Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 25. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 25. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset petog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
732. - Franački vladar Šarl je u bitki kod Poatjea teško porazio Saracene. Time je definitivno zaustavio njihov dalji prodor u zapadnu Evropu, što mu je donelo nadimak Čekić - Karlo Martel.

1154. - Umro je engleski kralj Stiven, unuk Vilijama Osvajača, koji je tokom vladavine ispoljio veliku hrabrost predvodeći vojsku u mnogim bitkama u građanskom ratu, ali i manjak političkog talenta. Dve godine pre smrti, u vreme kad je veći deo Engleske razoren frakcijskim borbama koje su sasvim potkopale uticaj krune, priznao je kao naslednika prestola Henrija, kasnije Henrija Drugog, prvog vladara iz kuće Plantageneta.

1363. - Umro je Vojislav Vojinović, srpski knez.

1400. - Umro je Geoffrey Chaucer, britanski pesnik, filozof, pisac, birokrata i diplomat. Njegove 'Kenterberijske priče' smatraju se najznačajnijim delom engleske srednjovekovne književnosti. Ostala dela su mu: 'Knjiga o vojvotkinji', 'Roman o ruži', 'Parlament ptica', 'Troil i Kresida', 'Legende o dobrim ženama' ...

1415. - Englezi u Stogodišnjem ratu, pod komandom kralja Henrija V, naneli težak poraz Francuzima u bici kod Azenkura na severu Francuske.

1478. - Umrla je Katarina Kosača-Kotromanić, žena bosanskog kralja Stjepana Tomaša i poslednja bosanska kraljica.

1495. - U Portugalu na presto stupio kralj Manuel I Veliki ili Srećni. Finansirao istraživačke poduhvate moreplovaca Vaska da Game, Pedra Alvareša Kabrala i drugih, čija su otkrića potom postala portugalske kolonije, a Portugal svetska pomorska i kolonijalna sila. Tokom njegove vladavine iz zemlje proterani Jevreji i Maori.

1616. - Holandski moreplovac Dirk Hartog na putu prema Javi otkrio zapadne obale Australije.

1647. - Umro je italijanski matematičar i fizičar Evangelista Toričeli, savremenik i nastavljač Galilejevog dela, pronalazač živinog barometra. Utvrdio je i zakon o isticanju tečnosti iz suda, usavršio teleskop i konstruisao jednostavan mikroskop. Kad je Galileo Galilej oslepeo, bio mu je sekretar, a posle Galilejeve smrti je nasledio njegovu katedru.

1760. - Umro je Džordž II od Velike Britanije, kralj Velike Britanije i Irske. Engleski kralj Džordž III stupio je na presto.

1806. - Rođen je Kaspar Šmit, nemački filozof anarhista, poznat kao Maks Štirner, čije je delo 'Jedini i njegova svojina' (1845) izazvalo burnu reakciju građanske inteligencije, pa je jedno vreme bilo zabranjeno.

1811. - Rođen je Evarist Galoa, Francuski matematičar, poznat po teoriji koja nosi njegovo ime.

1815. - Srpski knez Miloš Obrenović postigao sporazum s vezirom Beogradskog pašaluka Marašli Ali-pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi, čime je završen oružan deo Drugog srpskog ustanka.

1825. - Rođen je Johan Štraus Mlađi, čuveni austrijski kompozitor, violinista i dirigent. Kompozitor je veoma popularnih valcera 'Na lepom plavom Dunavu', 'Bečka krv', 'Priče iz Bečke šume'... i tvorac bečke operete 'Slepi miš', 'Ciganin baron'...

1838. - Rođen je Žorž Bize, francuski kompozitor. Njegovo stvaranje predstavlja najviši domet francuskog operskog realizma druge polovine XIX veka. Dela su: opere 'Karmen' , 'Lovci bisera', scenska muzika za Dodeovu 'Arlezijanku', simfonijska muzika 'Roma', 'Simfonija u S-duru'... 

1842. - Rođen je srpski sveštenik i istoričar Dimitrije Ruvarac, član Srpske kraljevske akademije, pripadnik kritičkog pravca u srpskoj istoriografiji. Bio je bibliotekar Patrijaršijske biblioteke u Sremskim Karlovcima. Dela su mu: 'Postanak i razvitak srpske crkveno-narodne avtonomije', 'Srpska mitropolija karlovačka oko polovine XVIII veka', 'Istorija Arh. Mitr. Patrijarške Biblioteke'.

1856. - Rođen je Dragutin Gorjanović Kramberger, hrvatski paleontolog, paleontropolog i geolog.

1881. - Rođen je Pablo Ruis Pikaso, slikar, vajar, dekorater i keramičar. Poreklom je bio Španac, ali je od rane mladosti živeo i radio u Parizu. Počeo je kao postimresionista, zatim osnovao kubizam, prošao klasičnu fazu, ponovo se vratio kubizmu i približio apstraktnoj umetnosti. 1893. - Mehmed Teufik ef. Azabagić imenovan za reisu-l-ulemu.

1895. - Rođen je Ante Ercegović, hrvatski biolog i okeanolog.

1909. - Namesnika Koreje i bivšeg japanskog premijera princa Ita Hirobumija ubili korejski nacionalisti, protivnici protektorata Japana nad njihovom zemljom.

1913. - Umro je Frederick Rolfe, engleski pisac i umetnik.

1918. - U Prvom svetskom ratu, kod mesta Vitorio Veneto počela jedna od poslednjih bitaka u Prvom svetskom ratu, koja je završena 3. novembra pobedom Italijana nad već dezorganizovanom austrougarskom vojskom.

1920. - Rođen je Anatolij Grigorjevič Jegorov, ruski filozof.

1920. - Rođen je Aleksandar I, grčki kralj.

1929. - Slom berze u New York-u, početak velike depresije.
1936. - Vlade Nemačke i Italije potpisale tajni protokol o uzajamnoj pomoći, kojim je formirana osovina Rim-Berlin.

1938. - Libija postala deo Italije.

1941. - U Drugom svetskom ratu neuspehom snaga Adolfa Hitlera završena je prva ofanziva nemačkih nacističkih trupa na Moskvu.

1944. - Po prvi put u Drugom svetskom ratu koriste se napadi kamikaza.

1948. - Rođen je Duško Novaković, srpski pesnik.

1948. - Rođen je Glen Tipton, britanski gitarista.

1949. - Sprovodeći blokadu Jugoslavije posle rezolucije Informbiroa, SSSR otkazao gostoprimstvo jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi, što su potom učinile i ostale zemlje komunističkog bloka.

1952. - Poleteo je prvi domaći avion na mlazni pogon - '451 M'.

1956. - Egipat, Jordan i Sirija osnovali jedinstvenu vojnu komandu radi koordinacije odbrane od izraelskog napada.

1963. - Umro je Karl Tercagi, otac mehanike tla.

1971. - Generalna skupština Ujedinjenih Nacija odlučila da primi Kinu u svetsku organizaciju i da isključi Tajvan.

1973. - Umro je Abebe Bikila, slavni etiopski atletičar.

1983. - Trupe SAD okupirale karipsku ostrvsku državu Grenadu, pošto su levičarske snage izvele državni udar.

1990. - Rođena je Milena Rašić, srpska odbojkašica.

1991. - Poslednji vojnik JNA napusti teritoriju Republike Slovenije.

1993. - Formirana je Prva bosansko-oslobodilačka brigada koja je nakon godinu dana delovanja transformirana je u 510. Oslobodilačku brigadu Petog korpusa Armije BiH.

1995. - Na osnovu sporazuma Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije o palestinskoj samoupravi, izraelske trupe počele povlačenje iz grada Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

1995. - Američki vojni sekretar Voren Kristofer i ukrajinski ministar inostranih poslova Anatolij Zlenko potpisali bilateralni sporazum, kojim se predviđa uništenje nuklearnih raketnih glava stacioniranih na teritoriji Ukrajine.

1995. - Umro je Miljenko Smoje, dalmatinski novinar, hroničar i satiričar.

1997. - Umro je Marko Vukobrat Jarić, srpski fizičar.

2000. - Jugoslavija na samitu u Budimpešti primljena u Centralno-evropsku inicijativu.

2001. - NATO zatražio od Evropskog suda za ljudska prava da ne prihvati tužbu koju su protiv ovog saveza podnele porodice žrtava bombardovanja Radio-televizije Srbije 1999. godine, uz obrazloženje da su je podneli građani zemlje koja nije članica Saveta Evrope i na koju se ne odnosi Evropska konvencija o ljudskim pravima.

2001. - Na donatorskoj konferenciji Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope u Bukureštu Jugoslavija dobila pomoć od 430 miliona evra.

2003. - U Rusiji je uhapšen milijarder Mihail Hodorkovski koji se nalazio na čelu naftnog giganta Jukos. Osuđen je na devet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija i utaje poreza.

2004. - Umro je Džon Pil veteran među britanskim disk-džokejima, koji je popularisao nove muzičke trendove kao što su pank, rege i hip-hop.

2009. - U dve eksplozije na parkingu u centru iračke prestonice Bagdad poginulo je 106, a povređeno više stotina ljudi.

2010. - U Beogradu otvoren 55. Međunarodni sajam knjiga.

2010. – Preminula je književnica Vesna Parun, pesnikinja za decu i odrasle, čija pesnička zbirka 'Zore i vihori' predstavlja prekretnicu u hrvatskoj poeziji posle Drugog svetskog rata. Dela su: 'Crna maslina', 'Sto soneta', 'Olovni golub', 'Salto mortale', 'Tronožac koji hoda', 'Bila sam đečak', 'Vidrama vjerna' ...

2011. - U eksploziji rezervoara goriva u libijskom gradu Sirtu poginulo je više od 100 ljudi, a povređeno 50, dok su stajali u redu da kupe gorivo.

2015. – Na parlamentarnim izborima u Poljskoj Partija prava i pravde, predvođena evroskeptikom Jaroslavom Kačinjskim, dobila je apsolutnu većinu u Donjem domu parlamenta.

2016. - Predsedništvo vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) predložilo je zamenika predsednika te partije Duška Markovića za mandatara desete crnogorske vlade od uvođenja višestranačja.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana