Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 03. Septembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 03. septembra! Šta se sve nekada dešavalo trećeg septembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
36. pre nove ere - Odigrala se bitka kod Nauloha u kojoj je Oktavijanov admiral Agripa potukao Seksta Pompeja.

301. - Prema legendi, klesar Marin s otoka Raba osnovao je San Marino.

496. - Umro je Guntamund, kralj Vandala i Alana.

1187. - Rođen je Louis VIII, francuski kralj.

1189. - Ričard I Plantagenet, poznat kao Ričard Lavljeg Srca, krunisan je u Vestminsterskoj opatiji u Londonu za kralja Engleske.

1260. - Mameluci u Bitci kod Ain-Džalute u Palestini nanijeli prvi odlučujući poraz Mongolima, nakon čega se Mongolsko Carstvo prestaje širiti.

1471. - Rođen je Friedrich I, danski i norveški kralj.

1500. - Rođen je Benvenuto Cellini, italijanski kipar.

1658. - Umro je engleski državnik i vojskovođa Oliver Kromvel vođa parlamentarnih snaga u engleskom građanskom ratu. Nakon pobede nad rojalistima, ukinuo je monarhiju i 1653. postao lord-protektor Engleske, Škotske i Irske. Dve godine posle njegove smrti monarhija je obnovljena.

1759. - Iz Portugala je počelo proterivanje rimokatoličkih jezuita.

1783. - Velika Britanija i SAD potpisale su u Parizu mirovni ugovor kojim je završen Američki rat za nezavisnost, a Britanija je priznala SAD kao slobodne suverene i nezavisne države.

1791. - Francuska revolucija: Francuska Nacionalna skupština usvojila je ustav kojim je uspostavljena ustavna monarhija.

1806. - U Prvom srpskom ustanku Srbi su kod Deligrada pobedili tursku vojsku, a vojvoda Stanoje Glavaš oslobodio je Prokuplje.

1821. - Umro je rumelijski valija i beogradski vezir Marašli Ali-paša, koji je sarađivao sa Srbima u postizanju sporazuma o prekidu neprijateljstava. Krajem 1815, s knezom Milošem Obrenovićem sklopio je sporazum koji je Srbima obezbedio ograničenu samoupravu, što je Miloš iskoristio da je dalje proširuje.

1826. - U Moskvi je Nikolaj I Pavlovič Romanov krunisan za cara Rusije.

1866. - U Ženevi počeo prvi kongres Prve internacionale.

1869. - Rođen je srpski arheolog Miloje Vasić, profesor Beogradskog univerziteta do 1955, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Na osnovu iskopavanja preistorijskog lokaliteta u Vinči došao je do zaključka da podunavska kultura potiče iz Sredozemlja (Egejska kultura) i prednje Azije, a ne iz nordijskih zemalja.

1875. - Rođen je Ferdinand Porsche, nemački konstruktor automobila.

1877. - Umro je Luj Adolf Tjer, francuski državnik i istoričar, prvi predsednik Treće republike. Kao šef versajske vlade 1871. u krvi je ugušio Parisku komunu - Krvava nedelja.

1883. - U Parizu umro ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca čija su dela prodrla na Zapad. Za života uživao mnogo veći ugled u francuskim, nego u ruskim književnim krugovima.

1884. - Iz Beograda je krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš, prvoj u Srbiji. Početak gradnje 21. juna 1881. obeležio je srebrnim budakom knez Milan Obrenović. Ispraćaju voza, iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30, a u Niš je stigao u 18.23.

1900. - Rođen je finski državnik Urho Kekonen, predsednik Finske od 1956. do 1982, najistaknutiji finski političar poslije Drugog svetskog rata.

1905. - Rođen je Carl David Anderson, američki fizičar i nobelovac.

1912. - U Engleskoj je otvorena prva fabrika za preradu mesa kojoj je zadatak bio da snabdeva mornaricu hranom.

1921. - Rođen je Živorad Žika Mitrović, srpski filmski režiser i scenarista.

1925. - Održana je prva međunarodna utakmica u rukometu.

1931. - Kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević proglasio je Oktroisani ustav, kojim je ozakonjena monarhistička diktatura uvedena 6. januara 1929. Prema Ustavu, vlada je zavisila od kralja koji je odlučivao i o važenju zakona. U Skupštinu je uveden drugi dom - Senat, čije je članove uglavnom imenovao kralj.

1936. - Rođen je Zine el-Abidine Ben Ali, tuniski političar i državnik.

1937. - Rođen je Dragan Babić, jugoslovenski i srpski novinar.

1939. - U Drugom svetskom ratu Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Novi Zeland i Australija proglašavaju rat Nemačkoj.

1939. - Na kružnoj stazi oko Kalemegdana, u Beogradu su održane do tada najveće međunarodne automobilske trke u Jugoslaviji.
1943. - Iskrcavanjem na Kalabriju Osme britanske armije pod komandom fildmaršala Bernarda Loa Montgomerija, počeo je napad savezničkih trupa na Italiju.

1948. - Umro je Eduard Beneš, predsednik Čehoslovačke od 1935. do 1938. i od 1946. do 1948, kada je, po dolasku komunista na vlast, dao ostavku. Bio je vođa Narodne stranke i najbliži saradnik prvog predsednika Čehoslovačke Tomaša Gariga Masarika. Tokom Drugog svetskog rata bio je predsednik izbegličke vlade u Londonu.

1965. - Rođen je Čarli Šin, američki glumac.

1969. - Umro je Ho Ši Min (pravo ime Nguen Ai Quoc), vijetnamski političar. Godine 1930. osnovao je Komunistički pokret Vijetnama i iste godine rukovodio seljačkim ustankom u Tonkinu. Zbog toga Francuska ucenjuje njegovu glavu, a on prelazi u ilegalnost iz koje izlazi tek 1941. godine pod imenom Ho Ši Min. Organizovao je otpor vijetnamskog naroda protiv japanske invazije i stvorio jak oslobodilački pokret pod rukovodstvom Lige za nezavisnost Vijetnama. Kada je u Hanoju septembra 1945. proglašena DR Vijetnam, on je izabran za njenog prvog predsednika.

1971. - SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska potpisale su sporazum o statusu grada Berlina.

1971. - Katar postao nezavisna država.

1976. - Američki vasionski brod bez ljudske posade 'Viking 2' spustio se na Mars i počeo da šalje fotografije sa te planete.

1985. - U saobraćajnoj nesreći na putu Beograd - Novi Sad u svojoj 23. godini, poginuo Dragan Mance, fudbaler Partizana i idol Grobara, navijača Partizana.

1991. - Umro je američki filmski režiser italijanskog porekla Frenk Kapra, dobitnik tri Oskara za filmove 'Dogodilo se jedne noći', 'Gospodin Dids ide u grad' i 'Ne možete to poneti sa sobom'.

1992. - Italijanski avion sa humanitarnom pomoći za opkoljeno Sarajevo oboren je kod Jasenika, 34 kilometra zapadno od grada, pri čemu su poginula su četiri člana posade, a u narednih mesec dana prekinuto je dostavljanje humanitarne pomoći preko sarajevskog aerodroma.

1994. - Rusija i Kina proglasile su završetak međusobnih neprijateljstava i dogovorile se da uklone nuklearne rakete koje su bile usmerene iz jedne zemlje prema drugoj.

1996. - SAD su izvele jedan od najjačih vojnih napada na Irak od okončanja Zalivskog rata 1991, ispalivši 27 krstarećih projektila na ciljeve na jugu te zemlje, s obrazloženjem da je to kazna zbog pomoći armije Sadama Huseina jednoj od kurdskih frakcija u 'zoni bezbjednosti' koju su UN proglasile na severu Iraka.

1997. - U vijetnamskom putničkom avionu 'Tupoljev 134', koji se srušio blizu aerodroma u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu, poginulo je 65 ljudi, uglavnom stranaca.

1999. - Misija UN na Kosovu i Metohiji suspendovala je jugoslovenski valutni zakon i uspostavila carinsku kontrolu na granici Kosova i Metohije sa Makedonijom.

2001. - SAD i Izrael su povukle svoje delegacije sa konferencije UN o rasizmu u Durbanu, u znak protesta zbog pokušaja da se Izrael označi kao rasistička zemlja.

2004. - Ruske snage završile su talačku krizu u Beslanu. Ubijeno je najmanje 385 ljudi, od čega oko 40 otmičara, a ozlijeđeno ih je najmanje 780.

2004. - Najstariji češki zatvorenik, osamdesetogodišnji Karel Hofman oslobođen je daljeg izdržavanja kazne zatvora od četiri godine iz zdravstvenih razloga. On je bio jedini osuđeni Čeh za pomaganje sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968.

2009. - U seriji eksplozija koje su pogodile fabriku municije 'Prvi partizan' u Užicu, poginulo sedam a povređeno 14 radnika.

2014. - Japanski premijer Šinzo Abe rekonstruisao je vladu posle 20 meseci na vlasti. Analitičari ocenjuju da se premijer odlučio na taj korak kako bi popravio svoj imidž i popularnost koje su počele da opadaju pošto građani nisu videli konkretne rezultate njegovih obećanja.

2015. - Izraelski parlament usvojio je zakon kojim se novinarima u državnim medijima zabranjuje da uživo u programu iznose svoje stavove. Novinari su kritikovali sporni zakon, ocenjujući da vlada želi da uguši slobodu izražavanja i ućutka one koji se ne slažu s nekim njenim potezima.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana