Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Iberijsko poluostrvo, 10 najposećenijih gradova u svetu, Divčibare, zalivski Tadž Mahal, Šri Lanka... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
IBERIJSKO POLUOSTRVO

    Lisabon i Batalja u Portugalu, te španske pokrajine Kastilja i Leon koje su skrajnute sa turističkih mapa, gradovi Salamanka, Segovija i Madrid, istorijski su najznačajnija odredišta Iberijskog poluostrva.

    Iberijsko poluostrvo, koje zauzimaju Portugal i najvećim delom Španija (uz Andoru i Gibraltar), zbog svoje veličine, ali i bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, specifičnosti i kontrasta, ne može da se obiđe u samo jednoj, ma koliko dugoj poseti. Jedan od mogućih izbora, za prve prolećne dane i one koji nisu isključivi ljubitelji sunca i plaže, jeste i obilazak kraljevskih gradova ovog poluostrva.

Palate i zaostavština Maora - Neodoljivost Portugala leži, pre svega, u njegovom staromodnom šarmu, a Lisabon deli nepodeljenu ljubav svih koji su ga posetili. Treba videti glavnu gradsku aveniju, park Eduarda VII, Trg markiza De Pombala, Rosio i Restauradores, ploviti rekom Težo u zoni Trga Komersio, pored kule Belem i spomenika Navigatorima.
    Iz Lisabona treba otići na izlet u Sintru, elegantni gradić u kome su zbog prijatne klime portugalski kraljevi provodili leta. Zbog bogato ukrašenih palata, senovitih šuma i ruina maorske kule iznad uspavanog seoceta, Sintra je kao iz bajke.
    To je i mesto koje je lorda Bajrona inspirisalo za poemu 'Putovanje Čajlda Harolda'. Grad je pod zaštitom Uneska, a jedna od najinteresantnijih građevina je bizarna i prelepa palata Da Pena, najpotpuniji primer portugalske arhitekture iz romaničkog perioda. Smeštena je na stenovitom vrhu, a do 1839. tu su bile ruševine manastira Nostra senjora da Pena. Tada je kupio kralj Konsort dom Fernando Drugi od Saksa Koburg-Gota i izgradio ovu čudesnu palatu.
    Sledeća stanica je Batalja u kojoj se nalazi dominikanski manastir iz 14. veka, čuven po raskošnom manuelinskom stilu - sa osobenostima prelaza gotske u renesansnu umetnost.
    Obavezno treba videti i Koimbru, jedan od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi i prestoni grad portugalskih kraljeva, ukotvljen na obalama reke Mondego. Portugalski deo ture završava se u Portu, glavnom gradu severnog dela zemlje i jednom od najstarijih na Iberijskom poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime.
    Treba videti katedrale iz 12. i 13. veka, 75 metara visoku Klerigoš kulu, Trg Umberta Delgada, železničku stanicu 'Sao Bento', Ribeiro istorijsku četvrt na obali reke Douro, koja se, zahvaljujući živopisnoj arhitekturi, nalazi na listi svetske kulturne baštine.

Renesansa i 'Zlatni grad' - Put se nastavlja ka Španiji i pokrajini Kastilja i Leon. To je Španija bez stereotipa, prozor u dušu ove zemlje. Neki od najlepših gradova nalaze se baš tu, uzdižući se ih usamljenih polja centralne Španije. Dobro sakrivena s utabanih turističkih staza, ona je za one koji žele da otkriju nešto o čemu nisu mogli ni da sanjaju da postoji. Salamanka je jedan od najlepših renesansnih gradova Evrope i grad s najstarijim univerzitetom u Španiji (osnovanim 1218. godine). Grad je svrstavan, posle Bolonje, Oksforda i Pariza, u četvrti vodeći univerzitetski centar, kada doživljava pravi kulturni i arhitektonski procvat. Tada dobija i naziv 'Zlatni grad', po specijalnom pesku od koga su izgrađene fasade mnogih građevina.
    Treba videti: Španski trg, 'Kuću školjki' - karakterističnu po kombinaciji gotske i tipične španske renesansne arhitekture, univerzitet, staru romaničku i novu katedralu. Put se nastavlja ka Avili. Grad se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine, najviši je u Španiji, a prepoznatljiv je po dugim zidinama srednjovekovne tvrđave, najbolje očuvane u Evropi. Avila je poznata i kao mesto rođenja svete Tereze Avilske, zaštitnice reda Karmelićanki i velike reformatorke katoličke crkve.
Penelope Kruz i Madona - Segovija se takođe nalazi na listi svetske kulturne baštine i jedan je od najživopisnijih gradova Španije. Simboli grada su: najbolje očuvan rimski akvadukt, velelepni dvorac Alkazar de Segovija, nastao u 12. veku (poslužio kao inspiracija Voltu Dizniju). Dvorac Alkazar poznat je i po tome što je upravo tu španska kraljica Izabela obećala finansijsku pomoć Kolumbu u osvajanju novog kontinenta.
    Konačno vibrantni Madrid. Nijedan grad na planeti nije toliko živ i koji kroz svoju energiju šalje jednostavnu poruku: mi stvarno znamo kako se živi. Da je žena, Madrid bi bio nešto između Penelope Kruz (prelepo i tipično španski) i Madone (sve bolja što je starija). Da je muškarac, trebalo bi da bude Havijer Bardem (ne najlepši na svetu, ali s nečim posebnim, neodoljivim). Provod je zagarantovan, ali ipak treba nešto i obići: Španski trg, spomenik Migelu Servantesu, Gran Via, Kalje Major, Puerta del Sol, Trg Cibelije, Prado... I tu završite put. Ostale tajne magične Španije ostavite za neki sledeći dolazak.

DIVČIBARE

   Daleko od smoga i gradske buke, na Divčibarama možete da otkrijete tajne očuvane prirode i posvetite pre svega vreme sebi. Daleko od gradske buke, na Divčibarama možete da otkrijete tajne očuvane prirode i posvetite pre svega vreme sebi. Ova planina je idealno mesto za odmor, rehabilitaciju i rekreaciju. Divčibare, visoravan na planini Maljen, turistički je centar već 100 godina. Na nadmorskoj visini od 1.000 metara, Divčibare su udaljene 38 kilometara od Valjeva i 110 od Beograda.

'Sudaranje' klima - Status vazdušne banje planina je dobila 1963. godine jer je veoma pogodna za lečenje mnogih bolesti, i to pre svega neurovegetativne smetnje, plućne bolesti, bronhijalnu astmu, anemiju, asteniju, dermatoze i mnoge druge. Na ovoj planini 'sudaraju' se morske, karpatske i panonske klime koje su stvorene za lečenje disajnih organa.
Postoji šest obeleženih planinskih staza koje kroz prekrasnu prirodu vode do maljenskih vrhova (vidikovca) gde se pluća 'pare' i čiste prohladnim vetrovima. Divčibare su visoravan koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Povoljan geografski položaj doprinosi da prema njemu gravitira oko dva miliona gradskih stanovnika, jer su one najbliže planinsko turističko mesto Beogradu i gradovima Vojvodine.

Jod u vazduhu Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir. Imaju blagu i prijatnu klimu, a zbog svog dobrog geografskog položaja, do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i 'sukobljavaju' se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu. Ova planina je poznata po livadama sa lepom mekom travom. Četinarske šume su od najvećeg značaja i tu su beli, crni bor, jele, smrča, kleka i planinarski bor. Od listopadnog drveća su najznačajniji su bukva i breza, beli jasen, hrast, cer...

Rečice, izvori, potoci, vodopad... - Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni, sa znatno toplijom jeseni od proleća. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Na ovoj 'vazdušnoj banji' ima 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, zime obiluju snegom puna četiri meseca. Obiluje rečicama, izvorima i potocima koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Između ostalih, tu su i Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Crna Kamenica... Najinteresantnija je reka Manastirica koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20 metara, a meštani ga zovu Skakalo.
    Krajem aprila javlja se najleplši cvet planine-narcis. Pored narcisa, ovde ćete naći i šumsku jagodu, divlju malinu i kupinu. Postoje mnogobrojni tereni za razne sportove, ski liftovi i staze koje su idealne za decu i početnike u skijanju, košarkaški i rukometnih terena...

ZALIVSKI TADŽ MAHAL

   Samo svež, tek napadao sneg može da reflektuje svetlost s tolikim intenzitetom. Poput fatamorgane, zdanje se uzdiže u blistavu vrelinu Abu Dabija, a 82 kubeta i 1.096 odaja nisu optička iluzija - pripadaju potpuno hipnotišućoj džamiji na kraju grada u zalivu, kući bogosluženja koja izgleda kao da poziva posetioce izdaleka 
    Istine radi, ovo čudesno zdanje poznato je kao džamija Šeik Zajed, nazvana po ujedinitelju Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je bio taj koji je inicirao gradnju ovog remek-dela od najbeljeg mermera, boje koja je kod muslimana simbol mira.
Zaslepljujuća bela fasada posmatrače podseća na indijski Tadž Mahal, a veličanstvenost džamije naglašena je korišćenjem poluprovidnog kamena iz najboljih kamenoloma Italije, Grčke, Indije i Kine.
    Za fasadu i četiri minareta utrošeno je 115,119 kvadratnih metara kamena. 'Otac Emirata' je od istog materijala napravio i svoju grobnicu, skromni mauzolej u neposrednoj blizini. Preminuo je 2004. u 86. godini, tri godine pre nego što je ova bogomolja zvanično otvorena.
    Kada je 1996. položio kamen-temeljac, šeik Zajed označio je početak radova na najvećoj džamiji u Emiratima i trećoj po veličini u islamskom svetu. Odaja u kojoj se na mujezinov poziv okupljaju vernici zauzima oko 22.412 kvadratna metra, a u nju može da stane 30.000 ljudi, a u udubljenjima i holu, koji je takođe od mermera, još 23.000 vernika.
    Samo najbolje je dovoljno dobro za džamiju takve enormne veličine. U njoj se nalazi najveći na svetu ručno rađeni persijski tepih. Mala armija od 1.200 tkača radila je 18 meseci kako bi završila prostirku, a upotrebljeno je 38 tona vune u procesu i napravljeno 2,2 milijarde čvorova da bi nastala ova kreacija koja pokriva 5.625 kvadratnih metara. Drugi rekordno veliki predmet je džinovski luster koji se spušta sa 70-metarskog kubeta. Visok je 15 metara, čini ga hiljade 'svarovski' kristala u zelenoj, crvenoj, žutoj i beloj boji, a cela konstrukcija je teška 10 tona. Izgradnja džamije koštala je 715 miliona dolara, od čega je najveći deo sume otišao na elaborate, ručne radove i ukrašavanje kamena cvetnim intarzijama.
    Ukrasi na podovima i zidovima su kreacija italijanskih umetnika koji su dali meke, kružne forme oko stihova iz Kurana, a upotrebljeno je više od 24 različitih vrsta mermera.
    Jedini tipični arapski detalj su četiri minareta. Džamija ima dah maorskog stila i dekorisana je marokanskim ornamentima i indijskim okvirima. Ovo elegantno zdanje kreacija je tima koji su činila 52 arhitekta, a svojom lepotom privlači i nemuslimane.

ŠRI LANKA

   Šri Lanka poznata je po drevnim i raskošnim spomenicima, plažama, opasnim džunglama i naravno - čaju. U južnom delu Indije nalazi se centar duhovnosti ove velike zemlje, njene izuzetne kulture i religije.
    Kada se 1956. godine poznati pisac ser Artur Klark, autor megahita 'Odiseja u svemiru 2001', doselio na Šri Lanku, potvrdio je da je ovaj biser u Indijskom okeanu najbolje mesto odakle može da se vidi univerzum. Šri Lanka poznata je po drevnim i raskošnim spomenicima, ali i koralnim plažama, zadivljujućim vodopadima, opasnim džunglama i naravno - čaju. Nekadašnji Cejlon, smešten između zapadne i jugoistočne Azije, na jedinstven način spojio je uticaje dva drevna carstva - Indije i Kine. Njene čari privukle su i evropske osvajače, pa su portugalski, britanski i holandski kolonijalisti ratovali za njenu teritoriju i za sobom su ostavili značajne spomenike. Iako joj je priroda podarila divne plaže, planine, vodopade i raskošnu džunglu, turisti su dugo izbegavali ovaj raj na zemlji, zbog terorističkih napada Tamilskih tigrova. Ali, kako se u poslednje vreme politička situacija u Šri Lanki smirila, mnogi posetioci dolaze tu kako bi uživali u predivnom moru i nezaboravnim avanturama.

Beli džin - Posetu Šri Lanki treba početi u Kolombu, najvećem gradu i finansijskom centru zemlje, u kome se prepliću ostaci kolonijalne arhitekture i atmosfera novog modernog doba. Stara tvrđava sa svetionikom, predsednička palata, 'beli džin' ili zgrada glavne pošte, Parlament, Petah, četvrt sa tradicionalnim bazarima, budistički i hindu hramovi, samo su deo bogatstva koje ovaj grad može da pruži. Dambula je sledeća stanica. Poznati pećinski hramovi Dambule odlikuju se vrlo vrednim statuama Bude i sjajnim fresko slikarstvom. U blizini je stena Sigirija na kojoj je u 5.veku izgrađena palata, zaslužna da Sigirija postane 'najlepši grad koji je ikada postojao'. Stena i danas predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika prošlosti, poznata po lepim freskama 'Devojke Sigirije', a uvrštena je na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.
    Polonaruvaje još jedan nemi svedok bogate kulturno-istorijske prošlosti, koji je takođe pod zaštitom Uneska. Tu su ostaci čuvene prestonice u periodu između 11. i 13. veka. Ceo kompleks je poznat po sjajnim građevinama, koje su još u veoma dobrom stanju. U ovom periodu urađen je veliki broj irigacionih radova širom zemlje a budizam je ustanovljen kao državna religija. Jedno od najniteresantnijih mesta je Kendi u kome se nalazi čuveno sirotište za slonove Pinavela. Tu je i Kraljevska botanička bašti - Paradenija, u kojoj se mogu videti veoma retke i endemske vrste biljaka.

Sve tajne južne Indije - Južna Indija, takođe poznata i kao Darvida, zauzima sam špic indijskog potkontinenta. Čine je države Andra Pradeš, Karnataka, Kerala, Tamil Andu i ujedinjene teritorije Pudučeri i Lakšadvep, a okružena je Arabijskim morem, Indijskom okeanom i Bengalskim zalivom. Tokom istorije, brojna kraljevstva su postojala na ovom prostoru, a njihov trag i uticaji, kao i uticaji britanske imperije, vidljivi su i danas.
    Tropska južna Indija inspirativna je i čudesna. Ovo je spiritualni deo jedne od najvećih zemalja sveta, jak bastion izuzetne kulture. Samo ovde mogu da se vide čuveni hramovi, tropske šume, zelene obale, plaže, divlje životinje i kosmopolitski gradovi s prijateljski raspoloženim ljudima. U ovoj čudesnoj mešavini kolonijalnih stilova, u predelima u kojima se šire mirisi začina i čaja, južna Indija se otkriva pred posetiocem i dopušta mu da uroni u njene najskrivenije tajne - prebogatu kulturu i religiju.
    Otkrivanje južne Indije treba početi u Čenaju, nekadašnjem Madrasu, glavnom gradu države Tamil Nadu i četvrtom po veličini grada u Indiji. Mada je ovaj grad bio najstarije britansko uporište u Indiji, on ipak nije izgubio svoj indijski duh. Nezaobilazno: crkva svete Meri, najstarija anglikanska crkva u Aziji, umetnička galerija 'Viktorija', muzej Madras, tvrđava svetog Đorđa, crkva svetog Tome, hindu hram Kapalisvar...

Remek-dela hinduizma - Sledeća stanica je Mahabalipuram, stari grad na obali Bengalskog zaliva, u kome se mogu videti najlepši primeri dravidske umetnosti i arhitekture. Neverovatna remek-dela napravljena u stenama odišu lepotom i harmonijom. Put se nastavlja za Kančipuram. Ovaj grad se smatra za jedan od sedam najsvetijih gradova Indije i za centar hindu religije i tamilske istorije. Nazivaju ga 'zlatnim gradom', jer je nekada imao 1.000 hramova, a danas svega 150. Bio je prestonica kraljevina Palava, Čola i radža od Viđajanagara. Sam grad je kao jedan hram, jer su svi rasuti po njemu, te se njihove gopure mogu videti sa svih strana. Hasan je centar oblasti Maland. Ime je dobio po boginji Hasanamba (boginja koja se smeje), zaštitnici grada. U neprosrednoj blizini su Belur i Halebid, mesta koja su poznata po raskošno lepim hramovima iz perioda Hojsala. Vladari ovog perioda takođe su bili velike mecene umetnosti. Belur je nekada bio prestonica kraljeva Hojsala. Čuven je po hramu Čenakešava, remek-delu umetnosti toga perioda. Hramovi Halebida takođe svedoče o veoma bogatom kulturnom nasleđu Karnatake. Naročito je poznat hram Hojsalesvara iz 12. veka.
    Misor je nekadašnja politička prestonica dinastije Vodejar, koja je vladala državom Karnataka nekih 150 godina, sve do oslobođenja od Britanaca. Kraljevi te dinastije bili su velike mecene umetnosti i kulture, tako da je Misor važio za kulturnu prestonicu juga. To je grad palata, parkova, širokih avenija, svetih hramova. Poznat je po karnatik klasičnoj muzici i igrama. Srirangapatnam, na 16 km od Misora, tvrđava je ostrvo legendarnog ratnika i kralja Tipu Sultana.
    Sledeća stanica je Trivandrum, nekadašnji stari trgovački grad sa tradicijom još od 1.000 godina pre nove ere. Veruje se da su se brodovi kralja Solomona ukotvljavali u luku koja se tada zvala Ofir. Trgovalo se začinima, slonovačom i sandalovinom. Danas je to prestonica države Kerala, lep moderan pomorski grad, građen na sedam brdašaca. Treba obići kraljevsku palatu muzej Kutiramalaiku, muzej Napier i umetničke galerije 'Sri Čitra'. Sledi povratak u Kovalam i slobodno poslepodne za odmor i kupanje na prelepim plažama, po kojima je ovo mesto postalo veoma poznato. Nalazi se na obali Arabijskog mora.
    Najjužnija tačka indijskog potkontinenta je Kanjakumari ili Kejp (rt) Komorin, mesto gde se sastaju Indijski okean, Arabijsko more i Bengalski zaliv. Jedno je od najpoznatijih hodočasničkih mesta u Indiji, a za turiste mesto odakle su izlasci i zalasci sunca spektakularni. Tu se nalazi Gandi Mandapama, sagrađen na mestu gde je čuvan Gandijev pepeo pre nego što su ga rasuli po moru. Vivikenda Rok memorijal predstavlja još jedan sveti spomenik i popularnu turističku atrakciju. Svami Vivikenda, u čiju čast je spomenik podignut, bio je duhovni učitelj, koji je, pošto je na ovom mestu boravio decembra 1892. godine u dubokoj meditaciji, dobio prosvetljenje i tako postao reformator i filozof.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana