Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 02. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 02. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo drugog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
829. - Umro je Mihailo II Amorijac. Bio je vizantijski car.

1187. - Arapski vojskovođa i egipatski sultan Saladin preoteo Jerusalim od hrišćana, što je 1189. izazvalo Treći krstaški rat.

1452. - Rođen je engleski kralj Ričard Treći, koji je vladao od 1483. do 1485, kad je poginuo u bici kod Bosforta u borbi s trupama Henrija Sedmog, osnivača dinastije Tjudor. Ričardovom pogibijom je okončan "Rat ruža" - nazvan tako, jer je dinastija Lankastra, s kojom je Henri Sedmi bio u srodstvu, imala na grbu crvenu, a dinastija Jorka belu ružu.

1470. - Rođena je Izabela Aragonska i Kastiljska, portugalska kraljica.

1608. - Holandski optičar Hans Liperšej prikazao je u Hagu prvi teleskop.

1616. - Rođen je Andreas Gryphius, nemački književnik.

1803. - Umro je američki političar Semjuel Adams, organizator i ideolog borbe severnoameričkih kolonija za nezavisnost, jedan od potpisnika Deklaracije o nezavisnosti 1776.

1804. - Umro je Nikola Kinjo, francuski pronalazač, poznat po tome što je izumeo prvi automobil na svetu.

1810. - Srpski ustanici u Prvom srpskom ustanku pod vođstvom Karađorđa potukli, kod Loznice, tursku vojsku poslatu iz Bosne da uguši ustanak. Turci su 12 dana topovima tukli Loznicu, ali je nisu osvojili, a kad je s vojskom stigao vođa ustanka Karađorđe, potukao ih je i proterao iz Srbije.

1821. - Rođen je Nino Bixio, italijanski borac za slobodu.

1832. - Rođen je Edward Tylor, britanski antropolog.

1831. - Crnogorski vladar Petar II Petrović Njegoš (1830-1851) sazvao je na Cetinju 2/14 oktobra 1831. godine narodni Sabor na kome je donijeta odluka o privremenom obrazovanju Praviteljstvujušćeg senata crnogorskog i brdskog (12 članova) i 'Narodne straže' (Gvardije), jačine 100 ljudi.Ovog dana je, dakle, ustanovljena prva Crnogorska policija.

1836. - Engleski prirodnjak Čarls Darvin uplovio na brodu 'Bigl' u englesku luku Falmut posle petogodišnjih istraživanja živog sveta u Južnoj Americi i na ostrvima u južnom Pacifiku. Ovo putovanje, na kojem je posetio Brazil, Galapagos, Novi Zeland i dr, imalo je presudan značaj za njegovo shvatanje o nestalnosti i promenljivosti organskog sveta, kao i za teoriju evolucije koju je postavio.

1847. - Rođen je nemački državnik i feldmaršal Paul fon Hindenburg, načelnik štaba nemačke Vrhovne komande u Prvom svetskom ratu, a od 1925. do smrti 1934. predsednik Nemačke. Posle njegove smrti, lider nacista, kancelar Adolf Hitler, pruzeo je apsolutnu vlast. 

1851. - Rođen je francuski maršal Ferdinan Foš, komandant savezničkih armija u završnim operacijama u Prvom svetskom ratu, koje su dovele do kapitulacije Nemačke. Po završetku rata postao je član Francuske akademije, i kao prvi stranac, feldmaršal Velike Britanije.

1852. - Rođen je škotski hemičar Vilijam Remzi, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1904. Otkrio je gasove helijum, argon, kripton, radon, neon i ksenon. Dokazao je da se helijum stvara prilikom radioaktivnog raspadanja radijuma.

1853. - Umro je Francois Arago, francuski matematičar, fizičar i političar.

1869. - Rođen je Mohandas Karamčand Gandi, poznatiji kao Mahatma - velika duša, indijski političar i nacionalni vođa. Školovao se u Engleskoj, a zatim je jedno vreme živeo u Južnoj Africi kao vođa tamošnjih Indusa. Od 1919. godine je bio na čelu indijskog nacionalnog pokreta za nezavisnost. U dugogodišnjoj političkoj delatnosti, sprovodio je specifičan oblik borbe nazvan 'gandizam'. Poginuo je 1948. godine u atentatu koji je na njega izvršio pripadnik polufašističke organizacije Hindu Mahasabha.

1870. - Papske države plebiscitom odlučile da se ujedine sa Italijom, a prestonica Italije premeštena iz Firence u Rim.

1883. - Rođen je Karl fon Tercagi, otac mehanike tla.

1889. - Ministar vanjskih poslova SAD Džejms G. Blaine otvorio je u Washingtonu prvu panameričku konferenciju na kojoj je donesena odluka o osnivanju Ureda međunarodne unije američkih republika sa sedištem u tom gradu. SAD su tako postigle svoj cilj - šifrenje političkog i privrednog utjecaja u Latinskoj Americi.

1897. - U Zagrebu je praizvedena opera 'Porin' Vatroslava Lisinskog.

1904. - Rođen je engleski pisac Grejem Grin, suptilan analitičar psihe, čije su teme bile bezuspešno traganje za spasenjem i ljubavlju, strah, sažaljenje i nasilje. Djela: romani 'Brajtonska stijena', 'Moć i slava', 'Suština stvari', 'Kraj ljubavi', 'Gubave duše', 'Komedijaši', 'Monsinjor Kihot', 'Doktor Fišer iz Ženeve', Ministarstvo straha', 'Treći čovjek', memoari 'Neka vrsta života', 'Načini bjekstva', drame, eseji, putopisi.

1904. - Rođen je indijski državnik Lal Bahadur Šastri, premijer Indije od 1964. do iznenadne smrti u januaru 1966. tokom posjete SSSR-u.

1920. - Umro je Max Bruch, nemački kompozitor.

1924. - Liga naroda usvojila Ženevski protokol za mirno rešavanje međunarodnih sporova.
1927. - Umro je Svante August Arrhenius, švedski fizičar i hemičar.

1928. - Sveti Josemaria Escriva osnovao je u Madridu katolički pokret Opus Dei.

1935. - Italija napala Abisiniju i slomivši otpor etiopskih vojnika okupirala zemlju. Liga naroda osudila agresiju, a 19. oktobra uvela sankcije Italiji.

1943. - Planirana deportacija 8000 danskih Židova nije uspela jer su pripadnici danskog pokreta otpora većinu zemljaka odveli na sigurno u Švedsku.

1943. - Partizanske jedinice oslobodile Tuzlu. Tuzla je u tom trenutku najveći slobodni grad u porobljenoj Evropi.

1944. - Posle 63 dana teških borbi Nemci ugušili ustanak stanovnika Varšave. Poginulo oko 250.000 Varšavljana, velik broj završio u nacističkim koncentracionim logorima, a grad gotovo potpuno uništen.

1944. - Umro je Vlaho Paljetak, hrvatski kompozitor, autor i izvođač slavnih šansona (Marijana, Popevke sem slagal).

1946. - Zrenjanin dobio današnje ime. Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nemačke okupacije, dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

1949. - Umro je srpski kompozitor i etnomuzikolog Kosta Manojlović, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu. Muzičke studije završio je u Oksfordu. Zapisao je veliki broj narodnih pesama, kojima se inspirisao. Napisao je 'Spomenicu Stevanu Mokranjcu' i etnomuzikološke studije 'Muzičke karakteristike našeg juga', 'Muzičko delo našeg sela', 'Narodne melodije u istočnoj Srbiji'. Dela su: ciklusi horova 'Žalne pesme', 'Pesme zemlje Raške', 'Pesme zemlje Skenderbegove', solo pesme, obrade narodnih pesama.

1951. - Rođena je Romina Power, američko-italijanska pevačica.

1951. - Rođen je Sting (Matthew Summer), britanski muzičar, basista grupe 'The Police'.

1957. - Na zasedanju Glavne skupštine UN u New Yorku poljski ministar vanjskih poslova Adam Rapacki izložio je plan za Europu bez atomskog oružja.

1958. - Francuska zapadnoafrička kolonija Gvineja stekla nezavisnost.

1968. - Umro je Marcel Duchamp, francuski slikar.

1969. - Rođena je Bebi Dol, srpska pop pevačica.

1973. - Umro je Paavo Nurmi, finski atletičar, osvajač 9 zlatnih Olimpijskih medalja na igrama 1920, 1924. i 1928. Svetske rekorde obarao je 29 puta. 

1974. - Umro je srpski pisac i političar Marko Vujačić, koji je između dva svetska rata na listi Zemljoradničke stranke biran za senatora i poslanika. Narodnooslobodilačkoj borbi priključio se 1941. i bio je potpredsednik AVNOJ-a, potom potpredsednik Prezidijuma Savezne skupštine do 1953. Dela su: 'Znameniti crnogorski i hercegovački junaci' (pet knjiga), 'Vojvoda Mirko Petrović'.

1975. - Japanski car Hirohito stigao u Vašington, u prvu posetu nekog japanskog suverena SAD.

1986. - Počele su sankcije SAD protiv apartheida u Južnoj Africi.

1989. - Završava se šahovski turnir u Tilburgu, Holandija, pobedom Garija Kasparova.

1990. - Na aerodromu u kineskom gradu Guangdžou poginulo 127 ljudi kada je otet kineski avion udario u dva aviona na aerodromskoj pisti.

1990. - Nezadovoljni politikom nove hrvatske vlasti, Srbi iz Kninske krajine blokirali železnički i drumski saobraćaj i time prekinuli sve veze iz Beograda i Zagreba ka jadranskoj obali.

1991. - Počeli sukobi hrvatskih snaga i Jugoslovenske narodne armije oko Dubrovnika. U narednim danima opustošena okolina grada, a stari grad granatiran i ostao bez struje i vode.

1996. - Bivši bugarski premijer Andrej Lukanov ubijen je iz vatrenog oružja ispred svoje kuće u Sofiji.

1998. - Žan Pol Akajesu, bivši major armije Ruande, optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti, osuđen u Hagu na tri doživotne robije.

1999. - Kina i Rusija proslavile, prvom zajedničkom vojnom vežbom, 50. godišnjicu diplomatskih odnosa dve zemlje.

2000. - Tokom postizborne krize u Jugoslaviji Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji i izjavio da mu je 'savest potpuno mirna', dok se talas nezadovoljstva njegovom višegodišnjom vladavinom širio zemljom. Generalni štrajk i blokade puteva paralisali Srbiju, štrajkovi i protesti počeli i u državnim medijima koji su do tada bili pod Miloševićevom kontrolom.

2002. - Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila, preko video-veze s tribunalom u Hagu, da se oseća krivom po tački optužnice koja je tereti za zločin protiv čovečnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, a Tužilaštvo povuklo preostalih sedam tačaka optužnice, među kojima i onu za genocid.

2003. - Gregori Kopli, direktor Instituta za strategijske studije u Vašingtonu, iznio u javnosti dokaze o povezanosti Alije Izetbegovića sa Al kaidom.

2003. - Južnoafrički pisac Džon Maksvel Kuci dobio Nobelovu nagradu za književnost za 2003.

2006. - Amerikanci Endrju Fajer i Krejg Melo dobili Nobelovu nagradu za medicinu za rad na kontroli rada gena.

2009. - Irska na referendumu ratifikovala Lisabonski sporazum sa 67,13% za ratifikaciju. Na referendum je ovog puta izašlo 58% građana Irskae.

2010. - Letonska koaliciona vlada desnog centra osvojila je većinu glasova na parlamentarnim izborima, a premijer Valdis Dombrovskis je ostao na toj dužnosti.

■ 2012. - U oružanom napadu na studentski dom u Mubi, u severoistočnoj Nigeriji, u vreme studentskih izbora, ubijeno je 20 ljudi.

2013. - Italijanski glumac Djulijano Djema, poznat po ulozi 'Ringa' u 'špageti-vesternima', poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Igrao je u više od 100 filmova i na televiziji - od komedije do avanture i istorijskih filmova.

2014. - Lider socijaldemokrata Stefan Lofven izabran je za novog premijera Švedske.

2016. - U Bosni i Hercegovini održani lokalni izbori.

2017 - Američki penzioner je ubio 58 ljudi i ranio 524, pucajuci iz automatskog oružja sa 32. sprata jednog hotela na publiku koncerta kantri muzike u Las Vegasu i potom izvršio samoubistvo.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana