliko pacijen unapred očekuje da će, kad bude uzeo određeni lek, osetiti njegovo pozitivno ili negativno dejstvo, on to u najvećem broju slučajeva zaista i doživi, čak i onda kada mu je, umesto pravoga leka, data samo šećerna vodica. Preko 30% pacijenata koji umesto lekova uzimaju takozvani 'placebo', tvrdi da osećaju njegov negativan efekat. Istina, ovde se ne radi o ozbiljnijim simptomima, to su najčešće jače glavobolje, nesanica, opšta slabost i vrtoglavica. Ipak, ti simptomi su dovoljno neprijatni da pacijenta nateraju da odustane od terapije. Dakle, ukoliko unapred očekujete negativne efekte leka, najverovatnije ćete ih i osetiti. Uz to, i boja leka može sugestivno delovati na pcijenta. Stručnjaci su ustanovili da plave i zelene tablete smiruju pacijenta, dok narandžaste, crvene ili žute deluju na njega stimulativno.
    Međutim, i vera može pacijentu da pomogne da ozdravi. Odavno je ustanovnjena neverovatna moć molitve na čoveka. Vera je čudo, tako kažu. Na primer, muslimani veruju da su vode reke Zanzan u blizini meke lekovite i neki od njih u njima zaista nalaze izlečenje.  Za poklonike Brame takva svojstva imaju vode reke Gang, dok hrišćani izlečenje traže u bazenima u okolini Lurda. Od 1958. do danas, zabeležena su 64 slučaja čudotvornih izlečenja koja lekari kvalifikuju kao spontane remisije, ili ih pripisuju pogrešnoj dijagnozi. Naime, nauka do danas nije uspela da objasni zašto 1 od 10.000 osoba obolelih od malignog tumora spontano ozdravi? Pretpostavlja se da je u takvim slučajevima presudna vera pacijenta da će ozdraviti.
    Sa druge strane, naučnici su uspeli da objasne kako se umom borimo protiv bola. Američki biolog Kendis Pert je 1972. godine otkrila da u ljudskom mozgu postoje posebni receptori  ili hemijski mehanizmi koji proizvode prirodne analgetike i umanjuju bol. Ali, kako ih naterati da to čine? Možda je rešenje - hipnozom, ili autohipnozom. Anesteziolog na Univerzitetskoj klinici u Belgiji, dr E.Fejmonvil, godinama uspešno primenjuje hipnozu kod uvođenja pacijenata u anesteziju. Od 1992. godine do danas, ona je hipnozom uspavala nekoliko hiljada pacijenata i svega osamnaest puta je bila primorana da pribegne totalnoj anesteziji.
    On tvrdi da se protiv bola ne moramo boriti samo hemijskim sredstvima i kaže da kad su pod hipnozom, pacijenti otkrivaju rezervna osećanja koja im pomažu da bolje prebrode bol i ona se tada umanjuje za čak 50%. Reći koje im se govore uvode ih u posebno stanje, u neku vrstu međuprostora između sna i jave. Tada se njihova pažnja usmerava na prijatna osećanja i oni zaboravljaju na bol i oslobađaju se anksioznosti. Prednosti ove metode su višestruke - za 20% se umanjuje rizik od anestezije i znatno se skraćuje trajanje hirurške intervencije i period postoperativnog oporavka.
    Da snagom volje možemo kontrolisati i snagu mišića, naučno je dokazao fizioterapeut iz Klivlenda, Guang Ju. On je od učesnika u svom neobičnom eksperimentu zahtevao da puna tri meseca, pet dana u nedelji, pola sata, zamišljaju kako jednom rukom dižu težak teg. Po okončanju ovog mentalnog treninga, Guang Ju je otkrio da se mišićna masa na ruci kojom su misono 'vežbali', kod svih dobrovoljaca uvećala za 35%! On je posle toga zaključio: 'Snagu nam ne daje samo mišićna masa. Ona takođe zavisi od signala koje mozak šalje neuronima zaduženim za motoriku'.

PRIRODNO IZLEČENJE

    Naučnici pokušavaju da otkriju da li snaga ljudskog uma može da se primeni za prevenciju nekih oboljenja. Na Institutu za preventivnu medicinu u Džordžiji, oni rade sa grupom od 50 prekomerno debelih adolescenata sa urođenim visokim pritiskom. Oni su ove mlade ljude naučili transcendentalnoj meditaciji. Dva puta dnevno po petnaest minuta oni sede zatvorenih očiju i slušaju monotoni glas instruktora koji ih opušta. Posle četiri meseca ovakvih vežbi, pritisak je svima smanjen.
    Um igra važnu ulogu i u porcesu začeća. Stručnjaci tvrde da je stres najveći neprijatelj trudnoće. Osobe koje bezuspešno pokušavaju da dobiju potomke, stalno su pod stresom i vrte se u začaranom krugu - svaki neuspeli pokušaj pojačava njihov stres. Imajući ovu činjenicu na umu, grupa ginekologa je preporučila ženama koje nikako nisu ostajale u drugom stanju da se podvrgnu psihoterapiji. Posle samo šest meseci, 50% njih je uspelo da zatrudni.
    Američki književnik i doktor Džosef Marfi uvek se borio da ljudi shvate kako snaga misli utiče kod različitih oboljenja.
U svojoj knjizi 'Čudo Duha', on priča o svom prijatelju koga je posetio u bolnici u San Francisku. Prijatelj je patio od upale bubrega i od srčanih teškoća, a kad je doktor Marfi došao kod njega on mu je samouvereno rekao: 'Ne želim još dugo da ostanem u bolnici. Neprestano mislim na svoj pisaći sto u kanselariji, na moju kuću i na porodicu. U mislima radim sve stvari koje sam radio kada sam bio zdrav. To je moje prirodno pravo da ozdravim i moja cela snaga upravljena je na to da se ponovo osećam zdrav i siguran sam - uskoro ću biti potpuno zdrav. marfijev prijatelj ostao je deset dana u bolnici a lekari su predviđali mnogo duže njegovo zadržavanje. Doktor Marfi je zbog toga stalno poručivao svojim čitaocima: 'Potrebno je da od sveg srca želite da ozdravite, tada ćete zaista biti zdravi i ostati zdravi.
    Veliki moreplovac Kristofer Kolumbo je jednom napisao u brodskom dnevniku: 'Kad se na svom velikom putovanju otkrića nalazim na palubi i gledam na more, tada jednostavno znam da se ne smem razboleti. I ako me jednom napadne bolest, tako ću uložiti svu svoju snagu volje i misli, da bih brzo došao do snage i pobedio bolest.
    Zbog toga je autosugestija u samom izlećenju od bolesti postala interesantna. Može se dokazati da se autosugestijom postiže bolja cirkulacija krvi. Može se dati snaga životu i kad se prati od umora. Može se poboljšati funkcija disanja, kad se pati od pomankanja daha. Sve se to dokazivalo i posmatralo na bolesnicima. Evo i jedne vežbe: sedite ili lezite u položaj u kome se najbolje osećate, zatvorite oči i recite sebi: 'Sasvim sam miran. Misli su mi mirne. Srce mi kuca ravnomerno i pravilno. Dišem duboko'. Tada se mislima fokusirajte na cilj koji želite - da budete zdravi! Ovu vežbu ponavljajte više puta u potpunom miru, kada nađete vremena ili pred savanje.
    Čovekov um je u mnogome još tajanstven i neistražen. Ali, jedno je sigurno, čovekove misli su jedna od najjačih energija u prirodi. Sve što je stvoreno na Zemlji, stvoreno je snagom ljudske misli, jer je misao prethodila svakom čovekovom radu. Koliko su misli delotvorne osetio je svaki čovek. U periodima optimizma u stanju je sve da postigne i uradi, ali isto tako, kada ga uhvati pezimizam i depresija nije u stanju ni da se pomeri. Da bi pomogli sebi samima, svaki čovek treba da zaroni u dubinu svog uma i da tako pronađe energije spasonosne za njega. Probajte, ne košta ništa, a može da pomogne.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana