Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Man - plutajuće ostrvo, top 10 romantičnih destinacija za putovanje, vode turskih laguna, šest najmanjih država na svetu... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
MAN- PLUTAJUĆE OSTRVO

    Mali svetionici, drvene klupe okrenute ka moru, netipičan gradski prevoz koji čine tramvaji sa konjskom vučom i česta kiša koja blago remeti savršenu tišinu tipične su odlike britanskog ostrva Man, smeštenog u Irskom moru.
    Za sve one koji žele da osete duh Velike Britanije, a nisu ljubitelji gužve i buke velikih gradova, ostrvo Man je idealna turistička destinacija. Iako ćete teško naći direktan let do ove engleske oaze smeštene u Irskom moru, na pola puta između Liverpula i Dablina, kada stignete na njegovo kopno iznenadiće vas broj stalnih i novih posetilaca, koji su rešili da baš ovde provedu svoj odmor.
    Do tačke 'Izl ov Man', kako je pravi naziv ostrva Man, može se stići troipočasovnom vožnjom brodom koji jednom dnevno plovi iz Liverpula ili feribotima koji voze od Belfasta i Dablina. Iako je arhitektura na ostrvu u tipičnom viktorijanskom stilu, a tu je i engleska funta koja vas podseća na to gde ste, spremite se za potpuno novi doživljaj Velike Britanije, zbog koga ćete na trenutke misliti da ste odsečeni od ostatka sveta.

Prestonica demokratije - Iako se njegovo ime često nepravilno prevodi zbog čega ga znaju i kao 'Ostrvo čoveka' (eng. man - čovek), ostrvo nosi naziv po svojim žiteljima Mancima.
    Oni su poreklom Vikinzi, a ovde su se naselili još u srednjem veku. Man je u Evropi poznat kao najstarija demokratska kraljevina jer se u njoj nalazi najstariji demokratski parlament na svetu. Iako je deo Ujedinjenog Kraljevstva, ostrvo uživa posebnu vrstu autonomije. Zgrada parlamenta Tinvald, koji su Vikinzi osnovali još pre hiljadu godina, nalazi se u Kasl Taunu i danas nosi ime 'Stara kuća ključeva'. Ispred nje je postavljen specifičan plato, izdeljen na nivoe i sa središnjom stazom, kojom jednom godišnje korača kraljica Elizabeta Druga. Svakog 5. jula, na 'Tinvald dej', građani se okupljaju na ovom platou i tada imaju pravo da se požale na sve što im je smetalo u prethodnoj i da kažu šta žele da promene u novoj godini. Oni na taj način sami izglasavaju nove zakone, a kraljica ih onda samo zvanično odobrava. Novoizglasani zakoni važe tačno godinu dana, do sledećeg 'Tinvald deja', kada ponovo mogu da se menjaju i dopunjuju.
Tri viteške noge - Ostrvo Man je dugačko oko osamdeset kilometara i broji osamdeset hiljada stanovnika. Njegov grb, poput pravog zaštitnog znaka, najbolje opisuje karakter i način života ostrvljana. To su tri noge 'zarobljene' u viteškom oklopu koje, postavljene pod uglom od šezdeset stepeni, formiraju stilizovani točak. Ovaj simbol, koji je inače utisnut na svim suvenirima i na manskim novčanicama, označava snalažljivost naroda koji predstavlja, jer su Manci, navodno, toliko vispreni da se, kako god ih neko baci, uvek dočekaju na noge.
    Da ste u Velikoj Britaniji osetićete možda jedino zbog česte kiše koja nekada i celo popodne dosadno rominja, kao i zbog tipičnih Engleza koji ne izbijaju iz pabova u kojima, uz ispijanje 'ginis' piva i glasno navijanje, prate TV prenose fudbala, kriketa i konjičkih trka. Međutim, ovu sliku ćete pre viđati vikendom, dok su radnim danima pabovi i restorani uglavnom praznjikavi. Osim manjih mesta u kojima se stanovništvo bavi ribolovom, u dva veća grada, Daglasu i Ramseju, razvijeni su bankarski poslovi. Zbog niskih poreza, Man je raj za biznismene koji neretko, posle kraja svog radnog veka, na ostrvu kupuju kuće i ovde provode dane penzije.

Tramvaji i konji - Glavni grad ostrva je Daglas, sa oko 30.000 stanovnika, koji je ujedno i centar turizma. U njemu su, uz samu obalu, nanizani brojni hoteli koji izgledom jako podsećaju jedan na drugi. Uglavnom su iste kategorizacije i njihova unutrašnjost podseća na brodske kabine. U Daglasu treba da posetite prelepu pešačku zonu koja je načičkana buticima, suvenirnicama, pabovima i čajdžinicama, ali i da prošetate njegovom obalom.

    Iako dugu obalu krase plaže sa sitnim peskom, on se, zbog kiše, često pretvara u mulj, pa se na Manu skoro niko ne kupa. Međutim, na uzvišenjima iznad obale u Daglasu, kao i u okolnim mestima, nanizane su drvene klupe koje su okrenute prema moru. Zanimljiva tradicija na Manu je da deca i rodbina, u znak sećanja na svoje roditelje i pretke, doniraju postavljanje ovih klupa. Zato ćete, kada sednete na bilo koju od njih, videti pločicu sa imenima onih koji su nekada tu živeli.
    U brojne zanimljivosti koje odslikavaju netipičnu svakodnevicu modernog Manca, spada i gradski prevoz. Gotovo nikada nećete naići na saobraćajnu gužvu, niti ćete na ulicama čuti škripanje i zujanje motornih vozila. Pošto su ulice i putevi uski, autobusi i tramvaji su im potpuno prilagođeni. Autobusi su kratki i uglavnom na sprat, dok su tramvaji otvoreni, a po gradskim šinama ih vuku konji. Vrlo je moguće da ćete bar jednom za vreme boravka na ostrvu spaziti vrlo mali zastoj, od svega nekoliko vozila u redu, koji je nastao zbog toga što se usporeni konj zagledao u pučinu.

U ritmu plime i oseke - Na Manu ćete upoznati i autohtonu vrstu divljih mačaka bez repa, koje žive samo ovde i takođe predstavljaju jedan od simbola ostrva. Nemojte se začuditi ni što će vaši domaćini često strastveno pričati o motociklima, jer se na Manu jednom godišnje održavaju i čuvene trke 'TT rejsiz' za motore velike kubikaže. Preporuka je i da obavezno zađete malo dalje u unutrašnjost ostrva, gde ćete naići na brojna etnosela. U njima su nekada živeli Kelti, a danas o tome svedoče male seoske crkve sa okolnim grobljima sa dominantnim keltskim simbolima. Ne propustite da jedan ceo dan provedete na obali, jer će vas ovde fascinirati neverovatna brzina smenjivanja plime i oseke, kada ćete imati mogućnost da vidite prelep prizor - stotine malih čamaca živih boja nasukanih na obalu. Pre nego što odete sa Mana, obiđete i neki od svetionika, koji su poslednjih godina pretvoreni u kućice, a kupuju ih uglavnom bogati ljudi.

VODE TURSKIH LAGUNA

    Da bi stvorili svojevrsne mediteranske gradove rizorte, stanovnici bajkovite antalijske regije i zapadne turske obale mnogo su ulagali u razvoj ovdašnjeg turizma koji poslednjih deset godina beleži ogroman rast. U ovoj zemlji bukvalno možete birati kakav odmor želite, a zbog činjenice da je blagoslovena velikim brojem sunčanih dana sve do duboko u zimu, Turska je savršena jesenja destinacija za odmor 

Raskrsnica vremena - Smešten direktno u antalijskom zalivu, istoimeni turski grad mesto je na kome se ukrštaju istorija i moderna turska kultura. Od sredine šezdesetih godina Antalija je poznata kao kapija turske rivijere. Antalija se može pohvaliti savršeno očuvanim rimsko-otomanskim kvartom Kaleici, sa koga puca pogled na planinu Beidaglari, u čijem podnožju je 'ušuškana' rimska luka sa osvežavajuće čistom vodenom površinom. I mada stanovništvo još nije dostiglo nivo urbane sofisticiranosti kakvu ćete sresti u Istanbulu ili Ankari, 'život' grada nezadrživo grabi napred u stilu popularnih savremenih destinacija. Na krajnjem istočnom i krajnjem zapadnom delu grada prostiru se dve velike gradske plaže - peščana Lara i šljunkoviti Konijalti. Međutim, pošto je ovo ipak dvomilionski grad, možda je bolje da ga posetite iz nekog od jednako popularnih okolnih letovališta kao što su Alanja, Kemer, Side, Belek ili bajkoviti Bodrum.

Za svačiji ukus - Smešten na poluostrvu, na mestu gde se susreću Egejsko i Sredozemno more, Bodrum se može podičiti impozantnom tvrđavom Halikarnas iz 15. veka i jednim od svetskih čuda antičkog doba - grobnicom kralja Mausolusa. Bodrum posebno pogoduje ljudima koji vole opušteni odmor, jer kao umetnička kolonija ima brojne kafee, galerije i jedinstvene stare vetrenjače, što sve zajedno stvara boemsku atmosferu.
    Iako je nemoguće izdvojiti idealno letovalište u Turskoj, po lepoti predela izdvajaju se Fetije i Marmaris. Od samog pogleda na Fetije zastaje dah, jer panorama ovog grada otkriva rajski zaliv i nestvarni planinski venac koji 'štiti' ovu lagunu. Jednako zanimljive sadržaje nudi i Marmaris, a ono što će vas sigurno fascinirati je marina sa šarenim jahtama, Kleopatrina plaža i jedinstvena kupovina na otvorenom bazaru.

ŠEST NAJMANJIH DRŽAVA NA SVETU

    Minijaturne države, od kojih su neke manje i od najmanjih gradova, idealna su destinacija za avanturu i kratak odmor. One su toliko male da pre liče na gradove nego na države, ali su, upravo zbog toga, čuvene u svetu. Iako broje svega nekoliko desetina hiljada stanovnika i imaju minijaturne prestonice, najmanje države sveta i te kako imaju šta da ponude radoznalim turistima. Dok se u jednima možete odmarati izolovani na kopnu uzdignutom svega par metara od nivoa okeana, u drugima možete skijati u alpskom okruženju, posmatrati trku Formule 1, ili obilaziti stare dvorce i zanimljive muzeje.

1. Vatikan - S površinom od 0,4 km˛ i svega 770 stanovnika, od kojih nijedan nema stalni boravak, Vatikan je najmanja država na svetu. Država u državi, kako ga nazivaju, Vatikan je simbol moći katoličke crkve. Njegovim centrom smatra se Trg Svetog Petra, koji važi za jedan od najpoznatijih gradskih trgova na svetu. Ovde se nekoliko puta godišnje održavaju čuvene papine mise koje, pod otvorenim nebom, pomno prate stotine hiljada ljudi.
    Budući da se doslovno radi o kvartu u srcu Rima, ovaj 'sveti grad' je jedinstvena pojava na svetu i zbog toga uživa poseban status. U njemu treba da posetite kompleks muzeja koji su smešteni u Vatikanskoj palati i posvećeni su rimokatoličkim poglavarima iz prošlosti.

2. Monako - Ova mala kneževina na jugu Francuske nešto je veća od Vatikana i sa površinom od 0,7 km˛ zauzima drugo mesto na listi najmanjih država sveta. Impresivna je brojka njenih državljana, jer broj zavedenih državljana koji naseljavaju tako mali prostor dostiže 32 hiljade, međutim, mnogi od njih preko godine ne žive ovde.
    Državu zapravo čini grad Monte Karlo, koji je sinonim za prestiž i luksuz, a njegova obala smatra se jednom od najlepših na svetu. Kneževina je poznata kao meka za ljubitelje hazardskih igara i zemlja u kojoj se nalazi čuvena staza Formule 1, ali i kao dom princeze Grejs Keli, po mnogima najlepše holivudske glumice svih vremena. Monako je nezavisan od 13. veka.

3. Nauru - Ostrvska državica čija površina iznosi 21 km˛ nalazi se u južnom Pacifiku, u blizini Maršalskih ostrva. Ova zemlja predstavlja ovalno koralno ostrvo bogato fosfatima koje krasi 30 kilometara duga strma obala. U Nauruu danas živi oko 10.000 stanovnika koji su uglavnom koncentrisani u obalskom pojasu. Zanimljivo je da ovde zaposleni zapravo i ne rade, jer je radno vreme na ostrvu fleksibilno, uz česte pauze za ispijanje piva.
    Krase ga rajske plaže sa visokim palmama, a iako je prosečna temperatura na ostrvu između 25 i 30 stepeni, ako posetite ovo mesto spremite se za kupanje na kiši. Nauru je jedina država na svetu koja nema glavni grad, a nezavisan je postao 1968. godine.

4. Tuvalu - Čini ga devet minijaturnih ostrva smeštenih na pola puta između Australije i Havaja. Prostire se na 26 km˛ i broji 13.000 stanovnika, a najviša tačka na ostrvu dostiže samo pet metara nadmorske visine. Tuvalu je bio pod protektoratom Velike Britanije sve do 1978. godine, kada su njegovi žitelji na referendumu izglasali potpunu nezavisnost.
    Prestonica države je grad Funafuti, čija je uprava prošle godine objavila da uskoro namerava da pređe na obnovljive izvore energije i da počne da pokriva građevine solarnim pločama. Na taj način bi svom stanovništvu obezbedili dovoljno električne energije u kojoj sada oskudevaju. Tuvalu je postao svetski poznata zemlja zbog svog internet domena (. tv) koji su kupovale mnoge poznate svetske TV mreže. Država je od prodaje domena zaradila milione.

5. San Marino - Smatra se najstarijom državom na svetu, a sa površinom od 61 km˛ zauzima peto mesto na listi najmanjih zemalja. Prema predanju, državu je 301. godine osnovao klesar Marin s ostrva Raba, po kome je država i dobila ime. Pre Drugog svetskog rata bila je među siromašnijim državama u Evropi, a danas, sa tri miliona turističkih poseta godišnje, spada među zemlje sa najvišim životnim standardom.
    San Marino je enklava unutar Italije, podeljena na devet malih gradova-opština, od kojih je svaka smeštena na po jednom brežuljku. Poznat je kao zemlja-tvrđava jer ga krase savršeno očuvane srednjovekovne građevine. Posetite Muzej oružja u dvorcu Frata iz 11. veka, zatim Muzej voštanih figura u kome možete videti 100 istorijskih velikana u ambijentu i odeći iz svog vremena, kao i Muzej neobičnih predmeta, jedini te vrste u svetu.

6. Lihtenštajn - Ova kneževina smeštena u dolini reke Rajne prostire se na 160 km˛ i broji 34.000 stanovnika. Ime je dobila po dinastiji Lihtenštajn koja dolazi iz istoimenog dvorca u Donjoj Austriji i čija Kneževska palata i danas predstavlja prepoznatljiv simbol ove male zemlje. U glavnom gradu Vaduzu nalazi se čuveni Poštanski muzej sa najvrednijom kolekcijom poštanskih maraka u svetu. Suvenirnice u Vaduzu su iskoristile njegovu popularnost pa su gotovo svi suveniri koje ćete ovde naći ukrašeni komercijalnim izdanjima poštanskih markica.
    Lihtenštajn je poznat po bajkovitim ski-centrima, a najviši vrh Graušpic visok je 2.599 metara. Uprkos neposrednoj blizini Alpa, klima je blaga planinska. Ukoliko rešite da posetite ovu malu zemlju, svakako je bolje da to učinite zimi kada vam se nudi mogućnost da uživate u brojnim zimskim sportovima.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana