Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Turistička Putovanja

     Deda Mraz iz Turske, 10 neverovatnih mesta na planeti, kupanje na 200 metara visine, dvorci ljubavi, veličina je ipak važna... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
DEDA MRAZ IZ TURSKE

    Crkva i grob svetog Nikole u gradu Demre mesto je hodočašća hrišćana iz celog sveta. Mnogi veruju da Deda Mraz ne postoji, ali istina je da je zapravo imao svoje istorijsko postojanje i ličnost.
On nije došao sa Severnog pola, već je živeo pod vrelim likijskim suncem kao biskup iz Mire.
    Njegova crkva i grob i dalje je mesto hodočašća u turskom gradu Demre (poznatom takođe i kao Kale) nedaleko od Antalije. Sveti Nikola je rođen u Patari (10 km pre Kalkana, na putu za Fetije), izabran je za biskupa za vreme Dioklecijana i umro je u Miri oko 350 god. n. e. Njegovo milosrđe postiže legendarnu dimenziju tokom vekova koji su dolazili.

Zaštitnik dece i nevinih -  Jedna od legendi vezana za svetog Nikolu kaže da je čuo kako ćerka siromašnog Mirijca ne može da se uda za bogatog mladića, te je on od mladićevog oca tokom noći ukrao sve zlato i ostavio po vreću zlata ispod prozora svake siromašne devojke.
    Taj čin mu je doneo reputaciju onoga ko ostavlja poklone pod okriljem noći. Tokom X veka, Nikola postaje najpopularniji narodni svetac u Vizantijskom carstvu. Smatraju ga zaštitnikom dece, siromašnih devica, nevinih zatvorenika, mornara i Rusa.
    Njegov grob u Miri postaje mesto hodočašća. Crkva je podignuta u VI veku. Nakon uništenja u pljačkaškom pohodu Arapa crkva je obnovljena onako kako i danas stoji, uz pomoć Konstantina IX i carice Zoe, 1043. godine.
    Slava svetog Nikole na zapad je prenela Teofana, vizantijska princeza koja se udala za Ota II u Nemačkoj. Godine 1807. neki italijanski trgovac provaljuje u grobnicu i premešta kosti svetog Nikole u Bari, gde podiže crkvu sveti Nikola iz Barija. Čudom, dovoljno kostiju je pronađeno u Miri i prebačeno u Antalijski muzej.
    Tokom turskog doba crkva svetog Nikole se nije koristila, ali je car Aleksandar Prvi kupuje 1982. godine i restaurira. Završne restauratorske radove ipak izvodi turska vlada koja takođe ustanovljava godišnju svečanost za sveca. Hiljade hodočasnika iz Italije, Grčke i drugih zemalja dolazi u Miru u decembru svake godine.
Likijske grobnice - Još jedno obeležje Mire su neke od najimpresivnijih i najočuvanijih likijskih spomenika u Turskoj. To uključuje izuzetnu kolekciju stenovitih grobnica i impozantan teatar iz II veka. Mnoge od grobnica su kao drvene kuće 'urezane' u stene, prikazujući na taj način i lokalnu arhitekturu tog vremena. Nekoliko prilično pristupačnih imaju inskripcije na likijskom jeziku. Unutrašnjost grobnica je uglavnom slabo obnovljena, ali sveobuhvatan efekat ove mešavine sakralne arhitekture je dramatičan.
    Teatar, kao i u manje-više svim rimskim gradovima, kasnije je prebačen u arenu za gladijatorske borbe i predstave sa divljim životinjama. Mnoge rezbarije i natpisi u teatru su još vidljivi, a prolazi i tuneli za izlaz na scenu su prohodni. Iako je veliki deo sedišta netaknut, jedan deo teatra je ipak urušen.
    Današnji Demre je pretežno poljoprivredni grad i u njegovoj okolini se nalaze još i ruševine Andrijake na Čajagzi plaži, Kekova, Simena i Teimusa, koje su dostupne kratkim vožnjama brodom ili kolima.
    Ako letujete na Antalijskoj rivijeri, a pre svega u Kemeru, nemojte da propustite ovaj izuzetan izlet. U Kemeru 1 'A travel' ima više od 20 hotela i hotelskih rizorta, a agencija organizuje izlete do ovog izuzetno interesantnog hrišćanskog mesta. Zanimljivo je da je Demre i kuća svetog Nikole, mesto koje tek dobija na popularnosti kod naših turista, dok se recimo u Rusiji organizuju čak i hodočašća do ovog posebnog mesta za pravoslavne hrišćane.

KUPANJE NA 200 METARA VISINE

   Hotel 'Marina Bay Sands' je najskuplji hotel na svetu, i moramo priznati, s razlogom ga zovu 'svetskim čudom'. Ova perverzna konstrukcija s koje puca veličanstven pogled vredi svaki uloženi novčić, a za njegovu izgradnju su utrošene čak četiri milijarde funti  Zdanje čine tri individualna nebodera koje međusobno spaja 340 metara dugačak 'brod' na visini od 200 metara u kome su smešteni različiti zabavni sadržaji. U bogatoj ponudi koju pruža, posebno se ističe ogroman 'Sky park', bazen na vrhu hotela, dug čak 150 metara, a približavanje njegovoj ivici poduhvat je namenjen samo najhrabrijima. Voda koja se preliva preko ivice ostavlja utisak kao da ćete se svakog trena strmoglaviti preko njega, ali vlasnici tvrde da je i te kako osiguran i da nema nikakvog straha od toga. Pristup bazenu imaju isključivo gosti hotela, a za poseban tropski ugođaj posađeno je više od 900 biljaka.
    Pored hotela s više od 2.500 soba, u istom se kompleksu nalaze i muzej, kazino, ogromna sala za konferencije s kapacitetom od 50.000 posetilaca, restorani, prodavnice luksuzne odeće, kristalni paviljon.... O njegovoj veličini i monumentalnosti dovoljno govori činjenica da je u njemu zaposleno čak 10.000 ljudi. Noćenje u dvokrevetnoj sobi košta 2.010 evra. Posetioci koji ne mogu sebi da priušte noćenje i kupanje u bazenu, ipak za 11,70 evra mogu da posete posebnu platformu 'Sky parka' i da sa visine razgledaju ceo grad.

DVORCI LJUBAVI

   Svetske građevine izgrađene u čast voljenih žena i danas posetioce ostavljaju bez daha  Da ljubav pokreće svet, stara je istina. Kako bi ostavili trag o njoj, mnogi zaljubljeni muškarci su svojim voljenim ženama sagradili građevine u čije temelje je uzidana i njihova neizmerna ljubav. Bez obzira da li je bila reč o romansi sa srećnim ili tužnim krajem, zdanja nastala iz ljubavi i danas ostavljaju bez daha sve koji ih vide. Evo samo nekoliko od njih.

Dvorac Dobrojd - Džon Filden, sin bogatog engleskog industrijalca, zaljubio se u ćerku lokalnog zanatlije koja mu je obećala da će se udati za njega ako joj sagradi dvorac na brdu. Tako je nastao dvorac Dobrojd u Tomordenu u Engleskoj sa 66 luksuznih soba. Ljubavna priča ipak nema srećan kraj. U želji da njegova žena stekne obrazovanje, Džon ju je poslao u Švajcarsku na školovanje. Par se udaljava, a posle njene smrti, on se ponovo ženi. Ljubav nije potrajala, ali dvorac jeste.

Dvorac Bolt - Na Dan svetog Valentina 1905. godine Džordž Bolt je svojoj ženi poklonio imanje na ostrvu Hart u Njujorku. Na imanju je sagrađen dvorac u viktorijanskom stilu sa još nekoliko manjih pomoćnih dvoraca. Tako su na 5.000 kvadratnih kilometara ovog ostrva raspoređeni zamak Rajnlend sa 120 soba, toranj Alster, jaht hauz i ostali dokazi ljubavi.

Dvorac Keli - Tornjevi dvorca Keli u Maleziji su zbog ljubavi počeli da se dižu u nebo 1915. godine, kada je škotski plantažer Vilijam Keli Smit počeo da ga zida za svoju ženu - Agnes Smit. Međutim, pošto je španska groznica pokosila više od 70 odsto radnika, gradnja nije mogla da se nastavi. Vilijam je umro, njegovo delo nije završeno, a i dan-danas kruži priča da je dvorac uklet.

Tadž Mahal - Jedna od najpoznatijih i najlepših građevina sveta Tadž Mahal u stvari je mauzolej i uspomena na izgubljenu ljubav. Kralj Džahan ga je izgradio posle smrti svoje najdraže žene Mumtaz Mahal. Sagrađen je većinom od crvenog kamena, a u njemu su kombinovani indijski, persijski i islamski stilovi gradnje.

Lastavičje gnezdo - Sagrađena 1912. godine južno od Krima u Ukrajini, Lastavičje gnezdo je jedna od romantičnijih građevina neogotskog stila. Njegovo pravo ime je Dvorac ljubavi, iako ne postoje čvrsti dokazi da je sagrađen u ime neke ljubavi (više je bio gnezdo za skrivene ljubavi). Posle restauracije koja je trajala 40 godina, ova ljubavna tvrđava je otvorena za posetioce a može i da se večera u restoranu s pogledom na Crno more.

VELIČINA JE IPAK VAŽNA

    Da li vam je važna dužina boravka ili veličina konačišta? Ako želite da ostanete duže na određenoj destinaciji, birajte minijaturne sobe za manje para  Da li vam je veličina važna kada je reč o smeštaju dok ste u poseti nekoj od vaših omiljenih destinacija? Odgovor je - naravno, ako želite da uštedite novac. Navedeno je nekoliko hotela koji nude smeštaj u malim i brižljivo uređenim sobama i za manju cenu.

Jane, Njujork - Hotel Jane dovršen je 1908, a bio je namenjen mornarima koji su navikli na skučen prostor. Putnici s plićim džepom spavaju u sobama nalik na brodske kabine čiji se WC i kupatilo nalaze na dnu hodnika. Hotel u ponudi ima i sobe s bračnim krevetom i kupatilom.

De Vrouwe Van Stavoren, Stavoren, Holandija - Posle nekoliko dizajnerskih zahvata, drvene bačve su pretvorene u svojevrstan hotel i u njima su umesto vina sada gosti. Sobe u bačvama su male, ali šarmantne, kako ih neki gosti opisuju. Ispred se nalazi i mala drvena terasica za sedenje, a u blizini je i restoran. Pet noćenja u dvokrevetnoj bačvi košta oko 400 evra.

Qbic, Amsterdam -
Ovaj hotel nalazi se u poslovnom centru grada, a svojim gostima nudi jedinstveni ambijent, LCD TV, pristup internetu. Iako je smešten u poslovnom delu grada i u blizini aerodroma Shipol, odlično je povezan i sa centrom grada. Za noćenje je potrebno izdvojiti oko 75 evra.

Punta Grande, Kanarska ostrva - Punta Grande nalazi se u El Ijeru na Kanarskim ostrvima, a našao se i u Ginisovoj knjizi rekorda kao najmanji hotel na svetu. I sobe hotela takođe odgovaraju tom opisu, a ima ih samo četiri.

EasyHotel, London, Berlin, Edinburg, Cirih, Sofija, Dubai - Prvi EasyHotel otvoren je u Londonu, međutim danas postoji čitav lanac takvih hotela (Berlin, Edinburg, Cirih, Sofija...), a jedan EasyHotel čak je otvoren i u Dubaiju. Ovi hoteli gostima nude malu spavaću sobu i kupatilo, a cena noćenja u nekima je već od 15 evra.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana