Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Putopis Iz Rima

   Priča o večnom gradu Romula i Rema, gradu koji je inspiracija mnogima, koji odiše starom kulturom... Za jednu od najzanimljivijih destinacija možemo slobodno reći da je Rim.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
       
Autor putopisa: Dragana Simić
   Njegova istorija se proteže unazad do 3000 god. pa je s’toga i stekao nadimke kao što su: ’Caput mundi’ (pretonica sveta’), ’la Citta Eterna’ (vecni grad’), itd. Obići i pokušati osetiti na tren duh ovog drevnog grada koji svojim gradjevinama iz daleke prošlosti pa sve do današnjih dana dokazuje svoju veličinu i postojanost je nešto što bi svakom preporučila naročito zaljubljenicima u istoriju.
     Ja ću vam sada pokušati približiti ovaj prelepi grad kroz fotografiju i objašnjenja za svaku.

  OPŠTI PODACI: Rim je glavni grad Italije i regije Lacij, ujedno i najveći grad u zemlji od oko 3 miliona stanovnika. Nadimci grada su: Caput mundi - Prestonica sveta, la Città Eterna - Večni grad, Limen Apostolorum - Apostolski prag, la città dei sette colli - Grad na sedam brežuljaka.  Rim je grad koji ima po popisu iz 2008.godine 2.731.443 stanovnika. Bio je glavni grad Rimske Imperije, a sada glavni grad Republike Italije. U njemu postoji i jedna suverena država Vatikan koja je srce katoličkog hrišćanstva. Nalazi se u središnjem delu Italije, u regiji Lacijo. Jedna zanimljiva informacija je da među 13 gradova u svetu sa kojima Rim ima partnerske odnose, tj.neki vid saradnje je i Beograd. Od javnih prevoza imaju metro, autobus, tramvaj i trolejbus koji su odlično povezani sa svim interesantnim mestima u gradu. Rim se nalazi u središnjoj Italiji u regiji Lacij, na ušću rijeka Aniene i Tiber. Iako se grad nalazi 24 km od Tirenskog mora, područje grada se proteže praktički do obale, gde se nalazi okrug Ostia Antica. Najniža visina grada je 13 metara (na Piazzi del Popolo), a najviša 120 metara (Monte Mario). Rimska opština pokriva područje od 1.285,30 km2, što uključuje mnoge zelene površine. Na rimsku klimu najviše utiče položaj grada u mediteranskom području. Prosečna godišnja temperatura je 15,5 °C, a prosečni godišnji broj padavina je 880 mm. Najtopliji meseci u godini su jul i avgus s prosečnom temperaturom od 24,5 do 24,7 °C. Ovo su takođe i najsuši meseci u godini s prosečnim brojem padavina od 14 do 22 mm.

    ISTORIJA RIMA: Po legendi Rim je osnovao Romul oko 753. godine pre naše ere. On je bio jedan od dva brata koje je pronasla vučica i odgojila svojim mlekom, da bi ih kasnije uzeo pod svoje okrilje jedan pastir pored kojeg su odrasli.
    Kada su stasali, poželeli su da osnuju svoj grad na brežuljku Palatinu (jednom od 7 brežuljaka). U svađi oko vladanja i nasledstva Romul je ubio svoga brata Rema, po kojem je i nazvao grad Roma.
    Arheološka istraživanja nam kazuju da Rim nije nastao odjednom već postepeno ujedinjavanjam svih 7 brežuljaka ranijeg Rima koja se kasnije razvila u prestonicu Rimskog Kraljevstva na ušću reke Aniene i Tibera. 
    Jedan od simbola Rima je Koloseum izgradjen u Antičko doba. On je najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu, imao je kapacitet od 50.000 gledalaca i koristio se za borbe gladijatora.
    Naravno, ako želite da pogledate unutrašnjost ove predivne građevine morate da čekate u redu koji je zaista dug i platite kartu. Pored koloseuma se nalaze prodavci raznih suvenira i brošura o Rimu na svim jezicima tj, skoro svim, jer našeg nema, ali približno našem je hrvatski kojeg imaju, tu su naravno i studenti obučeni u gladijatore ili rimske vojnike koji zabavljaju turiste.




KONSTANTINOV SLAVOLUK
(L’ARCO DI CONSTANTINO)



L’ARCO DI SETTIMUS SEVERIUS
sagrađen 203. godine. Jedan od najvećih i najukrašenijih spomenika antike je sigurno ovaj koji se nalazi nedaleko od Koloseuma. Izgrađen je 315. godine u čast slave i trijumfa Konstantina I nad Massenziom na mostu Miluijskom.

    Priča o Rimu kao naseljenom mestu počinje oko 80. pne. udruživanjem nekoliko manjih sela, čija je ukupna naseljenost bila oko nekoliko stotina stanovnika. Rim u idućim stolećima narasta do milionskog grada, te je najvjerojatnije bio najveći svetski grad sve do XIX veka. Procene o broju stanovništva variraju, ali se procenjuje da je grad na vrhuncu svoje naseljenosti imao od 450.000 pa sve do 3,5 miliona stanovnika, a najrealnije procene s kojima se slažu većina istoričara govore o oko jedan do dva miliona stanovnika. Nakon prebacivanja najvažnijih funkcija carstva u Carigrad u 4.veku, te nakon propasti Zapadnog carstva u 5.veku, broj stanovnika se kontinuirano smanjivao, da bi grad 530. godine imao oko 100.000 stanovnika. U ranom srednjem veku je Rim imao tek 20.000 stanovnika.
    Stanovništvo grada je stagniralo na oko 50.000 ili se čak smanjivalo sve do renesanse, da bi grad tek u XVII veku ponovno dostigao broj od 100.000 stanovnika. Kada je Italijansko kraljevstvo anektiralo grad 1870. godine, on je imao već oko 200.000 stanovnika. Za vreme fašističke vlasti, režim je pokušavao ograničiti rast grada, ali je broj stanovnika svedno dosegao milijun 1931. godine. Nakon rata grad se nastavio širiti zbog industrijskog razvoja, te su 1950-ih i 1960-ih stvorene nove četvrti i predgrađa. Procenjuje se da grad danas ima oko 2,7 milijuna stanovnika, a da zajedno sa širim područjem grada ovdje živi oko četiri miliona stanovnika.
    U starom Rimu najzastupljenija religija bila je rimska religija (Religio Romana), zajedno s rimskim bogovima, koji su se poštovali u raznim kultovima. Zbog višekulturnog karaktera grada, javljale su se i druge religije, kao mitraizam i razni mistični kultovi. Za vreme Rimske Republike javlja se i judaizam, čiji su sledbenici često kroz istoriju zatvarani u rimski geto. Slična sudbina pratila je i sledbenike hrišćanstva, čija se zajednica vrlo rano javlja u gradu, a koji su često bili progonjeni. Unatoč progonima, hrišćanstvo je do 4.veka postalo toliko rašireno, da ga je na kraju car Konstantin I. Veliki legalizirao 313. godine, a 380. godine car Teodozije I. Veliki proglasio je hrišćanstvo službenom religijom carstva. Nešto kasnije, sve ostale religije su zabranjene, te je tako i rimska religija izumrla.


L’ARCO DI TITUS

Ovaj slavoluk je jednostavan ali najelegantniji sagradjen je 81 god.


   
    Ovo su ostaci nekada Saturnovog hrama koji se smatra najstarijim u nekadašnjoj prestonici Rimske Imperije, i nalazi se u podnožju Kapitolinog brežuljka.
    Koristio se za čuvanje javnog blaga grada. Najverovatnije je bio posvećen 12 boginjama Olipma, Rimska verzija Grčkog Panteona.



   Ovde vidimo ostatke nekadašnjeg Cezarovog Senata, gde je inace i ubijen, a  medju brojnima u senatu koji su počinili ovaj zločin bio i njegov sin Brut. Odatle potiče uzrečica 'Zar i ti sine Brute' koju je izgovorio Cezar pred smrt.
    I danas, što me veoma prijatno iznenadilo, možemo videti uvek sveze cvece na mestu gde je ubijen.



VIA APPIA ANTICA
(Apijin put). To je famozni, najduži put u starom Rimu koji je povezivao Rim sa Brindisijem, inače najznačajnijom lukom toga doba, sa Grčkom i Istokom.
    Takodje su ga zvali Regina viarum - Kraljicom puteva. Njegova gradnja počinje 312. godine p.n.e na kome su radili najbolji inzinjeri toga doba i završava 190. godine p.n.e.
    Napravljen je precizno od kamena koji nije dozvoljavao da nijedno nevreme, a naročito kiša ne može da usporava saobraćaj tada raznih kolica i kola za vuču sa točkovima. U to doba je to bila revolucionarna tehnika za izgradnju puteva koji je dozvoljavao saobraćaj u dve trake, tj. dvosmerni sa širinom od 4,1 m. Interesantan je podatak da je 71. godine p.n.e, čuveni Spartacus poveo robove u slobodu, ali koji su na žalost na kraju uhvaćeni i razapeti duž ovog puta, i kažu da je broj ljudi bio oko 6000.
    Da bi se obišao ceo antički grad potrebno je izdvojiti jedan dan, ali ako vas zanima detaljnije onda i više od toga. Sastoji se iz dva nivoa - prizemlje i gornji deo za koga se plaća ulaz, a koji je veoma zanimljiv. U tom ‘večnom gradu’ mogu se videti ostaci nekadašnjih palata, kuća, crkava, čuvenih rimskih vrtova koji su zaista fantastični i na kojima i danas raste bujno zelenilo i cveće, zatim ostaci javnih kupatila, sauna itd. Sigurna sam da nikoga ne bi ostavilo ravnodušnim, čak i danas kada možemo samo nazirati lepotu grada tadašnjeg
vremena.


FONTANA TREVI - Čuvena fontana u Rimu je ova, Fontana Trevi! Ovde nemojte propustiti da zamislite želju i bacite novčić u nju. Na dnu vode se mogu videti razne monete iz celog sveta koje dokazuju da još uvek postoji sujeverje, ali ipak ko zna ??!!!
    Ova prelepa građevina predstavlja ukras baroknog razdoblja koju je konstruisao Nicola Salvi počevši je 1740. a završivši 1762. godine. U centru fontane je figura Neptuna i sa strane po jedna ženska figura koja predstavlja obilje i blagostanje.

CASTELO SANT’ANGELO (Anđeoska tvrdjava) - Ova tvrđava je bila prvenstveno mauzolej cara Hadrijana na obali Tibera.
    Građena je od 135-139 godine. Kasnije, kroz vekove, menjala se njena funkcija da bi u XX veku postala muzej. Da bi se došlo do tvrđave prelazi se jedan most koji je ukrašen skulpturama anđela pa verovatno zbog toga i potiče ime ove tvrđave.
    Da bi se videla unutršnjost muzeja, naravno, plaća se ulaz, ali je zaista zanimljivo pogledati, postoje spratovi i terase sa koje se vidi Vatikan. Unutra se nalaze sobe, kupatila, razni predmeti istorijskog značaja (koplja, uniforme vojnika, mačeva, štiteva, skulptura...). Zatim, tu je čuveni zatvor koji se zvao ‘usta pakla’ i biblioteka koja ima veoma stare knjige, pa se s’toga smatra i blagom.


PANTEON ili HRAM SVIH BOGOVA Sagradjen je u doba Hadrijana, a konstruisao ga je Marko Vipsanije Agripa 27-25 god.p.n.e. Unutrašnjost hrama je veoma zanimljiva što se tiče konstrukcije, a koje potvrdjuju arhitekte.
    Pod je od originalnog materijala iz toga doba na nekim mestima (napravljen od mermera), prostorija je napravljena kružno tako da je možemo obuhvatiti jednim pogledom, postoji samo jedan otvor i to na vrhu kupole koji je kružnog otvora i sa koje jedino prodire svetlost u prostoriju. Zanimljv drevni hram koji je stvoren kada su ljudi verovali u mnogoboštvo.




    Na ovom trgu možemo videti izgrađene dve identične crkve. Sa ovog mesta počinju tri ulice prepune antikvarnica i koje vode do Pizza di Spagna.

    Ovaj trg sa crkvom, stepenicama i fontanom predstavlja eleganciju urbanog Rima 18.veka. Crkva je počela da se gradi 1502. a završena 8 godina kasnije. Unutar crkve postoje mnogobrojne kapelice koje su pripadale privilegovanoj klasi Rimskih familija. Početkom 17.veka je napravljena čuvena fontana neobičnih linija koje podsećaju na brod, a 1723. su i stepenice napravljene i sadrže 1038 stepenika.


PIAZZA NAVONA - Ovaj trg predstavlja ukras Rimskog baroknog razdoblja. Predivne fontane koje su konstruisali poznati barokni umetnici.
    Na ovom trgu se nalaze takođe palate, crkve od kojih je najpoznatija ‘Nostra Signora del Sacro Cuore’ izgrađena u 15. veku. Ovde možete uživati na jednoj od terasa restorana uz espresso i posmatrati umetnike dok stvaraju najlepše slike Rima.




SPOMENIK VIKTORU EMANUELU - Ova impozantna palata nastala je u doba neoklasicizma (kada su graditelji nalazili inspiraciju iz doba antike). Kada je Rim 1870. postao ponovo pretonica nove Kraljevine Italije nastale su u tom periodu mnoge palate namenjene ministrima, veleposednicima i dr. privilegovanim slojevima.
    Ova palata se i drugačije zove ’Oltar domovine’ i njoj se nalazi grob nepoznatog junaka iz I svetskog rata i muzej koji je u tom duhu. Preko puta ove palate polazi svakih 20-tak min. jedan zanimljiv autobus na sprat bez krova koji je namenjen turistima za obilazak Rima, naravno posmatrajući iz te perspektive.
    Moram reći da je ovo samo deo grada koji sam pokušala da vam dočaram, jer zaista jedan tako kompleksan prostor koji ima iza sebe hiljade godina je teško opisati na par stranica, ali ipak nadam se da svima onima koji nisu imali prilike da ga posete uspela bar malo da zagolicam maštu i želju za ovom destinacijom.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana