Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Priča o Trstu, top 10 najopasnijih turističkih destinacija, paranormalna putovanja, Holandija bez kofi šopova, baš ljigava atrakcija... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
PRIČA O TRSTU
    U nekada nama omiljenoj šoping destinaciji i danas se oseća prijatna bliskost, delom zbog činjenice da ovde živi oko 10.000 Srba. Trst nije turistička meka, ali je zbog svojih znamenitosti veomaprivlačan.
Trst, nekada omiljena srpska destinacija, polako vraća stari sjaj. Ukidanje viza i relativna blizina, ali pre svega mogućnost da se svetske marke kupe po niskim cenama, obnavljaju stari povik 'Trst je naš'. Ono što zaista impresionira u gradu na samom 'ćošku' Jadranskog mora jeste osećaj pripadnosti, skoro da nigde van naših granica nije tako prijatno biti Srbin kao što je to slučaj u Trstu.
    Kao što je poznato iz istorije, Trst smo 'vratili' Italijanima u trajno vlasništvo po okončanju Drugog svetskog rata. Takozvana 'tršćanska kriza' pretila je da eskalira u veći sukob, pa su pobednici morali poraženima da daju deo teritorije. Ni to nije sprečilo naše sunarodnike da ga posećuju u masovnom broju, u vreme kada je crveni pasoš bio na ceni, kada je bilo normalno da odete u kupovinu na Corso Italia, a ne na Terazije. Stoga i ne čudi da sa srpskim jezikom možete proći u bilo kom delu grada.
    Za potpuni osećaj pripadnosti služi podatak da u gradu od oko 200.000 stanovnika živi oko 10.000 Srba, a da je jedno od najlepših zgrada u strogom centru srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona, najveća pravoslavna svetinja u zapadnoj Evropi.
    Crkva je prošle godine obeležila 140 godina postojanja, a tom prilikom su organizovani i Dani Srba. Godinu dana ranije crkva je renovirana a radove je finansirala italijanska vlada.
    Razgledanje centra grada je jednostavno i uglavnom se veoma lako obiđe hodajući. Duh Trsta možda se najbolje vidi na Trgu ujedinjenja Italije. Ovaj italijanski primorski gradić više svojim izgledom podseća na Beč, nego na tipične italijanske gradove. U centru samog trga je fontana skulptora Macolenija izrađena u baroknom stilu koja priča o 'stranama sveta', tačnije o tada poznata četiri kontinenta.
    To je trenutno centar Trsta, turisti uglavnom dođu tu, pa odatle prošetaju do doka na rivi, odakle se pruža lep pogled na pučinu, ali i na brda iznad grada. Trg je okružen zgradama iz 18. i 19. veka, tu se ističu Gradska skupština i Teatar 'Verdi'. Nedaleko odatle na rivi nalazi se kongresni centar 'Maritime', otvoren 1930. godine, koji je narednih decenija bio glavna tačka za iskrcavanje emigranata koji su stizali sa svih strana sveta. U neposrednoj blizini su riblja pijaca, koja je postala kulturni centar sa satom kulom, blizu je Pjaca Venecija, na kojoj se nalazi Muzej 'Revoltelja'.
    Ukoliko vam ne prija gužva, onda je najbolje skloniti se na trg Ponte Roso, koji je smešten duž Velikog kanala i prepun je kafanica. Tu lokalno stanovništvo pije 'lily', kako sami ističu, najbolju kafu na svetu. Cene su prikladne našem džepu, od dva evra naviše. Jedini problem predstavlja činjenica da je u retko kom kafiću dozvoljeno zapaliti cigaru, pa Italijani često za šankom s nogu popiju espreso ili kapućino i pođu dalje.
    Tu, kraj crkve Svetog Spiridona možete videti i spomenik Džejmsu Džojsu, čuvenom irskom piscu koji je desetak godina živeo u ovom gradu.
    Na spomeniku stoji zapisano 'La mia anima e a Trieste' ('Moja duša je u Trstu'), izvod iz jednog pisma koje je Džojs pisao svojoj supruzi Nori.


PONTE ROSO - 
Duž Velikog kanala nalaze se i danas dobro obeležene palate uglednih Srba iz 18. i 19. veka koje nose njihova prezimena: Kurtović, Ivanović, Vučetić, Nikolić. Poznata je činjenica da su u ovom gradu boravili i radili Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš, Aleksa Šantić, Ivo Andrić. Ponte Roso se potpuno promenio u odnosu na vreme kada se ovde dolazilo u šoping. Nema više radnji sa kojih vise mnogobrojni proizvodi, sada je tu parking. Duž kanala su uglavnom skupe radnje sa garderobom poznatih marki, a sve jeftinije je izmešteno u velike tržne centre na periferiji Trsta. Cipele, nekada najtraženija roba, koje danas možete da nađete u centru, svakako nisu pristupačnih cena, pa vam ostaje kineska roba u tim velikim hangarima. Tek ponekad, kao ove godine krajem avgusta, kada svi spuštaju cene za 50 i više odsto, cipele i ostala fina garderoba mogu da budu dostupni prosečnom srpskom džepu. Druga mogućnost je, ukoliko ste dobar 'pregovarač', a u pojedinim prodavnicima još važi taj običaj, da se cenkate i spustite sami cenu. O noćnom životu u Trstu ne vredi trošiti reči, pošto on definitivno ne postoji posle 22 časa. Pojedini klubovi sa živom muzikom su sve što ovaj grad pruža noću.

PARANORMALNA PUTOVANJA

    Lovci na duhove, obožavatelji NLO-a i ljudi koji vole iskočiti iz kože od straha uživaće u avanturama ako posete lsledećih osam vrhunskih odredišta s nezemaljskom aurom.

STONEHENGE, ENGLESKA  - Očigledno je zašto je Stonehenge na popisu obaveznih odredišta svima koje zanimaju paranormalne pojave. Star je, (sagrađen između 3000. i 1600. pre Hrista), zagonetan je (niko nije dokraja siguran čemu je služio, premda je astrološki sat trenutačno najprihvaćenije objašnjenje) i verovatno su ga koristili druidi - ti psihodelični prethodnici hipika, utelovljeni u liku Gandalfa iz Gospodara prstenova.
    Od 1985, nakon što je policija silom uklonila partijanere koji su okupirali Stonehenge, pristup kamenju ograničen je, ali se i dalje oseti energija koja okružuje to tajanstveno mesto.

KRUGOVI U ŽITU, ENGLESKA - Već najmanje 1.200 godina čudnovati se uzorci pojavljuju na poljoprivrednim površinama i izbezumljuju lokalno stanovništvo. Poslednjih petnaest godina, međutim, iz leta u leto, područje oko Stonehengea u jugozapadnoj Engleskoj praktično je zatrpano geometrijskim likovima zapanjujuće veličine  - neki su dugi gotovo kilometar, matematičke preciznosti sa oblicima zasnovanim na fraktalnoj geometriji i idealnog sklada.
    Svake godine širom Ujedinjenog Kraljevstva pojavi se stotinu pedeset takvih crteža. Poklonici tvrde da elektromagnetske nepravilnosti koje se šire oko krugova utiču na ljude, a mogu ometati i mehanizme satova.

HRAM JOKHANG, TIBET - Više od 1.300 godina ovaj se velelepni hram uzdiže nad Lasom, jednim od najviših gradova na svetu - 3640 metara nadmorske visine,  i tibetanskom duhovnom prestonicom. U razdoblju od otprilike 639. do 647. kralj Songtsen Gampo započeo je njegovu gradnju nad mračnim jezercem nakon što je jedna od njegovih supruga ustvrdila da jezerce simbolizuje veštičje srce i da bi se gradnjom hrama nad njim mogli otkloniti zli duhovi.
    Hodočasnici i dalje pešače ovdašnjim visokim planinskim prevojima. Premda u njegovoj okolini katkada vlada velika gužva, drevni je kompleks neprekidno okružen nadprirodnom aurom svetosti.

HANGING ROCK, AUSTRALIJA -
 Prilično je teško uplašiti se divovske vulkanske stene u neposrednoj blizini Melburna, pogotovo kad na njenom vrhu možemo očekivati blizak susret s koalama.. Kultni fenomen koji okružuje Hanging Rock počeo se razvijati nakon izlaska romana Joan Lindsay iz 1967. godine i filma Petera Weira 'Piknik na Hanging Rocku' koji je usledio, a sablasni veo otada obavija to mjesto.
    Iako se priča reklamirala kao izmišljena, čitaoci i gledaocii pretpostavljaju da je istinita. Jesu li devojke otete? Je li ih progutala vremenska anomalija? Ili ih je, kao što je nabacio jedan zanesenjak Hanging Rockom, pregazila lavina meteora?

 GRADSKO GROBLJE, HAITI - U fantastično nakićenoj istoriji Haitija, proizašloj iz pera evropskih istraživača iz XIX veka, prekomerno se ističu okultni običaji domaćeg stanovništva. Uprkos tome, ovo je jedno od mesta koje vam ne preporučujemo posetiti u noći punog meseca.
    Haićanski vudu sadržava legende o vukodlacima (loup-garou) koji jedu decu, bezbrojnim demonima koji žderu ljudske lešine i o zombijima (otrovanim ljudima koji pristaju na povratak iz mrtvih). Danas groblje posećuje stotine dece beskućnika koja navodno provaljuju u grobnice tražeći robu za preprodaju. Kad padne noć, više se boje policajaca koji ih dolaze opkoliti nego loup-garoua.

XALAPA, MEKSIKO - Dana 24. maja 2005. grad Halapa poslao je signal istraživačima NLO-a sa svih strana sveta nakon neobičnog masovnog opažanja NLO-a usred bela dana. Govori se da su tom događaju svedočile stotine ljudi, uključujući guvernera Veracruza, Fidela Herreru Beltrana, desetine policajaca te novinskih i televizijskih novinara. Uočeno je najmanje četrnaest NLO-a. Dotičnu su vazdušnu paradu zabeležile kamere, dok su posmatrači uzbuđeno vrištali.
    Ugnežden u brdima, 1.200 metara iznad Meksičkog zaliva, ovaj nebeski univerzitetski grad jedan je od najslikovitijih i kulturom najbogatijih odredišta koja možete istražiti dok tragate za vanzemaljcima.

VELIKE PIRAMIDE, EGIPAT  - 
Jedno je spavati u kući punoj duhova, a nešto je sasvim drugo ostati dobrovoljno zaključan unutar zidova Kraljeve odaje u najznamenitijem drevnom spomeniku na svetu.
    Napoleon Bonaparte verojatno je bio prvi Evropljanin koji je to učinio, i to 1798. Kad je sledećeg jutra izišao na dnevno svetlo, navodno je bio vidljivo potresen, a o svom iskustvu nije želio da govori čak ni na samrtnoj postelji, dvadeset tri godine posle! Godine 1904. Alister Krovli, zloglasni britanski okultist, ponovio je taj poduhvat, odlučivši tokom boravka unutra naglas čitati magične reči. Radi zaštite nedužnih, radno vreme danas onemogućuje noćna bdenja.

BERMUDSKI TROUGAO - 
Isščezli ratni brodovi, letelice koje nestaju s radarskoga ekrana... Izveštaji o nestalim brodovima pišu se već vekovima, a oni i dalje nadiru. Možda se radi o hirovitoj prirodnoj pojavi, rasporu u prostorno-vremenskim dimenzijama ili upletanju svemiraca.
    Tri ugla Bermudskog trougla čine Bermudi, Majami i Portoriko, a zatvaraju poligon površine više od milion kvadratnih kilometara. Unajmite brod u Majamiju i krenite u nepoznato. Što bi vam se moglo dogoditi? Pa, valda ćete se jednog dana vratiti odande!

HOLANDIJA BEZ KOFI ŠOPOVA

    Nadaleko poznati holandski kafići u kojima se legalno prodaje i puši kanabis, takozvani kofi šopovi, uskoro bi mogli da postanu stvar prošlosti. Uprkos tome što su magnet za turiste i simbol holandske liberalnosti, nadolazeća nova vlada razmišlja o njihovom ukidanju, odnosno za početak smanjenju broja takvih ugostiteljskih objekata. Nove holandske vlasti planiraju da sprovedu plan prema kome će kofi šopovi postati klubovi u koje će moći da uđu samo oni koji su članovi. Osim toga, svi koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 350 metara od škola, biće zatvoreni.
    Jedna od restriktivnih mera je i ta da će ubuduće kanabis u kofi šopovima moći da kupuju samo stanovnici Holandije. To je izuzetno loša vest za turiste koji su Holandiju dobrim delom posećivali upravo zbog takvih usluga.
    Vlasnici kofi šopova vladine mere dočekuju s negodovanjem. Smatraju da će to biti velik udar na celokupnu holandsku privredu. Ipak, ima i onih koji smatraju da će, uprkos restriktivnim merama, posao s kanabisom i dalje cvetati - s kofi šopovima ili bez njih.

BAŠ LJIGAVA ATRAKCIJA

    Zid zgrade pozorišta u Sijetlu, smeštenog u ulici Post Eli, nosi ime 'Gam vol' (gumeni zid) i jedna je od najvećih turističkih atrakcija ovog grada. Reč je o zidu oblepljenom sažvakanim gumama za žvakanje. Lepljenje guma za žvakanje na ovaj zid započelo je početkom 90-ih, kada su ljudi iziritirani dugačkim redovima za kupovinu pozorišnih karata počeli da lepe žvake na zid. Prvo su na gume za žvakanje lepili male kovanice, ali s vremenom je običaj lepljenja novčića nestao i ostale su samo gume za žvakanje.
    Pozorište je dva puta pokušalo da ukloniti žvake sa zida, ali je od toga konačno odustalo 1999. godine. Danas je zid popunjen hiljadama guma za žvakanje u svim mogućim bojama, a što je 'instalacija' više rasla, umetnost lepljenja guma za žvakanje je postala sofisticiranija. I dok iz daljine zid izgleda čarobno, pogled izbliza može da izazove mučninu kod onih s osetljivijim želucem.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana