Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Ovaj Dan - 31. Mart

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 31. marta! Šta se sve nekada dešavalo trideset prvog marta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
614. - Avari i Slaveni prodiru na istočnu obalu Jadrana, te zauzimaju, pljačkaju i razaraju Salonu, prestonicu tadašnje bizantske provincije Dalmacije. Preživeli stanovnici Salone se sklanjaju iza zidina obližnje Dioklecijanove palate, osnovavši tako naselje koje će posle biti poznato kao Split.

1146. - Francuski opet Bernard od Klervoa je držao propoved narodu u Vezleu, čemu je pristustvovao kralj Luj VII, ističući potrebu za Drugim krstaškim ratom.

1282. - U pobuni Sicilijanaca protiv francuske vlasti poznatoj pod nazivom 'Sicilijanska večernja' pobijeni svi Francuzi na ostrvu. Ustanak organizovan pod geslom 'Smrt Francuskoj od Italije'. Prema legendi, od početnih slova tog gesla kasnije nastalo 'mafija'.

1492. - Kralj Fernando V Katolički dao Jevrejima tri meseca da pređu u rimokatoličku veru ili napuste Španiju.

1496. - Papa Aleksandar VI sa Svetim Rimskim Carstvom, Španijom, Venecijom i Milanom formirao Svetu ligu za borbu protiv Turaka.

1547. - Umro je francuski kralj Fransoa I, koji je Bolonjskim konkordatom 1516. osigurao prevlast krune nad rimokatoličkom crkvom u Francuskoj. Od dolaska na presto 1515. nastojao je da postane rimsko-nemački car, što je 1519. uspeo njegov rival Karlo V, protiv kojeg je potom vodio četiri rata.

1596. - Rođen je francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Dekart, čije je delo označilo raskid sa skolastikom i začetak moderne filozofije racionalizma. Svoje učenje objavio je u delima 'Rasprava o metodi' (1637) i 'Meditacije' (1641), a delom 'Geometrija' otvorio je novu epohu u matematici.

1727. - Umro je engleski fizičar, matematičar i astronom Isak Njutn.

1732. - Rođen je Jozef Hajdn, austrijski kompozitor. Najpre je bio pevač u dečjem horu u Beču, a potom muzičar na dvoru kneza Esterhazija.

1854. - Japan sa SAD potpisao ugovor o otvaranju luka Šimoda i Hakodate za američke trgovce. To je bio prvi sporazum o otvaranju japanskih luka za trgovinu sa inostranstvom.

1855. - Umrla je engleska spisateljica irskog porekla Šarlota Bronte, koja se proslavila već prvim romanom 'Džejn Ejr'. S mlađim sestrama Emilijom i Anom napisala je zbirku pesama. Ostala dela: 'Vileta', 'Profesor i Ema'.

1876. - Borisav Stanković, jedan od najpoznatijih srpskih pisaca s kraja XIX i početka XX veka, rođen je u Vranju. Najpoznatija Stankovićeva dela su pripovetke Stari dani, drame Tašana i Koštana i roman Nečista krv.

1880. - Prvi put je ceo jedan grad opremljen električnim osvetljenjem - Vobah, SAD.

1889. - Otvoren je Ajfelov toranj, tada najviša građevina u svetu. Čelična konstrukcija visoka 300 metara postala je jedno od glavnih obeležja Pariza i tako mu donela svetsku slavu.

1892. - Srbija među prvima u Evropi donela zakon o pomaganju sporta van škola. Gimnastika kao obavezan predmet u školama u Srbiji uvedena zakonom iz 1883.

1896 - Vitkomb Džadson predstavio je svoj izum - rajsferšlus.

1904 - Rođen je srpski slikar Đorđe Andrejević - Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Slikarstvo je učio u Beogradu, Veneciji, Milanu, Firenci, Rimu i Parizu. U predratnoj Jugoslaviji najviše je slikao prizore socijalne stvarnosti i društvenog revolta, a kao učesnik građanskog rata u Španiji od 1936. do 1939. i Narodnooslobodilačke borbe od 1941, prizore iz rata. Radio je velike kompozicije, portrete, mrtve prirode i figure, crteže, gravire, grafičke mape ('Krvavo zlato', 'Za slobodu', 'Partizani').

1905. - Arthur Conan Doyle stvorio je lik detektiva Sherlocka Holmesa.

1917. - SAD od Danske preuzele zapadnoindijska ostrva u Karipskom moru, istočno od Portorika, i nazvale ih Devičanska ostrva, koja su posle otvaranja Panamskog kanala 1914. postala strateški važna. Sporazum o kupovini tih ostrva za 25 miliona dolara sklopljen je u avgustu 1916.

1921. - Albert Ajnštajn održao je predavanja u Njujorku predstavivši pri tom svoju novu teoriju - teoriju relativiteta.

1930. - Holivudski filmski studiji uspostavili su Proizvodni kod, radi izbegavanja vladine cenzure.
1932. - 150 divljih labudova poginulo je na Nijagarinim vodopadima.

1937. - U Beogradu je otvorena Umetnička i muzička akademija.

1942. - Zbog pobune indijskih vojnika protiv njihovih britanskih oficira, japanski vojnici su zauzeli Božićno ostrvo bez ikakvog otpora.

1948. - Kongres SAD usvojio je Maršalov plan. Tim planom, nazvanim po njegovom tvorcu američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu dodeljena je pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama za obnovu posle Drugog svetskog rata.

1948. - Češki novinar i književnik Egon Ervin Kiš, 'otac' modernog novinarstva, preminuo je u Pragu. U knjizi Zapiši to, Kiš je opisao herojski otpor srpske vojske u sukobu sa Austrougarskom u Prvom svetskom ratu. Pažnju zavređuju njegove knjige: Carevi, popovi, boljševici, Raj Amerika, Tajna Kina, Otkrića u Meksiku i Pustolovine na pet kontinenata.

1959. - Posle neuspešne protivkineske pobune u Lasi, dalaj lama pobegao u Indiju, gde je dobio politički azil.

1971. - Umro je srpski pravni filozof i stručnjak za krivično pravo Toma Živanović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Dela su: 'Osnovni problemi krivičnog prava', 'Sistem sintetičke pravne filozofije', 'Osnovi krivičnog prava', 'Osnovi vojnog krivičnog prava', 'O istupima', 'Sistem rasprava o sistemu krivičnog prava i primeni u drugim pravnim i vanpravnim naukama', 'Osnovi krivičnog prava kraljevine Jugoslavije'.

1971. - Američki poručnik Vilijam Keli osuđen na doživotni zatvor zbog masakra civila tokom Vjetnamskog rata u selu Mi Laj, u martu 1968.

1979. - Britanski razarač 'London' isplovio iz luke u La Valeti, čime su okončane vojne veze Velike Britanije i Malte, uspostavljene 181. godinu ranije.

1980. - Umro je američki atletičar Džesi Ovens jedan od najvećih sportista XX veka, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Prilikom dodeljivanja medalja Adolf Hitler je napustio ložu da bi izbegao da se rukuje sa pobednikom crncem.

1981. - Prva dodela Zlatne maline. Pobednički film bio je 'Can't Stop the Music'. Ta nagrada je vrasta negativnog pandana Oskaru - pobednici su oni sa najgorim ostvarenjima u različitim kategorijama.

1981. - 53. dodela Oskara. Najbolji film - 'Ordinary People', najbolji glumac - Robert de Niro i najbolja glumica - Sisi Spajsek. 

1983. - U zemljotresu koji je razorio kolumbijski grad Popajan poginulo najmanje 500 ljudi, a 3.000 osalo bez domova.

1986. - Meksički avion 'Boing 727', na liniji grad Meksiko-Los Anđeles, srušio se u planinama centralnog Meksika. Poginulo svih 166 putnika i članova posade.

1991. - U ratu u Hrvatskoj na Plitvičkim jezerima izbija prvi značajniji oružani sukob hrvatske policije i naoružanih Srba poznatiji pod nazivom Krvavi Uskrs na Plitvicama.

1991. - Prve višepartijske izbore u Albaniji dobili komunisti, opozicija pobedila u Tirani i ostalim većim gradovima.

1991. - Raspao se Varšavski pakt, vojni savez zemalja Istočnog bloka tokom Hladnog rata.

1992. - Posetom predsednika Izraela Hercoga španskom kralju Huanu Karlosu obeležena 500. godišnjica progona Jevreja iz Španije.

1993. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo, prvi put od početka bosanskog rata, odluku kojom je ovlastio NATO da upotrebi vojnu silu protiv prekršilaca u zoni zabranjenih letova nad Bosnom.

1994. - Izrael i Palestinska osobodilačka organizacija potpisali sporazum o međunarodnim posmatračima u gradu Hebronu na Zapadnoj obali, čime je Izrael prvi put pristao na međunarodno prisustvo na okupiranim teritorijama otkad ih je zauzeo u ratu 1967.

1995. - Završio mandat vojnih snaga UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

1995. - Putnički avion rumunske kompanije 'Tarom' srušio se ubrzo posle poletanja iz Bukurešta ka Briselu i tom prilikom je poginulo svih 60 putnika i članova posade.

2002. - U restoranu u Haifi, lučkom gradu na severu Izraela, bombaš-samoubica usmrtio više od 15 osoba, 44 ranio.

2003. - Misija Evropske unije, pod nazivom 'Konkordija', preuzela u Skoplju dužnost NATO operacije 'Saveznička harmonija' u Makedoniji.

2004. - SAD odlučile da 'zamrznu' finansijsku pomoć Srbiji zbog nedovoljne saradnje Beograda s Haškim tribunalom.

2006. - Ustavni sud BiH utvrdio je da grb i zastava Federacije i zastava, grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, jer krše Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

2006. - Najmanje 57 lica se utopilo nakon što je kod obala Bahreina potonuo turistički brod sa više od 150 putnika.

2014. - Jedanaest rudara povređeno je u gorskom udaru u jami Raspotočje rudnika Zenica. Jedan rudar je u kritičnom stanju. Nezgoda se dogodila 29 minuta iza ponoći u jamskim prostorijama na dubini između 850 i 900 metara.

2014. - Predsednik Francuske Fransoa Oland prihvatio je ostavku premijera Žan-Mark Eroa i na njegovo mesto imenovao ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa. Do promene vlade Francuske dolazi dan posle drugog kruga lokalnih izbora na kojima je francuska levica zabeležila poraz u 151. gradu sa više od 10.000 stanovnika koji su se opredelili za desnicu i krajnju desnicu.

2016. - Umro je Hans Ditrih Genšer, nemački političar i diplomata, ministar inostranih poslova i vicekancelar Nemačke, inicijator ujedinjenja dve Nemačke. 
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana