Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zanimljivosti o Deci - No 1

   Deca su sreća svakog roditelja, ona su najlepši ukras u životu. U stanju su da nas nasmeju do suza svojim neverovatnim provalama i dogodovštinama.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
KAKO NAŠI ĐACI DOŽIVLJAVAJU I PREPRIČAVAJU KLASIKE

    Kako naši đaci doživljavaju i prepričavaju klasike, bisere domaće i svetske književnosti, najslikovitije prikazuju ovi primeri nihovih odgovora iz raznih škola:
■ Romeo i Julija - Tip i riba se smuvaju, a njihovi matorci se ne gotive, jer rade isti biznis u različitim ekipama.
Klincima je zent da ih matori ne procvale, jer će da im ukinu kintu, pa se viđaju tajno i celu knjigu se kao nešto kriju i smaraju da se vole. Na kraju, upadnu u loš trip i oboje se roknu.

■ Zločin i kazna - Student je stalno dekintiran, a mora da plaća gajbu, jer je izvisio za mesto u studenjaku. Pada u bedak, uleće kod neke bogate babe u gajbu i overi je. Posle utripuje da ga je murija provalila, pa se mentol na kraju sam prijavi.

■ Rat i mir - Francuzi krenu na Ruse i dođu do Moskve. Knjiga ima soma strana, tu su i neke ribe, ćurkice, ali je sve teško smaranje.

■ Proces - Jednog tipa uvate drotovi bez razloga i iživljavaju se nad njim celu knjigu, a na kraju ga načisto unište.

■ Nečista krv - Klinca ožene starijom cupi, koja je žešća riba. On provali da i njegov ćale ima trip na nju i izbedači se. Riba se smuva s matorcem koji je odvali od kresanja.

■ Ana Karenjina - Ona je kao žešća riba i zbog love udata za ružnog matorca. Smara se pored njega i čim upozna prvog dobrog tipa, odlepi za njim i krene u švaleraciju. Umesto da iskulira, bezveze se nešto istripuje i skoči pod voz.

 ■ Koštana - Najjača cupi u kraju, svi se lože na nju, a ona đuska i peva u kafani za pare. Navukla je jednog sponzora koji oće da je ženi, a ona se nećka, frka joj je što posle neće moći da bleji po kafani. Inače, knjiga je pisana na žešće nerazumljivom jeziku, a tu je i matorac koji stalno smara što više nije mlad.

■ Gorski vijenac - Turci opkolili Crnogorce, ovi se uzentali i sakrili, a njihov vođa vladika ih zove da se vrate. Loži ih kao da su najjači i obećava da će da im da dobru kintu ako pobede. Junaci, koji šatro mogu da pogode jabuku sa sto metara, nasednu na foru i razvale Turke.

■ Prokleta avlija - Ekstra tanka knjiga sa dva tipa koji leže u turskoj buvari, a upravnik zatvora je žešće lud lik. Jedan je džanki, a drugi pop i celu knjigu njih dvojica nešto izvode.

RODITELJI TAKOĐE LAŽU

    Nedavno je u Velikoj Britaniji sprovedeno istraživanje koje je dokazalo da roditelji u proseku 3.000 puta slažu svoje dete dok ne napuni 10 godina! Gotovo svakog dana mame i tate svesno kažu neistinu, a najčešće su one vezane za zdravlje: 'Ako jedeš spanać imaćeš jake mišiće'...
    Čak 66 procenata roditelja priznalo je da svakodnevno izgovori laž, posebno kada istina ne pomaže, i da je to dobra vaspitna mera. Deca ih najčešće uhvate u lažima kada pođu u školu i počnu intenzivnije da komuniciraju sa drugom decom. Psiholozi su, takođe, otkrili da roditelji deci govore neistine celog života, uglavnom da bi ih zaštitili od surove istine.


REDOSLED ROĐENJA DECE - UTICAJ NA KERIJERU

    Grupa američkih lekara i naučnika došla je do otkrića da su prvorođena deca i jedinci po pravilu perfekcionisti, dok su mlađa deca kreativnija. Majkl Gros, autor knjige 'Zašto prvorođeni vladaju svetom, a najmlađi žele da ga menjaju', tvrdi da su mnogi roditelji prilično uplašeni prilikom odgajanja prvog deteta. Zbog toga se različito odnose prema prvođenoj i drugoj deci, čak i ako to na prvi pogled ne deluje tako.
    Takav odnos rezultira ponekad izraženim razlikama u ponašanju i odabiru karijere dece koja su odrasla i vaspitavana u istim uslovima i okolnostima. Mališani upijaju način na koji se roditelji odnose prema njima i na osnovu karakternih crta koje su izgradili u detinjstvu formiraju svoj način razmišljanja i očekivanja prema životu. Jedinci su najsličniji najstarijoj deci u porodici jer imaju razvijene radne navike i vrlo su veliki entuzijasti, pa na osnovu ovog istraživanja naučnici dolaze do zaključka da su prvorođeni i jedinci nešto uspešniji u poslu.
    Prvorođena deca izrazito su ambiciozna, disciplinovana, ali i dominantna u odnosu na mlađu braću ili sestre, jer ne žele da izgube svoju poziciju i žele da i dalje budu prvi u svemu. Brže nauče šta znači odgovornost jer ih roditelji uglavnom usmeravaju da brinu o mlađim članovima porodice. U poslu su perfekcionisti, vode računa o detaljima i ne boje se borbe za bolju poziciju. Imaju obzira za ljude, ali se ne plaše da pokažu zube kada je neophodno. Imaju najviše uspeha u pravu, medicini i na rukovodećim poslovima.
    Srednja deca su fleksibilnija i lakše se nose sa problemima. U životu najčešće postaju dobre diplomate, imaju istaknute pregovaračke sposobnosti i uglavnom su stručnjaci u svom poslu. Najmlađa deca se izdvajaju kreativnošću, šarmantna su, imaju dobar smisao za humor i sa lakoćom manipulišu drugima. Vrlo su uspešni u umetnosti, novinarstvu i trgovini.
    Kada se govori o jedincima njihove najizraženije karakteristike su motivacija i snaga. Budući da nisu imali braću i sestre često su uzore tražili u roditeljima i upijali ponašanje starijih. Istraživanja su pokazala da imaju više samopouzdanja od ostale dece i zbog toga postaju uspešni šefovi. Dobri su u izražavanju i prenošenju znanja na druge, izrazito su izdržljivi i staloženi, bez obzira na poslovni stres ili rokove koji ih pritiskaju. Pokazali su se kao odlični sportisti, uspešni u svim aktivnostima u kojima imaju priliku da pomeraju granice izdržljivosti.
    Ali, iako su geni i način odrastanja vrlo važni u kreiranju dečjih interesovanja, pravilo o sledu rođenja ne treba slepo pratiti, jer to ne važi u svim okolnostima. Na primer, ukoliko se starije dete iz nekih razloga odvojilo od porodice, tada drugorođeno dete preuzima na sebe ulogu prvog. Takođe, ako su razlike u godinama male tada deca mogu da zamene uloge.

HIT ROMAN JEDNOG DEVETOGODIŠNJAKA

   Autor najnovijeg bestselera o tajnama zavođenja 'Kako pričati sa devojkama?' je, verovali ili ne, devetogodišnji Alek Grejven iz Kolorada. Knjiga je za kratko vreme postala hit, a po njoj će se snimiti i film. Mali pisac je ovu ideju najpre izneo u školskom sastavu, a na inicijativu profesora temu je razradio i pretočio u zanimljivo štivo, koje je izdao prestižni izdavač 'Harper Kolins'.
  Roman 'Kako pričati sa devojkama?' sadrži mnoge krajnje neobične savete poput onoga da bi pred devojke trebalo izaći uredno očešljan?! Alek je izračunao da 73 odsto devojaka uvek prvo kaže 'NE' dečaku koji joj se udvara, a ta brojka penje se na neverovatnih 98 procenata ako je ona izuzetno lepa. Atraktivne devojčice uporedio je sa 'automobilima kojima treba mnogo ulja da bi se pokrenuli'. - Dečaci imaju mnogo problema sa devojčicama i samo sam želeo da im pomognem. U romanu sam naglasio da za svakog muškarca postoji prava žena i zato nikako ne smeju da odustanu od namere da je osvoje, ma koliko to komplikovano bilo. Devojke su jednostavno takve - iskusno konstatuje Alek.

PROBLEM SA CRVENOM OLOVKOM

    Omiljena boja za ispravljanje đačkih grešaka mnogih prosvetnih radnika je crvena, ali su najnovija istraživanja kanadskih naučnika došla do otkrića da to loše utiče na psihu dece, a stručnjaci za mentalno zdravlje predlažu da se crvena zameni nekom drugom bojom. Kako je ovo jedna od najagresivnijih boja, učiteljima i nastavnicima se savetuju da radove ispravljaju zelenom ili plavom hemijskom.
    Ovo otkriće dovelo je do niza komentara i rasprava stručnjaka i lekara. Pojedine grupe su tvrdile da je reč o potpuno neosnovanim zaključcima, ali se većina ipak složila da je mentalno zdravlje direktno povezano sa bojama. Naime, podaci ukazuju da je sve veći broj dece sa psihološkim problemima, naročito u dobu od 18. do 24. godine, dok 14 odsto dece školskog uzrasta i u adolescenciji ima dijagnostikovanu mentalnu bolest. Dečaci su malo osetljiviji od devojčica, a depresija je najčešće mentalno oboqelje kod mladih ljudi koja tokom adolescencije eskalira. A na sve to boje imaju izuzetan uticaj, pa vlasti u Kanadi ozbiljno razmatraju da ovim merama predostrožnosti daju i zakonsku osnovu.

DEDA MRAZ I DEČIJE ŽELJE

    Deda Mraz krajem svake godine dobije najmanje šest miliona pisama iz svih delova sveta. Pošte širom sveta već tradicionalno svake godine zapošljavaju volontere i honorarce koji otvaraju pisma i na njih kratko odgovaraju, da deca ne bi ostala razočarana. Kažu da deca najčešće pišu šta bi želela da dobiju na poklon, ali ima i zaista dirljivih pisama, koja su uputila deca čiji su roditelji bolesni ili su preminuli u toj godini.
    Po svim statistikama, deca najviše žele popularne igračke, ali se želje razlikuju u zavisnosti od geografske lokacije, imovinskog stanja porodice i afiniteta samog deteta. U Srbiji, najveći broj dece želi popularne igračke, koje su na ceni kod vršnjaka, devojčice malo više priželjkuju lepe haljinice i cipelice, dok dečaci obično žele robote, automobilčiće ili igračke oružje. Zanimljiv je podatak da deca odrasla u seoskim sredinama najčešće žele bicikle i razne spravice sa kojima mogu nešto i da majstorišu.

RODITELJI U BRITANIJI NE RAZLIKUJU KROMPIR I ČIPS


,    Svaki deseti roditelj u Velikoj Britaniji biskvite punjene voćnim želeom i čips svrstavaju u voće i povrće i, kao takve, u zdravu hranu?! Ovu frapantnu činjenicu nedavno su otkrili nutricionisti koji intenzivno rade na vladinom projektu u cilju sprečavanja prekomerne gojaznosti kod dece. Ispostavilo se da su za višak kilograma krivi roditelji koji svoje mališane hrane krajnje nezdravo.
    Mame i tate deci daju čips verujući da im daju krompir, dok fabrički proizvedene sokove izjednačavaju sa svežim voćem. Takođe, mnogi roditelji u zdrave namirnice svrstavaju i koka-kolu, špagete sa koncentratom paradajz-sosa, supu iz kesice, hamburger, a svako dvadeseto dete uopšte ne jede voće i povrće. Zastrašujuće je da nekoliko generacija roditelja i dece uopšte ne zna kako izgleda krompir, iako ga svakodnevno jede. Za njih su to tanki beli štapići koji mogu da se kupe u restoranu brze hrane ili čips.

NAJLEPŠE DEČIJE DEFINICIJE LJUBAVI

    Ko bi bolje od mališana znao šta je prava, iskrena ljubav, lišena posesivnosti? Njihova neiskvarena, iskrena priroda dala je najlepše definicije ljubavi koje ćemo ikada čuti. Evo šta su mališani rekli:

■ Ljubav nas tera da se smejemo, čak i kada smo umorni (Kristina, 6 godina)
■ Ljubav je kada su baka i deka i dalje prijatelji, iako se potpuno poznaju (Tomi, 5 godina)
■ Ljubav je kada mama tati da najlepše parče piletine, iako se mi bunimo (Eva, 6 godina)
■ Kada devojčica stavi loš parfem, a dečak jeftinu kolonjsku vodu i ceo dan se njuškaju, to je prava ljubav (Tomi, 5 godina)
■ Ljubav je kada ti meni nedostaješ, a ja tebi ne (Marko, 5 godina)
■ Ljubav je kada čovek jednu ženu razlikuje od svih ostalih (Ina, 4 godine)
■ Kada mama priča kako je neki glumac lep i zgodan, a tata mu nađe manu, to je ljubav (Ivan, 6 godina)
■ Ljubav je kada mene jako boli glava i skroz sam čupava, a Marko dođe i kaže da mi je frizura božanstvena (Ema, 7 godina)

KAKO ORGANIZOVATI DEČIJI ROĐENDAN

    Klinci najviše na svetu vole da proslave svoj rođendan sa mnogo drugara, uz ukrase, rođendanske rekvizite i muziku, pa udovoljite željama malog slavljenika, i ako ste u prilici organizujte veliku, bučnu i veselu zabavu, savetuju psiholozi.
     Stručnjaci tvrde da deca tek za treći rođendan postaju svesna šta se dešava, tako da prva dva organizujte kako se vama dopada, ali već kod trećeg obratite pažnju na želje svog mališana. Pripreme započnite tridesetak dana ranije, da bi dete učestvovalo u tome i postalo svesno šta se događa. Tokom organizacije upitajte ga za mišljenje i tražite savet kada god je to moguće, naročito kada se radi o spisku zvanica. Nemojte forsirati dete da se druži sa decom vaših prijatelja ili rođaka koje ne voli. Pustite ga tog dana da uživa kako i sa kim želi. To ne znači da tu decu izostavite sa spiska, ali se potrudite da mu ne namećete gostoprimstvo, ukoliko dete nije za to raspoloženo.
    Pri odabiru dekoracija i jelovnika potrudite se da sve bude što šarenije i što maštovitije, jer će se tako aranžiran jelovnik sigurno dopasti mališanima. Zahvaljujući ovom pravilu, sve će mame, pa tako i one koje hvata panika već i pri pomisli na obaveze koje ih očekuju, uspeti da svom detetu prirede nezaboravnu zabavu. Ako ste zagovornik zdrave hrane, za rođendan dozvolite i poneku grickalicu ili sok koji inače ne dajete detetu. To je poseban dan i mališan to treba da oseti.
     Za jednostavno, ali i vrlo efektno dekorisanje iskoristite što više raznobojnih balona. Možete i na balonima napisati imena dece koja dolaze i na taj način odrediti ko će gde da sedi. Klinci se neće buniti jer će im traganje za imenom biti zanimljivo, a vi ćete izbeći uobičajene svađe dece ko će gde da sedi. Stolicu slavljenika uz pomoć balona i ukrasnog papira pretvorite u raskošan kraljevski presto, jer slavljeničko mesto, ipak, mora da bude posebno.
    Torta treba da bude veselih boja, ako je moguće na sprat, sa mnoštvom ukrasa, cvetića, ružica i loptica. Deca će se oduševiti i sigurno pojesti po parče, čak i ako nisu ljubitelji slatkiša. Sitne kolače, takođe, možete staviti u raznobojne papiriće i kupiti pribor za jelo sa motivima omiljenih dečjih likova.
    Možete i da napravite male ražnjiće na koje ćete nanizati kockice sira, šunke, kolutiće salame, paradajza ili slično. Klincima će to biti zanimljivo i drugačije, pa će sigurno jesti i hranu koju inače ne vole. Ipak, obratite pažnju da li je neko od zvanica alergičan na neku namirnicu i potrudite se da je izbegnete.
    Isplanirajte i program aktivnosti. Možete pozvati animatora ili klovna, ali i sami napraviti prigodnu predstavicu ili pustiti deci crtaće. Dozvolite klincima da budu glavni akteri, pustite ih i da se igraju i zaprljaju, a slavljenika nemojte opominjati za svaku sitnicu ili propust, jer to je, ipak, samo njegov dan.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana