Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Promocija Preko Interneta

   Pokretanje novog proizvoda ili usluge predstavlja veliki izazov za svakog preduzetnika, a jedno od najvažnijih pitanja je kako promovisati novi proizvod ili uslugu. Iako savremeni marketing, zahvaljujući razvoju interneta i naprednih tehnologija, nudi brojne mogućnosti, to nikako ne znači da je lako reklamirati se online.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Da bi bio uspešan, digitalni marketing zahteva odgovarajuću kampanju zasnovanu na kombinaciji različitih marketinških strategija. Možete koristiti nativno oglašavanje, marketing sadržajem na sopstvenom sajtu (blogu), promociju proizvoda preko društvenih mreža, influenser marketing... Mogućnosti su zaista brojne.
    Pri tome, vrlo je važno da pratite trendove, jer internet se iz dana u dan menja, a sa tim promenama menjaju se i zahtevi korisnika, pa ono što je pre godinu ili dve bila dobra strategija danas možda više nije. Takav je, na primer, slučaj sa baner oglasima koje korisnici danas većinom blokiraju.
    U tekstu koji sledi, dajemo vam 5 predloga koje tipove digitalnog oglašavanja koristiti za uspešnu marketinšku kampanju.

NATIVNO OGLAŠAVANJE

    S obzirom da korisnici sve češće ignorišu i blokiraju banere i display oglase, nativni oglasi koji privlače pažnju potrošača kroz zabavan i informativni sadržaj su danas jedan od najboljih načina za online promociju brenda i jedan od najbrže rastućih trendova u digitalnom marketingu.
    Postoje brojni razlozi zašto su nativni oglasi tako efikasni:
    Pre svega, korisnici ne blokiraju nativne oglase. Naprotiv, sadržaj nativnih oglasa publika smatra korisnim i interesantnim, pa ga često i deli sa svojim prijateljima i preporučuje ga putem društvenih mreža.
    Osim toga, nativni oglasi predstavljaju ciljane oglase. Mreže i platforme za nativno oglašavanje koriste posebne algoritme kako bi targetirale potrošače na osnovu nekoliko ključnih kriterijuma, što omogućava da vaši oglasi lako dospeju do vaše ciljane publike.
    Nativni oglasi ni na koji način ne ometaju korisničko iskustvo. Oni su savršeno uklopljenu u sadržaj sajta na kome se nalaze, tako da i ne izgledaju kao oglasi.
    Najzad, nativni oglasi su lako dostupni za brendove. Danas postoji mnoštvo platformi za nativno oglašavanje koje nude razne povoljnosti kako za oglašivače tako za izdavače oglasa.
    Zbog svog neometajućeg i nenametljivog koncepta, nativni oglasi beleže veće stope klikova, više potencijalnih klijenata i bolje marketinške rezultate u odnosu na bilo koji vid tradicionalnog oglašavanja, što pokazuje i statistika:

Čak97% korisnika mobilnih uređaja koji kupuju online ocenjuju nativne oglase kao veoma efektne u postizanju ciljeva brendiranja.
Višeod 70% korisnika traži informaciju više o proizvodu ili usluzi koju želi da kupi, što im nativni oglasi i obezbeđuju kroz marketing sadržajem.
Višeod 30% korisnika izjavilo je da rado deli nativne oglase sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

MARKETING SADRŽAJEM

    Kao što i samo ime govori, kod marketinga sadržajem (content marketing) nije reč o direktnom oglašavanju proizvoda i usluga, već o kreiranju bogatog i vrednog sadržaja koji korisničko iskustvo podiže na viši nivo. Mnogi veliki svetski brendovi koriste marketing sadržajem kroz objavljivanje blog postova, fotografija i video zapisa koji se odnose na njihov biznis i koji su zanimljivi i infromativni. To je najbolji način da stvorite prepoznatljiv brend i da približite vaš brend klijentima kroz pružanje korisnih informacija o brendu.
    Marketing sadržajem, dakle, podrazumeva da kroz objavljivanje blogova, video sadržaja i fotografija gradite bazu lojalnih potrošača, tj. da privučete i zadržite publiku koja u potrazi za relevantnim, korisnim informacijama posećuje vaš sajt.
    Bilo da je reč o informativnom sadržaju koji je konkretno vezan za vaše poslovanje, ili o sadržaju koji pruža korisne informacije o industriji kojoj i vaš brend pripada, vaša publika će znati da ceni trud koji ste uložili u kreiranje blogova, infografika ili video sadržaja koje objavljujete. Ako je vaš sadržaj dovoljno kvalitetan i pruža korisne informacije, publika će ga rado deliti sa svojim prijateljima, što će vam pomoći da povećate saobraćaj na svom sajtu i privučete još više zainteresovanih potencijalnih potrošača.
    Ključna strategija kod content marketinga sastoji se u osluškivanju potreba potencijalnih kupaca, kako bi ste mogli da kreirate proizvod ili uslug koja odgovara njihovim zahtevima i koju bi, samim tim, oni želeli da kupe. Zbog toga, marketing sadržajem predstavlja dugoročnu strategiju na kojoj treba konstantno raditi, čak i nakon što dođete do željenih rezultata.
    Važno je naglasiti da, iako vam možda izgledaju isto, postoji razlika između nativnih oglas i marketinga sadržajem. Naime, nativni oglasi su plaćeni, sponzorisani sadržaj koji oglašivači postavljaju na internet stranicama koje ne pripadaju njima, dok marketing sadržajem podrazumeva sadržaj koji oglašivači nude publici na sopstvenim web platformama ili u besplatnim gostujućim postovima.

OGLAŠAVANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

    Sa platformama kao što su, na primer, Facebook, Twiter ili Instagram (ima ih još mnogo), koje su u stalnom porastu, ulaganje u marketinške kampanje na društvenim mrežama je danas neminovnost za svaki online biznis koji želi da uspe. Reklamiranje na društvenim mrežama pruža vam odličnu priliku da povećate praćenje vašeg brenda i da dođete do nove grupe potencijalnih klijenata.
    Svaka društvena mreža ima neke svoje specifičnosti, pa ćete u zavisnosti od toga šta želite da promovišete i od tipa vašeg biznisa, moći da se opredelite za odgovarajuću društvenu mrežu. Na primer, dok je Facebook pogodan za najrazličitije vrste digitalnog marketinga, Instagram treba da bude opcija broj jedan ako želite da postavljate vizuelne oglase, a LinkedIn je odličan za Business to Business (B2B) opcije i za ostvarivanje brže i bolje saradnje sa drugim poslovnim subjektima zastupljenim na netu.
    Ako još uvek ne promovišete svoje posao na društvenim mrežama, krajnje je vreme da započnete kampanju. Kampanja na društvenim platformama i postavljanje ciljanih oglasa pomoći će vam da povećate praćenje vašeg brenda.
    Platforme poput Facebooka prikupljaju mnoštvo podataka o svojim korisnicima, između ostalog podatke o njihovim interesovanjima, ali i lične podatke kao što su starost i lokacija na kojoj žive i sl. Svi ovi podaci mogu vam pomoći u targetiranju publike i kreiranju ciljanih oglasa koji će se pojaviti na Feed-u odabrane demografske grupe. Te oglase možete koristiti kako za promovisanje vaših proizvoda i usluga, tako i za promovisanje vaše Facebook stranice ili sajta gde potencijalni klijenti mogu pronaći više korisnih informacija o vašem brendu.
    Marketing na društvenim medijima (SMM) može biti dugoročna ili kratkoročna investicija, zavisno od vaše konkretne strategije. U svakom slučaju, kontinuirano unapređenje i ažuriranje vaših stranica na nekoj društvenoj platformi je ključno za uspešan biznis, dok sa druge strane postavljanje ciljanih oglasa treba da bude kratkoročna investicija, jer vas u suprotnom može koštati previše i biti neisplativo.

INFLUENCE MARKETING

    Ova strategija podrazumeva angažovanje pojedinaca koji su na pozicijama 'moći', bilo da se radi o influenserima na društvenim mrežama ili o industrijskim i marketinškim ekspertima. Takav vid digitalnog marketinga postaje sve popularniji i danas je jedan od najjačih aduta u rukama marketara.
    Influenseri, tj. osobe koje su uticajne i poznate širokom krugu korisnika, angažuju se za promociju brenda na svojim stranicama društvenih mreža. Marketinške aktivnosti influensera mogu biti različite: poklanjanje promotivnih kodova za kupovinu sa popustom, objavljivanje sponzorisanih blog postova na svojim stranicama, pokretanje nagradnih igara gde se publika koja prati angažovanog influensera nagrađuje proizvodima (i na taj način se željeni proizvodi reklamiraju).
    Investicioni ciklus počinje pronalaženjem osobe koja ima veliki broj pratilaca (više hiljada) na svojim stranicama. Pravi se dogovor oko marketiške kampanje, a influenserima se, u zavisnosti od dogovora, plaća ili fiksna nadoknada ili procenat od ostvarenog saobraćaja i kupovine koju ostvaruju njihovi pratioci. Zatim se na Influenserskim stranicama postavljaju postovi, video zapisi, blogovi i drugi reklamni sadržaj koji ima za svrhu da privuče potencijalne potrošače. Dakle, najvažnije je pronaći pravu osobu sa relevantnim i posećenim stranicama na društvenim mrežama koje mogu pomoći da za vaš brend čuje širi krug ljudi.
    Influenser marketing se svodi na kratkoročne kampanje koje za cilj imaju povećanje prodaje vaših proizvoda ili povećanje saobraćaja na vašoj web stranici. Najbolje je da jedna promocija na stranicama Influensera traje nekoliko, najduže 7 dana, jer će u suprotnom pratiocima dosaditi vaš promotivni sadržaj, što može izazvati kontra efekat i čak stvoriti odbojnost potencijalnih potrošača prema vašem brendu. Posle višenedeljne pauze, ako ste zadovoljni prethodnom kampanjom, možete ponovo angažovati istog influensera.

MOBILNI ADVERTAJZING

    Globalo učešće mobilnih uređaja u online aktivnostima u 2018. godini je iznosilo skoro 53%, a predviđanja su da će se u 2019. godini oko 60% ukupnog internet saobraćaja na globalnom nivou ostvarivati preko mobilnih telefona. Sa više od 3,5 milijarde korisnika koji koriste isključivo svoje mobilne uređaje za pretraživanje na internetu, jasno je da digitalni marketing putem mobilnih uređaja ima snažan uticaj, koji će u narednim godinama biti još snažniji.
    Mobilno oglašavanje podrazumeva sve prethodno navedene marketinške strategije. Bez obzira da li je reč o nativnom advertajzingu, oglašavanju na društvenim mrežama, marketingu sadržajem ili bilo kom drugom obliku internet marketinga, svaka marketinška strategija može se primeniti na moblinim uređajima. Važno je samo da ti oglasi budu prilagođeni pretraživanju na mobilnim uređajima i postavljeni na mobile-frendly stranicama.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana