Naslovni baner
Home
Najnovije vesti -Vesti -NAJNOVIJE VESTI IZ SRBIJENAJNOVIJE VESTI IZ CRNE GORENAJNOVIJE VESTI IZ BOSNE I
HERCEGOVINENAJNOVIJE VESTI IZ HRVATSKENAJNOVIJE VESTI IZ
MAKEDONIJENOVICE IZ SLOVENIJE IN TUJINEVESTI IZ SVETAVESTI IZ SPORTATV PROGRAMI BALKANSKIH TELEVIZIJA
Meni

Prvoaprilske Šale - No 1

  Prvi april nije nigde službeni praznik, ali se zato svuda 'praznuje' i svuda je cilj da zajebe ko koga stigne. Mnogi su bili prevareni, ali mnogi su i varali. Na zapadu ovaj dan zovu zovu All Fools Day, to jest - Dan svih budala. Poznati pisac Mark Tven je rekao jednom prilikom da prvi april 'služi kako bismo se prisetili ko smo i šta smo ostala 364 dana u godini'.

    Kako je nastao ovaj 'praznik' nije bašskroz jasno, ali najprihvatljivija je teorija 'o početku godine u Evropi'.
A, radi se o sledećem: Do sredine XVI veka većina je evropskog stanovništva slavila Novu godinu 25. marta, a slavlje je trajalo sve do 2. aprila. Francuska je bila prva država koja je, 1564. službeno, odlukom kralja Karla IX uvela 1. april kao prvi dan godine.  
    Kako u to vreme nije bilo radija, televizije, interneta i drugih sredstava janog informisanja, ove nove odredbe su se sporo ukorjenjivale u društvu. Tako su i nakon 1564. mnogi ljudi i dalje slavili Novu godinu krajem marta i početkom aprila, pa su im se informisani građani smejali i s njima zbijali šale - na primer, slali su im lažne čestitke i darove.

    Tako je, s vremenom 1. april postao dan zbijanja šala na račun onih koji slave  Novu godinu pogrešnog datuma, a potom i kao dan za zafrkanciju iz bilo kojeg povoda, na bilo čiji račun.
    U Škotskoj se ovaj običaj prvobitno zvao 'lov na kukavicu', a kukavica je bila osoba koja padne na štos. U Francuskoj i Italiji osoba koja nasedne na prvoaprilsku šalu zove se poisson d'avril, odnosno pesce di aprile  - aprilska riba, što možda ima veze s time da su aprilske ribe mlade pa ih je lako upecati.

 Prvi april je veoma popularan u raznim medijima informisanja, čak i kod onih koji važe za ozbiljne izveštače. Poznata britanska televizijska kuća BBC objavila je 1957. reportažu o švajcarskom drveću na kojemu rastu špageti. Prilog je prikazivao Švajcarce kako beru špagete i odlažu u sanduke.
    Velik je broj gledaoca potom zvao BBC i pitao ih gde mogu nabaviti seme za ova 'špagetna drva'. Na ovo pitanje BBC je diplomatski odgovarao da bi trebali 'komadić špageta zasaditi u konzervu sosa od paradajza i nadati se najboljemu.'

BBC je, takođe, 1965. godine objavio da uvodi novu tehnologiju koja omogućuje emitiranje mirisa putem televizijskih aparata, pod parolom 'od sada ne više samo svetlo i zvuk, nego i miris na vašim malim ekranima'. Mnogi su gledaoci zvali uredništvo i izveštavali kako im iz televizora doista dopire miris. Četrdeset godina posle jednak je štos gledaocima 'prodala' TV stanica Seven Network u Australiji.

 Producenti BBC-a su opet, u emisiji 'That's Life!', posvećenoj darovitim životinjama, 1. aprila 1979. godine emitirali uverljivu reportažu o engleskom ovčaru koji zna voziti automobil.

 Sportska emisija BBC-a 'Football Focus' 2005. objavila je intervju s Harrijem Redknapom, poznatim trenerom tada Vest Hema, a danas Totenhema, u povodu navodnog povećanja dimenzija fudbalskih golova za 60 cm u visinu i 120 cm u dužinu. Redknap, koji je znao da se radi o šali, izrekao je svoje mišljenje o tim promenama, dodavši kako uvežbava svoje igrače da se prilagode povećanim golovima.

 Holandska državna televizija je 1955. izvestila da se srušio kosi toranj u Pizi. Zabrinuti su ljubitelji umetnosti zvali redakciju zanimajući se za pojedinosti nesreće. Ista je televizija 1975. objavila gledaocima da je uvedena nova tehnologija koja može otkriti neprijavljene televizore pa je pozvala sve koji to nisu učinili da to srede što pre.

 U skandinavskim je zemljama alkohol vrlo skup pa su se stanovnici Bergena, drugog po veličini grada u Norveškoj, obradovali kad je tamošnji list Bergens Tidende 1987. objavio da su vlasti prikupile 10.000 litara prokrijumčarenog vina te pozvao čitatelje da ga po sniženoj ceni otkupe. Do podneva je uredništvo posetilo 200 građana s praznim bocama, a neki su čak došli sa buradima da se domognu jeftinog vina.

 Radiostanica 98.1 KISS iz Čatanoge u Tenesiju objavila je 2003. kako će se na parkiralištu jednog trgovačkog centra održati besplatan koncert Eminema. Nagrnulo je toliko mnoštvo njegovih obožavatelja da se morala umešati policija. Kad se doznalo da je reč o podvali, neki su besni slušatelji pohrlili na radiostanicu da pretuku voditelje. Na žalost, oba su odgovorna voditelja optužena zbog remećenja javnog reda te osuđena na kratke zatvorske kazne.

 Cartoon Network celi je dan 1997. od 6 do 18 sati emitirao crtiće o Screwy Squirrelu, s objašnjenjem da ne mogu promeniti program jer je glavni lik iz crtića preuzeo nadzor nad TV postajom.

Poznati sportski list Sports Illustrated štampao je 1985. članak o novoj bejzbolskoj superzvezdi, Siddarthi 'Siddu' Finču, koji baca lopticu dosad nezabeleženom brzinom i preciznošću. Finch je imao potpisati za New York Metse, a bio je poseban po tome što je naučio igrati bejzbol među budistima u Tibetu. Da je reč o ludoj zafrkanciji, govorilo je već samo ime izmišljenog igrača - Siddartha  - tako se zvao Buda.

 Australijska radiostanica Triple J uplašila je slušatelje 1999. 'izveštajem' iz sedišta Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Lozani. Tobožnji je reporter javio da je na tajnom sastanku vodstva MOO-a odlučeno da se Sidneju oduzimaju letnje Olimpijske igre 2000. zbog kašnjenja u dovršavanju objekata.

 Na prvoaprilsku šalu naseo je i premijer australijske savezne države New South Wales, Bob Karr, a priču su preuzele i državne radijske stanice - prije no što su shvatile da je reč o šali. Zanimljivo, dve godine pošto su Igre uredno održane u tom gradu ista je stanica objavila da su i Atini oduzete Olimpijske igre za 2004. zbog kašnjenja u gradnji borilišta te da će ih opet morati ugostiti Sidnej.

 Da i slavni imaju nadahnuća za prvoaprilske šale, pokazao je novozelandski reditelj Peter Džakson, tokom snimanja filma King Konga, On je 2005. u saradnji s članovima filmske ekipe obznanio medijima da se sprema i nova epizoda s naslovom 'Kongov sin', u kojem će se potomci divovskog majmuna boriti protiv nacista. Da bi priča bila uvjerljivija, Džekson je dao izraditi i kompjutorski animirane scene tobožnjeg snimanja prvih kadrova!

 Britanski je astronom Patrick Mur 1. aprila 1976. slušaocima BBC-a poručio da će jedinstven položaj Jupitera i Plutona točno u 9.47 sati izazvati poremećaj u Zemljinoj gravitaciji. Pozvao je slušatelje da u to vreme poskoče, jer će zbog slabije gravitacije moći malo lebdeti u vazduhu. Deseci su građana nazvali i potvrdili da su skakali i da su u vazduhu zaista ostali duže no inače.¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu