Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zdravlje Dece - No 1

    Zdravlje dece je najvažnija stvar u životu svakog roditelja, a za odlično zdravlje, pravilan razvitak i razvoj deteta potrebno je voditi računa. Briga o zdravlju deteta traži svakodnevnu angažovanost od strane roditelja. 

Osmeh gore Osmeh na lice:  
DECA I HRKANJE

    Ako vaše dete povremeno hrče, to nije ništa neuobičajeno i strašno, može biti čak i simpatično, ali ako to postane redovna pojava morate se konsultovati sa lekarom, jer noćne poteškoće u disanju na duge staze mogu stvoriti probleme. Statistika pokazuje da polovina dece između dve i četiri godine povremeno hrče, dok osam odsto dece hrče svake noći. Procenat se povećava što su deca starija i nešto je veći kad su u pitanju dečaci.
    Uzroci su najčešće blokade gornjih disajnih puteva polipima, odnosno povećanim krajnicima. Do toga može doći iz mnogih razloga, a jedan od najopasnijih je pasivno pušenje, odnosno deca roditelja koji puše su ugroženija. Deca koja hrču često pate i od hroničnog kašlja i češće boluju od prehlada i infekcija uha. Zbog toga je važno voditi ih na češće kontrole. Hrkanje može uticati na produktivnost, jer narušava san, pa u kasnijem periodu razvoja može dovesti do problema sa učenjem i koncentracijom. Kao posledica smanjenog unosa kiseonika u mozak mogu da se pojave poremećaji u ponašanju i loše ocene.
    U retkim slučajevima noćne poteškoće u disanju mogu čak deci oduzeti toliko snage, da dolazi do sporijeg razvoja. Takođe, dnevni umor, hipermobilnost i bledilo češće se sreću kod malih hrkača. Zbog toga je važno da kontrolišete zdravlje vašeg deteta, da ga vodite na redovne kontrole grla, često sa njim izlazite napolje i, ako je moguće, obezbedite da što ređe sedi u zadimljenim prostorijama.

PRANJE RUKU

    Kada počne sezona virusa i gripa, pranje ruku je najbolja prevencija od zaraze, što se naročito odnosi na najmlađe ukućane. Mnoge opasne bolesti prenose se najobičnijim dodirom, što ruke čini pravim rasadnicima bolesti. Ipak, morate imati na umu da na dečjoj koži postoji i čitav niz korisnih mikroorganizama, odnosno prijateljskih bakterija, pa je zato potpuna sterilizacija dečje kože podjednako opasna kao i zaprljane ručice. Ona narušava imunitet i slabi otpornost organizma.
    Zbog svega navedenog važno je da vaši mališani pravilno i redovno peru ruke. Jedan engleski stručnjak savetovao je da se ruke peru toliko dugo koliko je dovoqno da se dva puta otpeva poznata rođendanska pesma 'Danas nam je divan dan'. Ipak, ne morate da gledate na sat, bitno je da deca pažljivo nasapunjaju ruke i dobro isperu sve delove šake, naročito između prstiju i pregibe. Za brisanje su najbolji čisti pamučni peškiri koji obavezno moraju da budu suvi, jer vlaga pogoduje razvoju bakterija. Ukoliko koristite papirne maramice, obavezno ih bacite posle jednog korišćewa. Sapun koji najviše prija nežnoj dečjoj koži je blag, bez mnogo hemijskih dodataka i parfema. Najboqi izbor su bebi-sapuni ili biljni. Pranje ruku treba da bude praksa pre svakog obroka, kao i svakog puta kada su ručice uprljane.


DEVOJČICE - INTIMNI SAPUNI

    Adolescencija donosi mnogo fizičkih i psihičkih promena, pa su roditelji tinejdžera najčešće u velikim dilemama kako da na sve njih pravilno odreaguju. Devojčice postepeno postaju žene, žele da se šminkaju, neguju i sve više liče na majke. Da li devojčicama onda treba dozvoliti da koriste intimne sapune, dilema je koja muči mnoge majke. Negu devojčica odlikuju specifičnosti koje je važno poznavati, da ne bi došlo do neželjenih situacija.
    Adolescencija donosi promenu u hormonskom statusu, počinju infekcije u regiji genitalnih organa i novi problemi sa kojima se ranije nisu suočavale. Preventiva podrazumeva pravilnu higijenu, ali ponekad je nemoguće izbeći infekciju. Zbog toga stručnjaci savetuju da devojčice za negu intimnih delova najviše koriste samo čistu vodu, jer hemijska sredstva, čak i najkvalitetniji intimni sapuni mogu samo pogoršati probleme. Vlažne maramice koje se koriste za intimnu higijenu, dobro su rešenje, ali samo za putovanja i odmore, jer njihova redovna upotreba zaista nije potrebna. Kupke, sapuni i specijalizovane kreme samo skidaju masni, zaštitni sloj na koži genitalija. I, naravno, ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u pranju.
    Sasvim je dovoljno da se devojčice jednom dnevno operu čistom vodom i namažu bebi kremom. Danas se smatra da pubertetski razvoj devojčica normalno nastupa u uzrastu od osme godine života. Zbog toga nemojte brinuti i očajavati ukoliko vaša devojčica insistira na upotrebi intimnog sapuna. Objasnite joj koliko je pravilna nega važna, razgovarajte sa njom i naučite da odlazak kod ginekologa nije bauk već obaveza koja će joj pomoći da se pravilno razvija i bude zdrava.

PREHLADA I NJENE ZABLUDE

    Prehlade su jedna od najvećih roditeljskih noćnih mora. Postoji mnogo zabluda o prehladama koje najčešće sprečavaju roditelje da pravovremenoreaguju. Najveća me|u njima je da prehlada nije virusna infekcija nego da su za nju odgovorni promaja ili hladan vazduh. To nije tačno, postoji mnogobrojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu i napadaju gornje disajne puteve.    
    Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa su zato ove infekcije najčešće tokom jeseni i zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena.
    Druga roditeljska zabluda je da nije ništa strašno pošto nema visoke temperature. Naprotiv, ponovo je virus izvor tegoba, ali je imunološki sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a tako ni povišene temperature. Zbog toga nemojte odlagati odlazak kod lekara. Verovanje da je dete zaštićeno kada jednom tokom sezone pregrmi virus i da se slični problemi neće ponavljati, nažalost, nije tačno. Postoji više od 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu i koji imaju slične simptome. Dete ne stiče imunitet na sve već samo na onaj tip virusa koji je već izazvao tegobe. To je upravo razlog što su prehlade tako česte.
    Nemoguće je da prehlada traje duže od nekoliko dana, tada je sigurno nešto ozbiljnije u pitanju, mišljenje je najvećeg broja roditelja. Ni to nije tačno. Često se dešava da dete upadne u serijsku infekciju, pa ukoliko se dete uobičajeno igra, nema promena raspoloženja i apetita, možete biti sigurni da nema ozbiljnijih komplikacija. Još jedna greška je roditeljska navika da deci daju antibiotike čim se pojavi žut ili zeleni sekret iz nosa, jer im je to siguran pokazatelj da je reč o bakterijskoj infekciji. Potpuno pogrešno! Reč je o bezopasnim bakterijama, zovu se saprofitne, koje normalno žve i rade u nosu. Ne leče se antibioticima, a čak i kada se antibiotik bespotrebno uključi u terapiju ne može putem krvi da stigne do ovih bakterija, jer se nalaze na samoj površini nosne sluznice.
    Mnogi roditelji vode dete kod lekara čim počne da kašlje jer su uplašeni da je reč o bronhitisu ili upali pluća. Ovo je neprimeren strah, jer kašalj može da se javi kao rezultat slivanja sekreta niz grlo i nadražaja. Zato, ako dete počne da kašljuca, naročito ako se kašalj pojačava dok leži, a nema temperaturu i dobro je raspoloženo, nema potrebe da trčite kod doktora. Treba sipati fiziološki rastvor u nos, eventualno dati neki biljni sirup koji smanjuje nadražaj na kašalj i pričekati da se dete oporavi. Ukoliko dete kašlje u napadima, otežano diše, ili dođe do visoke temperature - onda se treba javiti pedijatru. Takođe, najveći broj roditelja ne vodi dete u vrtić kada je prehlađeno, ali nema temperaturu. Prehlada nije ozbiljno oboljenje, pa ako je dete dobrog opšteg stanja, nema razloga da mu branite odlazak u kolektiv. U jesenjim i zimskim mesecima, prehlada u vrtićima se smatra uobičajenom situacijom, pa je razmena ovih bezazlenih virusa redovna pojava. Naravno, ukoliko dete ima bilo koji znak ozbiljnije virusne infekcije. kao što su povišena temperatura, kašalj u napadima..., morate reagovati momentalno i posetiti pedijatra.

KUĆNI LJUBIMCI SPREČAVAJU ALERGIJE

    Mališanima koji od najranijeg životnog doba imaju psa u kući, preti manja opasnost da kasnije dobiju alergiju disajnih puteva, tvrde nemački naučnici na osnovu obavljenih istraživanja. Istraživanje je sprovedeno zbog višegodišnjih primedbi na držanje kućnih ljubimaca, čija dlaka, navodno, dovodi do alergije kod dece.
    Pošto ova teza nikada do kraja nije potvrđena, dr Joakim Hajnrih je sa timom stručnjaka pratio ponašanje 9.000 dece od rođenja do šeste godine života, insistirajući kod roditelja da u kontinuitetu redovno popunjavaju formulare o stanju njihovih mališana. Istovremeno im je uzimana krv da bi se utvrdilo postoje li kod njih specifična antitela koja otkrivaju alergiju. Posle svega utvrđeno je da deca nemaju alergiju na psa ukoliko ga drže u kući, a smanjena im je mogućnost da postanu alergični i na druge vrste alergena, među kojima je najčešći polen. S druge strane, ovaj zaštitni efekat nije zabeležen kod dece koja povremeno maze pse i mačke, ali ih ne drže kao ljubimce u kući.

GOJAZNA DECA

    Kvalitet krvnih sudova debeljuca desetogodišnjaka u većini slučajeva odgovara krvnim sudovima četrdesetpetogodišnjaka, upozoravaju američki nučnici iz Dečje bolnice u Kanzas Sitiju. Testiranja koja su obavili ultrazvukom ukazala su im i na druge abnormalnosti kardiovaskularnog sistema gojazne dece koje su direktno povezane sa ogromnim rizikom za nastanak srčanih oboljenja.
    S obzirom na to da gojazna deca postaju debele odrasle osobe s mnogobrojnim rizicima po zdravlje, neki od ovih stručnjaka preporučuju i da se i mališanima daju statini, lekovi namenjeni snižavanju holesterola u krvi.

KREMA PROTIV OJEDA

    Koža beba je veoma osetljiva i zato zahteva posebnu negu. Crvena, iritirana koža guze ili ojed najčešće se javlja kod dece do druge godine. Kojom brzinom će se razviti osip zavisi od tipa bebine kože. Da biste to sprečili neophodno je da koristite kvalitetne proizvode za negu. U saradnji sa dermatolizima i pedijatrima 'Nivea Baby' je razvila visoko kvalitetnu kremu protiv ojeda, koja umiruje i štiti oštećenu i pocrvenelu kožu, ubrzava prirodni proces regeneracije kože i istovremeno sprečava dalju iritaciju.
    Ovaj proizvod sadrži pet odsto cink-oksida koji sprečava upalu i pet odsto pantenola koji pomaže i ubrzava izlečenje. Šta uraditi ako dođe do pojave ojeda?

■ Kada god je to moguće ostavite bebinu guzu otkrivenu i izloženu svežem vazduhu. Neophodno je pelene redovno menjati da bi bebina guza bila čista i suva. Za kupawe je najbolje koristiti blage sapune i šampone, dok je za pelene važno da budu kvalitetne, odnosno da imaju visoku moć upijanja.
■ Da biste zaštitili bebinu kožu najbolje je da koriste kreme sa cink- oksidom, tako će se izbeći direktan kontakt bebine kože sa urinom. Potrebno je naneti tanak sloj kreme prilikom svake promene pelena.
■ U slučaju hroničnog ojeda najbolje rešenje je privremeni prestanak korišćenja pelena.

SLANINA NIJE ZA ISHRANU DECE

     Kod dece i omladine koja jedu slaninu ili šunku dva puta sedmično, povećava se rizik od pojave leukemije za čak 74 odsto, navode britanski stručnjaci. Sličnu opasnost kriju i kobasice, kao i hot-dog, inače omiljeno jelo u ishrani mladih.
   Svoju tvrdnju naučnici objašnjavaju prisustvom visokih doza nitrita, ali i pojavom kancerogenih jedinjenja usled razlaganja mesa u želucu, koje mlade osobe unose. Kancerogena jedinjenja su u stvari ta koja dovode do poremećaja krvi. Zato oni savetuju da deca jedu više voća i povrća, a ne slaninu i drugu veoma slanu hranu koja povećava rizik od karcinoma creva i želuca.

VID KOD DECE

    Mnogo mališana u školskom uzrastu suočava se sa problemom kratkovidosti. Roditelji to pripisuju gledanju u kompjuterski ekran ili višečasovnom boravku pred televizorom. Međutim, australijski naučnici tvrde da je glavni krivac za kratkovidost nedostatak prirodne svetlosti.
   Naime, dnevno svetlo ograničava rast jabučice oka, što je najveći uzročnik kratkovidosti kod dece. Tvrde da samo sat vremena provedenog napolju deci može da poboljša vid i smanji simptome. Istraživanja dokazuju da gradska deca mnogo češće obolevaju od seoske, koja više vremena provode van kuće. Zato, izvodite decu napolje kad god je moguće, jer je igra u parku ili sa vršnjacima mnogo korisnija zabava od gledanja crtaća ili igranja kompjuterskih igrica.

KRIVI VRAT KOD BEBA

    Najčešća forma urođenog krivog vrata je mišićni tortikolis, koji se manifestuje naginjanjem glave na jednu stranu, dok je brada podignuta i okrenuta na suprotnu stranu. Ovaj problem obično se otkriva već na porođaju, a razlozi za njegovo nastajawe su loš položaj u materici ili porođajna trauma.
   Ukoliko je vašoj bebi dijagnostikovan ovaj problem, obavezno posetite fizijatra koji će odrediti terapiju. To su najčešće jednostavne vežbice koje možete primenjivati sami kod kuće. Te vežbe jačaju mišiće vrata i poboljšavaju elastičnost muskulature.
    Upornost roditelja u sprovođenju terapije u najvećem broju slučajeva dovodi do potpune korekcije. Bebe sa tortikolisom ne treba dugo ostavljati u nosiljkama, sedištu za automobile, ljuljašci, jer će gravitacija vući bebinu glavicu na stranu tortikolisa.
    Veoma je važno i da je pravilno nosite, uzimate i pridržavate dok god je potrebno. Ukoliko se ovaj problem ne reši do prohodavanja to može da izazove druge, ozbiljnije deformitete, pa je važno da pravovremeno reagujete. Prema procenama stručnjaka, kada vežbe ne daju očekivani rezultat, neophodni su konsultativni pregledi oftalmologa, specijaliste za uho, grlo i nos ili dečjeg hirurga.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana