■ 916. - Umro je slovenski prosvetitelj Kliment Ohridski. Bio je učenik slovenskih prosvetitelja, solunskih Grka Ćirila i Metodija, jedan od najistaknutijih pisaca stare slovenske književnosti. U Ohridu je podigao manastir koji i sada postoji, a 886. je osnovao školu kroz koju je prošlo oko 3.500 učenika.
■ 1189. - Veliki župan Stefan Nemanja ugostio je u Nišu nemačkog cara Fridriha I Barbarosu na njegovom proputovanju kroz Srbiju u Trećem krstaškom ratu, i ponudio mu savez protiv Vizantije.
■ 1276. - Umro je Jakov I Aragonski, kralj Aragona i Valencije, katalonski knez, grof Barcelone i Urgella, gospodar Montpelliera.
■ 1377. - Radi zaštite od kuge, dubrovačko Veliko veće prvo je u Europi odredilo karantin za putnike.
■ 1540. - Pod optužbom za veleizdaju, pogubljen je Tomas Kromvel, glavni savetnik engleskog kralja Henrija VIII.
■ 1586. - Ser Walter Raleigh doneo je prvi duvan iz Virdžinije u Englesku.
■ 1661. - Engleski parlament odobrio je Navigacioni akt - zbirku zakona koji su imali cilj da osiguraju razvoj engleske mornarice i trgovine.
■ 1675. - U bici kod Sasbacha, u Nizozemskom ratu, poginuo je francuski vojskovođa Anri Tiren, komandant francuske vojske u Tridesetogodišnjem ratu.
■ 1789. - Kongres SAD osnovao je Odeljenje za spoljne poslove, koje je kasnije postalo Stejt department.
■ 1794. - Nacionalni konvent je naredio hapšenje i pogubljenje vođe Vladavine terora Maksimilijana Robespera nakon što je pozvao na pogubljenje više od 17.000 'neprijatelja Francuske revolucije'.
■ 1824. - Rođen je Aleksandar Dima, francuski romanopisaci i osnivač društvene drame. Pozorišni komadi: 'Dama s kamelijama', 'Polusvet', 'nezakoniti sin', 'Gospodin Alfons', 'Deniza'...
■ 1830. - U Francuskoj je izbila trodnevna 'Julska revolucija' izazvana odlukom kralja Šarla X Burbonskog da ukine slobodu štampe, raspusti tek izabranu skupštinu i promeni izborni zakon. Kralj je abdicirao i emigrirao u Škotsku.
■ 1832. - Rođen je Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara XIX veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme ('Na Liparu', 'Ponoć', 'Padajte braćo', 'Otadžbina', 'Seobe Srbalja', 'Stanoje Glavaš').
■ 1835. - Rođen je Đozue Karduči, najveći italijanski pesnik u prvim decenijama posle ujedinjenja Italije, profesor italijanske književnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. ('Jambi i epode', 'Nove rime', 'Varvarske ode'). 1906.
■ 1839. - Počeo je Opijumski rat Kine i Velike Britanije kada su kineske vlasti u luci u Kantonu zaplenile i uništile 20.000 sanduka opijuma. ...

Na Današnji Dan

Ostala Dešavanja 27. Jula