Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Dvorci i vrtovi, najlepši dvorci na svetu, dolina Katmandua - poseta Dalaj Lami, lepote južne Italije, večni Dubrovnik... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
DVORCI I VRTOVI

    Zahvaljujući blagoj klimi, mirisima i bojama, dolinu Loare zovu i 'bašta Francuske'. Zbog toga su i kraljevi ovde gradili velelepna zdanja.
Da bi se osetila i doživela sva raskoš životnog stila aristokratije u vekovima za nama, dovoljno je samo posetiti dolinu Loare. Zahvaljujući blagoj klimi, mirisima i bojama, cela dolina se naziva 'baštom Francuske'. To je i bio razlog zbog čega su još od kraja srednjeg veka, francuski kraljevi i vlastela baš tu gradili raskošne dvorce i zamkove. U dolini Loare od 10. do 15. veka izgrađeno je više od 300 dvoraca s prelepim vrtovima, a za njihovu izgradnju angažovane su najčuvenije arhitekte i dizajneri tog doba.
    Sve do sredine 16. veka, u dolini Loare bile su koncentrisane moć i vlast, kada je zahvaljujući kralju Fransoi Prvom vlast preneta u Pariz. Dvorci Loare tada su postali letnje rezidencije. Iako su uništavani, počev od Francuske revolucije pa do svetskih ratova, njihova lepota i sjaj su obnavljani i očuvani, a od 2.000. cela dolina je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Danas su dvorci otvoreni za turiste ili pretvoreni u hotele, a dolina je i zbog dvoraca, ali i zbog predivnih krajolika, istorijskih mesta i odličnih vina, jedna od najposećenijih destinacija u Francuskoj.
Lanže je sagrađen za samo pet godina po naredbi Luja XI. Bez većih promena ili dogradnje tokom vekova, zadržao je prvobitan izgled iz XV veka.

Aze le Rido - dvorac je sagrađen 1515. godine u prvoj godini vladavine Fransoa Prvog. Glamurozniji spolja nego iznutra i znatno manje razmetljiv od drugih, ovaj dvorac jedan je od najranijih renesansnih zdanja. Zbog svog izgleda oduvek je privlačan romantičnima, a Balzak ga je nazvao 'brušenim dijamantom u reci Indri'.

Ise - njegova bela kamena silueta veličanstveno se uzdiže iznad reke Endr. Smatra se da je Šarl Pero upravo u ovaj dvorac smestio svoju Uspavanu lepoticu da sanja stogodišnji san...

Vilandri je jedinstven po lepo uređenim vrtovima koji ga okružuju i koje mnogi smatraju za najlepše na celom svetu... Dvorac, završen 1536. godine, poslednji je u nizu velikih dvoraca sagrađenih u dolini Loare u periodu renesanse.

Šenonso - jedan od najlepših dvoraca u dolini. Renesansni biser sagrađen početkom 16. veka poznat je još i kao 'Dvorac šest dama', od kojih je najpoznatija bila Katarina Mediči. Okružen predivnim vrtovima i šumom, dvorac je ukotvljen u mirnim vodama reke Šer; sa drugom obalom je povezan mostom nad kojim je uzdignuta elegantna dvospratna galerija.

Ševerni - sagrađen u prvoj polovini 17. veka, ovaj savršeno očuvan primerak francuskog klasicizma danas je dom plemićke porodice Iro, koja u njemu redovno organizuje raskošne prijeme i partije lova na lisice.

Bloa - velelepni dvorac dominira gradom, ili tačnije rečeno četiri dela dvorca, jer su tokom vekova (od 13. do 17.) razni vlasnici dodavali po neko krilo shodno arhitektonskom ukusu svoga vremena. Tako se u okviru istog zdanja, rame uz rame, nalaze gotski, renesansni i klasicistički elementi.

Šambor - najveći, a verovatno i najpoznatij dvorac u Dolini Loare. Fransoa Prvi najzaslužniji je za izgradnju ovog veličanstvenog renesansnog zdanja iz 16. veka, u kome je Molijer vek i po kasnije napisao i pred Lujem XIV prvi put izveo svog 'Građanina plemića'. Okružen sa preko 5.000 hektara šume, Šambor je bio pozornica mnogih kraljevskih partija lova.

Versaj - izgrađen u 17. veku, ovo velelepno zdanje sedište je francuske monarhije od 1682. godine, kada je čuveni kralj Luj XIV preselio dvorsku svitu i vladu iz Pariza, pa sve do revolucije 1789. godine. Pre svrgavanja Luja XVI sa vlasti, dvorac je bio najluksuznija kraljevska palata u Evropi.

POSETA DALAJ LAMI

    Zemlje veličanstvenih hramova istočnjačke religije, ali i živopisnih predela i lica koja govore više od onog što će vam ispričati turistički vodiči. Tibet i Nepal. Odvojite vreme da vidite po čemu su toliko posebne. Dolina Katmandua predstavlja pravu riznicu kulture, istorije i umetnosti.
    U okviru ovog putovanja planirano je razgledanje starog jezgra Katmandua i čuvene Svajanbunat stupe. Ovo je grad muzej, sa veoma autentičnom i dobro očuvanom arhitekturom prethodnih vekova. U njemu se nalazi jedinstveni hram - hram žive boginje Kumari Bahal.     Dolina Katmandua predstavlja pravu riznicu kulture, istorije i umetnosti.
    U okviru ovog putovanja planirano je razgledanje starog jezgra Katmandua i čuvene stupe Svajanbunat. Ovo je grad muzej, sa veoma autentičnom i dobro očuvanom arhitekturom prethodnih vekova. U njemu se nalazi jedinstveni hram - hram žive boginje Kumari Bahal. Najstarija drvena građevina u gradu je Kastamandapa, a svakako treba zaviriti iza kapija Hanuman Doka, palate nepalskih kraljeva.

Buda nadgleda - U neposrednoj blizini grada nalazi se stupa Svajanbunat, stara 2.000 godina, koja dominira celom okolinom. Za budiste Katmandua, to je važna svetinja, jer veruju da ih Buda neprestano posmatra i štiti sa svojih četvoro očiju uprtih na sve četiri strane sveta. Stupa Budanat jedna je od najvećih te vrste u svetu, u čijoj okolini žive kaluđeri u manastirima. Veliko svetilište Pašupatinat predstavlja najsvetije mesto za sve hindu vernike Nepala, posvećeno bogu Šivi. Nalazi se na reci Bagmati, na čijim se obalama vrše kremiranja.
    Patan je pet kilometara udaljen od Katmandua. Poznat je pod imenom Lalitpur ili grad lepih umetnosti, u kome se pored izvanrednih građevina srednjovekovne arhitekture nalaze i četiri stupe za koje se veruje da su nastale u trećem veku pre nove ere, za vreme vladara Ašoke. Lasu nazivaju 'gradom bogova' i ona predstavlja duhovni centar zemlje. U okviru ovog putovanja obići će se manastir Džokong, koji je najsvetiji i najstariji na Tibetu, i posetiće se pijaca gde se mogu naći izvanredni predmeti umetničkih zanata. U kartu izleta uvrstite obavezno i Potale, najpoznatiju palatu na Tibetu, rezidenciju dalaj-lame. Zbog jedinstvene arhitekture i umetničkog dostignuća ubraja se u jedno od svetskih čuda.
    Manastir Sera drugi je po veličini na Tibetu. Letnja rezidencija dalaj-lame Norbulinka se nalazi u neposrednoj blizini Lase. Putnici u okviru ovog putovanja mogu videti Pigace, stari trgovački i politički centar provincije Cang, koji se nalazi na južnoj obali reke Bramaputre, i manastir Tašilumpo, najveći u celoj oblasti, a poznatiji je kao sedište pančen-lama.

'Nebesko' sahranjivanje - Posete najvećem manastiru u Tibetu Drepung i fabrici čuvenih tibetskih tepiha su nezaboravne. Manastir Pa Bong Ka je mesto koje su veliki mislioci tibetskog budizma, poput Songcena, Padmasambave i Atiše, koristili za meditaciju. U blizini se nalazi mesto gde se izvodi 'nebesko' sahranjivanje za stanovnike Lase.
    Badgaon je poznat kao grad bogova čija arhitektura starih građevina predstavlja pravo remek-delo. U putovanje je uključeno i razgledanje glavnog grada Indije, čiji kulturno-istorijski spomenici potiču iz različitih perioda njegove istorije. Novi Delhi ističe se sjajnom kolonijalnom arhitekturom, čiji su najlepši primeri zgrada Parlamenta, Predsednička palata, Kapija Indije i zgrade ministarstva. Najimpresivnije arhitektonske celine ipak su Crvena tvrđava, jedan od bisera mogulske umetnosti srednjeg veka i najveća džamija Indije - Džami Masdžid. Razgledanje obuhvata i dva čuvena spomenika iz daleke prošlosti Kutub Minara iz 12. veka i Humajunovog mauzoleja iz 16. veka, za koji kažu da je služio kao model za izgradnju čuvenog Tadž Mahala. Cena putovanja po osobi je 2.390 evra.

LEPOTE JUŽNE ITALIJE

   Južni deo Apeninskog poluostrva predstavlja specifičan italijanski predeo, sa posebnim južnjačkim šmekom koji se oseća u svakom njegovom gradu. I sami stanovnici ove zemlje će vam reći da je jug nešto posebno i da se dosta razlikuje od svih onih tipičnih shvatanja koja ste do sada imali o Italiji.
    Grad Sorento nalazi se u južnom delu Italije, na 30 kilometara južno od Napulja. Smešten je na istoimenom Sorentinskom poluostrvu, koje razdvaja Napuljski i Salernski zaliv. Iznad grada se strmo izdiže planina Lataro, odakle se pruža pogled na Napulj i obližnji vulkan Vezuv. Pošto je smešten na veoma strmoj obali, grad i okolina imaju malo pravih plaža, ali posetiocima će to nadomestiti mesta na kojima se na veličanstven način spajaju voda i stene. Čim stignete u Sorento vodiči će vas povesti u obilazak prestonice Kampanje, čije je staro gradsko jezgro uvršteno na listu svetske kulturne baštine Uneska.
    Svega trideset minuta vožnje brodom kroz Napuljski zaliv potrebno vam je da stignete na jedno od najpoznatijih ostrva Mediterana - Kapri. Dugačak 17, a širok sedam kilometara, Kapri je bio letnja rezidencija dvojice imperatora Oktavijana i Tiberija. Istoimeni gradić unutar ostrva danas je mondensko letovalište na čijim se uskim krivudavim uličicama nižu glamoruzni izlozi najpoznatijih svetskih modnih brendova. Odatle produžite za Pompeju, arheološko čudo ili grad prekriven pepelom, kako ga nazivaju.
    Svoju južnoapeninsku avanturu treba da zaokružite odlaskom do Sicilije, čuvene postojbine italijanske mafije sa filmskog platna. Glavni grad Palermo krase zanimljive građevine kao što su teatar Masimo, crkva Santa Marija, katedrala Marija Santisima Asunta, ali i starinske uličice poput Vitorio Emanuele i trgova Kvatro ćanti i Pretorija, na kojima u svako doba dana sede i 'ćakulaju' starosedeoci. Idealno vreme da posetite Siciliju, kao i Sorento, jeste sredina septembra.

VEČNI DUBROVNIK

    Upoznavanje sa starinama Dubrovnika i šetnja prelepim Stradunom vratiće vas u prošlost, o kojoj na svakom koraku ovog grada 'priča' njegov zaštitnik stari Vlaho.
    Grad na obali Jadranskog mora koga čuva sveti Vlaho, već vekovima odoleva osvajačima. Dubrovnik je dobio ime po gustoj hrastovoj (dubovoj) šumi koja ga je okruživala. Nekada grad-država Dubrovačka Republika danas je nezaobilazna turistička atrakcija. Stari grad opasan je prepoznatljivim zidinama od kojih se ističe tvrđava svetog Ivana. Do Dubrovnika vode mnogi putevi, a čuvaju ga brda Srđ i Lokrum. Čak je i engleski kralj Ričard Lavlje Srce posle krstaškog pohoda 1192. godine pod Lokrumom našao sklonište od oluje.
    Leti sve vrvi od ljudi koji u 'rekama' ulaze kroz Vrata od Pila. Sve ih pozdravlja sveti Vlaho iznad kapije, koji uvek u ruci drži maketu svog grada. Dubrovnik je poznat i kao Raguza. To je njegovo latinsko ime. Još 1979. uvršten je u Uneskovu listu svetske baštine. Smatra se da su ga osnovale izbeglice iz Epidaurusa pred najezdom Slovena i Avara u sedmom veku. Ipak, novija istorija pokazuje da je naselje na mestu Dubrovnika postojalo još u doba starih Grka.

Kafa na Stradunu - Čim kročite na tlo starog grada osetićete magiju po kojoj je grad nadaleko čuven - stare zgrade, dalmatinski 'šmek', novo i staro u jednom. Čim se 'upoznate' sa svetim Vlahom, o kome kruži priča da je sišao na zemlju da bi Dubrovniku najavio razorni zemljotres u proleće 1667. godine, stižete na Stradun. O da, onaj lepi Stradun koga se svi koji su nekad živeli u velikoj Jugoslaviji dobro sećaju. Jer mnogi su sedali u avion samo da bi popili kafu na ovom mestu.
   Nekada močvarni kanal, a danas centar Dubrovnika popločan blistavim kamenim blokovima., s razlogom nosi naziv 'ulica salon'. Međutim, kafa na Stradunu nije više toliko pristupačna za turiste iz Srbije. Pet evra za kapućino je ipak mnogo, ali i pored toga, kafići su dupke puni.
    Osim cena, doživljaj koji Dubrovnik nudi je neprocenjiv. Makar se samo šetali i razgledali građevine, među kojima je svaka istorijski spomenik, ispunićete svaki dan. Odmah ćete zapaziti da je sveti Vlaho svuda, ne samo na Vratima od Pila.
    U centru je i njegova crkva, a nekada u srednjem veku je sve bilo podređeno njemu. Knez se birao na svakih mesec dana da ne bi ogrezao u bahatost. U ime svetog Vlaha se odlučivalo o svemu što u vezi sa uređenjem grada, kovali su se novci, kretalo se u trgovinu i na morsku pučinu.

Putovanje u prošlost - Upustite se u avanturu, a uske ulice Dubrovnika će vam biti vremeplov koji će vas vratiti koji vek unazad. Iz ranog perioda krasi ga Orlandov stub, ali i gradski zvonik sagrađen još 1444, a na njemu stoji sat za mesečeve mene. Velika Onofijeva česma je dosta stradala u razornom zemljotresu 1667. Pored nje je samostan svete Klare gde je 1432. otvoreno sirotište, jedno od prvih u Evropi. Iz 1317. potiče i apoteka na samom ulazu u grad, kod franjevačkog samostana, koja i dan-danas radi. Ona je treća najstarija apoteka u Evropi. Kod Orlandovog stuba, čoveka koji je bio francuski vitez Roland, svojevremeno su se čitali proglasi i izvršavale kazne. Dužina njegove podlaktice je nosila ime 'dubrovački lakat' i iznosila je 51,2 centimetra. Svoja mesta u ovom večnom gradu imaju i njegovi znameniti građani Marin Držić i Ruđer Bošković. Marinovo pozorište je tik uz Knežev dvor, kao i spomenik poznatom tvorcu 'Dunda Maroja'. Čuveni fizičar ima svoju poljanu, a i gimnazija nosi njegovo ime. Uz katoličke spomenike, na tlu Dubrovnika su svoje mesto našle i srpska pravoslavna crkva svetog Blagoveštenja, sinagoga i džamija. Nije ni čudo što Dubrovnik na ulazu ističe dve zastave - onu sa svojim grbom i zastavu slobode.

Dalmatinske fešte - Pre 19 godina grad je bio napadnut i oštećen od strane pripadnika Jugoslovenske narodne armije i spomen na taj događaj čuva natpis na tvrđavi i muzeju Domovinskog rata. Ružne uspomene potisnule su Dubrovačke letnje igre koje se od 1949. redovno održavaju u gradu, ali i sve one dalmatinske fešte koje privlače turiste. Ponekad nema pravila, niti poštovanja svetinja i spomenika, pa se tako stolovi za večeru postavljaju i ispred ulaza u crkvu, kao što je slučaj sa crkvom svetog Nikole. Meštani se još mogu sresti na klupama kod tvrđave, dok posmatraju brodiće sa turistima koji isplovljavaju iz stare luke. Mašu im, a maše im i Vlaho, večiti čuvar Dubrovnika.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana