Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Prelepi Zlatibor, top 10 najboljih destinacija i atrakcija u Africi, letovanje na Jadranskom moru, sunčani Sorento, domaćinski Ohrid, lepote Centralne Amerike... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
PRELEPI ZLATIBOR

   Boravak na ovoj planini može da se obogati obilaskom mesta za koje tek mali broj turista zna. Prva stanica je Ljubiš. Ako se odlučite da posetite ili provedete odmor na Zlatiboru, svoj boravak na ovoj planini možete da obogatite i jednodnevnim izletom.
Svejedno je na koju ćete se stranu uputiti, na Zlatiboru ste sa svih strana okruženi prirodnim lepotama. Međutim, ukoliko krenete prema mestu Ljubiš, preko Gostilja, Sirogojna i manjih sela, možete doživeti nesvakidašnje iskustvo za koji tek mali broj turista zna.
    Nastavljajući put od Partizanskih voda prema Crnogorskom primorju, na dvanaestom kilometru je putokaz za mesto Ljubiš i odatle kreće prava 'zlatiborska avantura'.
Ljubiš jedinstvena oaza - Mesto Ljubiš se nalazi na jugoistočnoj strani zlatiborske visoravni, a naslanja se na brda Čigotu, Murtenicu i Borkovac. Krase ga prelepa, nezagađena priroda, mir, tišina, cvrkut ptica i zvona ovaca. Ljubiš je idealno mesto za odmor svih koji žele da se relaksiraju u laganoj šetnji kroz netaknutu prirodu, daleko od stresne svakodnevice. U ovom mestu možete boraviti i u Nacionalnoj kući 'Simeks', koja će svojim sadržajima i uslugom upotpuniti ceo doživljaj.

Ispred samog objekta nalazi se ribnjak u kome se gaji nadaleko čuvena ljubiška pastrmka, a izvor sa koga se vodom snabdeva ribnjak je udaljen samo nekoliko metara. U neposrednoj blizini je i crkva cara Konstantina i carice Jelene.
Gostilje i vodopad - Jedano od zanimljivijih lokaliteta je svakako selo Gostilje nedaleko od Ljubiša. Ljubazni domaćini rado će vam pokazati sve blagodeti ovog sela. Gostilje je rodno mesto Dimitrija Tucovića, a pored njegove rodne kuće, posebnu turističku atrakciju predstavlja vodopad na Gostiljskom potoku, visok 20 metara, jedan od najlepših u Srbiji, kao i vodenica potočara.
    Podneblje je veoma pogodno za gajenje stoke, bavljenje voćarstvom i skupljanje lekovitog bilja. Ovde možete zaista da uživate. Pored reke, nizvodno od vodopada, uz mnogobrojne slapove, 'čućete' samo tišinu.

Pećine - Ukoliko ste pravi ljubitelj pećina, nedaleko od ovog mesta, laganom šetnjom oko dva kilometra dolazite do Markove pećine. Takođe na nekoliko kilometara nalazi se i Ledena pećina, u kojoj su ogromne ledenice prečnika i do pola metra. Meštani ovoga kraja su nekada ovim ledenicama tokom leta hladili piće.
    Stopića pećina se nalazi u blizini mesta Rozanstva i jedna je od najlepših pećina u Srbiji. Dugačka je 2.000, a visoka 50 metara. Pećinski ukrasi su prelepi, a posebno 'kade' - udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se skuplja voda. Kada se kade napune, voda se preliva iz njih u vidu jedinstvenih kaskada.

Sirogojno - U nastavku 'zlatiborske avanture'stiže se do sela Sirogojno, gde nikako ne smete propustiti priliku da posetite Staro selo, muzej pod otvorenim nebom koji čuva i predstavlja tradicionalno graditeljstvo i materijalno i duhovno nasleđe srpskog sela. Oko 50 originalnih zlatiborskih brvnara, sa više od 2.000 eksponata, izloženo je u jedinstvenoj postavci starih seoskih okućnica u prirodnom okruženju. Selo Sirogojno, udaljeno 24 kilometara od Zlatibora, nalazi se na idealnoj nadmorskoj visini od oko 900 metara. Pruža niz sadržaja, kao što su organizovanje revija zlatiborskih pletilja na letnjoj pozornici ili u biblioteci, posela kraj ognjišta, a organizovanje letnjih škola tradicionalnih zanata postalo je već dugogodišnja praksa.

    Svaki gost u Sirogojnu može da obiđe stare spomenike kulture, i to pećine, crkve u Dobroselici, srednjovekovne crkve u Karanu, kao i crkva svetog Petra i Pavla iz 18. veka, kao i da šeta predivnim predelima, obiđe vodenicu - potočaru, banju Vapa sa izvorima lekovite vode, ali i da obiđe manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Zlatiborska avantura završava se na Partizanskim vodama, koja je udaljena desetak kilometara od Sirogojna. Ko želi mir, ali i avanture u prirodi, ova mesta su idealna za uživanje u zimskim i letnjim danima.

LETOVANJE NA JADRANSKOM MORU

    Turistička agencija 'Mladost turist' pripremila je veliki izbor destinacija u zemlji i inostranstvu. Prateći zahteve putnika i ovoga leta su aktuelne destinacije poput Grčke i grčkih ostrva, Turske, Bugarske, Tunisa, Egipta, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, ali i banje i planine Srbije.    Svakako vodeća destinacija i ovoga leta biće Grčka. U ponudi domaćih agencija je veliki izbor hotela i apartmana u solunskoj regiji - u Agia Triadi i Perei, na Halkidikiju Pefkohori, ostrvu Tasos i Nea Vrasni.
   Cene su izuzetno povoljne i kreću se od 150 evra po apartmanu studiju ili od 32 evra za polupansion u hotelu sa četiri zvezdice. Za ljubitelje Jadrana, za one koji žele da se podsete ili uživaju uz miris Mediterana i borove šume, na predivnim plažama i kristalno čistom moru, obezbeđen je smeštaj u hotelima na Makarskoj i Kvarnerskoj rivijeri.
    Ako je izbor Turska, uz vrhunsku uslugu u hotelima, za buduće putnike tu je veliki izbor hotela u Kušadasiju, Bodrumu i Sarimsakliju od dve do pet zvezdica. Hit leta su ''badžet programi'' u Kušadasiju i Bodrumu, gde se za neverovatnih 70 evra može provesti deset dana u jednom od hotela u strogom centru Kušadasija. Program se preporučuje mladima.
    Svi programi iz ponude mogu da se plaćaju odloženo, na jednake mesečne rate, do 15. novembra.

 SUNČANI SORENTO

    Specifični pejzaž primorskog grada, koji se razvio na strmim stenama od belog krečnjaka sa neverovatnim pogledom na Napuljski zaliv, decenijama privlači turiste iz celog sveta jedinstvenim prizorima zalaska sunca i opijajućim mirisima sa plantaža pomorandži i limuna 
    Tokom boravka u Sorentu neizbežan je obilazak istorijskog centra sa uskim uličicama, kafićima i restoranima, prodavnicama suvenira ili proizvoda od kože.
    Agencije imaju povoljne aranžmane u hotelu 'Sea Club Conca Azzura' sa četiri zvezdice u Sorentu. Rani buking je produžen do 15. jula, što predstavlja 10 odsto uštede. Tu je i specijalni porodični paket koji važi tokom celog leta, gde porodica sa dvoje dece plaća 155 evra. Suncobrani i ležaljke na plaži su uključeni u cenu i tako se štedi čak 100 evra. U cenu aranžmana uračunat je i prevoz do centra grada nekoliko puta dnevno.

 DOMAĆINSKI OHRID

    Srbe na Ohridu doživljavaju kao najdraže inostrane goste, pa zato pod sloganom 'Dobro došli kući' turistički radnici započinju predstojeću sezonu. A ovaj drevni grad svakako ima šta i da ponudi 
    Dobro došli kući' - slogan je sa kojim turistički radnici Ohrida započinju predstojeću sezonu. I, naravno, upućen je njihovim najbrojnijim i po mnogo čemu najdražim inostranim gostima - Srbima! U to se 'iz prve ruke' nedavno uverila i velika grupa naših novinara i turoperatora, koja je u organizaciji 'Nacionalne revije Srbija' imala priliku da poseti jedno od tri, kako ovde tvrde, najstarija jezera na svetu. Drevni grad, koji je od 1980. godine u celosti pod zaštitom Uneska, spreman je da ugosti naše ljude koji su i tokom ratnih i teških devedesetih godina ovde bili rado primljeni i toplo prihvaćeni.

Čvrste veze - Srbe i Makedonce ne vezuju samo poslovi, već i štošta drugo. Bliski smo po načinu života, temperamentu, jeziku, ponajviše veri. Treba podsetiti da je pravoslavlje među Slovene ušlo upravo u Ohridu, te da se kasnije proširilo i do ruskih prostranstava. Naš grad je zbratimljen sa Kragujevcem, Zemunom i Novim Sadom, imamo odlične odnose i sa Nišom, ali se trudimo da tu saradnju proširimo i na ostale srpske gradove, posebno kada je reč o školskim ekskurzijama, koje su nekada često išle u oba pravca.
    Kada danas razgovaram sa ohridskim ugostiteljima, kada ih pitam ko su im najbolji gosti, svi do jednoga tvrde da su to upravo Srbi. S druge strane, možda još važnije, srpski turisti se na Ohridu osećaju kao kod kuće, u najboljem smislu te reči. Postoji, dakle, taj fluid koji se, svakako, još više može oplemeniti i proširiti - kaže Aleksandar Petreski, gradonačelnik Ohrida. Jedan od najstarijih gradova na svetu smešten je na 700 metara nadmorske visine, ali ga veliki broj sunčanih dana, mediteransko rastinje i izuzetno prijatna klima čine zanimljivim tokom cele godine. Najatraktivniji deo je Stari grad sa uzanim i strmim ulicama, koji čine pravi lavirint.
    Na bregu iznad varoši nalazi se amfiteatar iz drugog veka, nekada poprište rimskih junaka i epskih drama, a danas pozornica kulturnih i muzičkih dešavanja. Sam podatak da se u gradu smestilo 365 crkava dovoljno govori da je najveći problem letovanja na ovom jezeru vreme. Koliko god da se ovde zadržite, uvek će vam nedostajati barem jedan dan kako biste sve videli i sve obišli. Kuda god da krenete čekaju vas improvizovane tezge sa zanimljivim suvenirima, a glavna ponuda su nadaleko poznati ohridski biseri.

Bogata i povoljna ponuda - Ipak, ono što najviše doprinosi da se osećate kao kod kuće je, svakako, ugostiteljska ponuda. Ma koliko restorani bili novi i savremeni, zadržan je nekadašnji duh bliskosti i prisnosti. Dok se stariji domaćini sa setom sećaju nekadašnje države, zajedničkog života i toplih odnosa, mlađi se sa srpskom kulturom najbrže upoznaju posredstvom muzičkih hitova. Repertoar većine kafanskih ansambala ne razlikuje se mnogo od onoga što možemo čuti u Skadarliji, na Petrovaradinu ili bilo kom drugom mestu u Srbiji.
    Ohridsko jezero je alfa i omega makedonskog turizma. Sa obalom dugom oko sto kilometara ima veći potencijal nego Slovenačko primorje i približno je dugo kao i crnogorska obala. Međutim, činjenica da je pod zaštitom Uneska doprinela je da ovde nema urbanističkog haosa. Gradnja hotela i drugih turističkih sadržaja dozvoljena je samo u dužini od pet-šest kilometara, čime je očuvana priroda i zadržana patina Starog grada. Hoteli su renovirani i strogo kategorizovani od tri do pet zvezdica. Ukupno postoji oko 30.000 ležajeva, od čega je svaki šesti u hotelu.
    S druge strane, kažu naši domaćini, i srpski turistički radnici trebalo bi aktivnije da nastupe na makedonskom tržištu. Makedonci veoma vole planinski i banjski turizam, ali su se dosad uglavnom upućivali ka Bugarskoj. Ulaskom te zemlje u Evropsku uniju došlo je do velikog i za Makedonce obeshrabrujućeg rasta cena, pa će mnogi pokušati da potraže druge destinacije. Srbija se nameće kao logičan, najbliži i najpovoljniji izbor, što bi svakako trebalo da iskoristimo.

LEPOTE CENTRALNE AMERIKE

    Iako manje istražena, svojom raznolikošću i kulturnim nasleđem Centralna Amerika stoji rame uz rame sa svojim većim i poznatijim susedima.  Iako tek sićušan trag na mapi, Centralna Amerika ima više raznolikosti nego bilo koji deo sveta te veličine. Karipske plaže s belim peskom, uspavani gradići, hacijende i kamene ulice iz 16. veka u kolonijalnim gradovima u senci vulkana, džungle, majanske piramide... a najbolje od svega su ljudi. Taj deo sveta je i sad u senci svojih znatno poznatijih suseda i zato predstavlja misteriju za mnoge. Ali, rešiti tajnu i upoznati Centralnu Ameriku svakako vredi.

GVATEMALA - Gvatemala je magično mesto. Ako vas interesuju Maje, planine, pijace ili milion drugih stvari, bićete opčinjeni. Ljudi ovde dođu i ostanu. Ili odu, pa se opet vrate. Jer, čak i tokom kratkog boravka ovde može da se vidi neverovatno mnogo različitih stvari. Nasleđe Maja vidljivo je gotovo svuda. A šta mora da se vidi? Gvatemala Siti, Čičikastenango, malo mesto koje je oduvek bilo i ostalo poznato trgovačko središte, u koje i danas za vreme pijačnih dana ljudi iz okolnih mesta dolaze peške.
U crkvi svetog Tome indijanske starešine (Aj'Kiij) ili 'gospodari sunčevog kulta' održavaju ceremonije koje predstavljaju kombinaciju indijanskih i katoličkih običaja. Jezero Atitlan, jedno je od najlepših u svetu. Okružuju ga tri vulkana, a na njegovim obalama se nalazi 12 slikovitih sela Maja Indijanaca; Antigva, jedan od najlepših i najstarijih gradova na američkom kontinentu.
    Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.530 m, između tri vulkana, a uvršten je u svetsku kulturnu baštinu 1979. godine. U crkvi svetog Franje sahranjen je jedini svetac Gvatemale Pedro Betankur. Kirigva, koja je na listi svetske kulturne baštine, a gde je takođe lokalitet Maja, a čuvena je po najmonumentalnijim spomenicima, pre svega stelama, ikada sagrađenim; Flores - ono što ga razlikuje od drugih lokaliteta iz perioda Maja je što se nalazi duboko u džungli. Okružen je veoma bogatom vegetacijom, a prisustvo majmuna i raznih ptica doprinosi nesvakidašnjem doživljaju. Obiđite glavni trg, visoke hramove, akropolj, tzv. izgubljeni svet, kompleks od 38 građevina sa ogromnom piramidom u sredini i, što može da važi za celu ovu čudesnu zemlju, pustite mašti da slobodno luta.
HONDURAS - Kao i u susednim zemljama, i u Hondurasu ćete doživeti čudesna iskustva. Ovo je zemlja koja brzo napreduje, ali je istovremeno duboko zaglavljena u dva rata - protiv bandi i protiv side, pomalo frustrirana činjenicom da se i danas o njoj govori kao o 'banana republici'. Priroda i kulturno nasleđe nešto je o čemu se manje zna, a što nikako ne znači i da je zanemarljivo. Honduras je lep, raznolik i o njemu još može da se govori kao o neistraženoj zemlji. Arheološki lokalitet Kopan smatra se najimpresivnijim i najvažnijim lokalitetom vezanim za civilizaciju Maja. Nazivaju ga 'Atina Novog sveta', a zbog svog značaja i jedinstvenih spomenika uvršten je na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

NIKARAGVA - Zbog burnih političkih događanja u poslednjih nekoliko decenija ova zemlja ni izbliza nije mogla da pokaže sve spomenike svoje bogate kulturno-istorijske prošlosti, ni raznovrsne prirodne lepote. Iako i danas već samo spominjanje Nikaragve budi sećanja na rat, Zemlja jezera i vulkana je, izvesno, jedna od nasigurnijih u Centralnoj Americi. Glavni grad Managva nalazi se na obalama istoimenog jezera, a treba videti Trg republike, Nacionalnu palatu kulture, staru i novu katedralu, stari Somozin bunker, tradicionalnu pijacu. Univerzitetski kolonijalni grad Leon de los Kabaljeros je tokom nekoliko vekova bio politički, vojni i kulturni centar zemlje i do danas je zadržao sjajnu kolonijalnu atmosferu.
    U njemu se nalazi Metropoliten katedrala (najveće kolonijalno zdanje Centralne Amerike), kao i kuće Rubena Darija, velikog hispanskog pesnika. U Nikaragvi je i najstariji grad obe Amerike - Granada, pravi kolonijalni dragulj. Glavni trg sa katedralom i episkopskom palatom, centralni park, javne kolonijalne zgrade, Trg nezavisnosti, Kuća tri sveta, istorijska crkva svetog Franje, samo su deo baštine ovog grada. Granada se nalazi na obali jezera Nikaragva, u kome je na stotine ostrvaca, a sve u senci fantastičnog vulkana Mombačo. Ovo svakako ne sme da se propusti u zemlji poezije i revolucije.
KOSTARIKA -     Kada se spomene Kostarika, ljudi pomisle na raj. 'Bogata obala' (špansko značenje) je zemlja u kojoj su na najčudesniji način izmešani krajolici, flora i fauna. Od kišnih, preko tropskih, do sušnih šuma, vulkana, karipskih i pacifičkih plaža, visokih planina, reka, močvarnih nizija - sve je tu, na tom relativno malom prostoru centralne Amerike. Čudesna divljina vlada svuda, zato nije ni čudo što je čak 27 odsto teritorije zaštićeno kao park prirode. I pored toga, postoji još mnogo mesta na kojima može da se otkrije gotovo netaknuta divljina. Šta videti? Močvaru Kanjo Negro, koja zauzima oko 800 hektara a stvara je reka Frio. Vožnja čamcem po njoj izvanredno je iskustvo, jer pruža mogućnost da se vide razne ptice koje žive u okruženju.
    U reci i njenim pritokama žive, pored raznih vrsta riba i kornjača, kajmani, čak i jedna vrsta ajkula. Na toplim izvorima Tabakon, na istoimenoj reci, mogu videti i vodopadi. U prelepoj bašti nalazi se 12 bazena sa mineralnom vodom; vulkan Arenal, koji neprestano radi izbacujući male količine lave i kamenja, vulkan Poas, koji se nalazi na 2.708 metara nadmorske visine i jedan je od najspektakularnijih živih vulkana u Kostariki. Ima ogroman krater, 1,5 km u prečniku, a dubok je 300 metara; baštu vodopada La Paz gde se nalazi najveća osmatračnica leptira u svetu. Pored četiri fantastična vodopada do kojih se dolazi stazama kroz prašumu, bašta je poznata i po ptici kolibri; glavni grad San Hoze poznat je po bučnoj i veseloj atmosferi na ulicama, koja joj daje poseban šarm. Tu je i koloritna centralna pijaca i Trg kulture, kojim dominira Nacionalni teatar.

PANAMA
- Činjenica je da je Panama, za razliku od svojih suseda, prilično udaljena od glavnih turističkih pravaca Centralne Amerike. A činjenica je i da je to potpuno neopravdano, ali i da se situacija u poslednje vreme menja. Ovde nema previše plaža, planina ili kišnih šuma da se istraže, ali vredi videti Biserni arhipelag, jedini vulkan Baru, kako živi narod Kuna, nezavisno plene koje živi potpuno autonomno i naravno panamski kanal. Prestonica Panama Siti ima izuzetan istorijski deo 'staru Panamu', koju su osnovali Španci, a napao i opustošio Henri Morgan 1671. godine.     Ovaj grad je nekada važio za najbogatiji u obe Amerike. Arhitektura kolonijalnog dela, Kasko Antigvo, sagrađenog 1673. godine, bila je pod velikim uticajem francuskih, italijanskih i španskih stilova. Treba obići muzej posvećen kanalu, videti Amador, mesto gde se spajaju tri ostrva i gde je ulaz u kanal i branu Miraflores. U oblasti reke Čagres živi već pominjano pleme Kuna, koje poštuje vekovima staru tradiciju. U jednom od sela plemenski starešina i vrač podučiće turiste o njihovoj kulturi i životu.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana