Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Turizam i Putovanja

     Halkidiki, Rabac - biser Kvarnera, najveće turističke atrakcije u Kini, Jagodina, legendarni Krit, vino za istoriju... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
HALKIDIKI

    Grčko poluostrvo Halkidiki jedno je od najpopularnijih destinacija srpskih turista, pre svega zbog blizine Soluna i istorije koja nas vezuje za taj grad.
Pored toga, Halkidiki je srpskim turistima značajan i zbog Svete gore i manastira Hilandar, koji se nalazi na trećem 'prstu' 
    Međutim, cela regija ima istorijsku prošlost, pa tako je na Halkidikiju, u gradu Stagira, 384. godine pre nove ere rođen grčki filozof Aristotel, učitelj slavnog osvajača Aleksandra Velikog. Prvi prst Kasandra nosi ime po makedonskom kralju Kasandrosu, Sitonija je dobila ime po Sitonu, sinu boga Posejdona, a treći prst Atos (Sveta gora) po džinu Atosu. Na Halkidikiju možete da se odmarate u apartmanima i hotelima, a Kofer vam u ovom broju predstavlja dva hotela.

Luksuz u 'Aleksandrosu' - U neposrednoj blizini male ribarske luke, grada Uranopolisa - nebeskog grada na trećem prstu Halkidikija, nalazi se luksuzno opremljen hotel 'Aleksandros palas'. Iznad njega uzdiže se monaška država Sveta gora i manastir Hilandar. Ceo kraj poznat je po miru i tišini, uvalama i prelepom tirkiznom moru. Sam Uranopolis danas ima brojne noćne klubove, taverne i kafiće, a nekada je bio skriveni gradić u koga su dolazili retki zaljubljenici u tišinu.
    U blizini je i ostrvo Amuljani, koje ima prelepe plaže i bujno rastinje, a do njega se stiže brodićem na svakih pola sata.
    Hotel 'Aleksandros palas' je rangiran sa pet zvezdica. Kao takav, nudi svu udobnost za opušten godišnji odmor. Poseduje 97 luksuzno opremljenih soba, kao i sve dodatne pogodnosti za zahtevne goste, kao što su internet i televizija, a u okviru hotela je privatna plaža označena 'plavom zastavom'. Hotel ima restorane, konferencijske sale, bazene, sportske terene, dečje pozorište i animaciju, fitnes i spa centar... Okružen je divnim peščanim plažama i azurnoplavim morem. Udaljen je 108 kilometara od aerodroma 'Makedonija' u Solunu.

U 'Kasandri' s decom - I ove godine jedna od najpopularnijih destinacija za naše turiste u grčkoj biće prvi prst Halkidikija - Kasandra. Mesto Kriopigi, udaljeno oko dva sata vožnje od Soluna, pruža prijatan odmor za one koji vole čisto more. Kasandra je najbolji izbor prvenstveno za one koji više uživaju u 'življim' odmorima, koji podrazumevaju dobar noćni život. Ova regija nudi bogat noćni život.
    Hotelski kompleks 'Kasandra palas' sa četiri zvezdice nalazi se na sedam hektara zemljišta i udaljen je dva kilometra od Kriopigija. Hotelski kompleks raspolaže sa 235 soba, od kojih su 192 smeštene u glavnoj zgradi, a 43 u odvojenim hotelskim zgradama. Idealan je za osobe sa decom.
    Peščana plaža je ocenjena 'plavom zastavom', a gostima je omogućeno bavljenje vodenim sportovima. U sklopu hotela nalazi se bazen, restoran, taverna, internet servis, konferencijska soba, tereni za razne sportove, teretana, dečji bazen, igralište za decu 'Majki klub' i igraonica sa nadzorom vaspitača.

RABAC - BISER KVARNERA

    Nekada malo ribarsko mesto, danas je centar turizma na istočnoj obali Istre, ali je i pored toga zadržalo svoju autentičnost i duh iz sredine 19. veka.  Hrvatsko primorje polako ponovo postaje omiljena destinacija sve većeg broja turista iz Srbije. Iz više razloga, turistima iz naših krajeva u poslednjih nekoliko godina najprivlačnija je Istra. Pula, Rovinj, Poreč i Umag dobro su poznate destinacije u ovom delu Hrvatske, ali jedan gradić ozbiljno 'preti' da zauzme primat.
Kilometarske plaže - Rabac, nekada malo ribarsko mesto, danas je centar turizma na istočnoj obali istarskog poluostva. Ovaj mali, simpatični grad iz godine u godinu posećuje sve više turista, među kojima ih je sve više iz Srbije. Podaci turističke zajednice Labina, grada smeštenog na brežuljku iznad Rapca, govore da je broj turista iz Srbije u prošloj letnjoj sezoni porastao za 44 odsto u odnosu na 2008. Šta je to što naše, pored brojnih turista iz Nemačke, Češke, Francuske, Italije, Austrije, privlači u Rabac?
    Zbog belih šljunkovitih plaža, bogatog mediteranskog rastinja i kristalno čistog mora Rabac s pravom nosi naziv 'biser Kvarnera'. Turizam je ovde počeo snažnije da se razvija tek šezdesetih godina prošlog veka, pa je Rabac, uprkos izgradnji većeg broja hotela i apartmana, uz pažljivo planiranje i vođenje brige o očuvanju prirode, uspeo da zadrži izgled i duh iz sredine 19. veka, kada je imao svega desetak kućnih brojeva.
    Rabac je danas najprepoznatljiviji po svojim kilometarskim plažama i šetalištu koje ih prati celom dužinom. Uz obalu je razasut čitav niz šljunkovitih plaža, uvala i malih zaliva uređenih za kupače. Na mnogima biste se osećali kao da ste na Bahamima, o čemu svedoče 'plave zastave'. Mirisi mediteranske vegetacije, posebno borova koji se nalaze uz šetalište, stvaraju poseban ugođaj koji se može doživeti jedino na Jadranu. U restoranima i konobama, picerijama i kafićima možete uživati u jelima i pićima i opuštati se uz šum talasa.

Raj za ronioce - Kupanje, sunčanje, zabava i opuštanje nije jedino što možete raditi u Rapcu. Ljubitelji aktivnog odmora, sportskih aktivnosti i adrenalina ovde će uživati. Oko Rapca se nalaze brojne uvale i uvalice, bogato rasute s obe strane rabačkog zaliva. Do njih vode pešačke staze i puteljci uz samu obalu mora, pa ljubitelji pešačenja i bajkinga ovde mogu da uživaju u svako doba godine. Obala Rapca je kao stvorena za ronjenje. Različite lokacije uključuju olupine koje izazivaju strahopoštovanje, grebene koji pršte bojama, uzbudljive stene i živopisni podvodni svet.
    Ko na odmoru voli da obilazi kulturne znamenitosti treba da se prošeta samo tri kilometra od Rapca, na 315 metara nadmorske visine, i naći će se u srednjovekovnom gradu Labinu, čija istorija seže još u predrimsko doba. A ako vam sve ovo nije dovoljno, iz Rapca se organizuju brojni izleti, poput odlaska na Cres, Krk, Brione, kratka poseta Veneciji i Postojinskoj jami, ili odlasci u razna mala mesta u unutrašnjosti Istre.

JAGODINA

   U poslednjih šest godina Jagodina je doživela infrastrukturnu renesansu, što je omogućilo razvoj u svim segmentima, a naročito u turizmu 
    Čuvene reči legendarnog lika Jovanče Micića u delu Branislava Nušića 'Put oko sveta', 'Ceo svet obiđoh, ali grad kao Jagodinu nikad ne nađoh', kao da su bile vizionarske. Različiti su samo pravci u kojima se putuje - Jovanča je obilazio svet, a brojni domaći i svetski putnici namernici i slučajni prolaznici danas dolaze u Jagodinu.

Od zoo vrta do akvaparka - Od 2004. Jagodina je doživela infrastrukturnu renesansu, što je omogućilo da se razvija u svim segmentima, među kojima je i turizam. Sve ono što čini turizam - od relaksacije i odmora, preko kulture, do avanture, Jagodina danas može da ponudi. Posetiocima na raspolaganju stoje brojni sadržaji u okviru turističko-sportskog kompleksa. Za one željne odmora, tu su jedinstvene oaze flore i faune oličene u gradskom parku Đurđevo brdo, u čijem se centralnom delu nalazi letnja pozornica sa amfitetarom za 1.200 posetilaca, i zoo-vrtu 'Tigar', jedinom u Srbiji južno od Beograda koji je postao novi dom za više od 80 životinjskih vrsta, među kojima su i tigrovi, kamile, lavovi, žirafa, zebre i druge atraktivne vrste.
    Obilazak Muzeja voštanih figura, takođe jedinog u Srbiji, a šestog u Evropi, svim posetiocima pruža mogućnost upečatljive šetnje kroz vekove starije i nove srpske istorije predstavljene kroz likove crkvenih velikana, političara, sportista i umetnika u 29 postavki, koliko ih trenutno ima.
    Biser turističke ponude Jagodine svakako je akvapark, jedini u Srbiji. Sadrži šest bazena za sportske i rekreativne aktivnosti sa vodenim atrakcijama za decu i sistemom tobogana ukupne dužine oko 400 metara. Olimpijski bazen ispunjava sve uslove za održavanje plivačkih i vaterpolo takmičenja po propisima Svetske plivačke federacije. Ceo akvapark osvetljen je reflektorima, što omogućava održavanje noćnih sportskih i kulturno-zabavnih manifestacija. U sastavu centra je više restorana sa brzom hranom. Pored akvaparka, koji zauzima prostor od 30.000 kvadratnih metara, nalazi se parking prostor za više od 1.000 automobila, kao i kompleks teniskih terena, igralište za košarku, odbojku, mali i veliki fudbal, rukomet, skejt-park i karting staza. U neposrednoj blizini je i moderan fudbalski stadion sa natkrivenim tribinama kapaciteta 14.000 posetilaca.

Bogata kulturna ponuda - Turističku ponudu Jagodine svakako treba upotpuniti i ustanovama kulture - Zavičajni muzej ima na desetine hiljada vrednih predmeta prirodnjačkog, arheološkog, istorijskog, etnološkog i umetničkog karaktera, a Muzej naive je postao nosilac očuvanja i afirmacije slikara naivaca ne samo sa ovog područja, već i mnogo šire.
    Početkom ove godine Jagodina je od Kluba privrednih novinara dobila kristalnu prizmu kao grad budućnosti za razvoj turizma. Ovo laskavo priznanje doneli su joj su raznovrsna ponuda i turistički sadržaji, a konkretne brojke pokazuju da je samo akvapark tokom prošle godine posetilo više od 200.000 turista. Za ulaznicu se traži karta više i sasvim uobičajena postaje slika nalik primorskim gradovima, gde se turistima, na tablama pored puta i preko brojnih oglasa, nude sobe i apartmani za izdavanje u blizini akvaparka koji je postao omiljena destinacija turistima iz Srbije i inostranstva za dolazak na godišnji odmor.

LEGENDARNI KRIT

    Pre nekoliko miliona godina Egeida, kontinent koji je povezivao Grčku sa Malom Azijom, potonuo je u vode Sredozemnog mora, a na površini su ostale samo visoke planine. Kao rezultat svega nastao je Krit, ostrvo retke lepote, prepoznatljivo po fascinantnim kanjonima, okomitim stenama, neobičnim visoravnima i plažama prekrivenim belim peskom 
    Krit je čuven po brojnim arheološkim nalazištima, pre svega tragovima pradavne minojske civilizacije.
    Atrakcija su i tvrđave iz turskog i venecijanskog doba, Heraklion, Retimno, Paleohora, Frankokastelo, kao i pećina Dikteo Andron u kojoj se po mitologiji rodio vrhovni bog Zevs, odnosno pećina Ideo Andron u kojoj je proveo detinjstvo. Samarićanska dolina je najduža evropska klisura. Mnogi turisti tih 15 kilometara prelaze peške. Posebnu atrakciju predstavlja Spinalonga, ostrvo gubavaca.

VINO ZA ISTORIJU

    Vinariju 'Budimir' promoviše Kusturica, Džoni Dep u župskom nektaru uživa u Francuskoj, a najvrednije vino deka Budimir Zdravković čuva za Salmu Hajek da ga proba kada sledeće godine dođe na Mokru Goru.
    Na obroncima iznad Aleksandrovca uzdižu se vinogradi. Ceo položaj strateški čuvaju planine Kopaonik, Goč i Željin i tako teraju nevreme od rodnih vinograda koji su tu, kaže predanje, još od starih Grka i Rimljana. Starosedeoci ovog kraja ne pamte da je zemlja ikad bila drugačija. Od kad znaju, tu su vinogradi. Sve to kao da čuva i manastir Drenča iz 14. veka. Smatra se da je veliki uticaj na vinogradarsvo u Srbiji imao i Sveti Sava.

'Tamjanika' svetski brend - Deka Budimir Zdravković već sedamdeset leta je vrsni poznavalac vina i vinogradarstva. U njegovom vlasništvu je vinarija 'Budimir' koja od autohtonih vrsta vina 'tamjanike' i 'prokupca' pokušava da napravi svetski brend. Za njega danas rade vrsni tehnolozi, a poznati profesori poput Slobodana Jovića redovno ocenjuju najvišim ocenama proizvode deda Budimirovog podruma.
    - Ne valja nam to što čim čujemo reč 'prokupac' odmah pomislimo na nekvalitetno i loše vino. Netačno. Uspeo sam u svojoj vinariji da napravim vino svetske klase, bolje od bilo kog francuskog vina. Samo, kod nas se stvari teško menjaju. Ja želim da ovo vino probaju svi, jer Srbija ima potencijala da proizvodi odlična vina - objašnjava deda Budimir čije malo carstvo vodi njegov tast Aleksandar Rašković.
    Unutar fabrike je i podrum vina u kome stoji plaketa kralja Milana Obrenovića iz 1878. godine. Naime, te godine dok su Srbi proterivali Turke sa svoje teritorije i dok je vojska bila u župskom kraju daleki predak deda Budimira doneo je vino iz svog podruma da se vojska pričesti. Zbog toga mu je kralj dao plaketu u znak zahvalnosti na velikom činu.
    Danas se u ovom kraju još poštuju paganski običaji. Sem svetog Trifuna zaštitnika vina i vinogradara tu je i sveti Toma čija ikona menja dom svake godine i povezuje se sa osvećenjem zemlje. Ove godine je kod deda Budimira u podrumu. Glavni dedin pomoćnik je Vojkan Veličković. On je, narodski rečeno, podrumar, ali deda Budimir ne voli taj izraz.
    - Kod nas su podrumi, a u Francuskoj su šatoi. I sad, pošto mi imamo podrume vina, a ne dvorce, onda su kod nas ljudi koji rade u podrumima - podrumari. Ružno. Zvuči kao da je reč o nekom pacovu. Zato je Vojkan ovde dobio radni naziv 'sejls menadžer' - priča kroz smeh deka Budimir, a zatim odlazi da nam donese da probamo najbolja vina iz njegovo podruma.
    Aleksandar Rašković, u odsustvu deda Budimira, ispričao nam je da je deda jedan od najboljih vinara na ovim prostorima. On ima i svoje tajne koje ne otkriva čak ni najbližima. Na primer, on u vinu ima aromu petroleja, a ne upotrebljava sumpor. Nikom do sada nije rekao kako dolazi do toga. Ambiciozni planovi vlasnika vinarije i njegovih pomoćnika su da na tržište uskoro plasiraju penušavu 'tamjaniku'. Sem toga, Aleksandar Rašković želi da otvori i hotel u sklopu vinarije. Za sada njihov najpoznatiji proizvod su crna i bela vina pod imenom 'trijada'. Trijada na grčkom znači trojstvo, a u ovom slučaju trojstvo su zemlja, porodica i vino.
    - Kada je Džoni Dep bio na Mokroj gori odneo je ceo sanduk našeg vina u Francusku. To je specijalna edicija vina koju ne verujem da ću ikada dati da se prodaje, jer je to nešto posebno i ne postoji cena koja bi bila adekvatna za ovo vino - navodi Rašković i dodaje da Srbija ima bolje vino od Francuske, ali ne zna da svoj potencijal iskoristi. Nažalost, ljudi su na ovom području uništavali vinograde. Na taj način, smatra Rašković, sečemo i istoriju.

Poznati enolozi oduševljeni - Trenutno je na imanju deke Budimira prisutan i Mikele Bean, etnolog iz Italije. On je oduševljen onim što Srbija i Župa mogu da ponude, ali kako kaže, nešto mora da se promeni u svesti ljudi.
    - Dovoljno je da se jedan promeni i da promeni način razmišljanja kao što je to učinio Aleksandar Rašković. Već dve godine dolazim ovde, oduševljen sam onim što imate da ponudite. Zemlja ima mnogo potencijala, ali velika je konkurencija, pošto su i zemlje u regionu počele sa izvozom vina. Ipak, najbitinije je da se odnekud počelo. Čim jedan krene, prihvatiće i ostali - kaže Mikele Bean, koji svaki mesec dolazi kod deda Budimira i daje mu savete kako da naprave vino i sa kojim ukusom.
    Njih dvojica se, pričaju svi, odlično razumeju iako govore različitim jezicima.
- Uz vino sve je lakše - kroz smešak dobacuje Aleksandar Rašković poznatiji i kao Aca Magelan zbog svoje ljubavi prema jedriličarstvu.
  Najvrednije vino deda Budimira probaće i Salma Hajek kada u februaru sledeće godine bude stigla na Mokru Goru. Na taj način o srpskom vinu pričaće se u visokim svetskim krugovima.
    - Moj promoter jeste upravo Emir Kusturica koji uvek dođe po nekoliko sanduka najkvalitetnijeg vina. To nam je način da uspemo i da Srbiju stavimo na mesto koje joj pripada. Sve je dobar marketing, nažalost mi ga nemamo, ali su stvari počele da se pomeraju nabolje - ubeđen je Rašković.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana