Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 04. Septembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 04. septembra! Šta se sve nekada dešavalo četvrtog septembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
422. - Umro je papa Bonifacije I.

476. - Germanski vojskovođa Odoakar je svrgnuo Romula Augustula. Tradicionalni kraj Zapadno Rimskog carstva.

973. - Rođen je Al-Biruni, persijski naučnik i astronom.

1166. - Umrla je Sveta Rozalija, katolička svetica.

1260. - Bitka kod Montapertija, sukob između sijenskih gibelina i firentinskih gvelfa.

1479. - Katolički kraljevi Kastilje i Aragona su potpisali sporazum iz Alkasove sa portugalskim kraljem Alfonsom V i njegovim sinom, princom Žoaom čime je okončan Rat za kastiljansko nasleđe.

1588. - Umro je Robert Dadli, engleski državnik i plemić.

1669. - Venecija je predala Turcima grčko ostrvo Krit, ne uspevši da odbrani grad Heraklion, koji je bio pod turskom opsadom od 1648.

1768. - Rođen je francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, prvi romantičar u francuskoj književnosti. Kao tvorac francuskog modernog stila, bio je uzor novim generacijama pisaca ('Duh hrišćanstva', 'Načeze', 'Memoari s onu stranu groba').

1781. - Četrdeset četvero španskih doseljenika osnovalo naselje u Gornjoj Kaliforniji pod nazivom La Reina de los Angeles de Porciuncula (Selo Naše Gospe Kraljice Anđela od Porcijunkule). Osnovan je odlukom španskog namesnika Felipea de Nevea.

1823 - Rođen je Mihailo Obrenović, knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kada je ubijen u Košutnjaku. Tokom vladavine izvršio je značajne reforme u državnoj upravi i vojsci, osnovao je Narodni muzej i Narodno pozorište.

1824 - Rođen je austrijski kompozitor i orguljaš Anton Brukner, kasnoromantičar koji je stvarao pod uticajem Ludviga van Betovena i Riharda Vagnera. Komponovao je devet simfonija, osam misa, kantate.

1843. - Tereza Kristina od Obeju Sicilija se udarala za Pedra II od Brazila na državnoj ceremoniji.

1844. - Popečiteljstvo prosveštenija (ministarstvo prosvete) Srbije odobrilo je osnivanje Narodnog muzeja u Beogradu, na inicijativu srpskog pisca Jovana Sterije Popovića, tada načelnika popečiteljstva prosveštenija.

1862. - U Carigradu je potpisan protokol povodom spora Srbije i Otomanskog carstva posle ubistva jednog srpskog dečaka na Čukur česmi u Beogradu i sukoba Turaka i Srba. Carigradskim protokolom Turcima je naloženo da napuste mnoge srpske gradove, uključujući varoš beogradsku, ali su u nekim mestima ipak ostali turski vojnici.

1866. - Objavljene su prve dnevne novine na Havajima.

1870. - Dva dana nakon francuskog poraza kod Sedana i zarobljavanja Napoleona III, zastupnici Leon Gambetta i Jules Favre objavili su svrgnuće cara i proglasili Treću Republiku. Vlada nacionalne obrane organizirala je narodni rat protiv Nijemaca koji je neslavno završio.

1878. - Austro-Ugarska vojska zauzela Tešanj.

1885. - U Njujorku je otvorena prva samousluga.

1886. - Poglavica Apača Džeronimo, vođa poslednje velike pobune američkih Indijanaca protiv belih porobljivača, predao se u Skeleton kanjonu u Arizoni američkom generalu Nelsonu Majlsu.

1887. - Rođen je Radoje Ljutovac artiljerac, koji je topom oborio neprijateljski avion 1915. godine.

1894. - Rođen je Aleksandar Deroko, srpski arhitekta.

1899. - Umro je Jovan Ristić, srpski državnik.

1905. - Rođena je Mary Renault, engleska spisateljica.

1907. - Umro je norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je u svetu afirmisao norvešku muziku (orkestarska svita 'Per Gint', Klavirski koncert u a-molu).

1909. - Rođen je Eduard Wirths, nacistički lekar u koncentracionom logoru Dahau.

1913. - Rođen je Kenzo Tange, japanski arhitekta, dobitnik Prickerove nagrade 1987. godine.

1917. - Rođen je Henry Ford II, američki proizvođač automobila.

1929. - Nemački dirižabl 'Grof Cepelin' je okončao putovanje oko sveta. Let je trajao devet dana 20 sati i 23 minuta, a na vazdušnom brodu je bilo 40 članova posade i 14 putnika.

1944. - Britanske i kanadske trupe oslobodile su u Drugom svetskom ratu belgijske gradove Brisel i Antverpen.

1949. - Rođen je Dado Topić, muzičar, kompozitor, tekstopisac, aranžer, gitarist i rock pevač grupe Tajm, a kasnije i solista.

1950. - Rođen je Aleksandar Berček, poznati srpski glumac.

1963. - Umro je francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Šuman, tvorac 'Šumanovog plana' 1950, na osnovu kojeg je 1952. osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, prethodnica Evropske unije.
1965. - Umro je Albert Švajcer, lekar, filozof i teolog, književnik, muzički istoričar i muzičar (organist). Od 1913, živeo je u Francuskoj Ekvatorijalnoj Africi, gde je radio na organizaciji lekarske službe. Dela su: 'Kultura i etika', 'Između vode i prašume', 'Autobiografija', 'Afričke priče' i dr. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1952. godine.

1970. - U Čileu je Salvador Aljende Gosens kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran za predsednika države. Ubijen je u septembru 1973. u puču čileanske armije.

1972. - Američki plivač Mark Špic osvojio sedmu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Münchenu i završio briljantnu karijeru. Špic je u svih sedam trka u kojima je pobedio istovremeno postavio i svetske rekorde. Nijedan sportista nije uspeo da osvoji toliko zlatnih medalja na jednoj Olimpijadi.

1974. - SAD su kao poslednja zapadna zemlja uspostavile diplomatske odnose sa Nemačkom Demokratskom Republikom.

1975. - Izrael i Egipat su u Ženevi potpisali sporazum o povlačenju izraelskih trupa sa Sinaja i uspostavljanju tampon zone UN na poluostrvu.

1981. - Rođena je Bijonse Džizel Nouls-Karter, poznatija samo kao Bijonse, američka pevačica.

1989. - Umro je francuski pisac Žorž Simenon, autor kriminalističkih romana o inspektoru Megreu.

1992. - Bivši predsednik Bugarske Todor Živkov, koji je smenjen 1989, osuđen je na sedam godina zatvora pod optužbom za proneveru državnih fondova.

1995. - Pod geslom 'Ujedinjeni Jerusalim je naš', Izrael je započeo 15-mesečnu proslavu 3000. godišnjice proglasa kralja Davida o tom gradu kao prestonici jevrejskog naroda.

1997. - U eksploziji tri bombe u Jerusalimu poginulo je sedam i ranjeno oko 200 ljudi.

1998. - Tribunal UN za ratne zločine u Ruandi osudio je bivšeg premijera Žana Kambanda na doživotni zatvor zbog njegove uloge u genocidu tokom rata 1994.

1999. - Na referendumu o budućem statusu Istočnog Timora 78,5 odsto stanovništva glasalo je za nezavisnost od Džakarte, dok je svega 21 odsto podržalo autonomiju pod indonežanskom upravom. Proindonežanske snage su potom izazvale sukobe u kojima je stradalo nekoliko stotina ljudi, a desetine hiljada napustile su glavni grad Dili.

2001. - Mahendra Čadri, prvi etnički Indijac koji je bio premijer Fidžija, izabran je za poslanika parlamenta, zajedno sa Džordžom Spejtom, koji je 16 meseci ranije oborio Čadrijevu vladu.

2002 - Umro je francuski pijanista poljskog porekla Vlado Perlemuter. Zapažen je po izvođenju dela francuskih kompozitora Morisa Ravela i Gabriela Forea, sa kojima je studirao.

2006 - Umro je glumac Petar Banićević, član Narodnog pozorišta u Beogradu od 1954. godine gde je ostvario više od 50 uloga. Igrao je u dvadesetak filmova i u više od 50 televizijskih drama i serija. Bavio se i pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i 'Braća Karić' u Beogradu.

2006. - Umro je Steve Irwin, australijski zoolog, naturalista i televizijska zvezda, najpoznatiji po svojim fenomenalnim dokumentarnim emisijama o divljim životinjama.

2006. - Umro je Giacinto Facchetti, talijanski fudbaler i predsednik Intera.

2008. - Umrla je francuska fotoreporterka Fransoaz Demilder, prva žena koja je osvojila nagradu za fotografiju godine World Press Photo 1977. Izveštavala je iz ratova u Vijetnamu, Kambodži i Libanu.

2009. - Ustavni sud Gabona potvrdio je izbor Ali Bonga Ondimbe za šefa države. Proglašavanje Ali Bonga za pobednika predsedničkih izbora izazvalo je nerede i uvođenje policijskog časa u pojedinim mestima.

2017. - Na samitu zemalja grupe BRIKS odrzanog ; u kineskom gradu Sjamen, zemlje članice (Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika) dogovorile su zajedničku borbu protiv svih oblika terorizma i usvojile deklaraciju kojom se snažno osuđuje šesta nuklearna proba Severne Koreje.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana