■ 1429. - Žan d'Ark, koja je bila poznatija kao Jovanka Orleanka, oslobodila je Orlean, grad koji su engleske trupe opsedale sedam meseci.
■ 1553. - Flamanske žene prenele su u Englesku veštinu štirkanja lanenog rublja.
■ 1628. - Švedska i Danska su u Straslundu sklopile savez protiv češkog generala u službi Habsburgovaca, grofa Albrehta Vencela fon Valenštajna, koji je u Tridesetogodišnjem ratu predvodio rimokatoličku vojsku protiv protestantskih snaga, čime je i Švedska ušla u taj verski rat.
■ 1661. - Kineska dinastija Ming okupirala Tajvan.
■ 1769. - Rođen je engleski vojskovođa i državnik Artur Velzli, prvi vojvoda od Velingtona , koji je porazio Napoleona I 1815. kod Vaterloa. Kao vođa torijevske desnice bio je premijer od 1828. do 1830. godine.
■ 1770. - Britanski istraživač Džejms Kuk je stigao do zaliva Botani Bej kod današnjeg Sidneja.
■ 1813. - Patentirana je guma.
■ 1818. - Rođen je Aleksandar II Nikolajevič Romanov, ruski car od 1855. Tokom njegove vladavine ukinuto je kmetstvo, reformisani su sudovi, data ograničena samouprava gubernijama i gradovima. U februaru 1881. ubio ga je pripadnik organizacije 'Narodna volja'.
■ 1837. - Rođen je francuski general Žorž Ernest Bulanže, ministar vojske od 1886. do 1887, vođa uticajnog političkog pokreta koji umalo nije srušio Treću Republiku. Kad su ga republikanci optužili za pokušaj prevrata, pobegao je u Belgiju, gde je 1891. izvršio samoubistvo.
■ 1852. - Umro je pop Luka Lazarević, srpski junak, vojvoda, velikan Prvog srpskog ustanka i pravoslavni sveštenik, rodom iz Svileuve.
■ 1854. - Rođen je francuski matematičar Žil Anri Poenkare, autor teorije automorfnih funkcija i jedan od osnivača topologije. U filozofiji se bavio teorijom nauke, teorijom saznanja i opštom metodologijom. Objavio je 32 knjige. Dela su mu: 'Nauka i hipoteza', 'Vrednost nauke', 'Nauka i metoda', 'Nove metode nebeske mehanike 1-3' ...
■ 1861. - Biskup Josip Juraj Strossmayer službeno je na sednici Hrvatskoga sabora pokrenuo pitanje osnivanja Akademije.
■ 1862. - Snage Unije pod vodstvom Davida Farraguta osvojile su New Orleans.
■ 1892. - U Beogradu je osnovana Srpska književna zadruga. Prvi predsednik bio je Stojan Novaković, a potpredsednik Jovan Jovanović Zmaj, koji je izradio i njen amblem. Prva objavljena knjiga bila je 'Život i priključenija' Dositeja Obradovića.
■ 1899. - Rođen je srpski istoričar književnosti Miloš Savković, profesor gimnazije u Beogradu. Ubili su ga četnici 1943. Dela su: 'Istorija jugoslovenske književnosti' (tri knjige), studije o srpskim i hrvatskim piscima, ogledi o francuskim realistima. ...

Na Današnji Dan

Ostala Dešavanja 29. Aprila