Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 04. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 04. augusta! Šta se sve nekada dešavalo četvrtog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
70. - Rimske snage su prilikom gušenja jevrejskog ustanka zauzele i uništile Hram u Jeruzalemu.

1060. - Umro je Henrik I, francuski kralj.

1180. - Splitski nadbiskup Rajnerije ubijen kamenovanjem, kad je na brdu Mosor pokušao omiškim knezovima Kačićima oteti zemlju.

1265. - U Drugom barunskom ratu odigrala se bitka kod Eveshama - vojska princa Edvarda (kasnije engleskog kralja Edvarda I.) porazila pobunjeničku vojsku baruna Simona de Montforta, šestog vojvode od Leicestera. U toj je bitki Montfort poginuo, kao i mnogi njegovi saveznici.

1290. - Rođen je Leopold I Austrijski.

1521. - Rođen je papa Urban VII.

1578. - Pokušaj Portugalije da zauzme Maroko propao je porazom u bici kod Alkazarkivira, u kojoj su poginuli portugalski kralj Sebastijan, kralj od Feza i mavarski pretendent na presto.

1604. - Rođen je Francois Hedelin, abbe d'Aubignac, francuski književnik.

1704. - U Ratu za špansko nasleđe, englesko-holandske snage su zauzele španski grad Gibraltar.

1737. - Bitka kod Banja Luke između vojska Austrije i Osmanskog Carstva. Osmanska vojska izvojevala je apsolutnu pobedu.

1789. - Parlament Francuske je, tokom Francuske revolucije, ukinuo sve privilegije feudalaca.

1791. - Posle četvorogodišnjeg rata Austrije i Otomanskog carstva, potpisan je Svištovski mir, kojim je određena granica između tih dveju zemalja. Mirom su amnestirane Crna Gora, Bosna, Srbija, Vlaška i Moldavija i potvrđen je Beogradski mir iz 1739. Otomansko carstvo je obavezano da osigura plovidbu i trgovinu, a Austrija da evakuiše turska područja.

1792. - Rođen je Persi Biš Šeli jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma. Buntovnik protiv političkih, društvenih i verskih stega, napustio je Englesku i poslednje godine života proveo u Italiji, gde se 1822. utopio u brodolomu na jedrenju ('Kraljica Mab', 'Oslobođeni Prometej', 'Oda zapadnom vetru', 'Ševa').

1839. - Rođen je Walter Pater, engleski kritičar i esejista.

1875. - Umro je danski književnik Hans Kristijan Andersen. Andersen je postao opštepoznat u svetu književnosti po svojim bajkama. U oko 200 bajki obradio je čudesni svet vila, patuljaka, kraljeva i princeza.

1890. - Umro je Ivan Mažuranić, hrvatski pesnik, jezikoslovac i političar.

1900. - Rođena je Elizabet Bouz-Lajon, britanska kraljica majka.

1901. - Rođen je Luj 'Sačmo' Armstrong, legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač.

1907. - Umro je norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Grig, predstavnik poznog romantizma, koji je inspirišući se nacionalnim folklorom afirmisao norvešku muziku u svetu (klavirski koncert u a-molu, 'Per Gint', 'Sigrud Jorsalfar'). 1907 -Umro je norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Grig (Grieg), predstavnik poznog romantizma, koji je inspirišući se nacionalnim folklorom afirmisao norvešku muziku u svetu (klavirski koncert u a-molu, 'Per Gint', 'Sigrud Jorsalfar'). 1912. - Rođen je Raoul Wallenberg, švedski humanist.

1914. - Srpska Vrhovna komanda uputila je proglas vojnicima u kom ih je upoznala sa namerama Austrougarske posle objavljivanja rata Srbiji. U proglasu se, pored ostalog, kaže: 'Najveći zakleti neprijatelj naše države i našeg naroda iznenada i bez ikakvog razloga nasrnuo je besomučno na našu čast i na život... Vojnici! Posle sjajnih uspeha našeg oružja 1912. i 1913. godine koje nam je priznala cela Evropa, želeli smo da se naši ratnici u miru odmore i okrepe od silnih napora. Srbija je želela da se na miran način objasni i sporazume sa Austrougarskom o svim spornim pitanjima. Ali se, nažalost, odmah videlo da Austrougarska ne ide na to da sa nama pregovara. Mi smo s prezrenjem imali odbiti ovu sramotu koja je imala pasti na Srbiju, bacili je u lice onome ko je pokušao da uprlja sjaj i slavu našeg oružja. Stoga smo vas pozvali pod oružje, pod naše pobedonosne zastave. Uvereni smo da ćete i ovog puta na braniku otadžbine umeti da povećate slavu i glas našeg oružja i našeg junaštva...', kaže se na kraju proglasa srpske vojne komande.

1914. - Nemačke trupe napale su Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Nemačkoj, a SAD su proglasile neutralnost.

1914. - Nemačka Socijaldemokratska stranka, članica Druge internacionale, u Prvom svetskom ratu u Rajhstagu (parlament) glasala za ratne kredite i tako stala uz ratno-huškački program Nemačke. Opredeljene za rat socijaldemokrata u većini evropskih zemalja označilo je kraj Druge internacionale.

1916. - Danska je za 25 miliona dolara ustupila SAD deo Zapadnoindijskih ostrva, uključujući Devičanska ostrva.

1936. - Premijer Grčke Joanis Metaksas je suspendovao parlament i ustav i upostavio Četvrtoavgustovski režim.

1937. - Rođen je Slobodan Ivković, jugoslovenski i srpski košarkaš i košarkaški trener.

1944. - U skrovištu u Amsterdamu Gestapo je uhapsio porodicu Frank i još četvoro Jevreja i deportovao ih u koncentracioni logor. Posle rata otkriven je dnevni 14-godišnje devojčice Ane Frank, koji predstavlja jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu.

1948. - Umrla je Mileva Marić-Ajnštajn, srpska matematičarka.
1954. - Britanski supersonični borbeni avion 'Elektrik Lajtning P-1' izveo je svoj prvi let.

1961. - Rođen je Barack Obama, 44. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

1972. - Predsednik Ugande Idi Amin najavio da će u roku od tri meseca u Veliku Britaniju proterati 50.000 Azijata sa britanskim pasošima, mahom Indusa.

1977. - Umro je nemački filozof Ernst Bloh. Univerzoitetsku karijeru Bloh je započeo u Lajpcigu, gde je boravio do dolaska nacista na vlast. Kao istaknuti antifašista, bio je u emigraciji do 1948. godine. Po povratku u zemlju, radio je kao profesor u Istočnom Berlinu. U obimnom delu koje obuhvata probleme filozofije, istorije religije, prava i etička pitanja, Bloh se bavio analizom utopijske teorije. Najpoznatija njegova dela su: 'Duh utopije', 'Sloboda i poredak', 'Prirodno pravo i ljudsko dostojanstvo', 'Tibingenski uvod u filozofiju' i 'Princip nade'.

1983. - Betino Kraksi je, kao prvi socijalista, preuzeo dužnost premijera Italije, postigavši rekord u dužini opstanka jedne italijanske vlade posle Drugog svetskog rata.

1984. - Gornja Volta mijenja ime u Burkina Faso.

1987. - U saobraćajnoj nesreći poginuo je Dragiša Vitošević, pripovedač, esejista i vrsni poznavalac našeg jezika i naših običaja. Kao dugogodišnji urednik časopisa 'Raskovnik', uveo je u našu literaturu do tada neprimećene pesničke glasove naših seljaka. Iz toga je nastao pesnički zbornik 'Orfej među šljivama'. Objavio je više knjiga iz istorije naše književnosti.

1991. - U Prebilovcima kod Čapljine su posle 50 godina sahranjeni posmrtni ostaci hercegovačkih Srba, žrtava ustaškog genocida u Drugom svetskom ratu. Kosti pobijenih su raspoređene u 108 sanduka i prenesene u kriptu buduće spomen-kosturnice, a temelje crkve je osveštao NJegova svetost patrijarh srpski Pavle.

1991. - U najtežoj drumskoj saobraćajnoj nesreći u Zimbabveu poginulo je 80 dece i sedmoro odraslih kad je autobus sleteo sa puta u provaliju.

1992. - Milioni crnaca okončali su dvodnevni generalni štrajk protiv vlade belaca u Južnoj Africi, tokom kojeg je ubijeno 30 ljudi.

1992. - Posredstvom Direkcije za humanitarnu pomoć i saradnju sa međunarodnim humanitarnim organizacijama pri Birou Vlade Srpske Republike BiH oslobođeno 100 srpskih zatvorenika iz sela Bogodol i Goran. Razmjena zatvorenih, koji su došli u Nevesinje, izvršena je preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

1993. - Japanske vlasti izvinile su se zvanično ženama koje su tokom Drugog svetskog rata služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima.

1993. - Snage bosanskih Srba osvojile su sve ključne položaje na planini Igman iznad Sarajeva i zatvorile obruč oko grada.

1994. - Nakon što je Skupština Republike Srpske odbila mirovni plan Kontakt grupe za Bosnu, SR Jugoslavija je prekinula političke i ekonomske odnose sa bosanskim Srbima i zatvorila granicu na reci Drini.

1995. - Hrvatska napala Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod 'zaštitom' mirovnih snaga UN. Iz Krajine pred ofanzivom Hrvatske vojske izbeglo oko 250.000 Srba. Hrvatska vojska tokom ofanzive i nakon napada počinila je zločine nad srpskim civilima.

1997. - Umrla je Žan Kalman, najstarija osoba na svetu, Francuskinja. Živela je 122 godine i 164 dana.

1999. - U katastrofalnim poplavama u Kini poginulo je više od 400 ljudi, a dva miliona ostalo je bez domova.

2000. - Britanska kraljica majka Elizabeta proslavila je u Londonu 100. rođendan, kao prva ličnost iz kraljevske porodice koja je proživela ceo jedan vek.

2001. - Palestina je izdala zvanično saopštenje o obustavi oružanih napada na Izrael. Ovaj poziv bez presedana ukazao je na neslaganje između palestinskih zvaničnika i militantne palestinske struje oko osvete zbog izraelskih napada.

2001. - Predsednici Severne Koreje i Rusije, Kim Jong-Li i Vladimir Putin, potpisali su deklaraciju po kojoj se Pjong Jang mora pridržavati moratorijuma o raketnim probama do 2003. godine.

2003. - Sud u Ruandi osudio je 100 ljudi, od kojih 11 na smrtnu kaznu, zbog zločina u toj zemlji 1994. Od početka sudskih procesa za genocid u Ruandi do tada je osuđeno na smrt više od 400 ljudi.

2003. - Biskupi Episkopalne (Anglikanske) crkve u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) potvrdili su imenovanje, bez presedana u istoriji te crkve, homoseksualca Džina Robinsona (Gene) za biskupa u Nju Hempširu.

2005. - Umro je američki bluz-pevač, pisac i gitarista, 'Mali' Milton Kembel poznat po bluz himni 'The blues is alright'.

2007. - Umro je slavni džez basista Art Dejvis koji je svirao sa Džonom Koltrejnom i drugim velikanima džeza. Nastupao je sa Teloniousom Monkom, Lujem Armstrongom, Bobom Dilanom i Džudi Garland.

2008. - Počelo je raspoređivanje više od tri hiljade vojnika u gradovima Italije kao mera u okviru borbe protiv kriminala i ilegalne imigracije. Ovaj potez predsednika vlade Berluskonija izazvao je negodovanje zbog neuobičajene prakse da se oružane snage koriste za poslove koji su u nadležnosti policije.

2009. - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su 1.154 osobe umrle u svetu od novog gripa A (H1N1) od pojave tog virusa u aprilu.

2010. - Posledice izlivanja nafte u Meksičkom zalivu po njegov živi svet osećaće se decenijama, zaključak je američke Uprave za okeane i atmosferu. Ukupno 780 miliona litara nafte isteklo je iz oštećene bušotine u Meksičkom zalivu posle eksplozije na platformi kompanije Britiš petroleum krajem aprila, a do početka avgusta je sakupljeno oko 127 miliona litara nafte.

2016. - Federalna administracija za letove SAD je prvi put dala dozvolu privatnoj kompaniji za svemirske letove Mun ekspres (Moon Express) da lansira letelicu izvan Zemljine orbite i sleti na Mesec kako bi uzela uzorke sa mesečeve površine.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana