Naslovni baner
Ponuda Tema

Slovenija i Slovenci

   Nekad u Jugoslaviji, ali nikada na Balkanu, uvek posebni i distancirani od ostatka Juge! Sve ono što ste oduvek hteli da znate o Sloveniji i Slovencima sada je ovde! Kako su nastali, ko ih je stvorio, stanovništvo, jezik, religija, struktura stanovništva u Sloveniji, njihov turizam, kao i sve ono što vam je zabranjeno u Sloveniji, tako da dobro obratite pažnju...!
MORE

    Prema nekim novijim istraživanjima, Slovenija navodno ima more.
Očevici tvrde da su ga videli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svedočanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova dužih od 5 metara, jer zalaze u međunarodne vode. U sklopu koparskog hotela 'Triglav' u toku je takođe i izgradnja savremenog bazena s morskom vodom, čime će površina slovenskog teritorijalnog mora biti povećana za 42%. Slanost mu je nešto manje od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dela Sredozemlja.

NAVODNO OSLOBODILAČKI RAT

    Rat za nezavisnost Slovenije (1991 -1991) jedan je od najkrvavijih, najdužih i najiscprljujućih ratova u istoriji čovečanstva. Od rata - u kojemu je ovu državu napalo nekoliko desetaka povampirenih regruta JNA sa 14 oklopnih transportera i koji je, s kraćim prekidima, trajao punih 7 dana - razrušena, spaljena i izmrcvarena Slovenija oporavila se u nepune tri godine, razvivši se u vodeću gospodarsku i vojnu silu Piranskog zaleva. Na slovenačkoj strani, u ovom krvavom ratu najviše se istaklo lovačko društvo iz Ptuja - jer su jedino oni imali oružje.

PRIRODNE OSOBINE

    Republika Slovenija se nalazi na neatraktivnoj parceli u podnožju Alpa i prostire se na jedva 20.000 km2. Na karti Evrope, Slovenija se nalazi između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, ali se ne može videti prostim okom. Najviši planinski vrh je Triglav, visok 2.863 m,  dok je najtuplji vrh - državni. Klima je srednjeevropska, u severozapadnom delu alpska, a u poslednje vreme i antihrvatska. Takva klima pogoduje uzgoju voća u Makedoniji.


STRUKTURA STANOVNIŠTVA

    U Sloveniji živi oko 1.500.000 ljudi, od čega ih je 16% škrtih i sebičnih, 14%  uobraženih i umišljenih, 13% alternativnih, 6% debelih, 51% ženskih i 0.002% nevinih. Iako službeni slovenski izvori tvrde da van matične zemlje živi oko 150.000 Slovenaca koji su otišli u emigraciju za vreme komunističkog režima, pravi je razlog taj što u ovu zapadnobalkansku državicu nisu svi mogli stati.

DRŽAVNO UREĐENJE

    Slovenska država uređena je dosta ukusno i funkcionalno, obzirom na prilično skučen prostor. Levo od ulaza nalazi se prostrano Cerkniško polje i neobično nameštena Postojnska jama. Kroz sredinu države vodi reka Sava, uz koju se prolazi pored najvećeg slovenskog naselja Ljubljane i dolazi do pomalo nametljivih Julijskih Alpa s nekoliko simpatičnih jezerčića u podnožju. Desno od ulaza, nalaze se nepretenciozni vinorodni brežuljci i decentno uređene poljoprivredne površine. Država ima i nekoliko sporednih ulaza, a na jugozapadu i prozor s kojega se za lepa vremena pruža čeznutljiv pogled na more.

POREKLO

    O poreklu slovenaca ima mnogo teorija, zavisno ko ih iznosi. Ako pitate o tome Bosance, onda će vam reći da su Slovenci nastali tako što je medved opalio bukvu, a ako pitate Hrvate oni će vam reći da su Slovenci, u stvari, alpski Hrvati, i da o njihovom hrvatskom poreklu govori i nedavno istraživanje sprovedeno medju štedišama 'Ljubljanske banke'. Prema nekim uglednim antropolozima, Slovenci su nastali tako što je Edvard Kardelj Hrvatima opalio mater, nakon čega je jedan deo Hrvata krenuo osnovim pravcem razvoja socijalističkog samoupravljanja prema zapadu. Uvereni da su otkrili novu socijalističku republiku, naselili su se i postepeno potpuno potisnuli autohtono stanovništvo koje je, kako kaže predaja, bilo toliko škrto da su Hrvati tu zemlju nazvali 'Slovenija'.

SPORT

    Od sportova u Sloveniji najpopularnije je plivanje. Kako slovensko more, međutim, nema propisane olimpijske dimenzije, Slovenci ne plivaju u moru, nego na snegu. Pošto, ipak, na snegu ne mogu plivati, oni po njemu hodaju, a obzirom na činjenicu da po njemu ne mogu hodati, oni se po njemu kreću na naročitim drvenim letvama. Kako je, međutim, na tim letvama po snegu nezgodno hodati, oni se njima spustaju po planinskim padinama. Plivanje se u Sloveniji zove još i skijanje ili smučanje. Od ostalih sportova u usponu je alpinizam, dok je atletika u krizi jer trkači na srednjim i dugim prugama moraju ući u Austriju, povrediti državnu granicu i napraviti međunarodni incident.
TURISTIČKA PONUDA
 
    Prepodne razgledavanje Slovenije, poslepodne obilazak slovenskog dela Jadrana pedalinom, a navečer povratak kući!

ZABRANE U SLOVENIJI

U Sloveniji je zabranjeno raditi špagu na fizičkom, jer se inače prelazi državna granica.
Slovenija ima tako malo mora da se sve ribe iz njega mogu pohvatati mrežicom sa stola za ping-pong.
Kada netko otvori kišobran u Ljubljani, mora paziti da ne udari u oko nekoga u Mariboru.
Zašto letači na Planici ne lete preko 250 metara? -  Jer bi skočili u Italiju.
Koliko Slovenaca zna hodati? - Sva trojica.
Najkraći vic na svetu: Šeta bračni par slovenskom obalom...
Zašto Slovenci ne smiju svirati harmoniku? - Kad bi ju rastegli do kraja, prešli bi državnu granicu.
Koje boje su slovenski patrolni čamci? - Oba dva su plava.
Slovencima uopšte ne trebaju mobilni telefoni. Oni mogu komunicirati jodlanjem s jednog kraja države na drugi.
Što Slovenci koriste za nadgledanje vazdušnog prostora? - Vojnika na vrhu Triglava.
Za što Slovenci koriste radar? - Za zafrkanciju !!!

Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA