Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Turistička Putovanja

     Čari južne Engleske, top 50 turističkih mesta u svetu, lekoviti Javor, Jermenija, azurna obala, Emilija Romanja i Toskana... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
 ČARI JUŽNE ENGLESKE

    Uspavana sela, lepe gradske pijace, izuzetna priroda, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, aristokratska zdanja i blizina Londona čine ovu oblast veoma privlačnom za turiste.
Južna Engleska, sva u kontradiktornostima, ipak bez napora balansira između prirodnih lepota, kiča, bogate istorije i inovativne kulture. Deo britanskog ostrva koji je najbliži evropskom kontinentu ima bogato vojno nasleđe. Takođe, blizina Londona je takođe značajan momenat, koji ovaj kraj čini veoma privlačnim za turiste.
    Uspavana sela, lepe gradske pijace, izuzetna priroda, aristokratska zdanja dodatni su začin krajoliku. Cela oblast može da se obiđe u jednodnevnom izletu iz Londona, tako da bez problema možete i iznenada da odlučite da odete na izlet. A to je tačno ono što radi i kraljica, provodeći vikende u Vindzoru.
    Jugoistočna obala je u ratu bila linija odbrane, zahvaljujući opasnim stenama, zamkovima i utvrđenim lukama. U unutrašnjosti se smenjuju polja, srednjovekovna sela i drevne crkve. S druge strane, tu su nostalgična i hedonistička odmarališta, popularna zbog blage klime i blizine Londona. Ukratko, to je idealna regija za upijanje primorske istorije, za uživanje u hrani iz mora, plažama i tradicionalnim pićima koliko vam duša želi. Šta videti?

VINDZOR, zamak Vilijama Osvajača, na kome su tokom poslednjih 900 godina izvršene mnoge rekonstrukcije. U Vindzoru treba videti kapelu svetog Đorđa i državne apartmane u kojima se nalazi čuvena izložba slika Van Ajka, Rubensa i Rembranta. Zamak je danas jedna od zvaničnih rezidencija britanske kraljice.

OKSFORD, grad star 1.000 godina, 'grad uspavanih tornjeva'. Između brojnih koledža (39) vijugaju uske kamene ulice, a dominira jedistveni 'Christchurch' koledž, jedan od najvećih univerziteta u Oksfordu.

BRISTOL, nekada 'ružna sestra' britanskih gradova, poslednjih godina se pretvorio u privlačan grad. Bristol je gastronomski i kulturni centar, s brojnim muzejima, modernim restoranima, bogatim noćnim životom.

BAT, poznato stecište aristokratije 18. veka. Bat je još u vreme Rimljana postao poznata banja, kada su sagrađene prve terme i hramovi na reci Ejvon i okolnim brdima. Godine 1987. grad je stavljen na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

STOUNHEDŽ, najpoznatiji arheološki lokalitet Velike Britanije. Stounhendž, koji se nalazi u ravnici Solsberi, s velikim kamenim blokovima poređanim ukrug, spada među najmisterioznija arheološka nalazišta u Evropi.

BRAJTON, najpoznatije viktorijansko letovalište i najživlje letovalište Engleske. Još u 19. veku ovde je izgrađen Kraljevski paviljon, remek-delo viktorijanske arhitekture. Čuvena promenada, trendi restorani, legendarni noćni život, kosmopolitizam... baš to ga je proslavilo.

LONDON... Često ga zovu 'svet u jednom gradu' i to ne treba shvatiti kao puku retoriku. Energije i kulture različitih naroda stvorili su od Londona perfektno začinjenu smešu, tako da je on danas u suštini ponajmanje britanski. Ipak, za sve koji traže Britaniju i tradiciju, ona je ipak tu: crni taksiji, crveni dabldekeri, 'bobiji', riba i čips u novinskom papiru i drugi simboli kraljevstva - Vestminsterska palata, Tauer bridž, mutna Temza, svetski poznato Londonsko oko, Hajd park... udahnite duboko i pripremite se da se zaljubite u britansku prestonicu.

LEKOVITI JAVOR

    Turisti pohode planinu kraj Ivanjice zbog kulturno-istorijskih spomenika, rezervata Uvac i da bi se lečili od anemije, astme ... Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Nalazi se na 1.537 metara nadmorske visine, a malo je poznato da je pogodna za lečenje niza bolesti - anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema i podizanje opšteg stanja zdravstvenog imuniteta.
    Ivanjički kraj, kome pripada i planina Javor, poznat je i zanimljiv i zbog prirodnih lepota i raznovrsnog i bogatog biljnog i životinjskog sveta. Na ovoj planini šume obiluju bukvom, smrčom, hrastom, vrbom, topolom, javorom, brezom, a obiluje divljim borovnicama, malinama, kupinama, jagodama...
    Ljubitelji prirode su u mogućnosti da se upoznaju i sa kulturno-istorijskim spomenicima, a jedan od njih je najstarija škola sa internatom u ivanjičkom kraju, zajedno sa crkvom, koju je izgradio vladika Janja 1833 godine.
U ovom kraju razvijen je lovni turizam, zahvaljujući raznovrsnom životinjskom svetu, a dominiraju lisice, zečevi, vukovi, srne, divlje svinje, fazani, orlovi, sove, kobci...
Istorijska planina - Javor obuhvata prostor između reka Tisovice, Uvca, Brnjice i Nošnice. Nošnica je prirodna granica između Javora i Golije, a najviši vrh je Vasilin vrh od 1.520 metara. Bogat je pašnjacima i čistim izvorima i u pravom smislu je istorijska planina, jer su na njoj vođeni ratovi 1804, 1876-1878. i 1912. godine. Sve do Balkanskog rata 1912. godine, ovde je bila srpsko-turska granica.

U prolećnom i letnjem periodu organizovano može da se poseti Prirodni rezervat 'Uvac', u sklopu kog se nalazi Uvačko jezero, gde gosti mogu svakodnevno da uživaju u čarima prirode, vožnji čamcima, kao i obilascima pećina. Na putu Javor - Sjenica nalaze se Sjeničko jezero i kanjon Uvca, gde je stanište beloglavog supa, jedno od retkih u Evropi. Moguće je organizovati izlet na Sjeničko jezero, čamcem ući između planina koje obiluju pećinskim nakitom, a moguće je posetiti i kanjon Uvca.

Sabor instrumenata - Na 13. kilometru od Kušića nalazi se etnoselo 'Stikovo', sa brvnarama s kraja 19. i početka 20. veka. Najstarija kuća iz 1882. godine nalazi se u samom centru sela. Na osmom kilometru od Kušića, između Mučnja i Javora, nalazi se planina Čemernica na kojoj se odigrala ključna bitka u srpsko-turskim ratovima, okončanim Berlinskim kongresom 1868. godine, kada je Srbiji priznata nezavisnost. Odlučujuća bitka javorsko-kalipoljskog rata, kojom je srpska vojska porazila tursku vojsku i onemogućila njihov prodor prema Ivanjici i Čačku, donela je mnogim srpskim borcima slavu, među njima i majoru Mihailu Iliću.
Kao interesantne lokacije treba pomenuti i Kameni most preko reke Moravice u Ivanjici, sagrađen 1906. godine, kao i Kušića Han sa početka 19. veka. U ivanjičkoj opštini se organizuje i nekoliko tradicionalnih kulturnih manifestacija sa ciljem očuvanja običaja i kulture ovog kraja, tako da svaki posetilac može ne samo da mnogo nauči, već i da se zabavi, uz Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije u Kušićima, koloniji mladih slikara. Ukoliko vam prija čist vazduh, ako volite zdravu hranu i duge šetnje i ako želite da naučite nešto više o kulturno-istorijskim spomenicima, planina Javor i ivanjički kraj pravi su izbor za vašu porodicu. U okolini Ivanjice razvijen je seoski turizam. Tradicionalno, gosti posećuju Kušiće, Međurečje, Katiće, Lisu i Deviće.

JERMENIJA

    Bivša sovjetska republika na Kavkazu, između Evrope i Azije, Jermenija, ima drevnu i bogatu kulturu, a njen narod, vekovima okružen hrišćanima i muslimanima, jedan je od najhomogenijih na svetu. 
     Istorija Jermenije je bolna i krvava, ali to nije sprečilo Jermene da sačuvaju svoj jezik i religiju. To je prva zemlja koja je prihvatila hrišćanstvo, još 301. godine nove ere. Baš zato je vreme Uskrsa pravo vreme za obilazak Jermenije. Ovaj aranžman u svojoj ponudi ima agencija 'Kon Tiki'. Obilazak počinje u Jerevanu, prestonici Jermenije, čija istorija počinje u 8. veku pre naše ere i u njemu Kaskadu, gradski park, Trg republike, spomenik genocida.
    Uoči Uskrsa je ceremonija pranja nogu u crkvi Grigorija Prosvetitelja (kao znak poslušnosti, sveštenik pere noge muškarcima ili dečacima, a istog dana održava se i ceremonija blagosiljanja maslaca, koji se nakon toga deli vernicima). Sevan jezero u koje se uliva 28 reka, a samo jedna ističe iz njega i manastir Sevan koji je građen u 9. veku na ostrvcetu, ali se zbog povlačenja vode sada nalazi na poluostrvu. Korišćen je za radionice, hodočašće i mesto za azil. Veliki petak provodi se u crkvi Svetog Sargisa (služba u znak sećanja na Hristovo hapšenje, raspeće, smrt i sahranu). Manastir Gegard predstavlja neverovatan arhitektonski kompleks koji je Unesko uvrstio u svetsku kulturnu baštinu.
    Kompleks je delom uklesan u steni. Naziv manastira, koji u prevodu znači 'koplje', potiče iz 13. veka, kada je tu preneto koplje za koje se verovalo da je njime bio proboden Hrist. Garni - paganski hram iz 3. veka, poznat po rimskim mozaicima, takođe je uvršten u svetsku kulturnu baštinu. Ečmijadzin je duhovni centar jermenskog hrišćanstva iz 4 veka. Tu se nalazi sveta stolica jermenskog patrijarha i centar jermenske apostolske crkve, a katedrala i muzej su uvršteni u svetsku kulturnu baštinu. U njoj se prisustvuje uskršnjoj liturgiji koja počinje u podne i traje dva, do tri sata. Polazak je 31. marta (sedam dana), a cena je 899 evra po osobi.

AZURNA OBALA

    Azurna obala, poznatija kao francuska rivijera, sinonim je za šik, eleganciju i opušteni život već vekovima, a polovinom prošlog veka svetski džet-set obavezno je morao da provede deo zime ili leta na obali 
    I danas je to mesto provoda za bogate i lepe, a svojom lepotom privlači i 'obične turiste'. Na ovom 'parčetu raja' nalazi se i Kneževina Monako, suverena država u podnožju južnih Alpa, uz Mediteransko more.
    Istorija ove kneževine vezana je za dinastiju Grimaldi, koja vlada Monakom već sedam vekova. Ima 30.000 stanovnika, od kojih je više od 80 odsto stranaca. Monako se sastoji od pet kvartova: Monako grad - stari grad sa prinčevom palatom, katedralom i okeanografskim muzejom, Fonvjej - stambeno-poslovni kompleks sa marinom, luka Herkul, Larvoto - plaže, Sporting klub, diskoteke, Kongresna dvorana i na kraju najpoznatiji kvart Monte Karlo, čuven po kazinima, prestižnim hotelima i luksuznim buticima.
    Monako je jedinstvena država na svetu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nica, glavni grad Azurne obale, prostire se celom dužinom predivnog Zaliva anđela. Nalazi se na samom jugu Francuske, na 30 km od Italije. Ima posebnu mikroklimu, umereno mediteransku, sa više od 300 sunčanih dana godišnje. Čuveno Englesko šetalište, luka, stari grad, pijaca cveća, trg Masena, pešačka zona, samo su deo atrakcija koje nudi ovaj grad. San Trope, mondensko letovalište, nalazi se na 100 km zapadno od Nice. To je jedan od najpopularnijih gradića Azurne obale, a proslavila ga je slavna Brižit Bardo. Nekada ribarsko seoce, danas ima marinu za luksuzne jahte, kafiće, diskoteke, prelepe peščane plaže. Ako želite da Dan zaljubljenih provedete na ovoj čudesnoj obali, onda je aranžman agencije 'Džoli' pravo rešenje. Na petodnevno putovanje polazi se 12. februara, a cena za boravak u hotelu s četiri zvezdice je od 265 evra. U cenu nije uračunat avioprevoz, a karta za tu uslugu je od 79 evra.

EMILIJA ROMANJA I TOSKANA

    Italijanske regije Emilija Romanja i Toskana čuvene su po živopisnim pejzažima, bogatom kulturnom nasleđu, ali i siru i vinu. Na prostoru između doline reke Po, Jadranskog mora i masiva Apenina, nalazi se Emilija Romanja, jedna od najznačajnijih regija Italije i čitave zapadne Evrope. U njenih devet provincija živi oko 4,5 miliona stanovnika. Čine je dve istorijske oblasti, Emilija, pretežno ravničarski predeo, koji je presecao magistralni rimski put Via Emilija, na kome su nikli prelepi gradovi: Pjaćenca, Parma, Modena, Bolonja, Rimini, i Romanja, predeo koji južno od regionalne prestonice Bolonje prelazi u brda i Apeninski masiv.
    Toskana, regija centralne Italije, sa Firencom kao najpoznatijim simbolom, dobro je poznata po svojim živopisnim pejzažima, bogatom kulturnom nasleđu i velikom uticaju na širenje renesansne kulture i umetnosti širom Evrope. Rodno mesto italijanske renesanse - Toskana - bila je stecište i in     Toskana, regija centralne Italije, sa Firencom kao najpoznatijim simbolom, dobro je poznata po svojim živopisnim pejzažima, bogatom kulturnom nasleđu i velikom uticaju na širenje renesansne kulture i umetnosti širom Evrope. Rodno mesto italijanske renesanse - Toskana - bila je stecište i inspiracija najznačajnijih umetnika - Petrarke, Dantea, Botičelija, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija...
    Osim po kulturno-istorijskom nasleđu, Toskana je poznata i po kulinarstvu i vinogorju u kome uspevaju poznate sorte vina kao što je 'kjanti'. U deset toskanskih provincija živi blizu četiri miliona stanovnika.

Kolevka renesanse - Upoznavanje Emilije Romanje treba početi u Ferari, važnom utvrđenju na rimskom putu Via Emilija, a zatim uporištu moćne plemićke porodice D'Este, jedne od najslavnijih u Italiji. Zahvaljujući njenim viđenim članovima, Ferara je u 14. i 15. veku bila jedan od najbogatijih i najnaseljenijih gradova Italije. Renesansno gradsko jezgro je u celini deo svetske kulturne baštine, pod zaštitom Uneska.
    Putovanje se nastavlja ka Bolonji, glavnom gradu Emilije Romanje, poznatom po jednom od najstarijih univerziteta u Evropi, osnovanom 1088, crvenoj boji svojih fasada, elegantnim kolonadama i kulinarskim specijalitetima. Treba videti: trg Mađore, palatu Podesta iz 13. veka, Neptunovu fontanu, zgradu Univerziteta... i dalje 'autostradom sunca' ide se ka Firenci - kolevci renesanse, grada Mikelanđelovog Davida, Botičelijevog 'Rađanja Venere', grada u kome je Dante započeo stvaranje italijanskog književnog jezika. Obavezno obići: Duomo (katedralu) sa vitkim Đotovim zvonikom i Bruneleskijevom kupolom, čudom renesansnog građevinarstva i arhitekture, palatu Vekio, trg Sinjoria, Ponte Vekio, stari most iz 14. veka, palatu Piti, crkvu Santa Kroče... U severozapadnoj Toskani je Piza, grad koji je sačuvao svoje kulturno nasleđe nastalo u periodu između 11. i 13. veka. Piza je u to vreme bila velika pomorska sila na Mediteranu.
    Piza je čuvena po Kampo Santa (Polja čudesa), jednom od veličanstvenijih trgova Italije, koji okružuju dragulji romanske arhitekture: katedrala, krstionica i čuveni simbol Italije Krivi toranj... Piza je deo svetske kulturne baštine, pod zaštitom Uneska.
    Put dalje vodi prema San Điminjanu, koji je takođe deo svetske kulturne baštine. To je tipičan toskanski brdski gradić, smešten u samom srcu doline, okružen vinogradima i maslinjacima, kao i brojnim srednjovekovnim kulama, zbog kojih je dobio naziv 'dalle belle Tori' (grad lepih tornjeva). O bogatstvu ovog grada svedočilo je 70 tornjeva, od kojih se sačuvalo 14.

Carstvo sira - 
Sledi Sijena, drugi grad Toskane po kulturnom i istorijskom značaju i večiti rival Firence. Kao suprotnost rakošnom mermeru renesansne Firence, Sijenu odlikuje gotska arhitektura sa karakterističnom crvenom opekom. Pjaca del Kampo, trg u obliku školjke, jedan od najlepših u Italiji, kojim dominira palata sa zvonikom; Pjaca del Duomo sa gotskom katedralom od crnog i belog mermera i bogatom mozaičkom dekoracijom, Santa Maria dela Skala - nekada bolnica, a danas muzej sa sjajnom kolekcijom slika iz doba renesanse... samo su deo sijenskih znamenitosti.
    U povratku kroz Emiliju Romanju stiže se i do Parme, koja je u 18. veku bila pod velikim uticajem francuskih Burbona i tada dobila epitet grada luksuza i prefinjenosti. Regija Parme ponosna je na svoje kulturno-istorijsko nasleđe, prelepe pejzaže, brojne zamkove, ali i na svoje umeće proizvodnje parmske šunke i sira parmezana. Osim toga, vredi videti i trg Garibaldi, prepoznatljiv po palati sa divnom fasadom iz 18. veka, palate Dukale i Pilota, katedralu iz 11. veka, krstionicu iz 12. veka izgrađenu od ružičastog mermera...



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana