Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Šest Hitlerovih Astrologa

    Najveće zloupotrebe predskazanja. Ludilo u kome su zvezde,  po svemu sudeći, bile mnogo više od puke zabave. Pretpostavka da je Hitler verovao u astrologiju i zapošljavao astrologe kolala je od 1933. pa nadalje.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Nesumnjivo je da su mnogi smatrali kako su jedina mogućna objašnjenja za njegov neometeni i sve više zastrašujući juriš na politički vrh i teritorijalnu otimačinu bila njegova unapred pribavljena obaveštenja, stečena paranormalnim sredstvima, među kojima je astrologija bila ona najverovatnija.
    Ovo pitanje opsedalo je Hansa Bernda Gizevijusa, koji je imao bolji pristup poverljivim obaveštenjima od većine njegovih savremenika, još koliko davne 1934. kada su on i njegov Artur Nebe pokušali. istina bezuspešno, da do dna proniknu u glasine koje su kružile Nemačkom. Po svoj prilici, preiče o Hitlerovom astrologu nisu kružile izvan Nemačke sve do 1938. Na najraniji znak Hitlerove zavisnosti od astrologa, moglo se videti u londonskom Dejli Mejlu od 30. januara 1939, znači sedam meseci pred rat, gde je stajalo da je Firer veliku pažnju posvećivao savetima svog ličnog astrologa.
    Na dan 5. aprila 1939. Gazet de Lozan objavila je nešto u istom smislu: 'Niko ne veruje u astrologiju više od her Hitlera. Najbolje mušterije Internacionalnog instituta u Londonu su privatni astrolozi iz Berhtesgadena. Svakoga meseca traže nove astrološke podatke. Ovo stoga što her Hitler veruje u astrologiju. I on to sam dokazuje.
     Nije slučajno da su svi njegovi prevrati izvedeni u mesecu martu. Pre nego što negde udari on bira najpovoljnije vreme po zvezdama. A mart je zasigurno njegov najbolji mesec. Bez obzira da li se neko podsmeva astrologiji, Hitler u nju veruje.
   Jula 12. 1939. Dejli Mejl je izvestio da je dr Nikolas Marej Batler, predsednik Kolumbijskog univerziteta Njujork Siti, potvrdio da Hitler ima među svojim osobljem petoricu astrologa. Ovo mnoštvo Furer Astrologen ponovo se javlja pozne 1950. kada Luj de Vol novinaru Empajer Newsa izjavljuje da je Hitler plaćao šestoricu astrologa. Jedan iz ovog puka hipotetičnih zvezdogledaca pomenut je poimence mesec dana po izbijanju rata u londonskom Ivning Standardu, 5. oktobra 1939.
    'Prijavljen je nedavni nestanak Hitlerovog omiljenog astrologa, Elzbet Ebertin, u Breslavu', kaže dopisnik agencije Havas u Cirihu. Ona nije viđena od početka rata. Uživa veliki ugled među nemačkim astrolozima i smatra se da je jedna od retkih osoba koja tačno zna čas Hitlerovog rođenja.
     Sledećeg dana Dejli Telegraf štampa istu priču i dodaje da je frau Ebertin rukovodila izdavačkom kućom sa gotovo monopolističkim položajem u objavljivanju astroloških publikacija u Nemačkoj.
    Valter Šelenberg je drugi koji je bio ubeđen da Hitler veruje u astrologiju. Ali on ga nije tako dobro poznavao kao frojlajn Šreder, jedna od njegovih ličnih sekretarica između 1933. i 1945, a ova je bila ubeđena da njega ni najmanje nije interesovala pomenuta tema.
'Širene su glasine da je Hitler puštao da ga usmeravaju astrolozi pre nego što bi doneo neku značajnu odluku', piše ona i dodaje: 'Moram priznati da nikad ništa slično nisam zapazila i da ta tema nije nikada bila načeta u razgovoru. Naprotiv. Hitler je to pobijao svojim čvrstoukorenjenim uverenjem da ljudi rođeni istoga dana, na istom mestu i u isti čas nipošto nemaju istu sudbinu. Sa ovog stanovišta, smatrao je da su blizanci najbolji dokaz. Uvek je žustro odbacivao sud da sudbina pojedinca zavisi od njegovih zvezda i sazvežđa'.
     Neke Hitlerove opaske u privatnom krugu potvrđuju njegov skepticizam kada je o astrologiji reč. Osim toga, nema razloga za verovanje da je njegov stav ikada bio drugačiji. 'Sujeverje je, mislim, činilac koji čovek mora uzeti u obzir kada procenjuje ljudsku motivaciju, mada se ono može prerasti i ismejati...' - govorio je on, 'horoskopi', u koje duboko veruju naročito Anglosaksonci, drugi je lopovluk čiji značaj ne treba zapostavljati. Pomislite samo na trud koji je britanskom Generalštabu zadalo objavljivanje horoskopa poznatog astrologa gde se predviđa da će konačna pobeda u ovom ratu pripasti Nemačkoj! Sve novine su morale da iskopaju sva moguća lažna predskazanja koja je ranije objavio ovaj uvaženi šarlatan i preštampaju ih kako bi stišali opštu strepnju.
    Firerove činjenice bile su pogrešne. Pre su Nemci nego Anglosaksonci bili ti koje je zarazila astrologija. U Nemačkoj između dva rata bilo je više astrologa po kvadratnom kilometru nego igde drugde u svetu.
    Čak i posle Hesovog prebega nacisti su bili skloni da koriste astrologiju i druge okultne mudrolije kad bi to kojim slučajem zatrebalo. A najbolji primer je organizacija za visak u Berlinu.
    Institutom je upravljao kapetan Hans A. Reder, iz Nemačke mornarice. Britanci su u poslednje vreme uništili baš lep broj nemačkih podmornica, i u nedostatku ikakvog naučnog metoda poznatog Nemcima koji bi Kraljevsku mornaricu osposobio da utvrdi gde se nalaze podmornice, pomišljalo se da Britanci svakako koriste neku savršeno novu tehniku detekcije.
    Raderova teorija je bila da britanski obaveštajci iz mornarice određuju položaje nemačkih podmornica na moru uz pomoć upražnjivača viska. Govoreći onako uopšteno, 'operator' viska sedeo bi u prostoriji Admiraliteta u Londonu sa mapom Atlantskog okeana pred sobom. Onda bi on 'pretražio' mapu svojim viskom i u datom trenutku, ako bi sve išlo kako treba, visak bi se pokrenuo ili uvrnuo na predviđeni način. Eureka, još jedna nemačka podmornica je pornađena! Poslata bi bila radio-poruka, razarači bi pohitali na poprište sa njihovim dubinskim bombama i podmornica bi zauvek otišla na dno.
    Ali, istu ovu igru može da igra i druga strana. Svrha 'Instituta' je, dakle, bila da ustanove prirodu tražene tehnike viska i eto zašto su her Vulf, dr Gerda Valter, grofica Vasilko Seretski - ranije predsednica bečkog Astrološkog društva, her Ludvig Stranjak i svi ostali bili unajmljeni. Kada britanska tajna jednom bude otkrivena, organizovao bi se niz kratkih kurseva za mornaričko osoblje Nemačke, na kojima bi se obučavali poklonici da koriste svoje viskove u borbi protiv britanskog i američkog brodovlja.
    Ova otkačena teorija izgleda da je potekla iz Salcburga gde je her Ludvig Stranjak, slobodni zidar - mason, tvrdio da je kadar da ustanovi položaj broda držanjem viska iznad fotografije plovila i daljim 'ispitivanjem' mape pomoću tog instrumenta. Članovi nemačkog Admiraliteta posetili su ga u Salcburgu i vratili se u Berlin s utiskom da njegova 'tehnika' zaslužuje dalje ispitivanje. Tako je Stranjak postao vodeći član klape zamahivača viska u 'Institutu'.
    Na kraju su viskovi svakodnevno mahali nad mapama Atlantskog okeana i drugim morima, ali od toga izgleda nije bilo baš mnogo vajde. Dr Gerda Valter i her Vulf odbili su da uzmu kapetan Rederove nade i teorije ozbiljno i isčezuli su prvom prilikom. Dr Hartman, nirnberški astronom, takođe je smatrao da je sve to čista glupost. Oni koji su ostali uskoro počinju da pate od nervne iscrpljenosti i nešto kasnije 'Institut' preseljavaju u mirniji i zdraviji okoliš ostrva Silk, verujući da će možda malo više ozona koristiti 'vibracijama'.
    Okultiste ponovo prizivaju u pomoć nakon što je Musolinija zarobila vlada Badolja 25.jula 1943. godine. Hitler izdaje naređenje za 'operaciju hrast' u cilju Musolinijevog oslobađanja 27.jula. Problem je, međutim, u tome da Nemci nemaju blage veze u kojem delu Italije bi se Duče mogao nalaziti i kada Obaveštajna služba nije uspela da izađe na kraj sa bilo kakvim korisnim saznanjem, u pomoć su pozvani okultisti.
    Šelenberg ukazuje na tu čudnovatu rabotu u svojim memoarima. 'U takvoj situaciji Himler je još jednom upregnuo svoje okultne hobije i to sa čak sa izvesnim uspehom. Okupio je neke od majstora okultne nauke, zatočene posle Hesovog leta u Englesku i zatvorio ih u vili u Vanseju. Od vidovnjaka, astrologa i 'majstora viska'' se tražilo da iz šešira izvuku rešenje o prebivalištu isčezlog Dučea. Ove seanse stajale su pravo bogatstvo, pošto su 'naučnici' potraživali neverovatne količine dobrog jela, pića i duvana. Ali, eto i čuda.Posle nekog vremena jedan 'maestro' reče da se Musolini može naći na ostrvu zapadno od Napulja. U stvari, Duče je prvo bio odveden na jedno od malih Ponca ostrva koje je ovaj naznačio. Pravde radi valja reći da ovaj čovek nije imao nikakve veze sa spoljnim svetom tokom celog eksperimenta'.
    Postoji astrološka anegdota koja se odnosi na kraj Hitlerove karijere. Njen izvor je neobjavljeni dnevnik grofa Šverina fon Krozika, Hitlerovog ministra finansija. Dnevnik i njegov autor su uhvaćeni u Flensburgu maja 1945. i mister Trevor-Roper je iskoristio ovaj dokument prilikom pisanja Poslednjih dana Hitlera.
    Samo koji dan uoči 15. aprila 1945. kada se dnevnik otvara, Gebels poverava Fon Kroziku da je nedavno čitao naglas Fireru odlomke iz Istorije Fridriha Velikog. I tako Gebels dolazi do odlomka gde se opisuje kraljevo očajanje pred predstojećim porazom Pruske pod kraj sedmogodišnjeg rata i njegova namera, ako stvari ne krenu drugim tokom do 15. februara, da se otruje. U knjizi je stajalo: 'Smeli kralju! Sačekaj još malo, pa će tvojim mukama doći kraj. Sunce naklonjene ti sudbine krije se već iza oblaka i uskoro će te obasjati'.
    Na ovu ganutljivu priču, Gebels reče, kako suze zablistaše u Firerovim očima. Raspravljali su o ovome nadugo i naširoko i u jeku rasprave poslaše po dva horoskopa koji su brižljivo čuvani u jednom od Himlerovih istražnih odeljenja: Firerov horoskop, urađen 30.januara 1933. i horoskop Republike, s datumom od 9.novembra 1918. Ovi sveti dokumenti izvučeni su na svetlo dana i proučeni i zapanjujuća činjenica bi otkrivena, čime se i te kako isplatio raniji rad. Oba horoskopa su jednoglasno predskazivala izbijanje rata u 1939, slavne pobede do 1941, a zatim niz poraza koji bi dostigli vrhunac u strahoti nad strahotama u ranim mesecima 1945, posebno u prvoj polovini aprila. Zatim bismo izborili jednu sveobuhvatnu pobedu u drugoj polovini aprila, mrtvilo bi potrajalo do augusta, a u augustu - mir. Posle uspostavljanja mira, teška vremena bi se sručila na Nemačku u naredne tri godine, ali od 1948. počinje uspon. Sledećeg dana Gebels posla po horoskope.
     U sitne sate 12. aprila Fon Krozik prima telefonsku poruku da je Ruzvelt upravo umro. Trevor-ROper je saznao iz drugog izvora da je Gebels, upravo se vrativši u Berlin i čuvši novost u ranim časovima 13.aprila, naručio bucu šampanjca za svoje saradnike, smesta telefonirao Fireru, uzviknuvši. 'Moj Fireru, čestitam vam, Ruzvelt je mrtav!' U zvezdama je zapisano da će druga polovina aprila biti za nas prektretnica. Sada je petak, 13.april. Ovo je ta prekretnica!' Dve nedelje kasnije i Hitler i Gebels umrli su od sopstvene ruke.
    Još je jedna astrološka priča povezana sa petkom 13. aprila 1945. Radi se o doktoeu Centuriju, koji je proučavao Nostradamusove knjige i koji kaže da ga je u julu 1944. kada su britanske i američke snage prelazile Senu, pozvao u Berlin Eugen Hadamovski, šef Rajhove radio difuzije i ovaj mu je rekao da dr Gebels razmišlja o sklapanju nekakvog sporazuma sa saveznicima, i to, pre svega, sa Velikom Britanijom. Hadamovski je navodno priupitao Centurija da li je sam Nostradamus pružio ikakve ključeve za takvu mogućnost. Dr Centurio je smesta ukazao da bi katren IX,51 verovatno bio odgovor. Počinje ovako: Contres les rouges secte se banderont. Centurio ovo tumači kao 'alijansu protiv crvenih partija', odnosno jednu alijansu između Nemačke i saveznika protiv Sovjetskog Saveza.
    Dr Centurio je na zahtev svoga šefa pod hitno morao da napiše brošuru na engleskom pod naslovom Nostradamus i Engleska.
    Štampao ju je izdavač iz južne Nemačke. Od dr Gebelsovog projekta nije bilo ništa... Kosmolog Bernd Unglaub je živeo u Berlinu i godine 1929. napisao je knjižicu Šta je, šta će biti? U toj knjizi proricao je Hitlerovo prigrabljivanje moći u godini 1933. a u 1939. veliki rat, koji će doneti velike nevolje Nemačkoj. Kasnije, 1941. sve primerke je uništio Gestapo. Sam Bernd Unglaub je priznao da je još 1922. on slušao Hitlerove govore, ali mu se nije pridruživao jer je znao kakav će ga kraj stići. On je u privatnim razgovorima prognozirao Hitlerov kraj 1945. godine. Ali, to ga je koštalo hapšenja od strane Gestapoa. Ipak, pustili su ga i više ga nisu uznemiravali.
13.aprila 1945. Bernd Unglaub viđen je kada ga je Hitler bio pozvao da vidi 'šta će i kuda će'.
    Ali, da li je Hitler u takvim trenucima rekao: 'Da ste mi smesta doveli astrologa? U vojskom opkoljenom Berlinu u tom trenutku svakako ne bi bilo lako izvući jednog astrologa kao zeca iz šešira. Možemo samo da zamislimo sliku Firerovog ađutanta koji se grozničavo raspituje oko bunkera: 'Može li neko da preporuči dobrog astrologa? Treba nam hitno! Možda je neko i znao Bernda Unglauba, neko je možda i otišao po njega.
    Na žalost, Unglaub nije preživeo da ovu priču ispriča nekom britanskom ili američkom obaveštajcu. Preminuo je 21.jula 1945. od raka jezika, a da li je Firer otišao na onaj svet sa nekim astrološkim savetom ili bez njega, najverovatnije nećemo nikada saznati.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana