Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Turističke Ponude

     Lepote Italije, top 10 turističkih atrakcija u Australiji, hodočašće u svetu zemlju, divna Andaluzija... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
LEPOTE ITALIJE

  Iako najpoznatija po tornju, Piza je grad koji bi trebalo posetiti iz mnogo razloga: nekadašnja pomorska sila ima bogatu kulturno-istorijsku prošlost, a danas je značajan univerzitetski centar i grad u kome se piju odlična toskanska vina.
    Posetiti središnji deo Italije i Toskanu, a ne svratiti u Pizu velika je greška. Piza je najveći grad i administrativno središte istoimenog okruga u pokrajini Toskana i poznata je širom sveta po krivom tornju, ali to nije jedino što možete videti u ovom gradu.
    Piza je izgrađena na močvarnom zemljištu i to je jedan od razloga fenomena krivog tornja. Kroz grad protiče reka Arno, koja se svega nekoliko kilometara zapadnije uliva u Tirensko more. Iz tog razloga ovaj gradić sa 87.000 stanovnika, pored kulturno-istorijske ponude, ima i turistički značaj. Reka Arno je žute boje, kao i većina zgrada na obali, pa to daje poseban šmek ovom delu grada, inače detaljno opisanog u knjizi Miloša Crnjanskog 'Ljubav u Toskani'.
    U Pizi mogu da se nađu građevine koje potiču iz etrurskog doba, pošto su Etrurci bili prvi poznati stanovnici ovog mesta. Rimljani su ga osvojili u drugom veku pre nove ere i razvijali grad kao luku.
    Piza je kasnijih vekova često menjala gospodare pošto je uvek bila na udaru onih osvajača koji su merkali Rim. Zlatno doba grada nastaje u periodu od 11. do 14. veka, kada Piza postaje samostalni grad-država i velika pomorska sila na Sredozemlju. U tom periodu je i počela da se gradi Katedrala, u okviru koje se nalazi današnji krivi toranj - Torre pendente di Pisa, ili kraće Torre di Pisa.
    Svetska atrakcija - Katedrala je smeštena u širem centru grada u delu koji se zove Kampo de Mirakolo ili u prevodu 'polje čuda'. Toranj, tačnije zvonik, je počeo da se gradi 1173. godine, ali je iste godine neplanirano počeo da se krivi. Temelje je postavio čuveni arhitekta tog doba Bonano Pisano i radio je na izgradnji do 1185. godine, kada mu se gubi svaki trag. Postoje tri verzije njegovog nestanka. Prema jednoj, sam je nestao kada je shvatio da toranj tone, prema drugoj je umro, prema trećoj je ubijen.
    Pisano je do tada uradio tri i po sprata i zvonik je narednih 90 godina stajao napola završen. Tada je drugi arhitekta Giljermo de Instril započeo dogradnju, posle njega su još neke arhitekte pokušavale da isprave toranj, ali je po završetku izgradnje 1360. godine na duže prestala briga o ispravljanju tornja.

    Toranj je do 1990. godine bio toliko nakrivljen da su vlasti morale da ga zatvore za turiste i krenu u sanaciju. Rezultat tog rada bio je ispravljanje za 44 centimetra i vraćanje u položaj iz 1838. Radovi su trajali punih 11 godina i toranj je 2001. ponovo otvoren za posetioce. Visina tornja od zemlje do niže strane danas iznosi 55,86 metara, a od zemlje do više strane 56,70 metara.
    Debljina zidova pri dnu je 4,09 metara, a pri vrhu 2,48 metara. Težina tornja je 14.453 tone, zvonik sa sedam zvona ima tačno 294 stepenika. Svako od tih sedam zvona ima drugačiji naziv. Ukoliko želite da se prošetate tornjem, to zadovoljstvo će vas koštati 10 evra ukoliko ste sami, ili šest evra ukoliko ste deo neke veće organizovane grupe.
    Naravno, Toranj kao svetska atrakcija privlači mnoge turiste, posebno su česti gosti iz Azije i Rusije. Takođe, nemali broj Srba posećuje ovo mesto, a posebno su uočljive studentske ekskurzije, pa nimalo ne čudi što lokalni prodavci na spomen da dolazite iz Srbije razvuku širok osmeh i ponude nešto nižu cenu suvenira.
Pasta i kjanti - Kada je reč o suvenirima, na 'polju čuda' se mogu naći razni suveniri sa motivima krivog tornja. Cene raznih privezaka i malih suvenira su od dva do pet evra, majice i kape se kreću od sedam do 10 evra, dok su duksevi oko 20 evra.

    Naravno, ovde se mogu naći i čuvena italijanska testa i špagete, ali su za naše prilike dosta skupa, od šest evra pa naviše. Čuvena toskanska vina, poput kjantija, prodaju se u običnoj ili veoma interesantnoj ambalaži, a u zavisnosti od toga koštaju od 14 evra pa naviše. Posebna atrakcija za potpisnika ovih redova bio je hot-dog napravljen u obliku krivog tornja. Cena od 4,5 evra za jedan od najvećih hot-dogova koji možete da nađete na svetu i nije prevelika.
    Zbog krivog tornja sve drugo u Pizi pada u senku, pa i podatak da je tu rođen slavni italijanski astronom, fizičar, matematičar i filozof Galileo Galilej (1564-1642). Galileo je studirao na Univerzitetu u Pizi od 1581. do 1585, da bi na tom univerzitetu od 1592. do 1610. predavao matematiku. Najpoznatiji današnji stanovnik Pize je čuveni tenor Andrea Bočeli. U Pizi možete videti i fascinantnu statuu Romula i Rema dok ih hrani vučica.
    Noćni život zavisi od dana kada se nalazite u njemu. Tokom vikenda je mnogo življe, posebno na obali reke, na kojoj se nalaze jedan splav i nekoliko kafića koji nude živu muziku. Sve u svemu, Piza se obiđe za pola dana, ali je dolazak u ovaj gradić svakako nešto što ćete pamtiti celog života.

HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

   Jedinstveno šarenilo lica, nošnji i jezika, hramovi i sveta mesta na svakom koraku i neponovljivi spoj vere i istorije - sve to nudi odlazak u Izrael, jedinu zemlju koja nosi naziv 'sveta'.

    U Izraelu postoji čak 3.500 istorijskih ili svetih mesta, a na svakom od njih čeka vas neponovljivi doživljaj vere i istorije. Prastara naselja, svedoci i mesta istorije, ali i moderni kvartovi koji stoje kao uklesani u strma brda, usidrili su se tik uz zelene doline i rasporedili se uz obale Mrtvog mora.

Na obali Mrtvog mora

    Izrael je zemlja neopisive lepote, koja u sebi ima pomalo mediteranskog, bliskoistočnog i starorimskog šarma. Prostire se na više od 20.000 kvadratnih kilometara, od čega gotovo 70 odsto prekriva pustinja. Zajedno sa Palestinom, ova zemlja 'čuva' najsvetija mesta hrišćana, Jevreja i muslimana, ona je dom sina božjeg koji se ovde rodio, živeo i stradao. Kao simbol najznačajnijih događaja hrišćanstva, Božića i Uskrsa, idealna je destinacija baš u periodu ovih velikih praznika.
    Zajedno sa svojim mondenskim predgrađem Jafom, Tel Aviv je epicentar kupovine, zabave i odlične hrane. Stara Jafa se smatra najstarijom lukom na svetu. Odavde otiđite do biblijskog Loda i posetite crkvu Svetog Đorđa, u kojoj se nalazi grob ovog sveca. Nastavak puta će vas odvesti prema starim filistejskim gradovima počevši od dela Bet Šemeša, preko Berševe pa sve do Elata na jugu. Jug zemlje je poseban po mnogo čemu. Ovde se nalazi najniža tačka zemlje, Mrtvo more sa neobičnim priobaljem, ali i ostaci najstarijeg grada na svetu Jerihona. Na Brdu iskušenja stoji prelepi grčki manastir, a s obzirom na to da se do njega stiže žičarom, turisti mogu da uživaju u panorami Nazareta i okoline. Nastavite do reke Jordan i čuvenog mesta krštenja Jardenit, a jedinstveni doživljaj imaćete ako se brodom zaputite ka svetim mestima kraj Galilejskog jezera, gde je Hrist propovedao.

Jerusalim - Glavni grad Izraela i jedan od najstarijih gradova na svetu je mesto na kome se ukrštaju religije poput hrišćanstva, judaizma i islama. Smešten je na Judejskim brdima, a krase ga prelepa zdanja, sva do jednog sazidana ili 'presvučena' u kamen. Iako njegovo ime znači 'grad mira', istorija Jerusalima ne beleži mnogo mirnih perioda. Osvajali su ga i razarali Egipćani, Grci, Rimljani, Persijanci, Turci...

    Stari grad je izgrađen 1536. godine, u vreme Sulejmana Veličanstvenog, i danas ne izgleda kao grad u kojem je živeo Isus Hrist. Ipak, precizno su utvrđeni i rekonstruisani put njegovog stradanja i mesto raspeća. Ulica stradanja ili Via dolorosa predstavlja trasu dugu 1.000 koraka kojom je Isus koračao noseći krst na kojem je razapet. Počinje od Lavljih vrata i vodi do Golgote, gde je Grob Spasitelja. Na mestu Hristovog raspeća stoji velelepna Saborna crkva Hristovog groba, koja se smatra centrom hrišćanskog sveta, a čini je kompleks manjih crkava koje su spojene zajedničkim krovom.

Maslinova gora - Jedan dan treba posvetiti i odlasku u Vitlejem i obilasku znamenitosti ovog gradića. U njemu će vas dočekati crkva Hristovog rođenja, crkva na Poljima pastira, manastir proroka Ilije, a u povratku vredi zastati kod mesta En Karem, u kome je rođen sv. Jovan Krstitelj.
    Nezamislivo je boraviti u Jerusalimu, a ne obići Maslinovu goru, koja se prostire s istočne strane grada. U njoj je Isus Hrist često boravio, a istorija kaže da se baš u njenom čarobnom okruženju molio, učio apostole molitvi i oprostio se od svojih sledbenika.

    Jedna od najpoznatijih crkava Maslinove gore je crkva Svete Marije Magdalene iz 19. veka. Značajna je kao sveto mesto u kome se čuva deo časnog krsta na kojem je mučen Isus Hrist, kao i ikona koja prikazuje Mariju Magdalenu kako u Rimu predaje crvenojaje caru Tiberiju, potvrđujući time da je Hristos vaskrsao. Crkva je smeštena u blizini takođe impresivnog ruskog manastira Hristovog vaznesenja. Iako na Gori postoji još mnogo jedinstvenih mesta koje treba videti, jedno od onih koje ne bi trebalo zaobići je katolička crkva Oče naš, u kojoj je Hrist prvi put izgovorio molitvu gospodnju. Na zidovima u okviru crkvenog kompleksa ova molitva je ispisana na čak 63 jezika, među kojima je i aramejski, kojim je govorio sam Isus.

DIVNA ANDALUZIJA

   Najjužnija i najveća španska regija Andaluzija u svetu je poznata kao jedna od najprimamljivijih destinacija za odmor elite, ali je zbog prelepih gradova i živopisnih belih sela interesantna i ljudima željnim upoznavanja novih mesta.
     Sa oko 8 miliona stanovnika i 87.268 kilometara kvadratnih površine, prostranija je i mnogoljudnija od polovine evropskih zemalja. U njoj ćete pronaći pomalo od svih onih najtipičnijih slika koje se vezuju za Španiju - flamenka, borbi bikova, jarkih boja i strasti. Ostala je upamćena i kao večita inspiracija velikih umetnika, pisaca, pesnika i slikara. Međutim, ono što je čini neodoljivom jeste činjenica da se u njoj na najlepši način susreću istok i zapad, u egzotičnoj mešavini hrišćanske, mavarske, jevrejske i ciganske kulture.
Malaga - Panorama Malage je slika koja fascinira. U pitanju je lučki grad smešten na obalama Mediterana, prepun tragova istorije, ali i pulsirajućeg modernog života. Slikarski genije, kojem su širom Španije posvećeni mnogi spomenici, rodio se upravo ovde, pa je novi muzej sa podsećanjima na njegovo stvaralaštvo i privatni život možda najatraktivniji u Malagi.
Plasa de la Mersed, Plasa de Toros, La Malageta, monumentalna katedrala, stara gradska četvrt, Plasa de la Konstitusion - sve su to mesta koja u ovom južnom gradu ne možete zaobići. Na putu do plaže prolazi se kroz pešačku zonu, po mnogima najlepšu ulicu ovog grada čijoj lepoti doprinose svetle fasade, stilizovani prozori na zgradama i jedinstveno platno za zaštitu od sunca razapeto duže cele ulice.
Granada - Zahvaljujući veličanstvenoj Alhambri i mnoštvu kulturno-istorijskih spomenika nastalih pod uticajem različitih civilizacija, Granada je jedan od najposećenijih gradova Španije.
    Otmena palata mavarskih kalifa Alhambra sagrađena u 14. veku, spada u najlepše zamkove na svetu koji su pod svetskom zaštitom Uneska. Njena naziv znači 'crvena tvrđava', a dobila ga je zbog crvene opeke koja danas preovlađuje na njenoj fasadi. U prošlosti mavarski pesnici opisivali su je kao 'biser među smaragdima', misleći na tadašnji beli kamen i boju okolnih šuma. Iako je ovo najvažnija atrakcija u Granadi, turiste privlači i centar grada, koji krase mini-barovi i lepo uređene ulice.

Sevilja - Grad koji je, osim po burnoj istoriji, poznat i po festivalskoj atmosferi. Sevilja je najveći grad južne Španije, i mesto Don Huana i čuvene Karmen. Krase ga parkovi Marije Luize, Trg Španije, kvart Santa kruz, treća po veličini katedrala na svetu u čijem je temelju uklesan natpis - 'Napravićemo nešto zbog čega će svi na svetu misliti da smo ludi!'. Posetite i Kolumbov grob i kraljevsku kapelu, a slobodno vreme provedite u kvartu Santa kruz.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana