■ 1240. - Konjica na čelu s Batu-kanom, unukom mongolskog vladara Džingis-kana, zauzela je Kijev, pri čemu da je potpuno razorila i pokorila južnu rusku kneževinu. Pre toga osvojili su carstvo Volga-Bugari, kneževine Rjasan, Moskva i Vladimir.
■ 1421. - Rođen je engleski kralj Henri VI, poslednji monarh iz dinastije Lankaster , koji je nasledio krunu 1422, kada je imao samo osam meseci. Svrgnut je u dinastičkim borbama ('Rat ruža') i ubijen u maju 1471. u londonskom zatvoru Tauer.
■ 1492. - Kristofer Kolumbo otkrio ostrvo Hispanjola, sada podeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.
■ 1507. - Nemački kartograf Martin Valdzemiler objavio prvu geografsku kartu novog kontinenta, kojem je dao naziv Amerika, prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespućija.
■ 1586. - Toma Erdodi je s malim brojem ratnika, 500 konjanika i 500 pešaka, razbio Ali-begovu vojsku sa 3.000 konjanika i 500 pešaka, kod Ivanića.
■ 1732. - U Njujorku je izvedena prva predstava u kojoj su glumili profesionalni glumci.
■ 1768. - Izašlo je prvo izdanje enciklopedije 'Britanika'.
■ 1774. - U Austriji na snagu stupio Edukativni statut Johana fon Felbigera, prvi državni obrazovni sistem u svetu.
■ 1792. - Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji donele odluku da izvedu na sud kralja Luju XVI. Revolucionarni sud ga potom osudio na smrt i kralj je 1793. pogubljen na giljotini.
■ 1833. - Rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije, liričar bogate invencije, prema oceni književne kritike - 'pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda' u drugoj polovini 19. veka. Osnovnu školu učio je u rodnom Novom Sadu, gimnaziju u Halašu i Požunu (Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine, koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Kao pesnik se razvijao pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića.
■ 1865. - Robovlasništvo u SAD je zvanično ukinuto kada je ratifikovan Trinaesti amandman na Ustav SAD.
■ 1876. - u SAD-u je počeo sa radom prvi krematorijum.
■ 1877. - Američki pronalazač Tomas Edison u Vest Orindžu u Nju Džersiju demonstrirao prvi zvučni snimak, pesmu 'Mary Had a Little Lamb'. ...

Na Današnji Dan

Ostala Dešavanja 6. Decembra